Portugal-bloggen

Är himla bra att mamma kommer så man får åka ut och turista lite. Det är lätt att man fastnar i stallet och glömmer bort allt fint som finns att titta på här i Portugal. Amelia, hennes mamma och Paula har tagit oss på en guidad tur i både Porto (näst största staden i Portugal) och Guimarães. Underbara människor!

 

Jag och Amelia i ett tusen år gammalt fort i Guimarães.

 

 

Jag och mamma poserar framör huset till en gammal kung.

 

Bron i Porto

Amelias mamma, min mamma, jag och Paula

Amelia har bytt plats med Paula, alla ska vara med på kort :)

 

Vi har även hunnit med att rida lite :)

 

 

 

sov gott

Astrid

 


Läst 18631 ggr Kommentarer Kommentera

Mammas första natt i Portugal började inte så bra. Hon fick någon slags magsjuka (kan bero på sushin hon åt till middag) och kräktes hela natten. Under gårdagen låg hon mest i sängen och var utslagen. Stackars lilla mamman! Tyckte verkligen synd om henne. Det var 25 grader varmt och hur härligt som helst ute. På eftermiddagen orkade hon upp för att se mig och Cubano hoppa och sen kom hon ut igen för att se när jag red Xanthos. Får se om hon orkar rida något idag eller åtminstone hänga med i stallet. Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men jag är väldigt glad över att ha henne här. Hon är väldigt imponerad av anläggningen, hästarna och alla trevliga människor som har längtat efter att få träffa henne.

 

Igår hade jag en ganska lugn dag. Jobbade 7 hästar, varav två longerades. Skulle hoppa Zara för första gången på tre veckor eftersom hennes ben har varit svullet. Men när jag red upp mot hoppbanan skulle hon absolut inte passera stolarna som aldrig har stått där förut. Detta slutade med att hon backade in i staketet till gräsbanan och fick en reva på höger bak vilket gjorde att hon var lite halt. Typiskt! Jag tror inte det är någon fara, men jag avstod från att hoppa. Om hon ser okey ut idag kanske jag hoppar i helgen. Dessa hästar!

 

Annars hoppade jag Cubano som känns superfin nu, både i hoppningen och dressyren har det klickat till. Nästa hopptävling tror jag vi provar oss på en 90 cm.

 

På morgonen red jag min 3-åring Estrella på utebanan för första gången. Avslutade med att skritta ett varv runt gräsbanan och gå upp till hindrena för att kolla läget där. Älskar denna häst! Otroligt cool och väldigt ridbar för sin ålder. Hon är inte så vacker, stort huvud och kort hals. Men jag är helt övertygad om att hon kommer blomma ut till en vacker svan om ett par år.

 

På eftermiddagen tog Paula och Amelia det fantastiska initiativet att ordna en picknick. Vi åkte och handlade fika, snacks och dricka. När vi kom tillbaka lade vi ut ett hästtäcke på gräset och myste på. Det är fantastiskt vilken gemenskap hästarna skapar och små saker som detta gör att vi blir ännu tajtare med varandra, oavsett vilken ålder och kön man har. Hästar är bäst helt enkelt :)

 

Stallgänget, fr v. jag, kicas, amelia, paula och manuel.

 

Ha en bra dag!

/Hästnörden Astrid

 

 

 

 


Läst 19826 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
27
2012

Idag kommer världens bästa mamma och hälsar på mig i en vecka :) Det blev tydligen lite strul med flyget, men hon kommer runt tio-tiden ikväll. Ska bli så himla mysigt att ha henne här.

 

Ni får ursäkta den dåliga aktiviteten senaste dagarna, men det har varit mycket att stå i under helgen.

