Portugal-bloggen - Film på Harmonia
SEP
01
2015

Här är en video på fina Harmonia. 10:e gången hon rids utan lina. Visst är hon söt? Dotter till Altivo, till salu! Om ni är intresserade skicka ett mejl till astrid_hedman@hotmail.com om ni vill veta mer.

Kram

Astrid


Läst 14083 ggr



Fler inlägg

Hej pa er! 

Fortsatter pa dator utan svenska bokstaver, hoppas ni inte tycker det ar for konstigt att folja med i texten. Funderar om man kan kopa ett externt tangetbord och koppla till datorn, nagon teknisk som har koll pa sant? 

Ska borja att beratta om tavlingen som var i slutet av januari. Var ganska haftig kansla att rulla in med lastbil och sex stycken hastar bara till mig att tavla. I working equitation som var pa lordagen tavlade jag med Oriente (5 arig valack, klass motsvarande LA), Herdeiro (11 arig valack, MSV ) och Jagaur (min egna 9 ariga hingst, svar klass). I dressyren pa sondagen gick O-dozaire (5 arig valack, gick LB1), Impar (10 arig lusoarab, MSVB) och Fandi (13 arig valack, Inter 1). 

Det var hyfsat korigt med alla hastar sa jag hade mitt superteam Nuno och Catarina med mig. Ar sa skont nar man kanner varann val och de vet hur jag brukar vilja ha det pa tavling. Lite som ett formula 1 team tyckte jag vi var. Lordagen var korigast, tre hastar som gick tre moment var plus att jag fick rida de hastarna som skulle ga dressyren pa sondagen. Oriente var sa duktig och gjorde sin forsta start pa bortaplan. Han ar en kanslig kille pa manga satt och vis, men han ar modig och jag var imponerad over hur bra han tog det hela. I dressyren fick vi 66,9 % och hade hogst poang i det momentet. I tekniken var han lite spand i nagra overgangar, men gjorde allt han skulle. Jag sjalv tycker det ar valdigt svart med LA dar man ska gora enkla byten istallet for galoppombyten. Vi haller pa att trana det fortfarande och nasta ar kan han tavla medelsvar. Men med enkla byten blir det valdigt mycket pa och av. Ar hasten lite laddad ar det svart att fa rena overgangar och en bra skritt emellan. Har den inte sa mycket bjudning blir det inte direkt battre av att man far ta ner de till skritt i alla vandningar. Men tanker att det ar bra att hasten far komma ut och se alla hinder och kanna pa miljon. Men jag skulle nog helst gora allt i trav och lite galopp och sen hoppa over LA och ga direkt in i medelsvar. Vi red iallafall ihop 65 % i tekniken och var tvaa. Vi tog en andraplats aven i speeden och det blev var totala placering. Oriente ar sa fin och tror det blir en superhast for denna gren, masterskapskvalité helt klart. 

Oriente fick vara med pa prisutdelning och aven det skotte han med bravur! 

Herdeiro hamtade jag samtidigt som Jaguar sa jag hade haft dem i cirka fyra veckor infor denna tavling. Herdeiro ags av en svensk klient, otroligt sot och mild hast. Har lite tendens att bli spand nar det ar mycket byten. Han hade redan tavlat we forut sa man kande att han hade koll pa alla hinder. Malet var mer att forsoka fa jamna rundor och ha honom avspand. I dressyren gjorde han allting valdigt fint och jag hade sa bra kansla. Nagot taktinslag i skritten, men i ovrigt en felfri ritt. Vi fick 67,7 % och en andraplats i tuff konkurens. I tekniken blev han ratt laddad i hindrena med byten, men han var hela tiden ridbar och inga storre missar trots det. Alla andra hinder var han sa duktig och fantastiskt bra pa att sta still. Grymt bra egenskap nar man ska rida we! I tekniken fick vi 67,2 %. I speeden lat jag honom rulla pa och tog in svangarna sa mycket jag kunde, men jag red inte jarnet. Han har en valdigt reglerbar galopp vilket marktes nar jag sag resultatet. Vi var faktiskt snabbast i klassen! Andraplats blev den totala placeringen vilket jag var superglad over. 

