Portugal-bloggen

Har det prima här hemma i Piteå. Har hunnit träffa både släkt, vänner och bekanta. Jag har ridit Bobo alla dagar och han är verkligen jättefin. Mamma får godkänt, fast inte på friseringen. Han hade 2 cm tofsar som stack ut ur öronen och världens hovskägg. Manen var inte så hemsk som jag förväntat mig, men det får bli en ryckning innan jag åker. Men huvudsaken är ju faktiskt att han fungerar att rida på :) Och det gör han verkligen. I galoppen har han utvecklats mest, kan sitta korta stunder nu och är betydligt mera vändbar än tidigare. Självklart är det ovant och han känns lång och långsam. Nu har jag ridit in mig mer och idag red jag på kandar, vilket kändes toppen. Han är en väldigt arbetssam och känslig häst som ger bra känsla och alltid försöker sitt bästa. En rolig häst att jobba med även om han har sina små egenheter. Är ganska glad att jag inte har 7 sådana hästar att rida varje dag. Är MYCKET att sitta på. Känner av att musklerna har fått arbeta efter ett pass på jättehästen.

 

Kan skriva lite mer utförligt om hur det går någon annan dag.

 

 

Sov gott och glad påsk på er!

 

Nyfiken Bobo <3


Läst 17427 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
25
2013

Om två dagar befinner jag mig i Sverige! Planet avgår från Porto 6 på morgonen och 19.00 landar jag på kallax i Luleå. Det blir en lång dag med mycket väntan. Får se till att ha några bra böcker i handbagaget så ska det nog gå bra. Längtar massor efter vänner och familj nu, fast efter en vecka i Piteå kommer jag nog att längta tillbaka till Portugal och hästarna :) 

 

Ridningen börjar gå bättre nu. Princess går riktigt bra nu, tror hon kan må gott av en veckas lugnt arbete då senaste veckorna har varit intensiva. Men fin är hon, känns bra i kontakten och högersidan är mycket bättre nu. Elmo är också fin, idag hade vi en kvinna som såg honom och provred. Han skötte sig exemplariskt och jag tror att hon verkligen tyckte om honom (vem kan låta bli?). Självklart är det toppen för familjen om de får sålt någon häst, men jag tycker det är jobbigt. Då man jobbar med hästarna varje dag blir det som ens kompisar. Det är inget roligt när kompisar flyttar iväg... Om jag hade uppfödning skulle jag sluta med fullt stall och noll
pengar. Därför föredrar jag att vara ryttare och slippa jobbiga beslut
om vad som ska säljas/stanna. Kvinnan var iallafall jättetrevlig och jag har inga tvivel om att han skulle få ett bra hem i Belgien.

 

Mina bäbisar sköter sig hur bra som helst. Igår red jag alla tre helt själv! Flor och Formosa är väldigt lätta och har börjat förstå framåtdrivande hjälper. Kunde göra skritt/trav-övergångar och använda skänklarna för att trava. Falcão är också skötsam. Behöver dock någon på backen då han inte har kopplat ihop att skänklarna=framåt. Han är inte lika uppmärksam på min röst och tycker att skritt är den bästa gångarten, hur mycket hon där uppe smackar och tjoar. Jag tror jag föredrar att behöva driva än om han skulle göra rodeo! När jag åker bort kommer de få en viloperiod och smälta allt nytt vi har gjort. Blir kul att jobba vidare, alla tre är lovande och det ska bli spännande att följa deras utveckling.

 

Kommer inte ihåg om jag redan har berättat att vi har fått det sista fölet för iår. Nu är det 4 friska och hela föl i flocken, 2 ston och 2 hingstar. Idag kontrollerades dräktigheten på några av stona, Bandarilha och Venezuela har bäbisar i magen. Båda är betäckta med Ulisses, ser fram emot fler föl nästa år.

 

Nästa inlägg blir nog från ett snöigt Sverige, imorgon är det packning och fix som gäller.

 

Sov gott på er!

