Portugal-bloggen

Ikväll anländer mamma, Maria, Björn, Hjalmar och Ellinor. Ska bli supermysigt att ha dem här och jag har fått två lediga dagar då vi ska hitta på en massa kul. Kommer kanske inte ha tid till att blogga så ofta under veckan dem är här. Fast jag brukar ju inte vara särskilt flitig med uppdaterandet ändå. :P Tror mamma kommer ha med sig en hel del saker till mig. Ser mest fram emot glögg och tomteskum!

 

Igår gick det SUPER att rida. Särskilt Sado som jag bara red 30 min och sen slutade jag för annars hade jag säkert klantat till det. Men skrittade av med ett leende på läpparna (och denna gång ramlade jag inte av ;). Ska alldeles snart tillbaka, därför ett kort inlägg. Ser verkligen fram emot nästa helg då feiran börjar. Dessutom kommer Rosanna och jobbar då, ska bli spännande att höra vad hennes planer för våren osv ser ut.

 

Ha det gott tills vidare!

 

Astrid


Läst 22764 ggr Kommentarer Kommentera

God kväll!

Tänkte skriva lite om hur det är att vara unghäst här i Portugal. Det skiljer sig ganska mycket från hur vi hanterar "bebisarna" i Sverige. Jag skriver om vad jag har hört och erfarat själv. Det finns säkerligen flera andra sätt som folk i dethär landet använder sig av (både bättre och sämre).

 

Till att börja med så går de flesta unghästar ute på stora fält i flock med jämnåriga kamrater tills de är runt 3 år. Vissa tar in unghästarna på stall i perioder mellan 2 och 3 år för att hantera dem, longera och sadeltämja. Då kan dem komma in på box cirka 1-2 månad/er för att sedan gå ut i flocken igen. Men för det mesta är dem rätt "vilda" när dem kommer från fälten. Detta behöver inte vara en nackdel eftersom hästarna har större respekt för människor. I Sverige pysslar vi om hästarna från det att dem har sett solens ljus (för det mesta) och vänjer dem vid allt möjligt. Detta är såklart inte något dåligt, men jag har varit med om vissa unghästar som är riktigt odrägliga pga att de ser oss människor som något man kan klia sig på. Lusitanon som för övrigt är en känslig ras behöver man inte "säga åt" många gånger för att de ska gå undan osv.

 

Jag har sett att vissa här i Portugal lämnar unghästarna med grimma och ett kort grimskaft i boxen. Georgia förklarade häromdagen att det är för att hästarna ska lära sig att stanna när grimskaftet stramar åt. Så när de är lösa i boxen och kliver på grimskaftet tar det självklart emot. Då får hästarna lära sig själva att stanna och backa av. Låter kanske som en drastisk metod, men det fungerar uppenbarligen. Och man får mycket mindre problem med att ha en dragande häst i grimskaftet när man leder dem.

 

Prio ett när man börjar jobba den unga hästen är longering. Här används oftast en kapson (finns både tygvariant som är av bomull och en hårdare som består av metall klätt i läder). Hästen ska gå lätt att longera, lyssna på kommandon och respektera linföraren. Därefter börjar sadeltämjningen vilket jag inte tror är helt olikt den svenska versionen. Kanske lite kortare tid och mindre "daltande". På med sadeln och ut på linan tills de lugnar sig. Detta upprepas såklart tills hästen har vant sig vid sadeln. Jag har inte varit med så mycket när ryttaren ska upp för första gången. Förhoppningsvis blir det snart bli av, då vi kommer ha ett par 3-åringar att rida in under vintern. Jag gissar att vi kommer börja med att bara hänga på dem, för att så småningom sitta upp och bli ledda i skritt. När det är stadigt börjar man med att rida på lina i så småningom alla gångareter, för att slutligen rida själv. Ett sto som jag red på classical equines var redan lite riden, men hade varit ute på fält efter det. Hon var tre år och korsning mellan lusitano/selle franches. Eftersom jag inte hade en aning om vad som var gjort med henne innan började jag som att hon var oinriden. Det var ett kul projekt som gick otroligt lätt. Estrella var alltid väldigt lugn och sansad. Jag började att rida henne på lina, men kunde ganska snabbt gå över till att rida henne själv. Jag var noga med att rida korta pass och att inte nöta för mycket. Innan jag slutade jobba där hoppade vi några skutt uppsuttet.