Jagaur var ju valdigt spannande att starta. Ar ju en hel del investerat i denna hast sa jag vill verkligen att det ska ga bra. Jag forsokte att rida utan press och bara kanna in mig hur han beter sig och fokuserar pa mig i tavlingsmiljo. Extra kul var att en av mina delagare kom och tittade pa tavlingen! Jag behovde inte oroa mig, Jaguar alskar att tavla och fa allas uppmarksamhet. Han ar sa cool och modig, trots att han ar hingst ar han bra pa att halla fokus och blir sallan distraherad. I dressyren kandes det verkligen sa bra, han ar lydig och snabb att svara upp pa mina hjalper. Saklart finns det alltid mycket att forbattra, men vi red ihop 71,3 % vilket kanns grymt bra for forsta starten efter bara en manad ihop. I tekniken som gick ute var han modig pa alla hinder. Sidvarts over bom behover vi trana pa, dar spande han till, men i ovrigt ar det mer min tajming och att vi ska komma ihop oss som ekipage. Det var nagra som stod och tittade med sina hastar och gick ivag mitt i min ritt. Da tappade han fokus och tog en stund att fa tillbaka, men det tror jag vilken hast som helst skulle gjort. 66,1 % och jag fick rida speeden direkt efter tekniken da jag var sjalv i min klass. Det var toppen for jag red den som en teknik och da hade vi defenitivt fatt nagra procent till. Trana trana! 

De fina we bilderna ar tagna av Eqqus_photo

Pa sondagen var det dags for dressyrhastarna. Odi som han kallas var forst ut i en klass som motsvarar LB1 ungefar. Detta var hans forsta start nagonsin och han tog det med ro. Kandes valdigt fin pa framridningen och inne pa banan skotte han sig hur bra som helst. Nagra smasaker som vi behover jobba med, att sta lite mer i kontakten i halterna och kunna satsa mer i okningarna och komma tillbaka snabbare. Men i det stora hela ger han sa fin kansla och jag ar overtygad om att han kommer bli en riktigt bra hast. Vi fick hela 72,7 % och en andraplats, inte illa for forsta starten. 

Hur sot far man vara? 

Impar var ocksa ute och tavlade for forsta gangen trots att han ar tio ar gammal. Hans agare ar tysk och hon rider honom till mestadels. Vi pratade i slutet av forra aret om att jag skulle prova starta honom iar. Hon hade en olycka vid arsskiftet och frakturerade sitt kna. Jag har da ridit Impar mer regelbundet och vi gav oss pa en medelsvar B. Han ser verkligen ut som en barbiehast med sin vackra palominofarg och arabhuvud. Han ar halften arab, halften lusitano. Jag tycker han ar sa rolig att rida och aven fast han ar hingst ar han otroligt lugn och fokuserad. Jag tror inte ens han vet om det sjalv! Han gick som en drom inne pa banan och gav lite extra vilket han kan behova ibland. 73,7 % blev procenten och jag tycker vi var varda de poangen. Han satte inte en fot fel och i traven kan vi nog dra pa en vaxel till nasta gang. Tror han far ga en St George nasta gang, men da det var forsta gangen ville jag se hur han var forst. Hans agare var sa glad och jag kommer ta ut honom pa tavling igen.

