Portugal-bloggen

Nu är jag och Bobo anmäla till Piteå Ridklubbs dressyrtävlingar första helgen i september. Jag har fått ledigt en vecka mellan 27:e augusti till 3:e september då jag ska hem till Piteå. Det råkade tajma med en hemmatävling och då kunde jag inte motstå att anmäla. Ska bli jättekul att se hur elefanten har utvecklats, är lite orolig över om jag hinner rida in mig på fyra dagar. Det är skillnad att rida på en 180 hög dansk och en 155 liten lusitano.

 

Vi gjorde debuten i Luleå förra våren. Då var han en spännpropp som älgade på med mig på ryggen. Även om vi inte fick så bra poäng, gav domaren oss bra kritik och trodde det var en häst för framtiden. Jag hoppas att han är lite mer avspänd nu när det är på hemmaplan och han har mer rutin. Det som är mest intressant är framridningen. Jag vet inte om jag har skrivit att han har haft ett trauma som ung. Förra ägaren berättade att hon hade ridit i ridhuset samtidigt som en annan ryttare. De möttes då Bobo var närmast väggen och den andra hästen sparkade mot honom. Ryttaren använde spöet på sin häst som bestraffning och sedan dess har Bobo alltid varit spänd tillsammans med andra hästar i ridhuset. Detta har blivit bättre och bättre, speciellt nu när mamma har honom på ridklubben och ofta rider tillsammans med andra.

 

Som sagt så har jag fyra dagar att rida honom innan tävlingen, jag tror det kommer gå bra :) Vi ska bara rida LB:2 och LA:3 så det är inte några avancerade rörelser. Jag längtar massor efter att åka hem en sväng nu, speciellt när man kan börja räkna ned. Juli har gått otroligt fort och jag hoppas det speedar på till den 27:e. :)

 

Tänkte att Rosanna ska få gästblogga nästa inlägg. Då får ni träna era engelskakunskaper. :)

 

Ha en bra dag!!

 

Astrid

 

Det är svårt att tränsa en spänd elefant :P

 

Såhär snygg var han på första tävlingen i Luleå!


Läst 24220 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
28
2012

Nu ska jag bli bättre på bloggandet igen :)

 

Georgia och Paulo har åkt till England idag. Jag och Rosanna tar hand om hundarna och bor i deras hus tills de är tillbaka på tisdag. I veckan har jag ridit Sado en hel del för Paulo. Vi hade ett toppenpass idag, har aldrig fått honom i den traven förut. Det hade varit kul att se honom när han var i toppform. Det är mycket häst och då han är riden av Paulo (som är lite längre och tyngre än mig), får jag jobba mycket med min teknik istället för den styrka som Paulo har naturligt. Men när man kommer till en samlad trav där han är bärig och aktiv där man kontrollerar varje steg är känslan häftig. Jag har fortfarande svårt att hålla rytmen längre sträckor, men det blir bättre och bättre :) Det är frestande att börja bromsa i tyglarna när han ökar tempot, men då är det mina ben som ska samla upp honom istället. Paulos standardfras är nog "work with your feets" (vi brukar reta honom då han säger feets). Men jag tror att när jag kan rida Sado bra har jag kommit en  bra bit på vägen. Dessutom hjälper det mig på de andra hästarna. Diabrete kändes super efter jag hade suttit på Sado, min position blir mycket stadigare och jag kommer snabbare till drivning. 

 

För övrigt har tjejen som var intresserad av D bestämt sig för att inte köpa honom. Jag tror att hon kände sig lite för orutinerad för att ta sig an honom. Men jag är glad att han blir kvar. Han är så annorlunda nu, avspänd och harmonisk. Det är kul att se utvecklingen!

