Therese - VW Grand Prix i Strömsholm!
OKT
17
2012

VW Grand Prix i Strömsholm!

 

Jag tävlade som ni redan vet på Strömsholm förra helgen. Det var andra deltävlingen i VW grand Prix serien.

 

Tävlingarna smygstartade redan på torsdagen med en 110 och en 120 klass. Så jag startade tre hästar på torsdagen och det var CASH FLOW som hoppade 110. För henne blev det nästan en chock att komma in i det stora ridhuset på Strömsholm och se alla fina hinder, reklambanderoller och mycket publik på läktaren. Hon tyckte det var läskigt! Tävlingarna innan har gått bra men det här var lita annorlunda kan vi säga och för en orutinerad häst blev det svårt. Överhoppade sig och så blev det två stopp. Inte mycket att säga, klapp på halsen och beröm för det hon gjorde bra. Hoppade henne hemma igår och det kändes bra, precis lika fin som vanligt. Någon gång är den första på stor tävlig och hästar reagerar olika.

 

CARLINA hoppade bara 120 klassen och det gick finfint! Hon får mig att tro på framtiden, vilka språng hon bjöd på och härlig känsla runt banan även om det inte var felfritt. EDWONDO var spänd men gjorde ett superbra jobb. Ett nedslag i 110 och sedan felfritt i 120 klassen, kalasbra!

 

EDWONDO 120 klassen.

 

På fredagen var det dax för det äldre hästarna LAGANA, CAHLUA och ACINDO att tävla. Tävlingarna började klockan sju på morgonen med 130 klassen. Gissa om vi fick gå upp tidigt för att fodra hästarna innan vi lastade och åkte hemifrån kl 06:20....hinna gå banan, veterinärbesikta och sadla. Björn och jag själva, inga problem för det var bra med tid mellan hästarna så vi hann fram och tillbaka från parkeringen vid tågbanan och tävlingsridhuset.

 

CAHLUA hoppade 130 och 135 klasserna. Hon var ofokuserad och spänd, tyckte nog att det var mycket att titta på så två bommar trillade i båda klasserna. ACINDO var fin och hade ett nedslag i båda klasserna, det räckte till pris i 130 klassen!

 

LAGANA startade 140 klassen och hoppade superfint. Tyvärr rev vi sista hindret i omhoppningen och en tredjeplats blev istället en sextondeplats, men det var sista prisplaceringen av 64 starter!

 

På lördagen hade vi lite sovmorgon då första klassen för mig var kvalet till Grand Prix och den började klockan 14. Så hann rida lite hemma, bland annat LAGANA som alltid rids på förmiddagen innan hon startar på eftermiddagen om det är så.

 

 

Dax att trimma LAGANA lite hemma innan start på eftermiddagen!

Kvalklassen gick i 145 och det var klurigt och svårt, som det ska vara. Hade en bra runda, bra känsla men tyvärr två nedslag på den långa banan. Var jättebesviken på mig själv efteråt, lite så att jag nästan chockade de i mitt team att jag kunde bli det! Men det kändes så bra, jag ville gärna kvala till söndagens final och så två små detaljer, som en lite för svag ytterskänkel i en sväng och lite för lätt ridet till sista hindret så trillade bommarna. Efter ett tag när jag tittat på klassen och såg hur svårt det var så kändes det bättre. Med LAGANA var jag jättenöjd, hon var fin!

 

CAHLUA och ACINDO hoppade 135 klassen och det var en tidshoppning, bedömning C. Det betyder att fyra sekunder läggs till på sluttiden istället för att man får fel. Kan var kul för publiken, men jag gillar inte den bedömningen. Det blir lite vild ridning och det ska bara gå snabbt. ACINDO och jag fick en dålig start då jag aldrig fick startsignal och vi kom av oss när vi väl fick starta. Hon blev spänd och rev några hinder, då valde jag att utgå. CAHLUA var jättefin och inte alls så spänd som dagen innan. Passade på att prova lite snäva svängar när banan var byggd så och hon svarade bra på det tycker jag. Ett nedslag men det räckte till pris.

