Portugal-bloggen
DEC
29
2012

Läst 15405 ggr Kommentarer Kommentera
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Läst 15048 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
26
2012

Hej alla!

 

Har inte blivit så mycket bloggande då jag har velat spendera varje minut med min fina släkt. Julen har varit supermysig, vi har gått promenader, spelat lite tennis, sett film, spelat spel, ätit alldeles för mycket, löst världsproblem i bastun och så vidare. Jag känner mig avslappnad och uppladddad. Oturligt nog kommer jag förmodligen åka på en förkylning tack vare min käre kusin Kristina. :P

 

Tiden har gått väldigt fort, men jag är redo att åka bort från snö och minusgrader. Ska bli kul att sitta till häst igen. Har fått lukta lite häst då vi var över till grannen som har byggt nytt stall. Fem dagar utan hästar är ungefär så mycket som jag klarar av.

 

Har fått en ny dator av mina föräldrar, tackar och bockar för det! Har lite problem med att ladda upp bilder, ska se om jag kan reda ut det. Tills vidare får ni se på bilder i bildspel.. :P

 

Kommer inte lägga upp något ikväll, men när jag är tillbaka i Portugal ska jag ladda upp och sortera nya och gamla bilder. Hoppas ni också har fått en bra jul tillsammans med nära och kära.

 

Sov gott, ses imorgon Portugal!

 

Astrid


Läst 15575 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
25
2012
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Läst 15101 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
20
2012

Måste börja med att säga hur tacksam jag är för att ha fått ta del av era erfarenheter och åsikter om bett/nosgrimmor. Kul! Fortsätt gärna med det :)

 

Dagen började med död. Inte jättebra uppladdning inför en arbetsdag. Det var en av familjens grisar som blev slaktad på morgonen. Jag fick en ordentlig påminnare om varför jag blev vegetarian. Familjen tyckte jag skulle vara med och titta, hålla i svansen typ. Jag sa bestämt nej, det ingår inte i mina arbetsuppgifter och jag skulle förmodligen kräkas och gråta. När jag satt och åt frukost kom Celeste in i köket med slaktarkniven. Behöver jag säga att min aptit avtog drastiskt. När jag började jobba första hästen i ridhuset hörde jag den stackars grisen skrika. Usch och fy! Döda djur är verkligen inte min grej, jag kan sträcka mig till att smälla någon geting och mygga. Jag blev väldigt påverkad av detta och hade en stor ångestklump i magen resten av dagen. Jag försökte andas och tänka glada tankar, men när jag andades in genom näsan kände jag bara doften av blod (förmodligen inbillning). Hästarna kanske påverkades av lukt eller kände av något för dem var inte särskilt sammarbetsvilliga idag. Eftersom dem flesta hade jobbat rätt hårt i veckan gav jag dem ett lugnare pass idag. Har longerat och jobbat med cavaletti.

 

Unghästarna har testat mitt tålamod idag och varit rätt vilda. Falcão 2,5 år, en riktig buse, fick jobba ordentligt idag då jag kunde se på honom redan inne i boxen vilket humör han var på. Jag har inte så mycket erfarenhet av att jobba de riktigt unga hästarna, men man provar sig fram och ser vad som fungerar. Det är roligt, även om jag föredrar att rida. Har ni läsare några tips och idéer på hur man kan göra arbetet varierat och roligt utan att det blir för mycket? Vi har en blivande 2-åring och 3 stycken som blir 3 år i januari. De är inte så mycket hanterade, men väldigt lugna (utom F!) och vi har haft på träns och longergjord samt att vi har satt på löst spända inspänningstyglar ett par gånger. Eftersom vårt ridhus är så litet har vi mestadels jobbat med löslongering, alltså utan lina. Vi har varit en eller två personer i mitten som har gett kommandon, sett till att hästen går framåt och håller sig ute på spåret.