 

Jag har också tänkt mycket på något som Georgia sa under ett pass denna vecka. Vi pratade om oliksidighet och att ha olika mycket i tyglarna. Jag har lärt mig att den tygel man har mer tryck i är hästens starkare sida och det bakben som är starkare. Georgia gav förklaringen att på den starkare sidan, lägger hästen vikt på den sidans bog, vilket ger mer i samma sidas tygel. För att få hästen rakriktad gäller det att fördela vikten jämnt över bägge bogarna. Då hamnar fokus på bogarna, men om man tänker på bakbenen blir det i princip samma tänk. Det starkare bakbenet skjuter på mer och lägger då mer vikt på samma sidas bog. Det svagare bakbenet behöver trycka ifrån lika mycket för mer kontakt i den sidas tygel och rakriktar då hästen, samt ger jämvikt över bogarna. Lättare sagt än gjort! Jag vet inte hur ni tänker, men detta är vad jag har lärt mig. Man kan tänka så mycket på ridning, fast just nu har jag nog att tänka på. Men i framtiden vill jag kunna sitta upp på en häst och känna svagheter och styrkor samt veta vad man bör jobba med för att korrigera detta. Då tror jag att man har kommit en bra bit på vägen. Men det är en lång väg, det är bara att jobba på :)

 

I helgen kanske jag och Rosanna kan ta kort på varandra när vi rider.

 

Kan lägga till att den lediga platsen är tillsatt. En engelska kommer någon gång i mitten/slutet av augusti för att börja. Det blir spännande!!

 

Tycker det är jättekul att ni mejlar frågor och jag svarar mer än gärna!

 

Hoppas ni får en trevlig kväll!

 

Astrid


Läst 23797 ggr Kommentarer Kommentera

Ni får ursäka min usla bloggaktivitet för tillfället. Jag är halvt besatt av en triologi med  böcker som Rosanna har fått mig att läsa. Men jag ska börja på sista boken imorgon och efter den är utläst kommer jag blogga mer igen :)

 

Idag hade vi ledigt och eftersom vi har en bil som vi kan lita på tog vi oss en tur till stranden i Nazaré (inte hundra på stavningen). Vi latade oss, läste och åt fantastiskt god fisk innan vi åkte hem. I bilen på hemvägen klagade vi båda på brinnande lår och när vi kom hem kunde vi konstatera att det blir mer solskydd nästa gång. Min baksida är röd och jag kommer definitivt sova på mage inatt. Ser inte fram emot att dra på mig ett par ridbyxor imorgon.. Jag har mig själv att skylla och varje gång blir jag lika irriterad, att man aldrig lär sig!

 

Nåja, nog om det. Inget nytt på hästfronten förutom att tjejen som var intresserad av Diabrete har provridit en andra gång. I slutet av kommande vecka vill hon ta med sig sin tränare för att ge en andra åsikt. Hon är väldigt mjuk och verkar ha tålamod för honom så jag hoppas faktiskt att hon köper honom. Fast jag blir inte ledsen om han blir kvar ett tag till :) Han har varit så grymt fin att rida senaste gångerna, nu när jag kan komma till drivning på honom är han som en dröm! Jag märker stor skillnad på honom i stallet också, det är som att hela hästen har slappnat av. Såklart får man fortfarande vara försiktig och tänka sig för, men det är kul att se utvecklingen.

 

Det känns bra med ridningen nu, har fått rida Zastraz en del och det är en grymt fin häst. Han har mycket power, så om man börjar hålla för mycket i tyglarna sätter han fart. Men det känns som att jag har börjat hitta några knappar på honom, i galoppen har jag lite svårt att ha honom lätt och det går lite för fort. Men jag får komma ihåg att det är Paulo som har ridit och utbildat honom, lite skillnad på oss både vad gäller rutin och kroppsbyggnad. Jag får kanske lov att börja med situps :P

 

Jag ska verkligen försöka komma ihåg att ta kort i veckan. Det är ganska svårt att ta tid till att knäppa kort när vi jobbar hästarna. Dessutom har Georgia bett oss att vara försiktiga med att lägga upp bilder då vi rider. En bild tagen i fel moment kan ge en orättvis bild av hur man jobbar. Däremot kan jag tycka att en video på 20 minuter med en häst med blå tunga säger en hel del. . .

 

Ha en bra vecka!