Fandi har inte blivit sald an, sa vi tar oss an nya utmaningar i dressyren. Jag har jobbat traven en hel del (i we ar det mest galopp vilket gor att det blir mest fokus pa den gangarten). Vi har aven jobbat pa piaff och passage och det vore sa kul att hinna starta en san klass. Det ar sallan man far behalla hastarna nar de kommer upp pa en viss niva, sa det hogsta jag ridit tidigare ar just Intermediere 1 med Indio forra sommaren. Jag tankte att det blir en lagom klass att prova med Fandi, vi har ridit St George tidigare, men det var langesen nu. Det kandes att vi har haft uppehall med tavlingar over vintern for Fandi var sa taggad. Han alskar verkligen att tavla och vara ute pa aventyr. Inne pa banan blev det kanske lite val taggat stundvis, men hellre det an att inte ha nagon energi alls. Jag satte aven en del tryck for att fa lite storre trav som vi tranat pa i vinter, men borde ha tagit med i berakningarna att forsta starten for aret far man halla igen nagot. Nar man borjar komma upp pa denna niva galler det att ha hasten med sig och forbereda nasta rorelse direkt da allting kommer ganska snabbt. Sa jag hade lite svart att halla tungan ratt i mun och missade sjalv i en av serierna, Fandi hade iallafall valdigt roligt inne pa banan och man blir nastan full i skratt nar man kanner honom bubbla under sig. Nagra fler tavlingar och langre in pa sasongen tror jag det blir battre. Vi satte iallafall en av vara basta okade traver nagonsin och en riktigt bra piruett. Trots en del missar och overtagg fick vi 68 % och vi kom tvaa i klassen. 

Fandi ar en sa harlig hast och jag hoppas vi hittar det perfekta hemmet at honom. Dressyrbilderna ar tagna av grymma Carlos Hernani.

Det var mycket att ta in under denna galna helg och jag ar jakligt stolt over mig sjalv att komma ihag sex olika dressyrprogram! Jag ar aven otroligt stolt over dessa fina grabbar som skotte sig sa fint och kanns sa harmoniska att ha och gora med. Pa tavling ar det inte bara vad som hander inne pa banan, att de ar lugna i boxen, ater bra och inte blir hysteriska pa framridningen ar ocksa en viktig del. Alla sex hastarna kandes glada och nyfikan vilket ger mig kvitto pa att de litar pa mig och gillar att ga pa jobbet. 

Efter denna intensiva helg var det perfekt att fa aka hem till Pitea en vecka pa semester. Jag behovde verkligen fa bryta och andas lite, hade det sa mysigt med slakt och vanner. Det ar ju en hel dag att resa en vag sa blev sex hela dagar hemma vilket later mycket, men nar man ska klamma in allt man vill gora gar dagarna fort. Men en otroligt mysig vecka och mitt mal var att basta varje dag (jag aaalskar bastu) och det blev fem av sex dagar vilket jag ar nojd med. 

Sparktur pa isen med mamma

Promenad med pappa och min fasters fina vovve Pax

Mycket hang hos min underbara farmor och farfar. Harry vet hur man slappnar av.

Och hang med Jannes fantastiska polishund Keaton. Nagon dag i livet ska jag ha en schafer, vilka hundar. 

Ha en fin sondagskvall och ta hand om era hastar och djur.

Kram,

Astrid

Instagram astridhedman


Läst 173685 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
22
2023

Hej pa er!

Min dator gick sonder i hostas vilket gjort att jag kommit av mig helt i bloggandet. Nu har Anna ordnat en dator, dock med portugisiskt tangentbord, sa de svenska bokstaverna finns inte med. Hoppas ni kan hanga med anda! 

Jag som tankte att efter sommarens VM skulle hosten bli lite lugn och skon. Dar hade jag helt fel! Jag har haft runt 10 hastar hela hosten och vintern, ett valdigt bra gang och hog kvalité vilket ar superkul. Jag har varit och tranat i Visby, Orebro och Avesta. En snabbvisit i Pitea tre dagar var det narmaste semester jag kom, stannade kvar i Portugal over jul. Haft bada foraldraran pa besok med respektive. Maria Eriksson har varit och drillat oss en helg.

