Portugal-bloggen
APR
29
2013

Måste börja med att berömma Hippson och alla medarbetare/bloggare för superbra uppdatering ifrån Göteborg. Har varit roligt att kunna följa och läsa, nästan så att det känns som om man var där. Extra kul med Tinnes och RGBs framgångar. Är också glad över att se Damon Hill med ryttarinnan Helen Langehanenberg på första plats. Mjukt, fint och harmoniskt. Det kanske börjar gå åt rätt håll.

 

I lördags red jag Zarco på morgonen, därefter åkte vi på allihopa till hippikos för att göra studiebesök och hälsa på Karin. Under eftermiddagen red jag 3-årsstona. De skötte sig fint och senare på kvällen kom Karin till oss. Hon och jag käkade middag på en fin restaurang i närheten och därefter bar det av till Porto för att dansa :) Vi kom hem inte alltför sent (halv 4 på morgonen) och som tur var kunde vi sova ut idag. Före lunch red jag Prinsessan, fick bra tips av Dr Maia och hästen gick riktigt bra mot slutet. Karin var snäll och filmade så ni får se lite travjobb. Jobbade med ställning och böjning för att få henne mer lösgjord och vänta på mig. Många volter och jobb i svag öppna blev det. Har mest ridit rakt fram då jag har tränat programdelar senaste två veckorna. Efter en rejäl lunch var det dags att rida Ulisses. Karin filmade igen och det var så nyttigt att se då jag sett mig själv på honom. Kom fram till att jag kan korta tyglarna lite och ha honom mer mellan hand och skänkel, framför allt i traven. Men han är en maffig häst och jag tror vi kommer ha mycket roligt tillsammans. Han är en häst som får en att känna sig duktig. :) Filmen jag lägger upp består av galoppjobb och bytesträning. Har haft lite problem i serierna då jag har haft svårt att rakrikta och han har sprungit iväg mot slutet. Nu har jag tränat på att rida innanför spåret, hålla linjen och rida med rak häst. Bara byta när jag känner att jag har koll på galoppen för att sedan rida serier på diagonalen.

 

 

Imorgon är det måndag igen.

 

Sov gott!

Astrid

 

 

 

 Läst 16765 ggr Kommentarer Kommentera
APR
27
2013

Blir jätteglad över att ha fått lite frågor. Kul att ni är nyfikna :)

 

Börjar med en fråga om hur vi gör med ridningen på sommaren (då temperaturen kan hamna en bra bit över 30 grader).

 

När det börjar bli hett på dagarna får man lägga om sina rutiner. Förmodligen i början på juni kommer jag att kliva upp tidigare. Börja rida första hästen runt 7, ta paus vid 12 då det är för varmt för att rida ute. Sedan är det lunch och siesta, bada lite pool och köra igång med hästarna igen ca 17. Då börjar det bli svalare och man kan rida ute. Vi rider mest på utebanan som är av måtten 20*60 m. Vi har även en inomhusarena, men den är väldigt liten och används mest för longering och unghästar som påbörjar inridningen. Det blir alltså mest ridning utomhus och mitt på dagen i stekande sol är det varken trevligt för människor eller hästar. Ridning tidig morgon och kväll är alltså svaret på frågan. :)

 

 

En annan fråga var om mina tidigare jobb och lämpliga ställen att jobba på.

 

Jag skrev en sammanfattning med bilder om mina tidigare jobb här:

http://www.hippson.se/blogs/astr1d/1-ar-i-portugal.htm

 

När jag skrev det inlägget jobbade jag fortfarande hos Paulo. Mitt nuvarande jobb började jag i december. Jag trivdes jättebra hos Paulo och lärde mig massor under de 8 månader jag jobbade där. Men genom en kontakt på det allra första stället jag var på fick jag nys om detta tillfälle. Jag var hit i samband med ett besök hos Pedro (1:a stället) och familjen erbjöd mig jobbet. Det var ett tufft beslut att ta, men jag kände att jag inte kunde kasta bort denna chans. Nu i efterhand är jag otroligt glad över att jag tackade ja. Detta är ett riktigt drömjobb och jag har inga planer på att åka tillbaka till Sverige.