 

Kort sagt kan jag säga att hanteringen förmodligen skiljer sig mest från Sverige. Vi tar lång tid vid att vänja hästarna vid allt möjligt och hanterar dem massor från marken innan vi sitter upp. Här är det ganska rakt på, man ser hästen som en häst (inte som ett keldjur) och ser till att dem har respekt. Allt för att göra jobbet lättare för personen på marken och så småningom ryttaren. Märk dock skillnad på respekt och rädsla! Såklart finns det människor här som skämmer bort sina unghästar och förmänskligar dem. Jag upplever att hästarna här är betydligt mer lätthanterliga än många buffliga halvblod i Sverige. Jag vet inte om det beror på rasen, att hästhanteringen är annorlunda och om det i sin tur skulle bero på att det är fler män här som sysslar med hästar. Jag menar absolut inte att männen skulle vara bättre (alla vet ju ändå att tjejer är bäst!), men jag tror att dem har en annan relation till hästarna än vad kanske många kvinnor har. En tanke.

 

Att det mest är hingstar som vi hanterar gör nog att man är extra noggrann att de inte blir odrägliga. Då kan det bli riktigt farligt. De flesta valacker är mer stadiga i temperamentet, vilket kanske gör att man slarvar lite med uppfostran.

 

Nu låter det som att jag tycker att vi är för mesiga och dåliga med unghästarna i Sverige, vilket inte är fallet. Självklart har vi många duktiga privata och mer omtalade unghästutbildare i landet och metoder som fungerar alldeles utmärkt. Men det är lite roligt med alla skillnader. Jag kan lova att det finns många dåliga exempel här, kanske vanligare att de är för tuffa mot hästarna så att de blir rädda. Det är ett stort problem då en nervös häst är svår att "bota" och få förtroende tillbaka.

 

Då fick ni veta lite om hur unghästhanteringen fungerar i Portugalien :)

 

Nu ska jag sova!!

Ha en bra helg alla fina läsare

 

/Astrid


Läst 24516 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
17
2012

Betyder god kväll på svenska. Gör en kort uppdatering då sängen kallar.

 

I veckan har det varit full rulle som vanligt. Idag har det dock regnat (!) och då passade det bra att ge hästarna en lugn dag. Jag och Laura har storstädat samt smort upp all utrustning. Så nu blir man bländad av att gå in i sadelkammaren :) 

 

För ett par dagar sedan ramlade jag av. Var uppe på fötterna direkt efter och skrattade. Så går det när man sitter och drömmer på långa tyglar! Som tur var kände jag mig bara lite stel dagen efter, är glad att det inte var värre än så.

 

Nu är det bara en vecka kvar till mamma, Maria, Björn, Hjalmar och Ellinor kommer på besök. Längtar massor!

 

Laura lagade supersmarrig middag ikväll. En slags omelett i ugn med grönsaker. Mumma! Under tiden hon lagade mat var jag ute på en joggingrunda. Är riktigt roligt med löpningen nu. Har bestämt att jag bara ska fara ut och springa när jag känner för det. Har kört på 1-2 gånger i veckan senaste tiden och idag provade jag springa lite längre vilket inte var några problem. Det är bra med varierad träning, särskilt för oss ryttare då vi gör mycket statiskt och påfrestande arbete med kroppen. Passade på att stretcha och göra lite yoga-övningar efteråt. Då kan det se ut såhär

 

Laura smygfotade när jag stod i brygga. :P

 

Skulle gärna ta emot lite låttips, jag och Laura håller på att göra en bra låtlista till morgonmockningen. Både lugna och vilda tips är välkomna :)

 

Sov gott!

Astrid


Läst 25079 ggr Kommentarer Kommentera

Tänkte avge en väderrapport i form av klädval.

 

Åker till stallet runt 6.45 - Långkalsonger, jeans, tjocktröja, jacka/dunväst

10-tiden - T-shirts, ridbyxor

Lunch - Shorts!