 

Astrid

 

 

Vackra Flor i Trofa som fick en andraplats :)


Läst 18360 ggr Kommentarer Kommentera

Vad fina ni är och tusen tack för alla tips ni har gett mig. Har varit inspirerande och jag har tagit åt mig av era goda råd.

 

Så, jag kanske skippar frimärkssamlandet och kämpar mig igenom denna svacka. :)

 

En sak som är bra när det går dåligt är att man får tänka till. Vad vill jag? Vad är problemet? Hur ska jag lösa problemet? Osv.

 

Jag blir väldigt nere när ridningen inte går bra och besviken på mig själv. Jag har mycket tålamod, men när det gäller min egna utveckling har jag svårare att acceptera att det tar TID på vägen till att bli en duktig ryttare. Kanske är det extra tungt då hela min värld kretsar kring hästar och ridning, det är allt jag pratar och tänker om. Det är vad jag gör om dagarna/kvällarna 6 (ibland 7) dagar i veckan. Jepp, hästnörd var ordet. Tror det kommer kännas bättre när jag kommer tillbaka från Sverige. Ibland behöver man en paus i vardagen och få nya krafter för att klättra högre.

 

Idag har jag ridit väldigt basic, mest tänkt på mig själv och inte alls brytt mig om vad hästarna har för sig. Fokus har legat på att rida med en mjuk och stilla hand, vara noga med att rotera kroppen för att få hästen att svänga/böja, rida i jämn takt och kunna styra. Japp, om det inte går som man vill får man backa. Satte händerna på framvalvet, styrde med kropp och skänklar samt tänkte på takten i lättridningen. Red stundvis med stängda ögon och bara kände. Extra bra i galoppen då jag upptäckte att jag inte är helt i sadeln, utan trycker på med sätet.

 

Man blir medveten om en massa olika saker när man ställer ned handen. Oliksidighet blir till exempel väldigt uppenbar. Jag har själv svårare i höger varv då jag blir för stark i högerhanden. Konstigt nog blir inte hästarna mjukare om man drar i höger inner tygel.. Har testat och det fungerar inte. Så, istället för att dra i högern försökte jag rida med en stadig
vänsterhand för att få kontakt där, lätt på högern samt använda
högerskänkel om hästen inte ville runda sig. Tycker att högersidan har varit extra svår på alla hästarna senaste veckorna. Kom på igår, detta låter som världens sämsta bortförklaring, då jag blev biten svällde skinkan upp och var blålila. Nu är det bättre, fortfarande lite svullen. Men när det var som värst kunde jag inte ens känna höger sittben i sadeln. Det kan vara en orsak till att jag ridit mer med högerhanden pga jag inte kunnat "sitta" på högerskinkan. På Princess lyckades jag iallafall få nästan helt jämn kontakt i tyglarna, hon "kom igenom" fint till höger och frustade ordentligt. Härligt!

 

När jag kortar tyglarna vill jag att hästen ska söka kontakten, komma mot mig om jag kramar tyglarna och kännas mjuk i min hand. Om den trycker/drar/släpper betyder det att det finns ett problem i kontakten. Oftast kommer det från bakre delen och behöver åtgärdas på ett eller annat sätt. Ställer man ned handen känner man vad som händer och kan korrigera med skänklar eller säte. Senaste tiden har jag korrigerat mycket med handen och till slut glömt bort att faktiskt känna efter vad hästen ger mig för svar. Det måste vara 2-vägskommunikation.

 

Red även Elmo och Ulisses. Kan inte säga att jag fick jättebra känsla, men det var iallafall på rätt väg och hästarna såg nöjda ut efter passet (de behövde inte jobba så hårt;). Ska fortsätta jobba med mig själv, hästarna kan få trava runt på volter och fyrkantsspår någon dag. Det är helt klart värt att ta tag i sig själv, jag har nämligen hört att om ryttaren kan använda sin sits korrekt går hästarna oftast bra.. Vad tror ni?

 

Tack för att ni finns!

 

Astrid

 

Bild på snyggingen Falcão som är tagen idag.