 

Astrid


Läst 21723 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
18
2012

Nu är värmen tillbaka, då pratar vi alltså om över 40 graders värme. Därför har vi ändrat på arbetstiderna. Både igår och idag har vi jobbat alla hästarna före lunch. Efter tolv är det svårt att rida pga hettan. Man svettas till och med av att smörja träns inne i sadelkammaren. Så ni kan tänka er att rida utomhus på en öppen ridbana omgiven av träd och inte en vindpust i sikte är VARMT! Hur som helst så är jag och Rosanna färdiga på gården vid 13 och då tar vi själva en lång lunch. Det är värst mellan 13-16 och eftersom vi börjar tidigare på morgonen nu (i stallet 6.30) så har vi siesta till 16.30-17. Till exempel idag när vi kommer tillbaka till gården ska vi bara rida ut ett par hästar och sedan göra klart för kvällen. Vi slutar såklart senare än vanligt, men det är det värt! Dagar som dessa längtar jag tillbaka till kalla Sverige. 30 grader är härligt, men när det går upp över 40 grader är det plågsamt.

Har inte så mycket annat att rapportera. Dagarna har flytit på som vanligt, vi var lediga i måndags och då kom det några klienter för att se Diabrete. Paulo visade honom och det verkar som allt hade gått bra. De eventuella köparna har dock inte gett något besked ännu.

 

Jag red Diabrete idag och det kändes rätt så bra. Vi har börjat med öppna. Det är mest för att han ska acceptera mina skänklar utan att springa. Jag är van vid att börja med skänkelvikning mot väggen, men på denna känsliga herre tror jag det är en bra början med öppna. Jag har provat skänkelvikning med honom, men då jag ridit mot staketet känns det som att han blir något klaustrofobisk. Han är inte särskilt svår att korrigera, fastän man inte har någon vägg som hjälper till i öppnan. Georgia filmade lite idag, det var jättenyttigt att se. Kanske slänger upp någon snutt :) Framför allt måste jag jobba med att inte fälla fram överlivet, sitta längre fram i sadeln och in med armbågarna (mest vänstra ser jag på filmen). Men jag tycker det ser helt ok ut och händerna har blivit så mycket bättre.

 

Ska anmäla mig till Piteå Ridklubbs dressyrtävlingar i september då jag ska få åka hem en vecka :) Det kommer bli intressant att rida in sig på Bobo under fyra dagar, men jag litar på att min mamma har honom i gott skick.

 

 

Ha en bra dag!

Astrid

 

Äntligen får ni en ridbild! Jag och Diabrete i den portugisiska solen :)


Läst 24034 ggr Kommentarer Kommentera

Igår kväll fick vi uppleva något som jag inte tror så många svenskar har varit med om. Vi hängde med Paulo och Georgia till Santarém. Med sig hade vi V:et och efter en 30 minuter hamnade på en toppenfin anläggning som ägs av Pedro Neves. Där mötte vi två andra män, varav en gifter sig imorgon. På bröllopet ska alltså Paulo och hans tre vänner göra en uppvisning till häst. Paulo och en man som heter Samuel ska rida en pas de deux, brudgummen och Pedro ska göra någon slags show med en låtsastjur. Som avslutning ska alla fyra rida en kadrilj med campinhos (pinnen som används bl a i we) och eld! Änden på "pinnen" är försedd med något slags tyg som brinner bra, inne på banan har dem fyra skålar med fotogen samt en i mitten. Dem tränade alltså igår och det var både kul och nervöst att se. V:et har aldrig blivit riden med en campinho och absolut inte med en brinnande sådan. Efter att dem hade ridit igenom kadriljen några gånger prövade dem först att rida med pinnarna utan eld. Efter lite invänjning testade dem att tända! V:et var otroligt duktig och brydde sig inte alls om elden. De tränade i ett 15*30 m ridhus, vilket är tajt när det är fyra ryttare med brinnande lansar som galopperar omkring. Jag var ganska nervös, inte för Paulo, men de var rätt nära de brinnande skålarna några gånger. Hur som helst gick det bra och jag är säker på att deras framträdande imorgon blir succé! Vi fick veta precis innan att vi kunde följa så jag hade inte kameran med mig, vilket var grymt synd. Hade varit roligt att visa er, men om vi inte åker och tittar imorgon tror jag Georgia skulle filma. De hade även pratat om att starta en grupp och erbjuda shower på olika tillställningar. Vi får se hur det går med dem planerna.

