Therese - Var ska jag börja???!!!
MAJ
09

Var ska jag börja???!!!

Nu var det ett tag sedan jag bloggade och det har hänt mycket de sista veckorna. Jag vet knappt vad jag ska börja med, det får nog bli i Frankrike och champagne, där vi varit på semester över valborgshelgen.
 
Vi flög dit tidigt torsdag morgon och landade i Paris. Hyrde bil och bilade ut till landskapet Champagne där vi sedan bodde i ett hus, gick på champagneprovningar, besökte flera champagnehus och åkte runt i landskapet. Det är så vackert!
 
Sista natten sov vi på ett slott, med en riktig vallgrav runt om och på kvällen åt vi en åttarättersmiddag!!! En helt fantastisk semester med mycket skratt, kortspel, god mat, champagne och minnen för livet!
 

Slottet som vi bodde på!
  
Hemma igen och hästarna kändes jättefina att rida efter en lugn helg för dem med uteritter och longering. Trimmade dressyr i början av förra veckan, hoppade på onsdagen. Till helgen var det sedan tävling och det började för oss på torsdagen då Malin tävlade CELVIN och DUKAT. Det gick mer än bra om man kan säga så?!!! I första klassen blev det seger med DUKAT och en andraplats med CELVIN!!!! I 110 klassen var CELVIN felfri och de kom på en niondeplats och fick pris igen!!!
  

  
Jag tävlade fredag, lördag och söndag. Fredagen började med sämsta tänkbara uppladdning då jag fick veta att en av mina närmaste vänner hastigt gått bort. Natten till fredagen sov jag inte mycket, det var så mycket tårar och sorg, jag visste inte om jag skulle orka samla ihop mig och åka på tävling. Samtidigt ville jag tävla och få tankarna på nåt annat även om det är svårt. Stod i badrummet och grät innan vi åkte och bestämde mig för att jo, min vän ville att jag skulle göra det! Så vi åkte.
  
Tävlingen började med en 135-klass som jag hoppade med LORD. Han var laddad och petade ner två bommar, en bra runda för övrigt.
LILL-LADY var nästa på tur, hon startade en 110-klass. Andra tävlingen för året, första på Sundbyholm och hon var riktigt skötsam tills vi skulle över startlinjen. Då brallade hon iväg så det fick bli en volt innan första hindret över startlinjen! Ett nedslag på banan sen, så det blev lite fel i protokollet för en brall, ett nedslag och tidsfel. Det var ju inte så tokigt med tanke på vad som hände sen...
  
När vi skulle lasta om i lastbilen så sliter sig LADY, jag tappar henne och hon blir skrämd och skenar i panik över hela tävlingsplatsen och försvinner iväg!!! Jag står vid lastbilen och vill inte förstå vad som just hände, vilken skräck-tänk om hon springer på någon i den farten, eller går omkull, eller blir påkörd....många tankar och skräckbilder for genom mitt huvud när vi sprang efter henne.
Hon försvann ut genom en grind i staketet och var sen borta! Vi visste inte åt vilket håll vi skulle springa! Det kom en bil som vi stoppade och bilen hade mött en häst i full galopp och de kunde peka åt vilket håll hon drog. Så vi sprang åt det hållet, såg inte ett spår av henne!
Det kom sedan en travkusk körandes med sin häst mot oss, han saktade in och vi frågade om han hade sett en skenade häst?
Jo, det hade han och hon var uppe vid hans gård en bit bort, infångad. Så han erbjöd mig skjuts på sulkyn så jag hoppade upp och åkte med. Vilken galen känsla!
  
Där var LADY, helt oskadd dessutom, inte ens ett skrapsår men uppjagad och stirrig!
Det tog en stund innan jag fick på longerlinan ordentligt och vi kunde börja gå tillbaka mot tävlingsplatsen. Då kom jag på att min klass som jag skulle hoppa med CASH FLOW och LOVELY hade börjat för tio minuter sedan och jag förmodligen inte skulle hinna till min start med CASH.
- Jo, om vi springer så kanske vi hinner säger Malin, det är tjugofem kvar innan dig!
- Nej, aldrig i livet, jag springer inte en meter till för då spyr jag säger jag, helt slut! Vi har ju inte ens besiktigat hästarna. (ni kan ju tänka er stressen)
Så Malin får upp telefonen och vi ringer överdomaren och förklarar läget, så jag får flytta ner min start och komma när jag är klar.
När jag går tillbaka med LADY så tänker jag att det här var som en lottovinst att hästen är hel och oskadd och ingen annan kom till skada. Det är inga små krafter när en häst skenar i panik.
  
