Portugal-bloggen

Jag kom på att jag inte har berättat så mycket om min häst Butler (Bobo till vardags).


Jag köpte honom i augusti 2011 då jag började jobba hos Maria Eriksson i Kalix. Han är född 2006, efter Blue Horse Romanov-Sydney. Han har även Rubenstein längre bak i ledet. Jag köpte honom från Eskilstuna och han är uppfödd i Danmark. 180 cm i mkhjd (!).

 

Han är en speciell häst, han är hemskt snäll om än lite nervös. Nu är han bättre, men han har några märkliga vanor. När han blir stressad kan han börja steppa omkring, men det blir aldrig mer än så. Jag har aldrig sett en häst göra reagera så. Om man säger åt honom för skarpt blir han orolig eftersom han alltid försöker vara till lags. Han är ingen tuffing om ni förstår vad jag menar. Nu har han dock blivit lite kaxigare och har till och med provat på att busa lite.  

 

Jag kan säga att det är lite skillnad att komma hem och rida honom då man är van vid små lusitanos.

 

Under tiden jag är i Portugal är det min mamma som har ansvaret över vår guldklimp. Han är utbildad LA dressyr och hoppningen har varit svår, men nu har han börjat komma på hur man ska göra. Mamma hoppar cirka en gång i veckan även om det inte är planerat att starta honom. Men vi får se, kanske i framtiden han får gå några lättare hoppklasser. I framtiden hoppas jag att han ska kunna gå de högsta klasserna i dressyr, målet är förstås Grand Prix! Vi får se om vi kan gå hela vägen :)

 

Det känns väldigt bra att han har en stadig grund och vi har gått långsamt fram i utbildningen på grund av hans storlek. Han är hemskt lättlärd och jag rolig att jobba med. Vi gjorde en start i Luleå förra året, nu i Kågedalen blir det vår andra riktiga tävling. Ska bli spännande!

 

Ska alldeles snart dra iväg och rida, om vädret tillåter ska jag rida ute för att träna inför tävlingen.

 

Ha en riktigt bra valborgsmässoafton. :)

 

/Astrid

 

 

Jag och Bobo i lördags


Läst 23409 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har jag också varit och tittat på våra duktiga hoppryttare som tränar för Micke Schultz. Det var banhoppning utomhus idag och det var riktigt roligt att se. Vi har många duktiga ryttare och hästar i klubben, man kan vara en stolt PRK:are. Extra roligt att se Linda Marklund och Marie Viklund som båda är riktiga stilryttare och får allt att se så lätt ut. Jag brukade hoppa för Micke med min ponny Cocktail och jag kan sakna den tiden. Men nu kändes hindrena nog så höga eftersom jag inte har varit inne i matchen på ett tag när det gäller hoppning. Även om jag har hållt igång hoppmusklerna är det inte riktigt på samma nivå som här hemma.

 

Sen tränade jag och mamma lite NH med bobo. Jag är ganska öppen när det gäller olika träningsmetoder på backen och jag är övertygad om att sunt hästförnuft är det som fungerar, oavsett om man kallar det perelli eller något annat. Att kunna kommunicera med sin häst är vad som är viktigt och jag tror det är bra för Bobo att jobba i repgrimman. Han hade tankeverkstaden i full gång, han suckade, tuggade och frustade. Detta var första gången vi arbetar i denna form och han var snabb att förstå. Idag blev det mest basic, backa av och komma fram, parkera och sådana saker. Men eftersom han är välhanterad i grunden så är det inga konstigheter. Mycket handlar om att kunna läsa av hästen och den erfarenheten kan man bara få genom att vara med dem.

 

Tog lite fina kort i vårsolen. Fast det är fortfarande en hel del snö kvar (!). Längtar till på onsdag då vi åker upp till Kalix. Tror jag måste prova hoppa innan vi åker, blev sugen efter att ha stått på backen och tittat på kurs i två dagar. .

