VM-kollen - Sverige 6:a - Rolf-Göran och Malin i semifinal

Ryttar-Vm i Kentucky

Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


OKT
07
2010

Sverige 6:a - Rolf-Göran och Malin i semifinal

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
VM:s lagfinal avgjordes under natten till torsdag, svensk tid. Allra först red dock de 15 bästa individuella ekipagen av dem som INTE var med i något av de tio kvalade finallagen. Dessa 15 ryttare hoppade som en del i den individuella tävlingen, den fortsätter igen på fredag.

Sverige var andra laget ut i startlistan och först red Malin Baryard Johnsson H&M Actrice W. Och vilken runda det blev - bara ett tidsfel och Malin fullkomligen lös när hon skrittade ut från banan!
 
Nästa ryttare ut för Sverige var en revanschsugen Helena LundbäckBukowski's Erbblume. Tyvärr blev det rena rama plockepinnet, med fem hinder ner och 20 fel. Självklart var Helena otroligt besviken efteråt...
 
Tredjeryttare i svenska laget var Peder Fredricson H&M Arctic Aurora Borealis. Arctic hade ner första hindret i trekombinationen och senare det första hindret i tvåkombinationen. Med 8 fel, och Helena Lundbäcks resultat som måste räknas bort, rök där medaljchansen.
 
Vilken fantastisk nollrunda han fick till, Rolf-Göran BengtssonNinja La Silla! Perfekt rytm, perfekt avståndsbedömning, superfina språng. Man får gåshud! FEI-TV:s kommentator spådde efter ritten att "Roffe" blir en av de fyra i den individuella finalen. Det håller vi tummarna för!
 
Lag-VM är avgjort, Tyskland tog guld före silvermedaljörerna Frankrike och bronsmedaljörerna Belgien. Hemmafavoriterna USA klappade igenom totalt, och slutade sist i finalen - på tionde plats.
 
Sverige blev sexa vilket är riktigt bra med tanke på den gångna säsongens mediokra resultat. Men visst var det snopet att missa direktkvalet till OS med bara en placering!
 
Fullständiga lagresultat
 
Individuellt leder Rodrigo Pessoa på HH Rebozo, som inte har rivit en enda bom hittills i tävlingen. Och vilka rundor Rodrigo gör - superjämn och fin galopp plus en oklanderlig position i sadeln.
 
Den individuella ställningen är trevlig läsning även för svensk del. Rolf-Göran Bengtsson ligger sexa och har definitivt medaljkänning. Även Malin Baryard Johnsson, just nu på 14:e plats, rider semifinal på fredag. Peder Fredricson och Helena Lundbäck är ute ur tävlingen.
 
Individuell ställning


Läst 12131 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2013

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 90030 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:Läst 89052 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 91138 ggr Kommentarer Kommentera

VM-Kollen

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från VM i Kentucky.

 

Till bloggen


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.