Ryttar-Vm i Kentucky
Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.
Hoppfinalen: Le Jeune är bäst i världen!

FOTO: Kit Houghton/FEI

FOTO: Kit Houghton/FEI

FOTO: Kit Houghton/FEI

FOTO: Kit Houghton/FEI

FOTO: Kit Houghton/FEI

FOTO: Kit Houghton/FEI

FOTO: Kit Houghton/FEI
Det individuella guldet i banhoppning gick under lördagsnatten svensk tid till Philippe Le Jeune från Belgien - belgarna behåller alltså titeln inom landet (Philippe tar över efter Jos Lansink). Silvret gick sensationellt nog till Abdullah Al Sharbatly från Saudiarabien och brons tog Kanadas Eric Lamaze.
Rodrigo Pessoa, som gjort ett fantastiskt VM, hamnade på den snöpliga fjärdeplatsen och Rolf-Göran Bengtsson blev alltså sexa.
Här nedan kan du läsa vår direktrapportering från finalen - i efterhand.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
DIREKTRAPPORTERING FRÅN FINALEN
Nu är hoppfinalen, där de fyra bästa byter hästar, igång.
Först ut var Abdullah Al Sharbatly på Seldana di Campalto från Saudiarabien. Det blev åtta fel - kanske spelade nerverna honom ett spratt?
Nästa man ut, Rodrigo Pessoa på HH Rebozo för Brasilien. En häst som nog inte blir så lätt för de andra att rida eftersom den lätt hamnar lite i framvikt. Fyra fel blev det för Rodrigo.
Tredje finalisten, belgaren Philippe le Jeune på Vigo d'Arsouilles, klämde till med första nollan!
Sist ut på sin egen häst i finalen, Kanadas Eric Lamaze på Hickstead, fick även han noll fel på den egna hästen.
Dags för första hästbytet!
Rodrigo Pessoa red Al Sharbatlys Seldana di Campalto och hade först en liten stund (med betoning på liten) på sig att känna på hästen. Sedan dags för start - och en snygg nolla blev det!
Andra ryttare i andra omgången, Philippe le Jeune på Rodrigos HH Rebozo. Ytterligare en nolla!
Den regerande olympiske mästaren Eric Lamaze på Le Jeunes Vigo d´Arsouilles fick noll fel.
Sist ut i andra omgången - Abdullah Al Sharbatly på Eric Lamazes kraftigt betslade Hickstead, som verkar vara en ganska het häst. Men nolla blev det!
Med andra ord nollade samtliga ryttare i andra omgången. Dags för andra hästbytet!
Först ut i denna runda var Philippe le Jeune på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Det blev ytterligare en nolla - och nu ligger Philippe väldigt bra till inför sista hästen.
Nästa ryttare, Eric Lamaze på Pessoas HH Rebozo fick fem fel (ett ner plus ett tidsfel) som kan ha kostat honom en världsmästartitel.
Abdullah Al Sharbatly på Le Jeunes stora Vigo d´Arsouilles. Han satte ytterligare en nolla - snyggt! Snacka om att Abdullah måste gräma sig över de åtta felen på egna hästen...
Sist ut i tredje omgången, Rodrigo Pessoa på Lamazes Hickstead. Och han nollade!
Dags för tredje och avgörande hästbytet!
Först ut i sista rundan var Eric Lamaze på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Han rev första hindret i trekombinationen, fyra fel, och slutar på sammanlagda nio fel.
Därefter Abdullah Al Sharbatly på Rodrigos HH Rebozo. Han stod länge och pratade med Rodrigo inför ritten, bra med många tips eftersom de får så kort tid på sig att känna på hästen. Och Abdullah nollade igen! Det betyder att han slutar på åtta fel och kommer att ta medalj!
Näst sist ut, Rodrigo Pessoa på Le Jeunes Vigo d´Arsouilles. Men neeej, två hinder ner och åtta fel. Det ger sammanlagt 12 fel och troligtvis ingen medalj för stilryttaren Rodrigo. Hästen, som är av större modell, verkade lite trött.
Sist ut var ledande Philippe le Jeune på Lamazes Hicksted. Philippe höll nerverna i styr och satte sin fjärde nolla i finalen. Och som felfri rakt igenom är han verkligen en VÄRDIG VÄRLDSMÄSTARE. Efteråt kramade och pussade Le Jeune sin egen fantasiske Vigo. Snacka om segerlycka!
Läst 73698 ggr
Fler inlägg
Lisen om OS-platsen: "Man blir faktiskt inte glad"