 

Om någon fler är intresserad av att komma hit och jobba med hästar tycker jag absolut man ska våga ta steget. Det är otroligt lärorikt, både ridmässigt och för ens egna utveckling. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och fått en rejäl portion med mod. Det är bara att köra! Vart du ska åka beror såklart på dina erfarenheter och kunskaper samt vad du vill få ut. Kanske du ser det som ett kortsiktigt avbrott i livet eller om du vill satsa och bli en professionell ryttare i framtiden. Om man bara vill åka iväg några månader och kanske inte har så mycket erfarenhet att man kan rida alla sorters hästar är nog det bästa att söka till ett ställe som har ridsemestrar. De är oftast vana att ta emot working students, kan ordna med bra boende och mat, skolade hästar, socialt samt att man får mer hjälp i ridningen. Nackdelen är att det inte är lika mycket ridning eftersom gästerna är prioriterade. Några exempel på välkända ställen med gott rykte är Hippikos (i Braga) och Morgada (utanför Lissabon).

 

Känner man sig tillräckligt rutinerad för att jobba mer självständigt och kan tänka sig att rida unghästar kan man försöka hitta en uppfödare att jobba för (det är så jag jobbar nu). Det kan vara lite svårare att hitta en seriös person med bra villkor. Uppfödaren som söker en ryttare (se tidigare inlägg) jag skrev om har gott rykte och fina hästar.

 

Hittar man ett ställe som låter bra och med vettiga villkor kan man alltid chansa. Om det inte blev som man tänkte sig går det alltid att hitta andra ställen. När man väl är i landet tror jag det går lättare att hitta kontakter som kan hjälpa en vidare. Jag har bara haft tur med alla mina jobb, det ena har lett till det andra.

 

Om någon vill ha hjälp att hitta något ställe kan ni alltid kontakta mig på astrid_hedman@hotmail.com så ska jag hjälpa så gott jag kan.

 

Trevlig helg på er, själv ska jag hålla tummarna så hårt jag kan för alla svenskar i göteborg (kanske inte jättehårt för en som ogillade dekorationerna). 

 

Sov gott

Astrid

 

 

Det har sina nackdelar att jobba som ryttare i Portugal. Orolig över hur jag kommer se ut i augusti.

 

 


Läst 16134 ggr Kommentarer Kommentera
APR
25
2013

Haft en toppendag idag. Solen sken, typ 25 grader varmt och 8 superfina hästar. Kan inte bli mycket bättre. Sista hästen var Flor, tur att unghästarna inte pallar mer än 15-20 minuter med ryttare för jag var ganska slut. Normalt jobbar jag 7 hästar, men måndagar och onsdagar har jag Venturoso extra då Carolina går länge i skolan. Oftast hjälper jag henne då hon rider, men det går ändå fortare då hon gör iordning medans jag avslutar en häst. Dessutom är Venturoso rolig att rida och nyttig för mig då han är rätt olik "mina" andra hästar.

 

Tycker det är rätt lagomt med 7 om dan, 8 går bra, men nog känner man av det i kroppen mot kvällen. Det är en sak om man har någon som gör iordning hästarna åt en, men jag gör allt själv. Jag tycker det är rätt mysigt att pyssla på hästarna och man kan hålla koll om de får sår, är varm i ett ben eller dyl. Jag tar ganska lång tid på mig, hellre vara länge ute i stallet än att stressa runt.