 

Två av mina favoriter :) (Mamma är runt 174 så det är hästen som är stor ;)

 

Ha en bra dag alla!
Astrid


Läst 19245 ggr Kommentarer Kommentera

Idag åkte jag och Roberto till Balazar för att rida clinic. Roberto som är van vid småvägarna fick köra med mig och Urque som last. Jag kan säga att jag är glad över att det var han som skötte ratten, det är inte helt lätt när man får möte efter de smala vägarna. Efter en timmes bilfärd kom vi fram till Nuno Olivieras ställe (inte den gamla mästaren Oliviera). Roberto började med sin lektion på en av Nunos hästar. Sedan var det min tur och jag har fått höra att det är fokus på ryttaren, position och skrittarbete. Under 1 timme fick jag skritta, stå still och piaffera. Hälften av lektionen bestod av teoretiska utlägg. Allt det han sa var logiskt och jag höll med om hans åsikter. Det mesta var sådant som jag hört förr, men givetvis är det välbehövligt med en reminder om vad som är viktigt. Här är en kort sammanfattning av allt det han sa:

 

Ryttarens skänklar ska öppna upp för att ge plats åt hästens bakben att kliva in under kroppen. När jag håller om med skänkeln "stänger" jag energiflödet som istället ska bära (samlande). Han var noga med att förklara att ryttaren inte ska klämma med skänkeln, endast känna hästen med benen när man ber om samling.

 

Tyglarna ska alltid verka för att ge. Hästen måste ha förtroende för handen och vilja söka upp kontakten. Inte tvärtom. Han ville ha en väldigt lätt och buren hand, öppen vinkel mellan ganasch och underhals och lösa nosgrimmor. Det rymdes betydligt mer än 2 fingrar! Jag fick jobba med att få hästen att komma upp, om hästen la sig på bettet skulle jag göra små vibrationer med handleden.

 

När hästen kommer i ett läge där den är avspänd, men i samling och är helt på ryttarens hjälper kan man prova att ge tyglarna och öppna benen. Om hästen håller sig i samma rytm och position är ekipaget i balans. Om inte, prova igen, det är ok att det blir fel ibland. Detta fungerade faktiskt riktigt bra i slutet då jag fick jobba med piaffen. Känslan av att vara i balans och enbart "hålla" hästen med sätet är alltid lika häftig!

Urque skötte sig fint, han tyckte Craig var lite läskig i början när han skulle göra någon övning från marken. Det är en känslig pålle det där. <3

 

Det känns kul med inspiration, nu blir det att rida med mer finlir och förhoppningsvis får jag resultat på hästarna. Detta sätt att jobba på var perfekt för lusitanon, som har lätt att backa ur kontakten och spänna sig. Dessutom var Craig en hästvänlig tränare, lugn och metoder som bygger på ömsesidig respekt hos häst och ryttare. Han hade många roliga liknelser och jag tycker det är bra att tränarna vågar jobba med grunderna, även om jag kanske hade föredragit att få göra lite fler övningar i alla gångarter. Nåja, en erfarenhet rikare!

 

 

Craig ville inte att man tog kort under lektionerna, så ni får bara en bild på Urque när han väntar i Nunos stall.

 

Sov gott!

Astrid


Läst 23125 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
23
2012

Jag och Canela hoppar bana första gången. Lite överdrivet kanske. . Ovanför har vi en liten gräsplätt med we hinder. Ska dock flytta ner några till stora gräsbanan.

Här från hoppbanan ser man stora gräsbanan, hotellet och ett ridhus längst till höger. Runt gräsbanan har vi en slinga som är perfekt att skritta fram/av hästarna på.

Ridhuset som ligger anslutet till stallarna. Här hålls nästan alla lektioner och vi jobbar mest här. Fick endast med en tavla, men det hänger fler på väggarna. I cafeterian som blickar ut över ridhuset har jag mitt kök och matplats.

 

Sadelkammaren. Till vänster finns ett skrymsle med Carlos saker och bakom dörren finns ett till utrymme med portugisiska sadlar och allt möjligt annat. Kaos!

En kandarstång som denna är inte så vanlig i Sverige.

Såhär ser det ut när man kommer in. Till vänster är hingstlängan, dörren till höger leder till ridhuset, duschplats och skötselhörnan med alla träns vi använder dagligen. Rakt fram står Cubano och tycker jag borde komma och ägna tid åt honom istället.