 

Dagen har bestått av en mysig uteritt med Apolo och Sado på förmiddagen. Jag longerade Zorro och Lilly innan lunch. När vi kom tillbaka fick vi en lektion då jag red Diabrete. Det var runt 30 grader idag och vi red före 3, då det är som varmast. Jag var rätt slut av värmen när vi var klara. Då säger Paulo att han vill att jag rider Zastraz på direkten. Phu, upp igen och kämpa på. Orkade inte riktigt hålla fokus hela passet, men stundvis kändes det bra. Det är en himla fin häst och jag är glad att jag har fått börja rida honom. Även om han inte är den lättaste! Efter min lektion red Paulo V:et i portugisisk utstyrsel. När vi kom hem runt 8-tiden, efter att ha lämnat av Paulo i Golega, hade jag bestämt mig för att fara ut och springa. Det var så längesen och jag ville känna hur kroppen svarade på en tur. Till min förvåning kändes det riktigt bra, jag orkade trycka på hela vägen och hittade rytmen i andningen snabbt. Det var härligt och jag känner mig stark i kroppen. Mest troligt kommer jag ha en del träningsvärk imorgon, men jag har bestämt mig för att försöka springa ett par, tre gånger i veckan. Jag tror på varierad träning (inte bara för hästarna) och det är himla skönt att rensa huvudet på tankar.

 

 

Imorgon kommer hovslagaren till Uglands sida plua att Georgia och Paulo drar iväg på bröllop. Det blir en lugn dag då vi inte jobbar hästarna samma dag som dem skos.

 

Nu ska jag sova. är dundertrött!

 

Astrid


Läst 22160 ggr Kommentarer Kommentera

Hej alla!

Jättekul med så många kommentarer och det verkar som att några kanske fick upp ögonen för lusitanon, om ni inte redan hade det :) Jag tänkte göra det lite lättare för er att ta direkt kontakt om ni har frågor eller kanske vill ha hjälp att hitta en lusitano här i Portugal. Min e-mail är astrid_hedman@hotmail.com

 

Det har gått riktigt bra att rida både igår och idag. Jag har börjat rida Diabrete igen, jag red honom mycket när jag började här, men när vi började lägga mer fokus på min position fick Paulo ta över honom ett par veckor. Det kändes faktiskt skönt att ha någon som kunde korrigera honom eftersom det var spänt och jag kunde inte komma tillrätta med problemet. Men efter att Paulo har suttit på honom typ 4 gånger så är det en helt annan häst. Det jag gjorde var att ta bort mina ben när han spände till. Så när jag väl behövde använda benen blev det alldeles för plötsligt och han blev mer spänd. Då började jag bromsa med händerna och vips så har man en "spännpropp"! Då är det skönt att ha ett proffs som Paulo som kan sitta upp och fixa till lite hästen är som ny. Dem tycker att jag har förändrat mig tillräckligt för att börja rida honom igen, vilket jag nu har gjort i ca 1 ½ vecka och det går super. Både Georgia och Paulo tror att en stor orsak till att det går så bra med honom nu, är att jag har förändrat min ridning. Jag är beredd att hålla med, även om det helt klart beror mycket på Paulos insats. Men nu kan jag hålla om honom med benen (utan att klämma) och komma till drivning istället för att bromsa hela tiden. Det är en så himla fin häst, jag får riktigt bra känsla på honom, även fast han kan vara lite speciell då och då. Han har faktiskt blivit en myskille i stallet, det känns som att hans förtroende ökar hela tiden. Fast man får hålla i tankarna att det är en 4-årig hingst så att man inte gullar alltför mycket (men det är svårt att låta bli!).