 

Hoppas ni får ett bra valborgsfirande imorgon :)

/Astrid

 

 

Mamma och Bobo tränar lite NH

Fina Ida Olsson och Quantos hoppar höga hinder inför en imponerad publik

 

 


Läst 21350 ggr Kommentarer Kommentera
APR
28
2012


Läst 20960 ggr Kommentarer Kommentera

Hej alla!

Det är verkligen jätteskönt att vara hemma. Hitills har jag bara tagit det lugnt, spenderat tid med föräldrarna och min stooora häst. Eftersom jag åker upp till Maria på onsdag för ett par dagars hårdträning och på lördag åker vi på tävling i Kågedalen, har vi lasttränat. Han har skött sig bra och med tanke på hans storlek (180 cm) är det ganska coolt att han överhuvudtaget ryms i transporten. Han har inte varit så sugen på att gå in och när han väl är inne står han och skakar, typ vibrogym.. Nu är han mycket lugnare så jag tror det kommer gå bra då vi ska iväg på riktigt.

 

Har hunnit rida dressyr igår och idag. Han känns fin, men det är väldigt stor skillnad på att rida honom och en liten lusitano. På Bobo blir det naturligtvis mer ridning eftersom han är så stor och rör sig mer. Men det ska bli kul att träna för Maria och dessutom hinna med en liten tävling. Vi ska bara starta en L:B 3 och L:A 3. Det blir hans andra tävling så jag hoppas han uppför sig. Idag busade han till det lite i början, sen skötte han sig finfint. Det var härligt att kunna rida ute, mamma tog några kort.

 

 

Imorse gick hela familjen på yoga (till och med min stela pappa följde med!!!). Ikväll ska jag och mamma gå och titta på Jakob Hellman och sen ska jag ut med några kompisar. Nu bär det iväg till stallet en andra gång för att titta på hoppträningar med våra duktiga elitryttare. :)

Ha en trevlig helg

/Hästnörd nr 1

 

Lägger upp bilder senare.


Läst 20492 ggr Kommentarer Kommentera
APR
27
2012

Efter en lite spännande flygresa igår kom jag till slut fram till kära Piteå.

 

Har fått mysa med vår fina katt Ellen, hunnit surra med ett par kompisar som jag verkligen har saknat, sovit i min egna säng och ätit frukost med mamma. Känns riktigt skönt att vara hemma, även om det bara är en och en halv vecka. På senaste tiden har det hänt så mycket och jag tror det blir ett bra avbrott att släppa Portugal för ett tag. När jag kommer tillbaka kommer jag vara utvilad och taggad för mitt nya jobb.

 

Nu ska jag till stallet och rida på min fina häst! Vi ska förresten tävla i kågedalen nästa lördag, innan dess ska vi åka upp en sväng till Kalix och rida för Maria. Ska bli suuuuperkul!! Har saknat min bäbishäst, får se om mamma har skött sig med träningen...

 

Jag och Bobo på klubbtävling i julas. Fotograf är Hanna Carlsson


Läst 19229 ggr Kommentarer Kommentera

Pirato som är en 16-årig gentleman tittar ut.

Här står klienternas hästar. Totalt 8 boxar samt sadelkammare, duschspilta och foderrum. Litet och behändigt :)

 

Lite bättre ordning i denna sadelkammare.

Spolspilta

 

Ridbanan, nu blir det till att härda ut om det regnar. De planer på, men ej färdigställt ett ridhus..

Några av unghästarna ute på fälten. Mysigt :)


Läst 24265 ggr Kommentarer Kommentera

Nu kan jag äntligen avslöja vad som är på gång här. För bara någon vecka sedan fick jag ett mejl från Paulo Santos (samma som jag åkte och red clinic för i Leiria i februari). Han sökte en ny groom till sitt ställe i Golega. Min 1:a plan var att stanna här till mitten på juli för att hinna starta alla tävlingar i we. Därefter åka hem några veckor, när jag kom tillbaka skulle jag försöka hitta ett nytt ställe att utvecklas vidare på.