 

 

Har två nyheter. Den första och bästa är att Maria Eriksson (som jag jobbade för i Kalix) kommer hit en vecka i slutet av maj för att ha lektioner. :D Det kommer bli toppen att ha "fri tillgång" till henne en hel vecka, oj vad jag längtar! Hon är fortfarande den bästa tränare jag har ridit för. Och nu har jag hunnit prova på några stycken. Kan förresten passa på att gratulera Maria och Björn för vinnare av årets pryl 2012 här på Hippson! Deras fantastiska uppfinning Höbjörn fick flest röster. Häftigt!

 

Det andra som ska hända är att vi ska på tävling. Första helgen i maj anordnar de en liten dressyrtävling på min gamla arbetsplats, classical equines. Jag och Carolina åker med Venturoso och Princess. Vi får se om Manuel följer med eller inte. Kul ska det då bli och en bra check inför stora tävlingen i Ponte de Lima (slutet på juni).

 

Manuel var snäll och tog lite kort på mig och Prinsessan. Enjoy!

 

 


Läst 15266 ggr Kommentarer Kommentera

Det är ju helt sjukt vad fort tiden går. Helgen rusade förbi som vanligt, men jag har varit väldigt aktiv. Fredag kväll åkte jag till en uppfödare här i närheten som hade en middag. En svensk tjej som kontaktade mig genom bloggen är där och jobbar nu. Var kul att träffa Maria in real life. Hade en rolig kväll med mycket skratt och tokigheter. Halv sju på morgonen var jag hemma i min säng... Hann sova ett par timmar innan det var dags att kliva upp och rida. Jobbade alla 7 hästarna, även om det var lite kämpigt i slutet av dagen. Unghästarna går så himla bra. Falcao har varit toppen att hantera och skött sig när jag ridit. Har ridit utan lina, dock har jag alltid någon på backen som kan hjälpa mig med drivningen. Han kommer bli såååå fin! Formosa och Flor ligger steget före och svarar fint på skänklarna samt svänger hyfsat bra. Roliga hästar att jobba med :)

 

Söndag var min lediga dag, blev inte helledigt då vi hade en kvinna som såg ett par av hästarna. Vi får se om det blir en plats ledig i stallet.

 

Nu är de flesta av stona dräktiga igen och jag hoppas att hingstarna kan slappna av lite mer nu när betäckningssäsongen är över för iår.

 

Tänkte att jag skulle ge lite fler tips på övningar vid longering nu när det är måndag (longeringsdag!). Som sagt jobbar jag ofta med bommar, men en annan bra övning är att öka/minska volten. Med de yngre hästarna får man vara försiktig och bara ta in de någon meter då det är rätt jobbigt att samla upp sig på liten volt. En äldre och skolad häst kan man prova ta in på en 8-metersvolt i galopp så att de riktigt får sätta sig. När jag minskar (i trav) vill jag att hästen ska samla upp sig och svinga mer i traven. Om den inte vill minska tempot använder jag rösten tills den förstår vad jag vill. Sedan ökar jag volten, men låter inte hästen "falla ut", utan tar något varv på mig. Då brukar jag se till att hästen travar med längre steg och väl ute på stora volten går fram i typ mellantrav. Efter något varv kan man börja minska volten igen och se om hästen samlar upp sig själv. Något som är viktigt att tänka på är att hästen ska spåra, inte sladda omkring och sätta bakbenen utanför kroppen. Man ser väldigt tydligt på lina vilket bakben som är svagare, särskilt när hästen måste gå på mindre volt. Det bakben hästen vill sätta utanför kroppen bär inte lika mycket som det som jobbar under hästen. Vanligtvis är det vänster bak som är lite klenare och då brukar även hästen vilja "falla" över höger bog. På lina kan det vara svårt att få till böjningen då tex vänster bak smiter ut och vikten ligger på höger bog. Då brukar jag ta hjälp av väggen, kanske minska volten i ett hörn så att man kan ta ledande tag i linan. Väggen ser till att hästen inte kan skjuta ut bakdelen och du kan få böjning i bålen. I galopp tänker jag på samma sätt, på mindre volt och sitta, ut på stor volt och galoppera på. Viktigt som sagt att ta tid på sig att öka/minska, inte låta hästen ramla in eller motsätta sig styrningen. Försök också få en mjuk och jämn kontakt i linan i båda varven. Själv tycker jag det är väldigt roligt att longera, man ser mycket som kan hjälpa en att förstå problemen i ridningen. Om hästen skjuter på mer med ett bakben, inte svänger lika lätt i ett varv, hänger över en bog m.m.