 


Läst 18344 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
20
2013

Ibland hamnar man i svackor. Just nu känns det som att jag inte har någon koll på vad jag håller på med. Jag rider alldeles för mycket med händerna, tappar positionen och funderar allvarligt på att börja samla frimärken istället. Jag vet att det är upp och ner för alla, fast det känns som att man aldrig kommer ta sig ur det. Hästarna har gått sådär och jag måste börja fokusera på det viktiga, vad nu det är.. Det är en frustrerande känsla vilket inte gör saken bättre. Den enda som går riktigt bra just nu är Ullisses. När jag sitter på honom känner jag mig duktig, guld värt just nu.

 

 

Måste berätta om dagens miss. Idag är det fars dag här i Portugal. Jag var supernöjd över att ha koll på datumet för en gångs skull och ringde upp pappa för att gratta. Han lät lite förvånad när jag ringde och ännu mer när jag sa "grattis på fars dag". Fars dag i SVERIGE är nämligen på en söndag, i november (kollade upp det efteråt) och det är bara i Portugal fäderna firas idag. Tyckte det var dumt att länderna har olika dagar, men gratulerade iallafall på portugisiska fars dag och jag tror att pappan var rätt nöjd med det. Tokigt och roligt :)

 

Idag har eftermiddagen spenderats i Porto city. Älskar denna stad med gamla hus/byggnader huller om buller, flod/hav och att det aldrig är platt (lite jobbigt när man måste gå i uppförsbacke!). Köpte presenter till mamma och pappa som har fyllt och ska fylla år. Får äran att fira mamma på hemmaplan då det är den 2:a april.

 

Det är nära nu, om en vecka befinner jag mig hemma i Piteå. Längtar!

 

Spretigt inlägg, ska ta tag i mig själv och imorgon ska jag rida skitbra. Sådeså.

 

Kram och sov gott!

 

Astrid

 

 


Läst 17130 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
17
2013

Hade sovmorgon till 9, longerade Prinsessan då hon fick en vilodag igår. Sedan har vi varit och tittat på ett sto som är dotter till Venturoso och Zamora (uppfödd här). Trevlig liten häst, var mest för att se vad de vill betäcka Zamora med detta år. Får se om det blir Venturoso igen. Söndagar betyder lång och mycket lunch. Efter god mat och efterrätt satte jag mig i solen och läste. Tror det var nära 20 grader varmt i solen där det inte blåste. SKÖNT!

 

Har inte hänt något spännande som jag kan skriva om. Har en sak jag kan meddela, datumet på nästa we-tävling stämde inte med vad jag hade fått på mejlen. Tydligen är datumet 6-7 april vilket ger mig 2 (!) dagars förberedelse att rida efter att jag är tillbaka från Sverige. Tyckte att 2 veckor var tight.. Manuel har lovat att hämta hästen söndag då jag är borta och rida några dagar innan jag kommer. Utmaningar är alltid kul, men hade hoppats på att kunna göra en riktigt bra tävling i Matosinhos. Nu får det bli som det blir, är lite trist att inte ha optimala förutsättningar, men det är inte så mycket jag kan göra. Det som var mest irriterande var att innan resan bokades bad jag om tävlingsdatumen för att det inte skulle krocka. Saknar organiserade Sverige gånger som dessa, Portugal är mest kaos.

 

 

Här myser Zarco i solen :)

 

 

Ni får ge mig lite inspiration vad jag ska skriva om.

 

Ha en trevlig kväll!

 

Astrid


Läst 15865 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
15
2013

Det blir då aldrig långtråkigt när man jobbar med hästar. I veckan har jag jagat föl, hjälpt till vid betäckning, vallat getter och några normala sysslor såsom att rida.

 

I tisdags var hovslagaren här och gjorde 3-åringarna plus Ullisses. Här i Portugal är hovslagarbesök=vilodag för hästen. Jag har inte fått någon riktig klarhet i varför hästen inte kan jobba samma dag som den har fått nya skor. Jag gissar att det beror på att vissa kan bli ömfotade. Eller att den ska "gå" in de nya skorna innan belastning. Jag vet inte, men jag anpassar mig och gör som portugiserna. Istället för att rida på förmiddagen jagade vi 1-åriga föl. Det är 4 stycken som går ute, 3 hingstar och ett sto. Det var dags för stoet att gå över till stoflocken på andra sidan vägen. Där går de 6 avelsstona, Guapa som är 2 år och 3 föl (vi väntar på det 4:e och sista) för tillfället. Det tog sin tid, men med 4 personer lyckades vi till slut få in fölen i en liten hage och kunde fånga stoet.