 

Men eftersom jag tyckte Paulo både var en duktig ryttare och tränare när vi sågs i Leiria, har ridit i we-laget för Portugal i 8 år, startat Grand Prix dressyr och tränat för Kyra Kyrklund med mer, kändes det som att jag inte kunde annat än att tacka ja. I samma veva hade Carlos kunder som var intresserade av Urque och 3 tjejer som alla ville komma och jobba här. Det kändes som att livet gav mig en liten "puff" om ni förstår hur jag menar.

 

 

Sagt och gjort, jag skickade mitt cv och de erbjöd mig jobbet. Söndag till tisdag har jag varit där provjobbat. Det kändes riktigt bra, fina hästar och trevliga människor. Arbetet kommer se lite annorlunda ut om man jämför med där jag är nu. Det kommer bli mer stalljobb, lite mindre ridning, men jag tror inte det är någon nackdel. Det är runt 15 hästar och fler unghästar som går ute. Vi är två groomar och Paulo och Georgia hjälper till en del. Så det är inget tungt arbete och jag föredrar att hålla hästarna på detta vis. Jag hoppas att min ridning kommer utvecklas, vi får massor med hjälp från både Paulo och Georgia som är engagerade och har en bra filosofi.

 

Jag tror det blir ett perfekt komplement till vad jag hittills lärt mig, men självklart kommer jag sakna alla här i Freamunde. I lördags då jag skrev att jag och Amelia skulle äta middag slutade inte med bara oss två. De här underbara människorna hade ordnat en överraskningsmiddag för mig eftersom jag slutar. När vi kom till restaurangen fick jag världens chock då det var runt 15 personer som var där för min skull. Jag fick en present som kan vara en av de bästa. Ni får se själva på bilderna :)

Det blev en perfekt kväll och jag är så tacksam över att jag har fått lära känna dessa personer. Tur det är lätt att hälsa på.

 

Så när jag kommer tillbaka från Sverige drar jag direkt till Golega för att starta på mitt nya jobb. Känns skönt att redan vara förberedd och jag tror det kommer bli toppen!

 

Imorgon åker jag äntligen hem till Piteå, som jag längtar (särskilt efter min pålle). Nästa inlägg blir från Sverige.

 

Nu måste jag packa... Hoppas ni andra får en roligare kväll.

 

Amelia, Carlos och Roberto

Jag får min present..

Kicas fick låna den när hon höjde stämmningen med portugisisk allsång.

 

Kan vara världens bästa present!


Läst 19337 ggr Kommentarer Kommentera
APR
21
2012

Idag har jag haft en lugn dag, fick ta några lektioner på förmiddagen då Alejandras bebis inte följde mat- och sovklockan.

 

Har bara ridit två hästar idag, men det var favoriterna Cubano och Urque så jag var nöjd ändå.

 

Med Cubano red jag ett dressyrpass och han hade mycket energi. När han hade fått galoppera av sig skötte han sig bra och nu har han kommit på det här med spansk skritt. Förut har han kunnat göra två steg, det tredje har inte riktigt bakbenen hängt med. Nu kan han gå 6-7 steg (har inte frågat om mer) så nu kan jag säga att jag har lärt en häst sp skritt! Coolt.

 

Urquen och jag tog en lugn uteritt då regnet äntligen gett sig. Vi hade det hur mysigt som helst, han hade nog inte haft något emot att vara skogsmulle på heltid. :)

 

Vad mysigt det är med hästar, ni får bildbevis här :)

 

 

För övrigt åker jag på ett äventyr imorgon, jag avslöjar mer på tisdag när jag kommer tillbaka.

 

Hoppas ni får en bra lördagskväll, själv ska jag på middag med Amelia :)


Astrid

 

 


Läst 19669 ggr Kommentarer Kommentera

 

Så, vad tycker ni?

Själv är jag nöjd. Han kändes inte helt framme för skänkeln och blev lite stampig i serpentinerna och runt de tre tunnorna. Däremot fungerade bron och grinden, vilka jag hade problem med i trofa. Fick till och med en 8a på bron!