Hemgång omkring 19 - Fortfarande shorts, ev en tunn långärmad tröja

 

Helt ok att bo i ett land där man kan ha shorts från april till oktober. Hur är vädret där hemma?

 

Kan fortsätta skriva om "min" fantastiska Diabrete. Idag gjorde vi två klockrena fattningar från skritt i båda varven. Provade lite förvänd galopp för andra gången och det kändes som att vi hade gjort det varje dag. Underbara lilla häst!

 

Bjuder på lite bilder från olika tillfällen, enjoy!

 

Fin kväll på väg hem

Nancy, Delila, Charlie har mys i bilen (Nancy tror att hon är adlig och gillar att vara lite högre upp än alla andra)

Förra helgen då jag och Laura var på väg för att handla mat var det en väldans aktivitet på en gård i närheten. Folk kom och gick så vi tänkte att vi skulle ta en titt vad som var på g. Vi fick aldrig någon riktig klarhet i vad det var för arrangemang, men det var massor med körekipage i tjusig utstyrsel. Det kändes lite som att kliva in i en filminspelning. Många i publiken gick omkring i tjusiga kläder och vi kände inte riktigt att vi passade in med ridbyxor och skitiga tröjor. Men det var kul att se lite annat. Här är ett par bilder från det.

Jag och Laura hade ledigt igår. Då passade vi på att äta lunch i Golega på Cafe Central. Härligt väder och god mat. Vad mer kan man begära?

Laura var väldigt exalterad över sin efterrätt :)

Yummi!

 

Ha en trevlig helg!!

Astrid


Läst 23945 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har hört några som har råkat tvätta mobiltelefonen i tvättmaskinen. Jag gillar att vara orginell och lyckades såklart att tvätta kameran i maskin... Den är väldigt ren, men inte särskilt funktionell då den är helt död och skärmen trasig. Jag hoppas att jag klarar mig på försäkringen, men risken är att jag måste köpa en ny. Klantigt? JA!!! Det mest irriterande var att jag hade tagit en massa bilder för att lägga upp på bloggen. Får låna bilder av Laura tills vidare.  

 

Jag har ridit Diabrete ett par dagar i rad och han är ju helt underbar. Jag tycker att han känns starkare i galoppen där han orkar "hålla upp sig" bättre nu. Han är även mer lösgjord och jag kan rida honom med en jämnare kontakt. Om det inte vore för att jag ville stanna i Portugal skulle jag köpa honom på stört. Det skulle inte vara så smart av mig att köpa en häst i nuläget. Men man kan alltid drömma!

 

Fick också godkänt av Georgia idag efter att hon hade ridit Sado. Det är mest jag som har ridit honom på senaste och därför var det skönt att höra att hon tyckte han kändes fin. Självklart fick jag lite att tänka på, men det är ju det som gör att man blir bättre. :)

 

Vi har gjort lite uppdateringar i våra rutiner för att försöka bli mer effektiva. Det blir en intressant utmaning som förhoppningsvis kan resultera i något tidigare kvällar. Nu brukar vi vara klara mellan 19-20 (då har vi dock runt 2 timmars lunch). Förhoppningsvis ska vi kunna sluta mellan 18-18.30 om vi kan få in ett bra flyt med kvällssysslorna. Blev även lite bakläxa på bäddarna som är Georgias "thing". Blir helt imponerad av att se henne mocka och fixa till bankarna. Superspeedkvinnan med "Fluffigt och Vitt" som motto! Kanske jag kan hålla hennes tempo om ett år eller så..

 

Laura har verkligen fått motivation till att börja laga mat. Vi har varit rätt duktiga och gjort mycket grönsaker osv. Men nu har hon spanat in massor med (vegetariska) recept och skrivit en handlingslista. Jag har rollen som assistent, mental coach och supporter. Vi har haft lite problem då Laura inte gillar fisk och jag som är pescovegetarian (äter bara fisk, inget annat kött) ska laga något gemensamt. Det har gått bra att lösa än så länge, men nu tror jag Laura är inne på det vegetariska. Jippi! Portugal är kanske inte rätt land att leva i som vegetarian. Om inte jag åt fisk skulle jag svälta. Eller åtminstone inte kunna gå ut på restaurang eller bli hembjuden på middag. Lovar att rapportera vidare om hur detta projekt fortgår. Kanske till och med publicerar ett recept om vi kokar ihop något smarrigt en kväll.