 

Red iallafall Princess, Elmo och den nya hästen Zarco. Jag skrev tidigare att Zarco gick grand-prix. Det var ett missförstånd då dem trodde att jag frågade om ryttaren. Hästen är 10 år och är ungefär på msv nivå. Har ridit honom hela veckan och det är en trevlig häst, lite att jobba med, men hästen är fin. Tycker det är fränt att först rida Zarco och sedan ta ut sonen Elmo. Det är samma sak med Ullisses och hans avkommor som håller på att ridas in.

 

Igår gick Elmo och Ullisses super! Är extra kul med Elmo nu, jag kanske skrev det tidigare, men något har fallit på plats. När jag började trava efter en skrittpaus hade han världens schwung. Jag blev så chockad och glömde bort att rida så vi tappade den traven, men det finns där! Princess var inte lika fin igår, vi hade besök av en hingst som ska iväg på dressyrtävling och ville träna på vår bana. Princess tyckte det var mer intressant än mig (det var dock en snygg kuse!) och det blev ett diskussions-pass. Kändes inte alls bra, men något rätt måste jag ha gjort, för idag gick hon som en miljon! Red bara 30 minuter med härlig känsla. Vi avslutade med att valla getter som kom in på dressyrbanan. Getterna är på "bete" bland vinrankorna som är bredvid ridbanan. Några hade kommit ut och sprang runt gården. Princess var inte alls rädd, nyfiken snarare. När jag lät henne gå närmare började getterna springa och hon travade efter. Jag tror hon tyckte det var kul att jaga getter.

 

 

Snart helg igen, fy så fort tiden går.

 

Sov gott!

Astrid


Läst 16071 ggr Kommentarer Kommentera

Sånt här kul kan man göra med en lusitano en regnig dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är Manuel och Venturoso som tränar we. Manuel har förresten anmält sig till samma championat som jag och Urtigão är med i. Blir kul med en tävlingskamrat i stallet. Däremot så rider vi inte i samma klass (lite skönt tycker jag då jag tror de kommer vara grymma). Systemet i we är lite knasigt här, eftersom både häst och ryttare har varit inskrivna i det portugisiska ridsportförbundet under lång tid (i dressyr) kan de inte delta i debutant-klassen. Det blir consagrados för deras del, enhandsfattning och svårare dressyrprogram är det som skiljer åt från debutanterna. Tror de kommer fixa det galant! Ser verkligen fram emot nästa tävling, nu vet jag mer hur Urtigão reagerar på tävling och jag kan vara bättre förbered. Har som mål att göra ett bättre dressyrtest, inte rida på tjuren och försöka vända bättre i speeden.

 

 

Min måndag har till största del bestått av longering. Alla hästarna har skött sig, rätt så bra iallafall. Skitvädret är tillbaka, regn och blåst. Lite less på regnet nu, fast jag ska kanske inte klaga då jag gissar att ni i Sverige är less på snö och minusgrader. Nu är det bara två veckor kvar tills jag åker hem en vecka. Längtar efter min underbara familj, min häst, min katt, mina vänner och att få prata/lyssna på svenska.

 

 

Här är ett par bilder på Elmo. Om någon har missat så är han till salu. Fast om jag fick bestämma skulle inga hästar säljas, men det blir fort fullt i stallet tyvärr.

 

 

 

Natti på er

 

Astrid


Läst 16877 ggr Kommentarer Kommentera

Jäklar vad roligt det är med unghästar!

Eftersom Flor håller på att tappa sina mjölktänder har jag inte satt något bett i munnen på henne. Hon har fått en lugn vecka, vilket var välförtjänt efter förra helgens prestation.