Golega var som vanligt i borjan pa november och dar jag motte min nya karlek, lusitanohingsten Jaguar. Det var forsta gangen pa manga ar som jag akte till Golega utan hast. Jag hade nagra kunder som letade hast och jag hade bokat ett gang for provridning. En av dem var en morkgul hingst pa 8 ar. Han var over budget for min kund, men agaren tyckte jag skulle prova rida honom iallafall. Fran forsta stund nar jag satt upp kandes det bara helt ratt. Allt fungerade och hasten var helt med mig trots den stokiga miljon. Jag red honom dagen efter igen, trots att jag sa att varken jag eller klienten har budget for denna hast. Efter dag tva var jag fast! Jag hade ett mote med agaren och vi kom fram till en overenskommelse sa jag fick tid att ordna fram pengar. Jag har involverat hela min familj i detta projekt och tur att han har det namn han har, da manga i min familj ar bilintresserade. Jag kan knappt tro det sjalv, men pa nagot vanster gick allt ihop och jag hade turen att fa salt Lirica till England vid arsskiftet. Nu star han har i stallet och vi ska debutera i working equitation nasta helg. Malet ar EM 2024 och vi ar med i observationsgruppen just nu, men mitt mal ar att kliva upp i spetstruppen i slutet av aret. Jag har haft honom i cirka en manad nu och vi haller pa att lara kanna varann. Men han har en underbar karaktar och en stor dos humor. Jag tror att han vet hur snygg han ar, godkand hingst ar han ocksa, men fantastiskt fint psyke. Vad som an hander pa denna resa ska det bli sa spannande att utvecklas ihop och en ny utmaning i mitt liv. Jag ar nastan lite radd att njuta for mycket, allt gar valdigt bra just nu. Nasta helg ska jag aka pa tavling (bade we och dressyr) med en lastbil full med hastar som jag ska rida. 6 stycken och det kanns sa coolt att vara dar efter sa manga ar av jobb och slit. Det ar sallan jag far behalla hastarna sarskilt lange och nu har jag som sagt en bra grupp med hastar och flera langsiktiga sammarbeten vilket ar sa roligt. Livet ar inte bara en dans pa rosor, men just nu skakar jag loss sa lange det varar. 

Aven fast man har flera fina hastar att rida varje dag kan det vara tungt med motivationen. Denna vinter har varit den varsta sen jag flyttade hit, vet inte hur manga liter regn det kan komma, men det har regnat helt sinnessjukt mycket. Lite blast pa det i vart taltridhus och man far halla i sig vissa dagar mer an andra. Men nu verkar det bli battre och prognosen ser ut att ge sol for de narmaste dagarana och forhoppningsvis over tavlingen. Varen ser redan nu ut att bli fullbokad med tavlingar, ett antal resor till Sverige for traningar och jag kommer faktiskt att ta lite semester i borjan av februari da jag ska hem till Pitea en vecka. Kommer sjalvklart att ge lektioner ocksa, men ska forsoka vila upp mig och samla energi infor den fullspackade varen. 

Maria trimmade mig och Ginnie i november. Har rider jag fina Lirica som nu har flyttat till England.

Lite semester med mamma och Janne som kom pa besok. Vi akte till vackra Douro dalen och bodde pa husbat, rekommenderar starkt! 

Pappa, Charlotta, Alba och Beata var ocksa pa besok och aven om vadret inte var sa bra hade vi det valdigt mysigt. Alba tog denna fina bild i stallet. 

Nagra hemmatavlingar hann vi med under hosten, bade working equitaiton och hoppning. Bimba ar med och gar banan.

Min nya karlek Jaguar! 

Ha det fint och jag ska uppdatera om min hektiska tavlingshelg! 

Jag har gjort en ny instagram och facebooksida dar jag lagger ut hastar till salu. Ville fa lite mer ordning och att folk enkelt kan hitta vilka hastar som finns tillgangliga an att bara hitta mina tavlingsresultat pa min egna sida. Den heter hedmanhorsesforsale bade pa instagram och facebook. Ska ta och lagga ut lite fler hastar, men har hellre fa som jag vet ar bra an att slanga ut allt folk skickar. 

Ha en fortsatt fin sondag,

Kram!

Astrid


Läst 186732 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er! 

Sen jag kom tillbaka från Frankrike har det varit rätt köriga veckor och fullt fokus på alla hästarna som inte fick åka på VM. Unghästarna känns otroligt fina och tror alla mådde bra av ett par veckors vila. Jag tycker nästan alltid de brukar gå bättre efter en vila, har man kört fast lite eller påbörjat någon ny rörelse brukar det falla på plats om de får lite tid att fundera på saken.

