VM-kollen - Fälttävlansdressyr: Sverige trea inför terrängen

Ryttar-Vm i Kentucky

Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


OKT
01

Fälttävlansdressyr: Sverige trea inför terrängen


Michael Jung från Tyskland på Le Biosthetique-Sam leder fälttävlan efter dressyrmomentet. FOTO:Peter Nixon/FEI
 
Malin Larsson
Piccadilly Z red först av svenskarna under fredagen. Det ganska blygsamma resultatet 64,22 procent (53,7 straff), som Malin var riktigt nöjd med i och med hästens orutin, placerar henne som 50:e efter dressyrmomentet. Malin startar dock individuellt, så det påverkar inte lagresultatet.
 
Pulsen gick i taket här på redaktionen när Niklas Lindbäck fick till en fantastisk ritt, som belönades med 73,67 procent (39,5 straff)! Det innebär en individuell sjätteplats efter dressyren. Nu kan amerikanerna garva åt Mister Pooh (översatt Herr Bajs...) så gott de vill. 
 
Katrin NorlingPandora Emm var sist ut i laget. Travprogrammet var riktigt fint och hon låg länge på över 70 procent hos domarna. Men galopprogrammet höll inte riktigt samma toppklass och hon slutade på 68,56 procent - absolut inget att skämmas över! Det innebär en 30:e plats inför terrängen.
 
Norlings dressyrresultat räknas visserligen bort just nu när det gäller laget (tre av fyra räknas), men hon bedömdes fortfarande tillräckligt högt av domarna för att vara en fin tillgång - om någon annan lagryttare klarar sig sämre i terrängen. Med andra ord har Sverige fyra fina lagdressyrer med sig till nästa gren - skönt!
 
När dressyrmomentet är helt klart kan vi konstatera att Sverige (131,20 straff) ligger trea efter Tyskland (114,30 straff) och Storbritannien (128,60 straff). Hack i häl på oss ligger Australien på 131,80 straff - därefter är det ett större hopp till resten av lagen. Vilket härligt utgångsläge inför lördagens terrängritt!
 
(Arkivbild på startsidan: FOTO: Lotta Gyllensten/FEI)


Läst 10782 ggr


Fler inlägg

AUG
10

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 226602 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 225810 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 228404 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklar


VM-Kollen

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från VM i Kentucky.

 

Till bloggen


VMs senaste