Vänstra längan är för hingstarna, i högra är det mest ston. Det finns även några hingstar och 2 valackar där. Bakom oss finns ridhuset och rakt fram är ingången samt skrittmaskin. På baksidan av stallet till höger finns utrymme för traktor och foder, ett till ridhus (mini) och uteboxar. Det är ett stort ställe!

Cubano är redo för ett hoppass. Alla hästarna binds upp när de förbereds för ridning. Inget svammel! Cubben har ett litet sår som han förmodligen har lyckats göra i boxen. Var bara ytligt :)

Juan och Noddy efter en lektion.

 

Här är jag och Travesso (som numer bor i Österrike) på gräsbanan. Man skymtar ett ridhus och sedan är det en grym utsikt!

 

Den höga byggnaden är hotellet och nedre våningen är en restaurang. Längan till vänster består av garage och kontor. På andra sidan är stallarna.

 

 

Nu har ni fått en rundvisning. Vill ni se fler (och bättre) bilder på anläggningen kan ni kolla in hemsidan www.classicalequines.com . Ta även och kika på våra fina hästar som är till salu :)


Läst 22351 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
23
2012
Åh vad roligt med frågor. Nu är jag nöjd :)


Jag har knäppt lite kort idag på delar av anläggningen.


Utrustningen ser ut ungefär som hemma. Däremot är ordningen (eller oordningen) inte alls på samma nivå som i många av stallen hemma i Sverige. Då jag jobbade hos Maria Eriksson i Kalix smordes alla träns och oftast sadlarna efter varje ridpass. Allt hängde snyggt och prydligt i sadelkammrarna. Tränsen var snurrade och var sak hade sin plats. Här råder ett slags halvkaos. Vårt stall är långt ifrån det värsta jag har sett här i Portugal och det är ändå långt ifrån prydligt. Rengöring är det inte så noga med (inte alls!). Jag har dock investerat i en stübbentvål och jag tycker tränsen är lite blankare än vad de varit. En stor skillnad är hur noga man är med att anpassa utrustningen. Hemma i Sverige har vi oftast utprovade sadlar av utbildade sadelutprovare. Många "ridprobelm" beror ofta på att sadeln ligger fel. Viss sanning kan ligga i det, men här tror jag inte ens man funderar på om ett problem i ridningen orsakas av sadeln. Jag rider alla mina hästar i samma sadel. Likadant gör Fernando. Däremot så har vi alltid en padd och/eller en gelpad för att bygga upp och dämpa. Är sadeln lite stor, då bygger man på med en extra padd. Det är inte svårare än så.

Jag har endast två träns som jag använder på hästarna, ett tvådelat med D-ringar och ett vanligt tvådelat. Jag föredrar att rida med remontnosgrimma så jag har det på båda tränsen. De hästarna som går på kandar har oftast varsitt alt. att två hästar delar på ett kandar.


Angående ridskoleverksamheten här i Portugal, som Helena undrade över, så är jag inte helt insatt. På stället jag är hålls lektioner, men det är mest privatlektioner och det är inte i samma utsträckning som på en riktig ridskola. Eftersom ridhusen här är mindre (vårt största är 30*15 m) så är det svårt med stora grupper. Vi har endast 4 hästar för lektioner (fler hästar finns att tillgå till de mer avancerade lektionerna) och de får jobba en hel del. Speciellt på lördagar då det är lektioner hela dagen. Våra hästar lever trots allt ett rätt ok liv. Jag har sett på hopptävlingar, där lektionshästar som är magra och allmänt eländiga, har varit med. Ridskolesystemet här i Portugal är långt ifrån det svenska, vi ska vara stolta över våra ridskolor! Jag tror säkert att det finns bra ridskolor här i Portugal också, men standarden är långt ifrån bra.