När jag pratade med domaren efteråt tyckte han att det var en fin häst med potential och att jag hade bra teknik i min ridning. För att få högre poäng ville han att jag ska rida hästen mer "ihop" och ha honom i bättre balans och samling. Mer mellan hjälperna helt enkelt och mer eftergift. Hellre få höra det än "du måste sluta dra i stången". :)

 

Faktiskt så gissar jag att några av ryttarna fick just den kommentaren. All ridning här i Portugal är inte vacker. Det var till och med några av ryttarna som blev uteslutna för att deras häst hade blod efter sporrarna. Domaren kontrollerar alltid hästens sidor och mun före och efter både manöver- och speedtestet. Jag tycker det är toppen att det kollas och har hästen minsta tecken på sår/blod är du direkt utesluten, nolltolerans helt enkelt. Fast visst önskar man att dessa kontroller inte behövdes..

 

Kan meddela alla som är avundsjuka på det portugisiska vädret att ni inte behöver vara det just nu. Det har regnat varje dag i snart en vecka, idag kändes dock luften lite mildare, men det har varit kallt och fukten tar sig igenom alla kläder. Kommer förmodligen klaga på snön som är kvar när jag åker hem till Piteå om mindre än en vecka.

 

Ha en bra kväll!

Astrid


Läst 18621 ggr Kommentarer Kommentera

Idag kom det två kvinnor från London för att titta på några av hästarna. Först var tanken att de skulle se två av Carlos hästar och jag skulle rida Danubio som var en av dem. Istället bestämdes att Manuel skulle visa Danubio. Manuel behöver också erfarenhet och dessutom är det lättare med en unghäst som inte behöver vissa massor med rörelser. Själv fick jag rida tre (!) hästar eftersom de ville se Urque, Xanthos och Cubano med.

 

Jag var faktiskt nervös när jag började med Urque, efterhand slappnade vi båda av, men jag hade definitivt kunnat prestera bättre. Han har fått ta det lugnt efter tävlingen och kändes inte lösgjord som annars. Han är väldigt känslig, när jag spänner till blir han direkt uppmärksam på det och tar efter mitt beteende. Det gick då bra för londonborna som blev förtjusta i honom. Jag tror väl de var mest intresserade av Unico som Fernando red, men vi får se vad som händer. De var väldigt gulliga båda två så jag tror Urque skulle få ett bra hem. Annars hade Carlos två andra spekulanter som var intresserade av we. Vi får se. . .

 

Xanthos, som kan vara en riktig spännpropp, kändes fin idag och var stadig i kontakten som annars kan vara ett problem. Han har nämligen varit tjurfäktningshäst tidigare och har svårt att gå fram till en ärlig kontakt. Han har blivit mycket bättre, det var kul att han var så lugn och fin idag. Dessvärre blev det lite svårt för de intresserade, den första höll nog så mycket i stången och då spände han till. Efter ett tag provade hon lätta av och då såg det riktigt trevligt ut. Den andra kvinnan hade mindre erfarenhet och det blev lite för mycket häst för henne.

 

Cubano var sist ut och SÅ FIN han var! Jag har ridit honom ordentligt måndag+tisdag då vi hade några små duster. Igår eftermiddag fick jag veta att jag skulle rida idag och då fick han ett lätt longeringspass som blev en alldeles perfekt uppladdning. Han var som smör idag, skolorna och övergångarna var klockrena, ja allt fungerade helt enkelt. Fina lilla hästen.

 

 

Annars då, igår firade vi Amelias mamma som fyllde år. Blev ett överraskningsparty med hela släkten, gigantisk tårta och champagne. Inte illa!

 

Fernando åkte till appasionata idag och jag som trodde förra helgen var den sista showen för denna gång, men icke. Han kom civilklädd i stallet efter lunch och jag frågade om han skulle någonstans.

Japp, åker till Paris nu.

Jahaja.. Ha så kul.

Män...

 

Ska förresten göra ett inlägg om skillnaderna mellan Portugal-Sverigen när det gäller könsrollerna i hästvärlden. Det är lite annorlunda här, på middagar försöker jag sitta vid killarna eftersom det är dem som pratar häst. Mer om det senare.

 

Nu är det natti natt

Astrid


Läst 18007 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.