 

B-Saphire har åkt till England imorse, önskar honom en bra resa. Istället har vi fått en skrikande 4-årig bror till Apolo. Han ser jättefin ut och det blir spännande att se hans utveckling under de veckor han ska vara här.

 

Imorgon är vi lediga = SOVMORGON!!! Hoppas ni också får en skön fredag.

 

Peace out!

Astrid

 

 

Jag och fina Diabrete <3


Läst 24288 ggr Kommentarer Kommentera

Jag blir lite som en man (sorry guys) när jag har ont någonstans. Jag "kröjmar" som man säger på norrländska. Min handled har gjort ont, samma som jag hade i februari. Det går bra att utföra alla sysslor och till exempel mocka är inga problem. Det är bara vissa rörelser, rykta får jag göra med högerhanden och så vidare. Det är svårt att låta handen vila när man jobbar med hästar, typiskt att det ska vara vänstern. I lördags hade jag (förutom handleden) tandvärk från en visdomstand som är av och på. Efter att ha tuggat i sig en macka till lunch började det göra ont som tusan. En värktablett senare gick det dock över, men jisses vad visdomständer kan vara grymma. Men över helgen har jag insett hur beroende man är av att kroppen fungerar. Särskilt när man har ett fysiskt arbete. Min största rädsla är att bli skadad för en längre tid som gör att jag inte kan rida. Jag blir otroligt imponerad av de människor som har svåra handikapp eller skador, men som kämpar vidare, även om det gäller sysslor i vardagslivet. Själv har man lite ont i handleden och tycker hemskt synd om sig själv. Turligt nog så har det faktiskt blivit bättre efter voltarensalva och ett provisoriskt stödbandage.

 

Georgia och Paulo har spenderat helgen i England. Jag och Laura har mest ridit ut och longerat under tiden. Vi har även varit hundvakt vilket är supermysigt (förutom Charlies pruttar!).

 

Idag fick vi 100 balar spån, var ganska nöjd över att jag kunde konversera med lastbilschauffören på portugisiska. Det tar sig! :)

 

Så se till att ta hand om din kropp, det är ditt tempel (fast glöm inte bort att ha lite kul ibland också).

 

Sov gott

Astrid

 

 

Härlig bild på Laura med världens största gräshoppa i handen. Galen!


Läst 24383 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
04
2012

Hej på er!

Har inte varit så flitig på bloggfronten, mest för att det inte har hänt särskilt mycket. Jag och Laura har jobbat på som vanligt. Idag har vi haft vår lediga dag och den har bestått av slappande i allra högsta grad.

 

Om lite mindre än 3 veckor kommer mamma, Maria, Björn, Hjalmar och Ellinor på besök. De har hyrt ett hus i Tomar som ser jättefint ut. Ska bli superkul att ha dem här och visa "min" del av Portugal.

 

Det har gått rätt bra att rida, självklart finns det alltid massor att jobba med. Men jag känner att det är på uppåtågende fortfarande. Måste bara passa mina händer så att jag inte faller tillbaka i gamla dåliga vanor. Det är något jag behöver tänka på hela tiden när jag rider (förutom alla andra kroppsdelar jag måste hålla koll på).

 

Jag och Laura hade ett par ljuvliga uteritter igår. Hundarna hängde med och solen sken. Vi pratade om vilket toppenjobb vi har som får jobba med hästar hela dagarna. Eftersom Laura har jobbat på kontor i flera år så uppskattar hon verkligen att få ha ett fysiskt jobb och vara ute hela dagarna. Jag kan inte ens tänka mig själv i en kontorsstol, jag skulle förmodligen bli galen av allt stillasittande. Iåförsig skulle jag förmodligen ha mer pengar som kunde spenderas på en fin häst, men jag föredrar att jobba med mitt intresse heltid.

 

Om ni har något förslag eller frågor som jag kan blogga om mottages detta tacksamt. :)

 

PS. B-Saphire gick igenom besiktningen och åker snart till sina nya ägare i England.

 

Kram

Astrid


Läst 23257 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.