 

CAHLUA 135 klassen lördag.

 

På söndagen startade bara LAGANA och vi hoppade 145 klassen på morgonen. Det gick jättebra. Både hon och jag var bra och då blev det felfritt och pris!!! Så en bra avslutning på helgen med en placering i svår klass!

 

 

LAGANA 145 klassen söndag.

taggar


liknande webbartiklar


Läst 22170 ggr

Fler inlägg

MAJ
27
2020

Visst är det en härlig tid på året nu när det närmar sig sommar? All grönska, alla fåglar och ljusare kvällar. Lite värme på det här så blir det ännu bättre för det har varit lite väl kallt på sistone.

Vi har ridit ut hästarna hur mycket som helst sista månaderna. Ut i skogen på skrittrundan som går upp och ner över stock och sten. De äldre hästarna får vara draghjälp till unghästarna som tar sina första ridturer ute i det fria. Alla har skött sig hur bra som helst och de lär sig massor när man rider ut så. Lyfta på benen, ha koll på vart de sätter hovarna. De lär sig naturligt att svänga för skänkel och hand när det svänger rund träd och stenar.

Unghästarna Nisse fyra år, inriden nu under vintern tillsammans med Bonnaire tre år. De har gått några skogsrundor nu och de gör det med bravur! 

Sen är det mycket konditionsträning på grusvägarna och vanliga uteritter. Så kondition, det har mina hästarna så det räcker och blir över!

Gräset växer i beteshagarna och på hövallarna. Vi tar in en stor del av vårt hö själva så man är ju lite halvt bonde och har koll på hur det växer. Blir nog lite sent i år om inte värmen kommer. Unghästarna ska släppas på bete inom någon vecka. Jag har väntat in gräset så det växer. Vill inte släppa för tidigt heller när det varit lite ruggigt väder. Det är både ettåringar, tvååringar, treåringar och fyraåringar som ska beta. De är uppdelade i två gäng nu på lösdrifterna och får gå så på betet också. Gänget med ett och tvååringarna går tillsammans med LUX, han är en lite äldre herre på tolv år som håller ordning i dagisgänget! Det är perfekt för dem att ha honom med sig, han uppfostrar dem och håller ett lugn. LUX rids också och när han kommer tillbaka till hagen efter ridpasset, då är det glädjescener varje dag!

“Farbror LUX” i hagen med sina ett och tvååringar!


Läst 9379 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
26
2020

Nu är det dags att börja blogga igen om min vardag och allt runt hästarna! Eftersom det har ekat rätt tomt här en längre tid så känner jag att det är dags för en ny presentation av mig själv!

Vem är Therese Nyman? Jo, tävlingsryttare i hoppning med allt från unghästar till svårklasshästar. Unghästutbildare, C-tränare i hoppning och uppfödare. Direkt efter gymnasiet åkte jag till Tyskland och jobbade i två år. När jag sedan kom hem så startade jag min verksamhet och har ridit in och utbildat massor med hästar, jag önskar att jag hade skrivit ned alla hästar i en bok, det hade varit roligt att blicka tillbaka.  Mitt liv kretsar runt hästarna, våra hundar, gården och ibland så ger jag mig ut på en resa tillsammans med min sambo Björn.

På gården varierar antalet hästar från månad till månad beroende på hur många som är i träning. Hästarna är allt från unghästar som är här för inridning och utbildning. Mina egna tävlingshästar, avelsston och några av mina hästar är lektionshästar för elever som vill rida lektion för mig men inte har egen häst.  

Just nu är inte livet och vardagen riktigt som vanligt eftersom vi lever i en coronapandemi. Vi får bara hoppas på att det vänder och går tillbaka till något som liknar den vanliga vardagen, tills dess får vi vara försiktiga och ta hand om varandra, hålla avstånd och tvätta händerna!
 