Hos oss ser en lektion helt annorlunda ut än vad jag är van vid. De flesta rider endast 25 minuter och vill ha ut så mycket som möjligt av sin lektion. Därför skrittar de sällan fram, utan börjar trava på en gång. Elever som är nya får börja på lina, de går ganska snabbt över till att rida själva och får galoppera tidigt. Jag tror att euro-krisen har bidragit till att folk är rädda om sina kunder och vill göra allt för att inte tappa elever. Det går väldigt fort i utvecklingen för att man vill bibehålla intresset hos kunderna. Tyvärr blir det brister i teoretiska kunskaper samt sits och andra grundstenar. Folk som köper häst här, stallar ofta upp den på ett ställe där det finns tränare att tillgå, både för lektioner och vidareutbildning av hästen. De som är mer åt nöjesridningen är nog helt nöjda med den undervisning de får på lektionshästar. Jag föredrar Sverige när det gäller undervisning på våra ridskolor (iallafall Piteå Ridklubb :).Nu blev det ett jäääättelångt inlägg. Jag ska svara på Ankis fundering om utbildningssystemet imorgon. Nu måste jag sova för imorgon ska jag kliva upp tidigt och åka på clinic. :) Det är ingen mindre än Craig Stevens som har träning en timme härifrån. Jag och Urque på nya äventyr! Blir dock endast en dag eftersom jag måste vara här hela lördagen då det är lektioner och Fernando är bortrest.


Sov gott people!
Astrid

Läst 20014 ggr Kommentarer Kommentera

Speciellt då de flesta av hästarna är vita.. Det har rasat hår i veckor nu, kan inte alla hästarna släppa samtidigt och göra det fort. Tydligen inte. Får väl leva med hästhår i öra, öga, näsa och mun ett tag till. Det är himla glammigt att jobba med hästar!

 

Idag är jag lite yr i bollen efter att ha longerat 7 hästar. Har även hunnit med att rida ett par stycken. Ska bli skönt att snurra runt lite mindre imorgon och rida lite mer. Men jag gillar att longera efter att hästarna har haft en eller två vilodagar. Då slipper man onödigt tjafs då man ska rida dagen efter. Dessutom är det nyttigt att se hur hästen jobbar utan ryttare och lägger man ut några bommar att longera över blir det genast lite roligare.

 

På torsdag eller fredag åker Fernando för att vara med i appasionata. Jag tror det är i Tyskland denna gång. Medans han åker iväg på äventyr ska jag och hans syster Alejandra, hålla alla hans lektioner. Jag tror Alejandra kommer lördag och förhoppningsvis söndag, resten har jag. Var ett tag sedan jag hade lektioner nu, kan hända att portugisiskan är lite rostig. Känner mig väldigt grym som kan hålla ridlektioner på portugisiska. Det är inga avancerade övningar, utan mest volter och snett igenom, vilket är ganska enkla kommandon att lära sig. Jag tror barnen förstår mig, eller så är de för rädda för att fråga. :P

 

Nej, nu är det dags för skönhetssömnen!

Sov gott på er (ni var inte direkt några hejjare på att komma med förslag på blogginlägg!)

Astrid

 

 

 

 

 


Läst 18788 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
18
2012

Idag är det min lediga dag och jag har absolut inga planer. Man känner i slutet av veckan att kroppen behöver en återhämtningsdag, så sängen är min vän för dagen. Jag tror att det är bra med en hästfri dag då och då.

 

Dagarna susar iväg och nu är det inte alls långt kvar tills min mamma kommer och hälsar på. :D

 

Jag tänkte att ni kanske har några förslag på roliga inlägg. Just nu händer inte så mycket spännande saker så jag skulle vilja veta vad ni läsare är nyfikna på att veta. Skriv en kommentar om ni har några idéer.

 

Det känns som att mitt flyt i ridningen fortsätter. Igår gick hästarna bra och jag har märkt att många av mina hästar har bytt sida. Jag har alltid haft svårare med högersidan, jag är vänsterhänt så jag har bättre finmotorik i vänstern. Dessutom har jag haft svårare att rotera kroppen till höger. Därför har alla hästar jag jobbat med varit svårare att svänga till höger (vilket också är den sida som hästarna oftast är starka i). Maria har alltid varit på mig om högersidan och här är det Fernando som påminner mig, speciellt om högerhanden. Jag har verkligen kämpat med att bli lätt och snabb i den . Nu märker jag skillnad på hästarna som har blivit bättre i högersidan och istället har lite svårare till vänster. Målet är alltid att få hästen rakriktad, känns som att jag har kommit lite närmare målet.