 

Idag har jag ridit B-Saphire och Sado. Jag fick en aha-upplevelse på B i den förvända galoppen. Övningen var att rida in på diagonalen i galopp, ta kortsidan i förvänd galopp och sedan tillbaka på diagonalen till rättvänd. När jag passerade X på väg in i den förvända tappade jag rytmen och det blev springigt, vilket gjorde att vi i hörnet på kortsidan hamnade i obalans. Georgia sa att jag lutar mig framåt vid X och "lyfter upp mig i stigbyglarna". Jag provade igen och fokuserade på att sitta kvar i sadeln, slappna av i skänklarna och titta framåt. Det blev stor skillnad, vi höll galopprytmen, i hörnen höll B balansen och bar sig själv. Tänk så stor skillnad det kan bli av att bara tänka på sig själv, det är häftigt med ridning!

 

Sado red jag själv en stund på eftermiddagen, stundvis i traven fick jag riktigt härlig känsla. Det har blivit stor skillnad med Sado sen jag började förändra min position. Förr kändes det som att Sado var ute och sprang med mig, nu är det jag som har kontrollen och detta bara genom att öppna upp knäna och inte hålla balansen i tyglarna. Lätt som en plätt (ironin flödar)!

 

Vi har äntligen fått vår nya bil! Det är en röd Suzuki som vi har döpt till Effie. Vi kommer sakna Johnny, som mot alla odds varit oss trogna och alltid tagit oss dit vi velat (vissa protester har förekommit). Bild på vår nye kamrat kommer!

 

Sov gott på er!

Astrid

 

 

Fina Diabrete, inte den mest smickrande vinkel. Han har minsann fått en liten mage!


Läst 22103 ggr Kommentarer Kommentera

Tänkte bara tilläga att för att söka jobbet hos qrp dressage lusitanos måste man inte vara ett proffs. Det kan till och med vara lättare om man kommer som en inte alltför erfaren ryttare då man istället får lära sig rätt (vad man nu anser vara rätt :P) från grunden. Självklart måste man ha viss erfarenhet, det jag menar är att man inte behöver ha tävlingsmeriter och ha jobbat på en massa ställen innan. Så länge man är villig att lära sig och strävar efter att bli en bättre ryttare är det alldeles tillräckligt. Man kanske inte har som mål att rida grand prix, utan vill kunna rida olika typer av hästar i balans och harmoni. Hästarna här är som sagt snälla och alla är inte dyra tävlingshästar. Vi har skolhästar som är perfekta att lära sig på. Det kan vara bra om man har viss erfarenhet av att jobba i ett stall, eller vet mer eller mindre vad som krävs. Det är den tuffa biten, ridmässigt är vi här för att lära oss!

 

Det hade varit roligt att få hit en till svenska, bomba Georgia med ansökningar nu och var inte rädda för att ta kontakt med mig om ni har funderingar.

 

Ha en trevlig kväll :)
Astrid 


Läst 22605 ggr Kommentarer Kommentera

Anki på redaktionen hade en önskan om att få höra för- och nackdelar med lusitanon vs halvblod. Det jag skriver är såklart mina personliga åsikter och vad man har för smak när det gäller typ av häst varierar beroende på hur man är som ryttare.

 

Jag kan börja med att säga att nästa häst jag köper kommer vara en lusitano. Eftersom jag lever som jag gör och inte vill vara upplåst med en häst just nu har jag inga hästköparplaner för tillfället. Dessutom har jag redan en häst (elefant?) hemma i Piteå som min kära mamma tar väl hand om. Det är tur jag kunde lämna över Bobo till henne så jag slapp sälja honom. Får se om jag får tillbaka honom när jag kommer hem till Sverige.. :P

 