Däremot har jag ridit Formosa och Falcao. Manuel (både fader och son) har hjälpt mig, vi har börjat med att någon av dem har longerat mig i skritt och trav. Vi har satt tyglarna i kapsonen, då hästarna är vana att bli longerade med kapson tyckte Manuel att vi skulle testa att rida på den i början. Han har varit hos en toppryttare som börja så med sina unghästar. När de är lättstyrda på kapsonen kan man sätta ett till par tyglar i bettet och kombinera tygeltagen. På så sätt förstår hästarna bättre och man slipper "bråka" med munnen i början. Jag var skeptisk, men det fungerar faktiskt riktigt bra. Självklart är det lite skumt för mig som ryttare då man är van att rida på bett. Men då hästarna är vana att följa longerlinan så tror jag det blir mer logiskt för dem.

 

Båda hästarna har varit superduktiga! I slutet har vi, med båda hästarna, prövat att knäppa loss longerlinan och jag har ridit "själv". Personen i mitten har självklart gått med och hjälpt med framåtdrivningen då hästarna inte ännu vet vad skänklarna betyder. Men jag kan svänga, rida lätt och sakta av till skritt själv. Vet inte om det är normalt att det går såhär lätt (peppar, peppar!). Jag ska inte slappna av för mycket, utan vara obeservant och gå sakta fram. Är glad över att vi har ett litet ridhus nu :)

 

Det blir aldrig långtråkigt att jobba här. Igår kom nämligen en ny häst hit, Zarco. Han ägs av Grand Prix-ryttaren Filipe Canelas som körde hit hästen. Zarco ska betäcka ett par av stona. Det är en tjusig kille som har gått grand prix och även är pappa till Elmo. Jag är osäker på hur länge han stannar, han är till försäljning så jag gissar att det kan vara allt från 1 månad till 4. Ska testa rida honom imorgon, blir spännande!

 

Då Filipe ändå var här passade vi på att rida lektion. Det var jag/Princess, Manuel/Queeny och Carolina/Venturoso. Filipe är för övrigt etta på dressyrrankingen i Portugal för tillfället :) Fy så duktig han var! Hans filosofi stämde helt för min del och det var riktigt roligt att se honom sitta upp på Princess. Små fina hjälper, hästen mellan skänkel och hand, avspändhet och harmoni. Grym ryttare och tränare helt enkelt. Jag hoppas att han kommer fler gånger, för mig stämde allt av det han sa. Det var kanske inga nya saker jag fick höra, jag låter henne bli för lång, behöver vara mer noggrann i övergångarna och använda mer innerskänkel istället för att dra i innertygeln. Efter han hade ridit kändes hon supermjuk och mer taktmässig. Eftersom jag inte har ridit henne särskilt mycket senaste två veckorna var hon ändå rätt fin, självklart kan hon vara mer genomriden. Men jag var nöjd med lektionen och det är nyttigt att få höra vad man bör fokusera på. Blir lätt lite slarvig när man rider mycket själv. Han tyckte då om alla hästarna och förhoppningsvis är han här snart igen :)

 

 

Här kommer mer bilder på Urtigão. ;) Även en liten film på duktiga Formosa. Det är tredje gången med ryttare!

 

 

 

 

Kändes grymt coolt att rida ärevarv på en handsfattning med hästen galoppernade sidvärts.

 

Ha en fortsatt bra söndag :D

 

Astrid


Läst 17864 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
08
2013

Nu får ni veta mer om min onda skinka än vad som händer med hästarna. :P Idag var den mindre svullen, så jag bestämde mig för att testa rida. Jag fick låna ett par supertighta trosor av Celeste, drog över ett par springthights som sitter åt rätt bra. Tog på mig mina tighaste ridbrallor, svalde ett smärtstillande piller och satt upp på Ulisses. Det gick faktiskt riktigt bra, det gör ont, men inte mer än jag kan klara av. Jag får sitta med lite "putrumpa" och lättridning är mest smärtsamt, men det gick. Red även Prinsessan senare under dagen och då kändes det lite bättre. Ska testa igen imorgon, ska även rida Elmo och kanske sitta några minuter på en av 3-åringarna.