Vi gör i ordning CASH FLOW, jag gör mig klar och så rider jag ner mot banan. Då hör vi i högtalarna: Nästa start skulle vara nummer trettiosju, Therese Nyman, men hon kommer senare när hon fångat in sin häst! Alltså jisses, då kunde jag inte hålla mig för skratt mitt i allt!
Det gick bra med CASH FLOW, jag laddade om och hoppade 125 klassen, ett nedslag i omhoppningen var godkänt. Hon var fin.
  
LOVELY var nästan sist ut i klassen, som nummer etthundrasju. Jag värmde upp, hoppade fram och när jag stod utanför insläppet och väntade på min tur så kände jag hur det drog ihop sig i tävlingsnerven och jag tänkte att nu går jag in och sätter en riktig runda och gör ett bra av slut på det här kaotiska dygnet! När jag galopperade mot första hindret tänkte jag på min vän som gått bort och tänkte att den här starten är för min vän! Så red jag, hästen hoppade perfekt och vi VANN!!!!!! Jag gjorde det!!!
  
Förstå vilken känslostorm av total glädje och total sorg och smärta på samma gång, jag är i chock fortfarande.
  

  
På lördagen började mina klasser på eftermiddagen. Så hästarna reds hemma, unghästarna jobbades och LORD var jag ute och galopperade på fälten så han fick göra av med lite energi. Det var ganska rofyllt att galoppera runt där och hinna reflektera över allt som hänt. En bra uppladdning helt enkelt, för LORD och jag startade 140-klassen och satte en klockren felfri runda på kvällen!!!! Helt fantastiskt!


CASH FLOW var inte sämre, hon nollade 130 klassen och kom trea!!!! LOVELY hoppade med ett nedslag. Alla tre hästarna kvalade till final på söndagen efter deras fina resultat fredag och lördag.
  

 
Söndag och vi började dagen hemma med att jobba unghästarna och rida de andra hästarna och de som skulle tävla på eftermiddagen. Någon skrev och frågade hur många timmar mitt dygn har, och det undrar jag också ibland! Vi åkte till tävlingen vid lunch och LORDS 140-final var första av mina finaler.

Han kändes helt fantastisk på banan och vi hoppade runt med ett nedslag. Det var LORDS första stora final och det var en mastig bana med många svårigheter. Jag är så lycklig över min fina häst och hans utveckling! Det är svårt att beskriva.
  

  
Sen var det 130-final och det var inte heller så lätt bana, det ska vara svårt i en final. CASH FLOW var fin och vi var felfria fram till trekombinationen som var näst sista hindret. Hon hoppade felfritt över A och B hindret men fick för långt fram på ett galoppsprång till C-hindret och hur jag än försökte hjälpa henne så gick det inte. Hon gjorde ett om tramp och rev det, jag kom i otakt med henne och slog i min käke i hennes nacke så jag såg stjärnor och planeter!!! Satt kvar men saktade av och trodde att jag skulle få lov att hoppa om hela kombinationen. Fortsätt sa domaren och jag valde då att hoppa första hindret istället och utgå, det var iallafall kört, bättre att hoppa ett lätt hinder. Hon hoppade det utan att tveka så det kändes skönt. Det kändes däremot inte så bra i mitt huvud. (Det är ganska ömt idag också.)

LOVELY var sist ut i finalen och det gick bra. Hennes första stora final och vi kom i mål med två nedslag.
 
Idag är det måndag och snart tisdag. Jag är helt slut efter allt som hänt de sista dagarna. Lycklig över fina resultat men samtidigt känner jag mig tyngd, nästan kvävd ibland. Det är sorg och lycka blandat om vart annat.
  