De egenskaper som utmärker lusitanon är att den är känslig, bra temperament, klok, lätt för samling och lättlärd. Såklart finns det undantag åt olika håll, men det jag tycker så mycket om är temperamentet. Det är en accepterande häst, på gott och ont. Jag har sett okunniga människor utnyttja detta med våld för att få ett snabbare resultat. Jag tror att ett halvblod skulle ha betydligt fler protester mot en sådan behandling. Tyvärr förekommer det i Sverige också, men det blir på något sätt mer uppenbart om du har tvingat ett halvblod än en lusitano. Jag tror att lusitanon blir knäckt och spänd introvärt, medans ett halvblod kan explodera utvändigt. Men med bra utbildning och behandling blir lusitanon dig trogen och gör vad som helst. Urque som jag red och tävlade hos Carneiro kunde jobba på i timmar (inte för att jag brukade rida i timmar!), han lade aldrig av utan försökte jämt göra vad man bad om. Många saker som jag har gjort här med hästarna skulle jag aldrig ens tänka tanken att göra hemma. Hingstarna kan stå kloss i kloss och passera tätt utan några problem. Bara att stå uppbunden medans en massa saker händer runt om är rätt imponerande. En gång när jag red Universo hos Carneiro regnade det massor. Jag hade promenerat till ett av ridhusen med ett paraply. När jag skulle tillbaka till stallet tog jag paraplyet när jag satt på hästen, fällde upp det och skrittade tillbaka. Han var inte det minsta bekymrad över att jag red med ett paraply. Undrar vad Bobo hade sagt om det! Sen finns det "lussar" som är helt hysteriska och riktiga tuffingar. Alter real linjen är känd för att vara hårda till exempel.

 

 

Det finns många som säger att lusitanon inte "rör sig" utan mest är till för att göra piaff och passage. Det är inte sant. Ännu en gång, det finns bra hästar med olika egenskaper, de som rör sig bra och mindre bra. Det spelar ingen roll om det är ett halvblod, en ponny eller en lusitano. Jag har sett många lusitanos som rör sig riktigt bra, bättre än vissa halvblod och vice versa. Aveln gör framsteg och försöker ta fram en sportigare typ som kan hävda sig på tävlingsbanorna, utan att förlora dem ursprungliga egenskaperna. Tyvärr är det svårt att få allt, jag hoppas att dem inte tappar urtypen i framtiden. Dessutom kan inte alla röra sig som Totilas, det skulle bli svårt att hitta ryttare isåfall. :P

 

Ridmässigt tycker jag lusitanon är roligare än halvbloden. De är kvicka och känsliga utan att bli för "på". Åter igen, det finns alla varianter, men en välriden lusitano ger en oslagbar känsla. Eftersom dem är energiska och byggda för samling krävs det så lite för att få en reaktion. Det är svårt att förklara, självklart gillar jag att rida halvblod, men det är en annorlunda ridning. Jag tror att man måste prova själv för att förstå känslan. Ett halvblod kan vara lätt, men det blir ändå inte samma sak som när man sitter på en vältränad och lydig lusse. Det rörs inte så mycket heller, vilket gör att man inte behöver lägga så mycket energi på att sitta med i hästens rörelser. Jag kan säga att Bobo känns som en elefant att rida på när jag kommer hem, men när man har ridit en sig efter några dagar känns det bra. Fast en stor och lång häst på 180 cm kan fysiskt omöjligt bli lika lätt och kvick. Även om jag kan få riktigt bra känsla på en sådan häst också, är den helt klart annorlunda. Det är svårt att förklara, ni får helt enkelt prova er fram själva. :)

 

 

Kort och gott, lusitanon är en perfekt häst för alla. Om man vill tävla, träna för sin egen skull, ridskola, promenadhäst osv. Sen måste man hitta en individ som man passar ihop med och ha vettiga människor omkring sig som kan hjälpa en att utvecklas tillsammans. Om jag har möjlighet i framtiden blir det nog en lusitano och ett halvblod :)

 

Svar på Ylvas fråga, jag är inte så påläst om rasen camargue och har inte sett någon i Portugal vad jag vet. Men jag kan tänka mig att en lite större lusitanohingst skulle passa utmärkt för att komplettera din hästs egenskaper. Om din häst är väldigt muskulös får du vara försiktig med att välja en för "maffig" hingst. Om den blir för krallig, särskilt nacken, kan den få problem med frambenen i framtiden och den blir inte lika smidig. Om du vill kan du kolla in qrpdressagelusitanos.com där vi har hingstar att välja bland. Lycka till!