 

I helgen hade vi bestämt att hoppa över Lissabon. Som tur var har tävlingen flyttats på grund av det dåliga vädret (storm och massor med regn denna vecka) till nästa helg. Vi får se om vi åker då istället. Jag vet inte om familjen hade lagt upp andra planer nu, men jag håller tummarna att det blir av. Prinsessan mådde nog bra av en lugnare period då jag inte jobbade henne särskilt mycket innan feiran. Jag har inte ridit några långa pass pga min blåa skinka, men hon känns riktigt fin.

 

Vill också tacka för de fina kommentarerna ni har skrivit. Blir
alldeles varm i magen, tack vare er! Kan svara på en fråga om varför vi
lämnat tillbaka Urtigão. Nästa tävling är 13-14 april och innan dess
åker jag 9 dagar till Sverige. Dessutom kommer en hingst till helgen som
ska vara här någon vecka för att betäcka. Vi hade inte plats för honom
med Urtigão här samtidigt. Ägaren till Urtigão har en anställd ryttare
som är riktigt duktig, så han är i goda händer :) Vi hämtar honom dagen
efter jag är tillbaka från mitt hembesök. Om jag klarade att skola om
honom till we-häst på två veckor borde 9 dagar räcka för att påminna
honom ;)

 

 

Här kommer ännu fler bilder från Trofa, säg till om ni blir less! :)

 

 

Man blir glad när man sitter på världens bästa (och coolaste) 4-åring :)

Red så fort att hatten blåste av!

 

 

Sov gott på er

Astrid


Läst 16578 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
07
2013

Aj!

En underbar helg följdes upp av en mindre underbar måndag.

 

Jag var inte uppmärksam på hästen och lyckades bli biten, ordentligt, på ett mycket opraktiskt ställe när man är ryttare. Hästen fick tag i min högra skinka och den är numer blå/lila/svart/röd samt har storleken av ett bowlingklot. Har aldrig varit med om sådan smärta, hade dock tur då det hade kunnat vara värre. Men man lär sig av sina misstag, även om det var en nog så tuff läxa. Dessutom har jag inte kunnat rida, testade igår men det gjorde för ont. Det gör inte så mycket då de flesta av hästarna har kunnat ta det lugnt efter feiran. Nu har jag fått riktigt tighta trosor som jag ska testa rida med imorgon. Svullnaden är lite bättre idag, så om jag har något som håller "allt på plats" tror jag det kan gå. Det som gör mest ont är när skinkan skumpar omkring för då känns blåmärkena mer. Den som tycker att hästar är en messport kan ta en titt på min rumpa och ta en funderare!

 

 

Hästarna har då gått bra på longering, i vanliga fall tycker jag om att longera, men nu vill jag bara rida. Är frustrerande att ha ett stall med hästar och inte kunna rida. Jag har iallafall en häst mindre, igår lämnade vi tillbaka Urtigão vilket var trist såklart. Dock så har ägaren gått med på att låna ut hästen till mig för de resterande tävlingarna i det regionala championatet :) Superglad blev jag, nu är nästa tävling i Matosinhos 13-14 april. Så fort jag kommer hem från Sverige den 3:e åker vi och hämtar honom igen. Ser redan fram emot att få tävla we igen. Finns inget bättre!

 

Eftersom vi inte har haft så mycket tid till att rida de andra hästarna dessa veckor och utebanan är blött för allt regn denna vecka åker vi inte till Lissabon i helgen. Min rumpa är tacksam över det beslutet. Princess hade även en liten svullnad på benet innan feiran, förmodligen från att hon rullar fast i boxen stup i kvarten. Känns lite skönt att inte behöva pressa på för en tävling, även om det hade varit kul att åka iväg. Men det kommer fler tävlingar.

 

I helgen kan det hända att en tränare kommer hit så jag hoppas att min rumpa är i form tills dess.

 

 

Det dyker upp fler och fler bilder på mig från Trofa. Jag lägger ut eftersom :) Här är några på Elmo.

 

 

 

 

Sov gott !

 


Läst 16918 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.