  
Jag på en kulle på en sten i champagne!
Ta vara på varje dag, uppskatta det som finns här och nu. Familj och vänner, det som betyder något, för imorgon kan det vara försent.

taggar


liknande webbartiklar


Läst 23243 ggr

Fler inlägg

SEP
06

Fredag!

Hej! Fredag idag och vädret är så fint, nu är det höst! Jag gillar hösten! 

Idag ska jag rida några hästar, jobba med några unghästar och så kommer det en ny unghäst ikväll. Det är ganska lugnt just nu, stallet är inte fullt. Flera av hästarna går fortfarande på bete. Så vi har passat på att tömma alla boxar på bädd, tvättat och målat stallet. Det blev så fint!!! Att spåna upp med nytt spån och ställa in hästarna i ljusa och fina boxar, det känns lyxigt!

Förra helgen var vi i Norrköping och tävlade. Det var en riktig "stolpe ut helg" Både CASH FLOW och LOVELY hoppade fint men bommarna var inte på vår sida, de ville ner i sanden! Vi tar nya tag till denna helg då det är tävling igen!


Läst 100215 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28

Uppfödarens glädje och sorg

Som hästuppfödare drömmer jag om att föda upp fina hästar som kan hoppa bra och komma långt på tävlingsbanorna. Att rida in och tävla på en häst man har fött upp själv, och lyckas, det är häftigt! Som nu när jag har LORD och LOVELY som båda hoppar svår klass, och deras mammor som jag tävlat innan de blev avelsston. Det är häftigt. Vägen dit är lång, väldigt lång. Det krävs så mycket i både jobb, pengar, utbildning, glädje och tur. För ibland har man inte tur. I år hade jag mer än otur med uppfödningen. 

Alla tre stona som betäcktes förra året var dräktiga. Bara en fölunge föddes och lever och mår bra. De andra två dog tyvärr i fölningen. Så tragiskt och jobbigt för oss alla. 
Det som hände med den ena var fölning med"red bag", dvs moderkakan har lossnat för tidigt och fölet får inte längre syre från navelsträngen. Fölet klarade sig inte. Jag är tacksam att både veterinär Sofie och Ann-Sofie och Sandra från Gocksta kom och hjälpte oss, annars hade vi aldrig fått ut fölet och då hade inte stoet klarat sig heller. 
Efter detta kändes det som att nej, nu slutar jag med det här. Det blir inga mer föl. Det var inte lätt att stå i stallgången och titta in i den ena boxen där Humlan och hennes fina fölunge stod, båda mådde bra, han några dagar gammal, lycka och glädje.
I boxen bredvid det andra stoet som förlorat sin fölunge. Där låg han i halmen och märren stod bredvid med hängande huvud. Det som är viktigt när ett föl dör är att märren får ha kvar fölet hos sig så hon får förstå själv att den inte lever mer. Tillslut efter några timmar så gräver märren över fölet med halm, som att de begraver fölet. Det är så sorgligt att se. Det är tufft många gånger och därför ska man glädja sig extra mycket åt de hästar som man har!

Jag är så glad för vårt föl som är efter CONTANT Q u: LADY LOOP SB(helsyster till LOVELY LADY SB som jag tävlar) ue: Looping-Rastell. 
Han är så social och trevlig, nyfiken och den snällaste fölunge vi haft! 

Humlan är så duktig mamma. Greven som han kallas är hennes första föl.

Mamma, vad är det där?
Några gulliga filmer på Greven och Humlan som försöker ta en tupplur!


Läst 114109 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27

Stubbåkern!

Nu är det skördetider och det betyder stubbåkrar att rida på! Den bästa tiden på året om ni frågar mig! Att galoppera på stubben, det är så roligt och det ger en frihetskänsla som är svårt att slå!
Min kompis Linda kom och fotade när jag red LOVELY så här får ni se några bilder.

LOVELY tyckte att det var intressant med en fotograf som låg på marken och fotade!!!
Följ Linda på instagram @lindaobergnaturfotograf för mer bilder på olika djur och natur!


Läst 115048 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.