Det är kluvna känslor som gäller för Lisen Bratt Fredricson. Hon är jätteledsen över att hennes vän och lagkamrat Malin Baryard Johnsson missar OS, då Tornesch har blivit skadad. Samtidigt innebär det att hon själv blir ordinarie ryttare i London.
- Min första reaktion var att det är väldigt tråkigt för det svenska laget, f-n! Sedan blev jag faktiskt inte glad över att få rida utan bara fokuserad. Man går in som i en tunnel, säger hon.
Sylve Söderstrand menar att det betyder jättemycket att alla i laget känner varandra så väl, inte minst när det händer något tråkigt.
- Ryttarna lyfter och stöttar varandra.
Om Sverige får ta ut en ny reserv till London är fortfarande oklart. Därför är det extra viktigt att ingen mer häst eller ryttare skadar sig, laget blir ju väldigt sårbart utan reserv.
- Så jag har sagt till dem att nu är det slut med fallskärmshoppning och liknande. Nä, skämt å sido, det kanske inte är så smart att rida de allra vildaste unghästarna veckorna innan OS, säger Sylve.
I veckan ska Lisen och Peder Fredricson ha fest för att de har bott tio år på Grevlundagården.
- Jag kommer dit bara för att kontrollera att Lisen inte går omkring i några skyhöga klackar, ler Sylve.
När paret Fredricson är i London får deras båda söner stanna hemma och se mamma rida på tv, tillsammans med far- och morföräldrar.
- Det går tyvärr inte att ha med dem, de får inte bo i OS-byn och säkerheten är väldigt stor i London, säger Sylve.
Lisen får inte ens ha maken Peder boende hos sig i OS-byn, trots att han är på plats som tränare. Han får i stället härbärgera i det boende som Svenska Ridsportförbundet tillhandahåller.
Text & foto: Anki Yngve
Läst 170354 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Söndag: Peder Fredricson trea i Falsterbo GP
Det blev en grymt spännande avslutning här i Falsterbo, Peder Fredricson på H&M Cash In var som enda svensk med till andra omgången. Han gick ut som trea från slutet, satte en snygg nolla och ledde klassen. Men tyvärr passerades han i prislistan av vinnaren Nicola Philippaerts på Carlos från Belgien och tvåan Brianne Goutal på Nice De Prissey från USA.
GP-segraren Nicola Philippaerts hann se första ryttaren i andra omgången och insåg att det skulle bli en snabb omhoppning:
- Jag gav allt och det lyckades!
Andraplacerade Brianne Goutal bor egentligen i USA, men har varit stationerad i Europa under sommaren.
- Jag var väldigt glad i omhoppningen över att jag har en så försiktig och "scopy" häst. Det behövdes!
Hon avslöjar också att hon har koppling till Sverige, hennes pojkvän kommer härifrån...
Peder Fredricson var jätteglad för sin tredjeplats.
- Det är en speciell häst jag har, allt är möjligt och allt är omöjligt med honom. Men vet aldrig hur det blir. Cash In har en otrolig kapacitet, men ridbarheten måste vi jobba lite mer på...
Valacken gillar helt enkelt inte när ryttaren bestämmer för mycket.
- Det är bara att hänga med. Andra hästar kan man ha en tanke om att forma på ett visst sätt, men det går inte med den här. Jag har haft honom i tre år och kan fortfarande inte få honom på tygeln...
Om ett par veckor åker Peder till OS i London. Men inte som ryttare utan som tränare till sin bror Jens. Och som make till Lisen förstås, som nu är klar för en ordinarie plats.
- Jag, Jens och Lisen har tränat ihop hemma hos oss under de senaste månaderna, det har varit jättekul. Tidigare har det aldrig gått bra för alla oss tre samtidigt, men det har det faktiskt gjort den här säsongen. Även om jag inte har varit tillräckligt bra för att få rida OS.
Mindre roligt tycker Peder att det är att hans team-kamrat Malin Baryard Johnsson missar London.
- Det är bara tråkigt, jag är verkligen ledsen för Malin. Man vet ju hur det känns, dels att missa en OS-plats men framför allt när hästarna blir skadade...