 

Nu är det inte länge kvar tills jag åker till mina kusiner i Leksand för att fira jul. Kan knappt vänta! Även om dem två senaste veckorna har flugit fram. Jag trivs riktigt bra och om tränarsituationen löser sig kommer det dröja innan jag lämnar detta ställe. Ska skriva mer om nuvarande tränare senare... Vi har inte riktigt samma tankar eller system när det gäller ridning och grundsyn på hästar.

 

Vi har också diskuterat min lön, jag kommer få 400 euro i månaden samt att jag har kost och logi. De kommer dessutom stå för alla kostnader vad gäller träning, tävling och resor. Jag är nöjd :D

 

Vill passa på att ge ett boktips, kanske julklappstips..

Munken som sålde sin ferrari, skriven av Robin Sharma. En lärorik och inspirerande bok om livet.

 

Ha en trevlig kväll alla!

Astrid

 

Busen Falcão! Tycker han ser mer ut som 5 år än snart 3.


Läst 16231 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
20
2012

Nu är jag minsann flitig med bloggandet! Har fotat lite, ser grått och tråkigt ut, vilket det är för stunden. Åtminstone inget snökaos :)

Här är ett av stallarna från utsidan, bakom skymtar man huset (som är GIGANTISKT!)

Inne i "det lilla" stallet. 4 boxar (3 upptagna) och ett par utrymmen för sadlar osv. Just nu bor det en Falcaõ 2,5 år, Fölis (kommer inte ihåg namnet) blir 1 år och Guapa 1,5 år(sötnos) i stallet.

Till höger lillstallet och mittemot är det större stallet med 7 boxar. Har ju redan en bild på det stallet så lägger inte upp någon mer, utanför finns även skötselplats och spolspilta som ni också redan sett.

 

Utanför ridhuset hänger lite foton av uppfödningens hästar.

Rätt mysigt med en öppen halvvägg på en av kortsidorna. Inte när det regnar och blåser in dock. Utsikt över huset.

Mer bilder på några ston och föl från gården. Och bäst av allt: En spegel!!

En mysig liten läktare med fler fotografier och priser från tävlingar och avelsvärderingar. Här ser ni också deras uppfödarsymbol. Manuel Maia

 

Här är utebanan som har måtten 20'60. Underlaget är bytt och de har fixat till dräneringen. Nu ska det bara vara torrt ett par dagar så dem kan fixa till det sista med underlaget och sen är det bara att börja rida ute :) Ser fram att variera från det pyttelilla ridhuset. Tydligen så finns det fina ridvägar runt omkring, när Carolina kommer hem från Madeira och jag från Sverige ska vi rida ut. Looking forward!

 

Några fölisar som blir 1 år i januari. De har även en flock med ston på andra sidan vägen i blandade åldrar. Vi tar in några åt gången och vänjer dem vid träns, sadel osv för att sedan låta dem gå ute igen. Nu har vi inne fler hästar än vanligt då dem ska förberredas inför feiran i Trofa som kommer vara första helgen i mars.

 

Sov gott kära läsare!

 

Astrid


Läst 17894 ggr Kommentarer Kommentera

Ni är ju helt fantastiska! Många bra synpunkter fick jag om 2- och 3-delade bett. Jag håller med om att längd, tjocklek och vikt spelar roll. Själv kommer jag fortsätta rida på 2-delat, men kul att höra hur ni andra gör.

 

Det kom även upp ett annat viktigt ämne som jag vill skriva mer om:

Nosgrimmor!

 

Jag har sett många ryttare (både svenska, portugsisiska och allt där emellan) som rider med extremt tighta nosgrimmor. Nu har vi till och med forskning som visar att det kan vara skadligt för hästarna att gå med en för hårt spänd nosgrimma (surprise!). Ändå så finns det flera toppryttare som drar åt så att hästarna knappt kan andas. Jag hoppas att dem kommer börja använda det nya "verktyget" för att kontrollera nosgrimman på dressyrtävlingar (och hopptävlingar för den delen). Trist bara att det ska behövas och jag tror många kommer åka dit på det.

