VM-kollen - "Roffe" inledde bäst - men ingen fullträff för Sverige

Ryttar-Vm i Kentucky

Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


OKT
04
2010

"Roffe" inledde bäst - men ingen fullträff för Sverige


Amerikanske hemmafavoriten McLain Ward på Sapphire ligger tvåa efter den inledande tidshoppningen. Men än kan mycket hända! FOTO: Dirk Caremans
 
VM:s första hoppklass, speedhoppningen, reds under måndagen. Först ut av svenskarna var Malin Baryard JohnssonH&M Actrice W. Malins runda såg väldigt säker och fin ut i början, men så rev hon två hinder på banans andra hälft. Det betyder tidstillägg (fel på hinder omvandlas till tid) och Malins utgångsresultat är nu 87,08. Hon är dock inte alltför missnöjd:
- Actrice känns fin och vi kom i mål på ett bra sätt, sa hon efteråt.
Efter måndagens speedhoppning ligger Malin 72:a, av 121 startande. 
 
Vår nästa lagryttare var Helena LundbäckBukowskis Erbblume. En riktigt bra runda blev det, även om de fick en rivning. Snacka om att den hästen har lyft sig!
Helenas resultat, efter tidstillägg för rivningen, är 83,05. Hon gestikulerade när hon kom ut, men såg glad ut! (Efter första dagen ligger Helena 48:a i resultattabellen.)
Enligt FEI-TV:s kommentator har Helena Lundbäck "varit med väldigt länge med ser fortfarande ungdomlig ut". Ja, det stämmer nog... 
 
Även Peder FredricsonH&M Arctic Aurora Borealis hade ner två hinder i tidshoppningen. Med tidstillägg är hans resultat 87,71. Han ligger på 75:e plats inför nästa omgång.
 
Rolf-Göran Bengtsson, vårt stora VM-hopp, såg besviken ut när han och Ninja La Silla skrittade ut från banan. Inte så konstigt, ekipaget var väldigt nära en snygg nolla... Men så hände det något inför den avslutande kombinationen, Ninja vinglade till och kom inte riktigt mitt på a-hindret - som föll. Tidstillägget för rivningen gjorde att Rolf slutade på 81,99. I och för sig bästa svensk idag, men den där rivningen kostade honom 20 placeringar... (När samtliga 121 ekipage har ridit ligger Rolf-Göran och Ninja 37:a.)
 
Leder efter första dagen gör två amerikaner - Mario Deslauriers på Urico (71,25) och förhandsfavoriten McLain Ward på Sapphire (71,79). Långt fram i listan ligger också exempelvis Meredith Michaels Beerbaum och Eric Lamaze.
 
Efter speedinledningen ligger svenska laget på en blygsam 16:e plats av 27 lag. Men det behöver inte vara så illa som det låter. Än är det flera rundor kvar och Sverige ligger faktiskt bara två nedslag från bronsplats.
 
Online-resultat här


Läst 13300 ggr


Fler inlägg

JUL
16
2013

Bildspel: Höjdpunkter från hästfesten i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.I söndags avlutades Falsterbo Horse Show och med svenska ögon sett gjordes det på bästa möjliga sätt - Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix. I vanlig ordning var så klart hela veckan full av höjdpunkter. Nu avslutar vi årets bevakning med att blicka tillbaka i ett blidspel.
 
Foto: Ida Röök 


Läst 102403 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Intervju med groomen My Almqvist


Hippsons husbloggare My Almqvist är hästskötare hos Jens Fredricson och har arbetat i tre år med Lunatic. Här intervjuas hon av Falsterbo Horse Show efter dagens Grand Prix-vinst - och hon är så klart väldigt glad.
  
 


Läst 108158 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Jens och ”Luna” hade segern på känn


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

–  Jag hade det på känn. Jag har mått så bra och varit så stark mentalt, allt har stämt till 100 procent. 

Så säger Jens Fredricson om vinsten i Falsterbo Grand Prix. Nyckeln till framgången ligger i bra planering – och en otroligt stark känsla att segern var på gång.

   

Jens Fredricson var som enda svensk med till den andra omgången i Longines Falsterbo Grand Prix. Lunatic hoppade helt fantastiskt i den första rundan, där banan bjöd på en hel del klurigheter. Inte minst var det den sista distansen som ställde till det för en mängd ryttare. Många var felfria fram till den allra sista, gigantiska oxern – Angelica Augustsson och Livello till exempel.

 

Jens Fredricson fick en skämtsam smocka av tvåan Marcus Ehning när de stod på podiet under prisutdelningen, i dag var inte den legendariske tysken oslagbar.

– Efter Marcus omhoppning sa alla att ”det där går inte att slå”. Men det gjorde det, vilken fantastisk avslutning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand, märkbart nöjd med hur Falsterbo-veckan slutade.

 

Lunatic var perfekt

Jens själv säger att känslan var 100 procent rätt.

– Det smittar av sig på Lunatic. Han känner mig utan och innan den hästen. Det finns ingen som honom, han passar mig som handen i handsken. Lunatic har ett ben här och ett ben där när han hoppar, men han vet vad som krävs för att ta sig över, och så gör han det.

 

I dag stämde hans plan hela vägen fram.

– Jag trimmade med hjälp av Henk Nooren i morse och då var Lunatic bara helt perfekt. Han kändes hur fin som helst.

Jens framhåller att det är just coachningen vid sidan av som gjorde att det gick så bra.

– På en sådan här tävling har jag stöttning av Sylve, Henk och många andra som jag kan bolla tankar och idéer med. Jag valde exempelvis att gå på åtta språng fram till den sista kombinationen i första rundan, det var inte många som löste det så. Hade jag gjort annorlunda hade jag kanske haft nedslag, säger han.

Full fart framåt

I omhoppningen kände han inför näst sista språnget att han var tvungen att gasa ännu mer. Mellan näst sista och sista hindret gav han och Lunatic därför allt.

– Jag hade en stor fördel av att gå ut sist i omhoppningen. Hade Marcus varit sist hade han ridit snabbare. Men jag släppte på helt efter sista hindret, det var bara full fart som gällde. Lunatic är som en liten kanin, han bara landar och sätter fart. Han är inte heller lika lång tid i luften, i och med att han är så snabb i språnget.

 

Landslaget i hoppning har på senare tid tagit hjälp av en mental coach.

– Jag träffade henne i torsdags. Hon kom in i stallet och frågade hur jag mådde. Jag svarade ”bra”. ”Jag ser det, du kommer att vinna”, sade hon då. Hon såg exakt på mig hur stark jag var mentalt, säger Jens. 

Jens Fredricson borde nu vara självskriven i EM-laget. Tillsammans med Sylve skulle saken diskuteras under söndagskvällen.

– Vi ger besked nästa vecka, säger förbundskaptenen.

  

Text och foto: Ida Röök

MISSA INTE BILDSPELET I TOPPEN PÅ SIDAN!


Läst 113191 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklar


VM-Kollen

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från VM i Kentucky.

 

Till bloggen


VMs senaste