Den 18-årige Grand Prix-vinnaren Nicola Philippaerts.
Amerikanskan Brianne Goutal kom på andra plats.
När Peder fyllde 40 i vintras önskade han sig en klocka, men han fick ingen. Så lyxuret han fick i pris är han väldigt nöjd med.
Peder fick se sig slagen av "ungdomarna".
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren
Läst 173026 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Söndag: Bestört Malin Baryard missar OS
Tidigt under söndagseftermiddagen kallade förbundskapten Sylve Söderstrand till presskonferens. Och det var inget trevligt besked han hade att lämna, Malin Baryard Johnssons Tornesch har nämligen visat sig ha en senskada, och missar OS.
Med sig till presstältet hade Sylve en lapp från landslagsveterinär Jonas Tornell, där det stod att Torneschs senskada är treprocentig och sitter i vänster fram. Det är inget allvarligt för framtiden, men han kommer inte att bli frisk till London.
- Malin är förstås bestört, det är verkligen synd om henne. Det är ingen idé att ni söker henne i dag, hon kommer inte att vara tillgänglig...
In som ordinarie i laget går i stället Hippson-bloggaren Lisen Bratt Fredricson på Matrix. Om Sylve får anmäla en ny reserv är oklart, troligtvis går det inte eftersom reglerna säger att anmälan nu är helt stängd.
- Vi har fortfarande ett väldigt bra lag. Lisens häst har hoppat övertygande, även om den inte är lika rutinerad som Tornesch, säger Sylve.
Snacka om att det har varit dramatik för det svenska hopplaget den här helgen. Först vann de nationshoppningen, sedan visade det sig att Coupe de Coeur var ofräsch så att Henrik von Eckermann får ta Allerdings till OS. Och nu Torneschs skada...
Text & foto: Anki Yngve
Läst 170310 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Senaste från Ryttar-VM
- Ryttar-VM: Plus och minus (2010-10-15)
- Ryttar-VM: Nöjda arrangörer friserar besökssiffrorna (2010-10-14)
- Ryttar-VM: Brittiskt i topp i medaljligan (2010-10-11)
- Peder Fredricson nöjd trots medaljmissen (2010-10-11)
- "Tomt i medaljsäcken den här gången också" (2010-10-11)
- Äntligen satt küren för voltigelaget - slutade elva (2010-10-11)
- Sverige utan medalj i ryttar-VM (2010-10-11)
- Juniorseger av Hanna Klensmeden i Strömsholms Grand Prix (2010-10-10)
taggar
Liknande webbartiklar
- Summering visar glädje för svensk avel – positiv trend håller i sig
- Postnord skickade hingstsperman fel – anmäls till ARN
- FEI förtydligar regler om sporrmärken
- Ingemar efter besöket på Jonstorps gård: ”Nu håller vi tummarna lite extra för Malin”
- Sylve Söderstrand: ”Rio, here we come!"
- Sitt fint – över hinder
- Sofie Relanders nyttiga bakdörr ut från paddocken: ”Perfekt för hästarna att hitta framåtbjudningen”
- Helena Persson om sin 18-åriga stjärnhäst Bonzai H: "Han har en väldigt svankig rygg…"
- Fredricson vinner GCT-serien 2021 – von Eckermann tvåa och GP-segrare!
- Världscuppremiär – Jens Fredricson bästa svensk
VMs senaste
- Fyrspann: Inget brons till Sverige
- Hålltider, söndag
- Hoppfinalen: Le Jeune är bäst i världen!
- Fyrspann: Eriksson näst bäst i maraton - 5:a totalt
- Hålltider, lördag
- Rolf-Göran Bengtsson individuell sexa i VM
- Rolf-Göran trea inför andra semi-rundan!
- Fyrspann: Fredrik Persson fick 66,64 procent
- Hålltider, fredag
- Fyrspann: Tomas Eriksson femma med 68,56 procent
- Hålltider, torsdag
- Sverige 6:a - Rolf-Göran och Malin i semifinal
- Hålltider, onsdag
- Sveriges hopplag vidare - snyggt jobbat!
- Just nu: Malin & Rolf nollade - Peder ett ner
- Hålltider, tisdag
- "Roffe" inledde bäst - men ingen fullträff för Sverige
- Hålltider, måndag
- Fälttävlan: Jung tog guldet - britterna lagbäst
- Hålltider, söndag
Prenumerera på bloggar från detta evenemang
Bloggen visad för: 33708 läsare