 

Här i Portugal är det tyvärr en vanlig sak. Man vill att hästarna ska vara "tysta" i munnen och motverka att dem gapar. Jag har sett hästar med en väldigt hårt spänd nosgrimma som lyckas gapa ändå och jag är övertygad om att en stor orsak till varför dem gapar beror på trycket över nosryggen. Om man skulle lätta på trycket kanske hästen istället våga röra mer på käkarna, suga mer på bettet och stänga munnen. Vad tror ni?

 

Såklart finns det även det motsatta här och överallt annars, där man vill att hästen ska leka med bettet (ibland kan jag tycka att det går till överdrift) och man spänner nosgrimman lösare. Detta är mer enligt min smak, även om jag håller mig till 1-2 fingrars måttet. Men min upplevelse är att hästar som har blivit ridna med en för tight spänd ng blir döda i munnen. Du kan aldrig få respons från hästen om hur du använder händerna, använder man dem nog mycket kanske man får respons på ett annat sätt! Men det är svårt att få en känsla och ha en kommunikation med hästen. Jag vill att hästen ska ha en "levande mun", den ska våga ta stöd och suga på bettet (vilket jag tycker är svårt att få på 3-delat). Helst ska den få vitt läppstift när jag har jobbat ett tag, då har den jobbat rätt och avspänt.

 

Jag har även sett någon artikel om att tryck på nosryggen är en av dem största stressfaktorerna hos hästar. Därför är jag lite skeptisk till hackamore, men definitivt ett bra alternativ om hästen har problem med tänder eller mungipor. Jag red periodvis min ponny på hack då hon ibland sprack i mungiporna på vintern. Men jag upplevde att det var svårt att rida dressyr eller hoppa på det, då hon lätt la sig på och sprang. Förmodligen på grund av trycket. Dessutom förlorar man det ledande tygeltaget.

 

Att kunna rida hästen helt utan nosgrimma kräver skicklighet från ryttaren och hästen måste vara välriden och eftergiven. Skulle vara intressant att se våra grand prix ryttare rida utan nosgrimma! Det kräver en extremt lätt kontakt, där hästen går fram till bettet precis så att man får ett litet sug i tyglarna. På en unghäst är det svårt då den inte ännu har lärt sig att acceptera kontakten och följa tyglarna. Då kan det behövas större tygeltag och om den inte har nosgrimma är det lätt för hästen att gapa sig ur situationen. Men när den är skolad och har acceptans för bettet senare i livet, tycker jag det kan vara en bra check att ta bort nosgrimman emellanåt. Då kan man som ryttare skryta med känsliga händer.

 

En annan sak som kom upp var tänder. Här i Portugal är det, som ni kanske redan vet, en stor ekonomisk kris. Många hästmänniskor har det knapert och flera toppryttare har fått flytta utomlands för att få någon inkomst. Jag tror dem som klarat sig bäst är dem som säljer mycket hästar till andra länder. Men mer om det senare, det jag ville komma till var tandraspning. Jag har ingen aning om hur det såg ut för några år sedan, men Portugal är väldigt gammeldags vad gäller hästhållning. Kanske folk såg till att hästarnas tänder blev raspade då och då, men nu tror jag inte det förekommer i många stall. Detta påverkar såklart ridningen och även hästens matsmältning. Jag har inte ens hört någon nämna att man kontrollerar hästens mun, vilket i Sverige är en självklarhet. Då är det billigare att dra igen truten, än att ha ut en veterinär som raspar till hakar och dylikt. Jag vet inte heller hur standarden bland veterinärerna ser ut, om dem skulle göra ett dåligt jobb med tandraspningen kan det snarare stjälpa än hjälpa. Så nästa gång ni betalar en veterinär för tandraspning kan ni säga till eran häst hur glad han/hon ska vara ;)

 

Oj vad mycket det finns att skriva om. Jag har inte ens hunnit berätta så mycket om hur det går på mitt nya jobb. Kort sammanfattat, so far so good. Även om det finns några saker jag skulle vilja ändra på så tror jag allt kommer bli bra :)

 

Jag har tagit flera bilder på gården, men då min dator är sååå seg på att ladda upp bilder får ni bara 2 stycken.