 

Här är en film på en av hästarna jag provred i måndags. Kanske jag skulle försöka lära Bobo detta så slipper jag använda pall :)

 

 

 

Ha en bra söndag!

Astrid


Läst 18294 ggr Kommentarer Kommentera

Dagar som denna kommer man ihåg varför man håller på och sliter i stallet varje dag. Känslan av att vara ett med hästen går inte att jämföra med något annat. Som ni märker hade jag några bra pass idag. :)

 

På morgonen red jag ett av stona på utebanan, jobbade med cavaletti och en serie. Det var andra gången jag hoppar henne ute och hon skötte sig toppen. Inga hyss denna gång. Red även en 9-årig hingst som hör till Carlos. Han har varit tjurfäktningshäst och är förmodligen tufft riden på stången. Jag har jobbat mycket med att få hästen att lita på min hand och våga ta kontakt utan att springa. Idag red jag även honom ute och jobbade mycket cavaletti, både bommar på marken och upphöjda. Han kändes riktigt fin i slutet, avspänd och gick att rida låg med stadig kontakt. Red dessutom på vanligt tränsbett vilket han har varit konfunderad över tidigare.

 

Efter veckans inköp av mat och lunch fortsatte jag med att löshoppa "min" 3-åring Estrella. Jag tror hon kommer bli en bra hoppehäst i framtiden. Det ser väldigt lätt ut för henne och nu taxerar hon fint (istället för att dra järnet). Kanske det är dags för att debutera uppsuttet snart.. Hon är väldigt ridbar så jag tror inte det blir några problem.

Nästa häst var Urque och han var en miljon idag! Igår red jag lektion för Fernando på utebanan där vi jobbade med cavaletti och lite hoppning. Han blev riktigt loss och fin i slutet, dessutom var det en toppenlektion för mig. Jag har ridit med för mycket och ostadig hand istället för att låta hästen gå fram till kontakten. Ibland hamnar man i en dålig spiral och tappar fokus på det viktiga. Hur som helst, idag fick vi kvittot på den lektionen! Urque dansade fram och jag behövde bara ändra position för att rida skolor, ökad trav, passage, byten m.m. Superkänsla helt enkelt.

 

Avslutade dagen med Sergento, Universo och Iberico som alla tre skötte sig fint de med. Men jag kommer leva på passet med Urque i några dagar. :)

 

Sov gott!

 


Läst 21041 ggr Kommentarer Kommentera

Idag kom mitt paket som mamma skickat. Det innehöll palt, lösgodis, böcker och back on track paddar plus annat smått och gott. Är alltid lika kul att få paket från Sverige. Jag kan inte förstå att man inte har förstått grejen med lösviktsgodis här!

 

Jag skulle ha bloggat igår, men lyckades somna med datorn i knäet. Vi kom hem från södra Portugal 2-3 på natten i måndags. Det var en lärorik och rolig resa. Jag provred 7 hästar, 5 för ridskolan hemma i Piteå som letar ny lektionshäst. De två andra hästarna var 4 år och intressanta för en av Fernandos elever. Några av dem jag red var intressanta och trevliga, men det var väldigt skönt att komma hem och rida "sina" hästar.

 

Igår longerade jag de flesta hästarna och idag red jag 7 stycken. Hade även en lektion på morgonen, känner mig hyfsat säker på att ha ridlektioner på portugisiska nu. Coolt! 

 

En annan cool nyhet är att Edward Gal ska börja tävla med Blue Horse Romanov som är pappa åt min Butler.

 

Sov gott!

Astrid

 

Min vackra bobo, får se om han går lika långt som sin pappa..

 


Läst 19039 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.