Två av mina söta 4-åringar som utvecklas fint.

Oriente

Organico

Jag har även hunnit åka iväg till Sverige och ha träningar i Visby. Det var första gången jag var dit, Anna och Erik som har EA knight horses organiserade allt. De har ridit för mig förut i Skåne och även online. Nu har de bott på Gotland i ett halvår och det var riktigt roligt att hälsa på och se hästlivet där. Jag sålde även en häst till dem, 7 åriga fuxvalacken Levis, som jag börjar ångra att jag inte köpte själv! Otroligt trevlig häst och Anna och Erik har gjort ett strålande jobb med alla deras tre hästar. Är väldigt roligt att följa elever som är ambitiösa, tränar hårt och utvecklas framåt. Det var ett fullt schema under helgen med nya ekipage, jättekul att Gotland har så många duktiga ryttare och framförallt så starkt intresse för working equitation. Hoppas att åka dit mest fler gånger och att man får se framsteg. Tror det är viktigt att komma ihåg att man blir inte bättre om man inte tränar och sätter mål. Alla behöver inte ha som mål att rida OS, men vill man utvecklas måste man jobba för det. Finns tyvärr inga piller och genvägar för att bli bättre. Samma gäller med hästarna, man måste rida och träna. Vara konsekvent och ha ett mål med varje pass. Det är lätt hänt när man rider mycket själv (jag vet!) att man mest sitter och glider runt. Man gör en övergång när det känns bra och kan sitta 17 varv på volten i samma gångart. Om jag känner mig lite oinspirerad, eller inte riktigt vet vad jag ska göra för dagen, tycker jag det bästa är att sätta upp en övning. Behöver inte vara något speciellt, kanske några travbommar och en kon där man ska fatta galopp. Kan också vara någon variant på we-hinder som man kan anpassa efter hästens utbildningsnivå. Tycker det är bra med någon typ av markering så man vet att man gör volter lika stora åt båda hållen. Väldigt lätt ifall hästen vill ramla över innerbogen att man rider de volterna lite mindre och låter hästen flyta ut i andra varvet. Att man försöker lägga upp en plan för veckan med varierad träning och självklart lägga in tid för vila och återhämtning. Vet man i förväg att det kommer vara stressigt och svårt att ta tid att rida ordentligt kanske man kan få in en vila den perioden. Men i övrigt försöka se till att hålla hästen i form, de behöver gymnastiseras, bli liksidiga och bygga muskler för att hålla sig friska. Precis som oss! Ska man bli en bättre ryttare behöver man ha fysiken och själv jobba med sin liksidighet. Åter igen, alla behöver inte springa maraton eller lyfta 100 kg på gymmet. Men tror alla mår bra av att röra på sig och bygga muskler, inte bara när man sitter till häst. Jag kör "yoga with Adriene" på YouTube, lite andra träningsvideos och springer ibland. För mig har det varit bra att inte sätta orimliga mål, kommer jag ut och springer en eller två gånger i veckan är det tillräckligt. Att köra yoga 20-30 minuter eller 15 minuters träningsfilm med magövningar ibland på morgonen har man i princip alltid tid med. Så träna på med er själva och era hästar för att nå er fulla potential. 

Efter lite peptalk kan jag berätta att fina Indio har blivit såld och är framme i sitt nya hem i USA. Jag hade honom i fem år så det var lite jobbigt att säga hej då. Men hans nya ägare verkar supernöjd och resan har gått bra. 

Stilig är han! 

Under två veckors tid har jag haft Amanda Fredin på jobbskuggning. Hon är gymnasielärare på Kungsbacka ridgymnasium och ville lära sig mer om lusitano och working equitation. Underbar tjej och jag är så tacksam för att jag får träffa så härliga människor. Har lite dåligt med bilder, men får ta det i nästa inlägg! Istället blir det lite bilder på Fandi som avslutning. 

Ha en fin söndagskväll och träna på! 

Kram,

Astrid


Läst 251467 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Portugal-bloggen »



Här hittar du alla våra husbloggare

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Astrids senaste



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.