Här är en bild på ett av stallen, 7 boxar och i öppningen är gödeslstack samt spån. Mycket praktiskt och lätt att ha den så nära. Vi stänger dörren så att det inte ska lukta.

 

Var tvungen att ta med denna bild. Getterna var nyfikna på vad jag gjorde när jag skulle ta kort på fölen. Familjen har lite av allt, hästar, kossor, grisar, getter, höns, hundar osv.

 

Nu är det läggdags!

Natti

 

Astrid


Läst 17668 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
14
2012

Än så länge går allt bra. :)

 

Har en fundering om bett. Jag har alltid ridit mina hästar på vanligt 2-delat bett och tyckt att det har fungerat bra. De hästar som har haft 3-delat och jag har ridit, tycker jag det är svårt att få en ärlig kontakt på. Nu är jag väldigt präglad i att det ska vara 2-delat, men jag tycker verkligen inte om att rida på 3-delat. Många säger att det är bra för känsliga hästar och att det skulle vara snällare. Men om man tänker efter blir det skarpare då det har en till brytningspunkt och jag tycker att hästarna blir mer "avknäppta". Till exempel får ett ledande tygeltag inte alls samma funktion när det är en extra brytningspunkt. De flesta som jag har frågat varför de rider på 3-delat säger att det "bara blev så". Här i Portugal har jag fått förklaringen till att hästen leker mer med bettet, men jag har lärt mig att hästen ska suga på bettet, vilket jag tycker är svårt att få på 3-delat. Hästarna blir ostadigare och går inte ärligt fram till handen. Det skulle vara intressant att höra vad ni läsare tycker och tänker om detta.

 

Här har några av hästarna 3-delat, men jag har fått lov att byta om jag vill (vilket jag har gjort:).

 

Här är lite bilder. Ska ta fler imorgon på stallet och så vidare.

 

Här är mitt mysiga rum, rosa gardiner I know.. Fortfarande något av en röra, jobbar fortfarande på att packa upp de sista sakerna.

Venturoso får jobba över bommar lös i ridhuset.

En riden och nästa to go. Den svarta är Sunset Beauty och fuxen heter Queen Mary (Princess och Queeny)

Sessan gör roliga miner efter duschen!

 

Sov gott!

Astrid


Läst 22226 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
11
2012

Hej på er!

Nu är jag installerad (förutom mina väskor som jag forfarande måste packa upp..) och har överlevt två dagars arbete. Det är en jättetrevlig gård, familjen är helt underbar och hästarna är fina. Kan inte bli mycket bättre :)

 

Som det ser ut nu är jag ute i stallet mellan 8.30-9.00 (sovmorgon mao!) och jobbar 3 hästar. Efter lunch som är runt 13-13.30 har jag ridit ett par hästar och vi har jobbat unghästarna till 19-tiden. Deras son Manuel har hjälpt mig med de flesta av unghästarna samt visat utrustning osv. Men jag jobbar väldigt fritt, vilket jag tycker om och har ingen tidspress eller krav på hur många hästar. Fast självklart vill jag hinna med så många som möjligt under dagen. Det är alldeles lagomt med hästar, det är 4 stycken som är ridna. 2 varmblodsston som är 4 iår, en 9-åring och en 3-åring. Med stona är tanken att de ska gå något slags 5-årschampionat nästa år i dressyr. Jag är inte säker på vilka klasser det går i, men jag kommer förmodligen tävla en av dem och Manuel den andra. Dottern Carolina tävlar den äldre hästen, Venturoso, men jag rider och tränar honom de flesta av dagarna. Eventuellt kommer jag kunna tävla honom i we om han fungerar bra i det. 3-åringen Elmo har ett toppenpsyke och är väldigt ridbar för sin ålder. Jag tror att de har planer på att sälja honom framöver, men vi får se. Sen har vi några unghästar mellan 1-3 år. En riktigt läcker 2-åring, han ser ut som 5 i kroppen, men är väldigt ohanterad och hingstig. Han har bättrat sig massor bara efter dessa två dagar så det blir nog häst av honom också. Blir hemskt spännande att rida in honom, störtkrukan på säger jag bara!