Min fina femåring CORLEEN e: Contant Q u: Corloni-Cortez-Caletto.


Läst 10446 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
01
2020

Lite mer än en vecka har gått sedan vår Nisse lämnade oss. Det känns så overkligt och sorgligt, det är svårt att ta in. Det värker i hjärtat.

Livet är så orättvist, Nisse kommer att vara saknad av så många. Det finns så många minnen, roliga och tokiga! Mitt första minne var när min pappa kom hem och säger till min mamma att nu hade han träffat en riktig hästkarl! Det var Nisse Hansson på Askö. Det blev hos Nisse som mina föräldrar köpte våra första storhästar, INKA med ett föl vid sidan, Cindolina efter CORTEZ. Det blev starten för våra uppfödningar. De hästarna är grunden till flera av våra hästar här på gården idag.

Pappa brukar berätta om när han, Nisse Hansson och Ole Madsen åkte till Tyskland till Holstein och tittade på hästar. Vilka resor! Och vilka hästar de fick se.

Ett annat tidigt minne är när jag var åtta år och provred min ponny GIMMICK i en hage på Askö. Han bockade och for runt och Nisse ville ha jordgubbstårta om jag flög av, men jag satt kvar. Det blev inget köp då, trodde jag…Det visade sig att mina föräldrar överraskade mig och gav GIMMICK till mig i julklapp, och Nisse kom körandes med honom på julaftons morgon. Nyter och förväntansfull vad jag skulle säga när jag fick “julklappen”.

Det var Nisse som ordnade så jag började hoppträna för Roland Nilsson på Rocklunda. Vi satt här hemma och fikade och så pratade mamma om att jag ville börja träna på riktigt med min ponny. Nisse lånade genast telefonen och ringde till Roland, som sa att jag var välkommen! Jag tror till och med att Nisse åkte med när jag skulle hoppträna för första gången på Rocklunda!

Alla fina hingstar som stått på Askö och flera av dem som jag fick hjälpa till att rida under säsongen, vilken upplevelse det var! Silvano, Kriuz, Acacio, Laurin, Lucky Light mfl och nu senast Contant och Bravour.

Tänk alla unghästar jag ridit in som var Nisses. Den första hästen jag red in åt Nisse när jag kom hem från Tyskland (efter att ha jobbat på Holsteiner Verband, dit Nisse och Ole brukade åka och på den vägen jag fick jobb där) det var Nisses uppfödning COLUMBUS H (e. Cortez) som sedan var OS reserv med Linda Heed.

I mitt stall idag har jag en fin femåring som heter CORLEEN. Hennes mamma red jag in åt Nisse, för runt nitton år sedan. CORLEEN är efter CONTANT Q, en riktig Nissehäst med andra ord! Uppfödare till CORLEEN är Ann-Sofie som jobbat hos Nisse på Askö i alla år och nu driver Gocksta Stuteri.

Ett annat härligt minne är Strömsholm och tävlingarna på slottsbanan 2014. Det var så vackert väder och jag skulle debutera svår klass med ACINDO, vår egen uppfödning efter Acacio-Cortez. Arnold skulle debutera med CONTANT Q också, hans och Nisses fina hingst. Så Nisse var på plats, annars brukade han inte vara med på så många tävlingar. Både Arnold och jag debuterar svår klass på våra hästar felfritt, Arnold och CONTANT Q vinner och ACINDO SB och jag kommer trea!!!! Gissa om Nisse var lika glad som vi andra!

Vi har så många fina unghästar nu och Nisse var så glad för dem alla när han var här för några veckor sedan och vi löshoppade. Vi smidde framtidsplaner och drömmar runt hästarna.

Jag önskar att jag hade kunnat lyfta telefonen och ringt till Nisse, för idag första maj, var det hans födelsedag. Men jag kommer inte att få något svar, och det gör mig så otroligt ledsen.

Mina tankar går till Nisses familj, och extra mycket idag!


Läst 42040 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv