VM-kollen - Fälttävlan: Två uteslutna - Sverige ute ur lag-VM

Ryttar-Vm i Kentucky

Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


OKT
02
2010

Fälttävlan: Två uteslutna - Sverige ute ur lag-VM

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Det började inte alls bra för svenska laget i fälttävlansterrängen. Linda Algotssons Stand By Me, även kallad "Bullen", blåvägrade att hoppa vattenhindret. Linda försökte först med den svårare, snabba vägen, men när hon fick en vägran där valde hon den längre vägen. Inte hjäpte det - det blev alltså ytterligare två olydnader på det "snälla" nerhoppet i vattnet.
- Jag tror att han blev rädd för färgen på vattnet, sa en mycket besviken Linda direkt efteråt.
- Han har aldrig gjort så förr och har inga problem med vatten, tvärtom älskar han vatten.
Däremot gillar inte "Bullen" blå vattenmattor. Och vattnet i vattenhindret var färgat blågrönt...

 
Andra ryttare ut för Sverige var Viktoria CarlerbäckBally's Geronimo - som red utanför laget. Viktoria fick en vägran på hinder nummer sju, samt var en bit över maxtiden. Det gav 20 straff på hinder och 4,8 för tiden. Sammanlagt med dressyrresultatet ligger hon på 76,6 straff inför banhoppningen. 
 
Niklas Jonsson på det svenska halvblodet First Lady var felfri på hinder i terrängen i sin VM-debut. Hästen såg oerhört fräsch ut - vilken härlig runda! Niklas var dock strax över tiden och fick 4 tidsfel. Det gör att han ligger på 50,2 straff efter två grenar, ett riktigt bra resultat!
- Hon tvekade inte en sekund någonstans, får hon bara veta vad som förväntas gör hon det, sa en överlycklig Niklas efter sin runda.
 
Malin LarssonPiccadilly Z rider individuellt för Sverige. Hon var felfri på hinder men fick 20,4 straff i terrängen på grund av tiden. En mycket fin VM-debut!
 
Niklas LindbäckMister Pooh låg sexa individuellt efter dressyren. Ekipaget var länge felfritt i terrängen, men tyvärr fick de ett stopp på en låda i en kombination, som skulle hoppas snett. 
- Jag blev för girig och försökte jaga ifatt sekunder. Det straffade sig mot slutet av banan, förklarde en mycket besviken Niklas efteråt.
Olydnaden gav 20 straff och tillsammans med dressyr-resultatet och 2,8 tidsfel ligger Niklas på 62,30 straff inför morgondagen. 
  
Katrin NorlingPandora Emm var sist ut i svenska laget. Det såg lovande ut i början, men så kom först en utbrytning på ett hinder och senare - på en maffig stenspets - gick de omkull och Katrin ramlade av. Hon fick ont i ett knä efter fallet och tas om hand av läkare. Hästen uppges må bra.
 
Det som inte fick hända har alltså hänt, med två uteslutna ryttare är det svenska laget ute ur VM. Imorgon kommer det tyvärr bara att handla om individuella resultat. Detta innebär också att Sverige har misslyckats med att direktkvala till OS i London 2012.
 
Lagtävlingen leds efter två grenar av Storbritannien före USA, Kanada och Nya Zeeland. Bästa svensk individuellt är Niklas Jonsson på 17:e plats.


Läst 19566 ggr

Fler inlägg

SEP
08
2014

Bildspel: Au revoir, Normandie!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det har varit två helt otroliga veckor i och runt Caen – med utmärkt sport, stor dramatik, besvikelse, glädje och till och med sorg. Vi avslutar vår VM-bevakning med en sammanfattande tillbakablick. Minns mästerskapet med oss – och tack alla läsare för ert stora engagemang!


Läst 83762 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

Bildspel: Casall blev en vinnare – med "fel" ryttare


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Visst, det var inte Sveriges dag i Final Four-finalen i Caen, Rolf-Göran Bengtsson hamnade utanför podiet som fyra. Men hans häst Casall blev i alla fall en vinnare – med Jeroen Dubbeldam i sadeln. Här frossar vi i finalen, genom ett bildspel signerat Tomas Holcbecher.

Här kan du läsa Hippsons intervju med Rolf-Göran Bengtsson.
Här hittar du vår direktrapport från finalen, med bilder och massor av tv-klipp.


Läst 92106 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

RGB: ”Nedslag med sin egen häst får inte hända”


Rolf-Göran Bengtssons axlar hängde ner, han var tydligt besviken över att ha gått ur VM-finalen som fyra.
– Det är väldigt olyckligt att få ett ner med sin egen häst. När de andra red noll där var jag plötsligt ordentligt distanserad, innan det ens hade börjat, säger han.

Det var inte Rolf-Göran Bengtssons dag i Caen. Finalen började med ett ned på C-hindret i kombinationen med Casall.
– Jag trodde att han skulle komma ur den bra. Det var sjutton också att det skulle behöva hända, säger han, när han lågmält möter pressen direkt efteråt.
Inne på arenan pågår prisutdelningen med topp tre, Rolf-Göran är den som ”blev över den här gången”.
– Jag hade så klart förväntat mig något annat av det här. Jag skulle helst inte stå här och prata med er nu, säger han. 

Känsligare än han trodde
Rolf-Göran inledde hästbytet med att rida Jerone Dubbeldams unge Zenith.
– Den var betydligt känsligare än jag trodde. Jerone och hästen känner varandra utan och innan. Efter det första nedslaget drog jag ner tempot betydligt, det kostade två tidsfel vilket jag inte hade råd med. Det hade kanske varit en fördel att ha haft den hästen senare.
Även med Patrice Delaveaus Orient Express blev det nedslag för Rolf-Göran.
– Där valde vi att gå framåt på sex galoppsprång till den sista oxern, det hade även Jerone gjort med den innan. Kanske hade den inte riktigt orken kvar att klara det igen.
Casall blev hästen som säkrade guldet åt holländaren, något som Rolf-Göran är glad över.
– Det var rolig att Casall var den som fick ”vinna”. Han har kommit igenom det här mästerskapet mycket bra, det var ingen som hade problem att rida runt honom därinne. Han hade krafter kvar och det visar verkligen på kvalitet i hästen, säger Rolf-Göran.
Nu åker han hem till Tyskland där lilla Pamina och sambon Evi väntar.
– Jag har ju lite att komma hem till i alla fall, jag får tänka lite så, säger Rolf-Göran och får fram ett litet leende.
 
Rolf kommer tillbaka
Förbundskapten Sylve Söderstrand är också nedslagen.
– Det blev en jättetrist avslutning. Men vi vet att det är svårt att ta medalj om man inleder med att riva med sin egen häst, konstaterar han.
Rolf-Göran kommer tillbaka, det är Sylve säker på.
– Han har flera fina unghästar i stallet som han har väntat med att börja rida, för att få VM överstökat. Och Casall lär ju tävla mer, vi har ett EM nästa år, säger Sylve.

Text & foto: Ida Röök

Direktrapport med resultat och klipp på samtliga rundor
   

Tyvärr fick Rolf-Göran en dålig start, genom rivningen med Casall.
   

Vad tänkte han när han stod där vid staketet?
 

Finalen är hektisk, med många upp- och avsittningar.

Casalls groom Celia fick se sin häst ridas av andra än Rolf-Göran. 

Beezie Maddens Cortes väntar på att Rolf-Göran ska sitta upp.

Jeroen Dubbeldam sitter upp på Casall medan Rolf-Göran funderar på sista rundan.

Casall fick "vinna" när Jeroen säkrade guldet på hingsten.

Jeroen var nolla finalen igenom, då blir man glad!

Zenith visade sig vara känsligare än Rolf-Göran trott.

Även Beezie Madden lotsade runt Casall väldigt fint.


Sylve är förstås besviken över att det inte blev medalj, men menar att "Roffe" kommer igen.


Läst 94613 ggr Kommentarer Kommentera

VM-Kollen

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från VM i Kentucky.

 

Till bloggen


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.