 

Astrid

 

 

Halvblod vs Lusitano


Läst 46935 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
08
2012

Har glömt att berätta att vi har fått två nya tillskott på gården.

 

Den ena är en 4-årig hingst som Paulo och Georgia äger. Han har gått i flock fram tills nu så vi ska börja sitta in honom. Han är en ganska liten lusitano, men verkar ha väldigt bra temperament. Han har samma pappa som Paulos tävlingshäst (ägs dock av en engelsk kvinna) Zorro. Denna krabat ska dem dock försöka sälja så fort som möjligt eftersom dem behöver stallplatsen snart. Om någon är sugen på en liten lusitano till ett riktigt bra pris kan ni höra av er :)

Vår andra nykomling heter Lilly. Hon är ett 4-årigt sto och ägs av en engelsk kvinna. Hon kommer vara bortrest några månader och därför bor Lilly hos oss för tillfället. Under tiden hon står här ska vi påbörja inridning. Jag har longerat henne ett par gånger och vi vänjer henne vid benskydd osv. Hon är grymt söt och väldigt social. Tror hon kommer vara lättjobbad. Hon har tysk härstamning, ingen lusitano alltså :P

 

Tycker hon är väldigt lik min tränare Maria Erikssons sto Lady, detta är den bästa bilden jag har på henne:

 

 

Är förresten ledig imorgon, vad tycker ni jag ska skriva om då??

 

Nu blir det Kill Bill maraton med Rosanna då vi har vår efterlängtade sovmorgon imorgon :)

 

Trevlig kväll!

Astrid

 

 


Läst 24791 ggr Kommentarer Kommentera

Det är jättetråkigt, men nu har Rosanna bokat definitiv hemresa i mitten på september. Hon har känt de senaste veckorna att hon längtar hem väldigt mycket och att hon vill prova andra saker än hästar. Hon fick en tuff början då det var en del strul med den förra groomen och hon fick vara ensam några veckor innan jag kom, vilket såklart har tagit mycket energi. Men det är synd att hon ska åka nu eftersom vi har jobbat ihop oss och har ett bra sammarbete. Jag hoppas verkligen att Georgia hittar en värdig ersättare.

 

Jag tror dem vill ha en ny person i början/mitten av augusti. Jag har nämligen fått ledigt en vecka mellan 27e aug och 3e sept. Det blev just den helgen eftersom vi har hemmatävling i Piteå och jag har planer på att starta Bobo :) Helst hade jag kommit hem under juli månad, men då det är många tävlingar och andra event så fick det bli senare. Det är en jobbig nackdel här, att gården är så beroende av ens närvaro. På det förra stället kunde jag utan problem åka hem två-tre veckor, nu får jag vara glad att jag fick en hel vecka. När jag flyger hem måste jag oftast byta plan tre gånger vilket gör att det tar en hel dag att flyga en väg. Så om jag tar ledigt en långhelg (tor-mån) hinner jag vara hemma tre dagar. Nåja, semester kan man ha senare i livet. Men det är jobbigt att inte få så mycket tid hemma som man skulle vilja ha.   

 

Om någon av er läsare är sugna på att åka och jobba med hästar i Portugal tycker jag att ni ska höra av er. Mejla redaktionen för att få min mejladress om ni har frågor och jag kan ge er Georgias adress. Tror annonsen finns ute på yardandgroom.com.

 

Det man bör tänka på är att ett hästjobb innebär tidiga morgonar, långa dagar och hårt jobb. Även om man har mycket erfarenhet får man räkna med att lägga tid på grunderna som både Paulo och Georgia är otroligt noga med. Vi är lediga en dag i veckan och har boende, fickpengar och utbildning som lön. Det är tufft och man längtar hem, men det är också superkul och utvecklande. :) Man måste inte vara proffs för att komma hit och jobba, ibland kan det vara bättre om man är oerfaren då man får lära sig rätt från grunden. De flesta av hästarna är trygga och säkra, man blir inte uppslängd på något psykfall. Huvudsaken är att man vill lära sig, är effektiv och kan sammarbeta med andra människor. Det kan vara bra om man tycker om hästar också ;)


Läst 20725 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.