 

Vi har ett föl som står på box då han ska visas på feiran de har i Trofa, den är normalt första helgen i mars. Så fölet ska börja tränas vid hand, men det tror jag blir Manuels uppgift. Vi har även ett 1-årigt sto och två 2-åringar. Alla 3 ska även dem visas på feiran i mars, vi får se om även jag ska springa runt i kaoset av vilda unghästar..

Vi har börjat jobba stona, de får vänja sig vid benskydd och träns samt att vi jobbar dem lösa i ridhuset (dessa gånger är det bra att ha ett litet ridhus). Det blir nästan som löslongering då ridhuset är ca 20*16, kanske mindre. De har även en utebana som de har bytt underlag och fixat dräneringen. Den är förhoppningsvis klar att börja rida på i övermorgon. Ska bli skönt att få rida på en ordentlig 20*60 bana, är lite tajt att styra runt varmbloden i pytteridhuset. Kan tillägga att båda är över 170 cm!

 

Men jag trivs jättebra än så länge. Jag gillar verkligen hästarna och det ska bli kul att få chans att prova på lite av allt. Jag kommer få tävla både dressyr och we, vi får se vad det blir för häst jag kan starta i we. De har även en hingst som går ute för stunden. Han har varit borta från arbete i ca 1,5 år då han har haft problem med hovarna. Men då dem inte har haft någon som har haft tid att rida honom har han fått gå ute och låta hovarna fixa till sig. Vi provade släppa honom i ridhuset igår och han såg fräsch ut så vi kommer förmodligen ta in honom för att börja sätta igång snart. Det blir säkert kul då jag tror det är en riktigt fin häst. Manuel har bla ridit junior-EM i Tyskland på honom.

 

Jag har inte så många uppgifter förutom att jobba hästarna. De har en portugisisk groom som heter Carlos. Han sköter utfodring, mockning och alla andra sysslor som måste göras på en gård. Om mockningen kan jag säga att han är snabb. Jag mockar vanligtvis ut efter jag har ridit en häst och fyller på spån om det behövs. Men det gör mig absolut ingenting! Jag försöker även hålla ordning på utrustning och smörja osv.

 

Jag tror inte jag kan skriva så mycket mer, annars orkar ni nog inte läsa! Men jag ska skriva mer om allt som händer och mer info om hästarna m.m.

 

Sov gott på er!

 

Kram

Astrid

 

Elmo, 3-åringen. Till vänster ovanför ingången till stallet ser ni deras "uppfödaremärke".


Läst 17036 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
06
2012

Förlåt förlåt förlåt för att jag inte har bloggat på så länge. Jag har ju velat berätta för er vad som har varit på gång. Jag har faktiskt försökt, två kvällar i rad hade jag nästan skrivit klart då datorn stänger av sig. Nu har jag lärt mig att spara i ett word-dokument ifall det händer igen. Tyvärr så tar min dator extremt lång tid på sig att starta upp, så det är inte bara starta om och kopiera in på 5 minuter.

 

Hur som helst så var det ju inte alls vad jag ville prata om. Jag åker nämligen upp till norra Portugal på söndag för att börja mitt nya jobb!

 

Det hela kom sig av att en vän till Pedro hade lagt ut en annons som jag blev nyfiken på. Jag ville bara veta vem det var som sökte en ryttare/groom och hon tyckte jag skulle passa perfekt. Jag skulle ändå hälsa på Pedro den helgen, så innan jag åkte hem tog vi en sväng förbi hos uppfödaren som bor i Trofa. Jag visste inte alls om jag ens ville byta jobb, men det var en supertrevlig familj, fin gård och framför allt fina hästar. Eftersom de hade en annan som var intresserad trodde jag att jag skulle ha tid på mig att tänka igenom det hela. Måndag ringde dem och erbjöd mig platsen! De ville dessutom att jag skulle börja så snart som möjligt och jag var helt förvirrad (som ni kanske förstod i ett tidigare inlägg). Jag pratade om framtiden med Paulo och Georgia och bestämde mig för stanna, då jag skulle ringa och meddela Dr Maia la han till att jag skulle få tävla i working equitation (och även dressyr). Mera funderingar och till slut så kunde jag bara inte tacka nej. Jag kommer ha mat, husrum, lön varje månad och han betalar för träningar och tävlingar.

 

Det har varit ett tufft beslut att ta, jag trivs så bra här, men det faller lite på ridningen. Jag får rida mellan 1-3 hästar om dagen och i framtiden skulle jag förmodligen ha fått tävla mer i dressyr. Jag känner dock att jag vill rida mer och we var en av orsakerna till varför jag åkte till Portugal. Här får jag massor med hjälp i ridningen och jag känner att jag har utvecklats massor på dessa månader. Förhoppningsvis kan jag komma ner och ta någon lektion för Paulo och om han någon gång åker till norr hoppas jag att han kan hjälpa mig med "mina" nya hästar. Både han och Georgia är verkligen toppentränare!

 

Det kommer bli tråkigt att åka härifrån, jag har ju mina favoriter i stallet som jag kommer sakna. Fast jag vet att de får bästa tänkbara omsorg så det är skönt att veta. Jag och Laura kommer hålla kontakten och förhoppningsvis kan vi göra ett besök hos varandra i Sverige resp England.

 

Jag är väldigt spänd och förväntansfull inför söndag. Familjen består av pappan/chefen/uppfödaren Dr Maia, hans fru, dotter Carolina och sonen Manuel. Jag har träffat alla utom sonen, båda barnen rider och är bara något år yngre än mig. Jag hoppas vi får kul tillsammans då jag kommer bo med familjen. Jag har även hört rykten om att mamman är en fantastisk kock :) Slut på makaroner och ketchup till middag. De har inte jättemånga hästar, men som jag har förstått det så kommer jag ha ansvaret över de 5 som står uppstallade och är ridna. Det är mest unghästar (4-5 år) och en som är mer utbildad. Vi kommer förmodligen ta in någon yngre som ska ridas in, kul med olika projekt.

 

Så då vet ni, på söndag smäller det! Jag lovar att uppdatera med bilder och berätta hur det går. Fram tills dess jobbar jag på utan Laura, hon är och rider/roar sig på Hippikos med sina stallkompisar. Hon kommer tillbaka lördag kväll så vi får lite tid tillsammans innan jag åker. Det ska bli kul att åka tillbaka till norr där jag känner fler människor, nu kommer jag ha nära både till Pedro och Amelia.

 

Det har faktiskt varit rätt kul (förlåt Laura!) att jobba ensam med Paulo och Georgia. Jag har ridit mer än normalt, i tisdags tror jag det blev fem hästar. Kom ganska nyss hem från att ha ridit Diabrete, han står hos Raquel, som nästan är granne med mig, då stallet är fullt för stunden. Imorgon åker dock Pirata och Donna Maria till Luxemburg där deras nya hem är. Hoppas dem får en bra resa :)

 

Nu ska jag äta något snabbt (kanske makaroner och ketchup..), sen ska jag börja ta tag i packningen som jag borde ha gjort för flera dagar sedan. Det är inte så kul att packa ihop 1,5 år av sitt liv. Det är en hel del grejer vill jag lova!

 

Önska mig lycka till med packningen, jag skulle mycket hellre sätta mig framför tvn med en kopp te..

 

Kram

Astrid

 

 


Läst 18971 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.