 

Imorgon blir det ridning för hela slanten!

 

Sov gott

Astrid

 

 

1-åringarna

 

 

Här är Formosa i slutet av december 2012.

Dessa två kort är tagna förra veckan. Lite skillnad va?? :) På den övre bilden står hon något i nedförsbacke.


Läst 15498 ggr Kommentarer Kommentera
APR
19
2013

Det har varit två mindre bra dagar. Igår fick ett sto (som var här tillfälligt för betäckning) kolik som slutade i tarmvred och det gick inte att rädda henne. Hemskt att vara med och se när hästar lider så. Det enda som är någon slags tröst är att ingen hade kunnat göra något annorlunda. Det var olyckligt, men det var ingens fel. Jag lider verkligen med de hästägare som har varit med om detta. Även fast jag inte hade någon relation till denna häst var det hemskt. Jag kan bara tänka mig hur jag skulle känna om det var min egna häst.

 

Idag var jag såklart låg efter onsdagens dramatik och det gick väl sådär att rida. På eftermiddagen skulle jag rida en av 3-åringarna. I galoppen snubblade hästen och gick ned på knä. Jag föll fram på halsen, men bestämde mig för att "trilla av" ifall att hästen skulle göra en kullerbytta. Jag landade ok även om huvudet fick en smäll. Hjälmen var på så det blev inte värre än en liten huvudvärk. Jag har även fått en låsning bakom skulderbladet, men det ska nog gå till sig och jag kommer kunna rida (det viktigaste!!!).

 

Så det är verkligen ingen dans på rosor då man jobbar med hästar. Fast detta är extremfall, jag hoppas att följande veckor blir lugnare!

 

Ridmässigt har det gått rätt så bra. Det har hänt något med min sits! Jag har "släppt ned" mina ben och kommit ner i sadeln på ett annat sätt. Det känns jättebra och jag känner skillnad på hästarna då jag kommer om mer med benen nu. Det kom väldigt plötsligt, nu måste jag bara ta tag i mina flaxande armbågar och händer. Det är svårt att hålla ordning på hela kroppen samtidigt. Kom till en insikt idag som kanske kan vara bra att tänka på när man rider själv. Om det är lätt att styra, gasa, bromsa, sitta (lite beroende på häst) och i handen gör man oftast något rätt.

 

 

Nu ska jag sova och hoppas att jag vaknar upp till en underbar dag imorgon!

 

Astrid


Läst 16794 ggr Kommentarer Kommentera
APR
16
2013

Måndagar brukar jag longera hästarna då de oftast har vilat dagen innan. Man blir lite snurrig i huvudet efter att ha linat 8 hästar. Bommar är något jag använder flitigt vid longering. Dels så är det bra träning för hästarna att ha ordning på fötterna. För lussarna använder jag för det mesta lite längre avstånd mellan bommarna i trav för att de ska länga ut steget istället för att springa. Princess brukar få gå på lite kortare bommar för att lära sig att korta upp då hon har nog så lätt att länga. Bommar är verkligen super för hästarna och dessutom blir det roligare för mig som longerar! Jag brukar även göra en övning där hästen får trava över bommarna, fatta galopp direkt efter och fortsätta ett halvt varv. Därefter ned till trav och över bommarna. Man får både träna sin egen tajming och hästarna blir lydiga på kommandona. Med de yngre hästarna brukar jag låta dem galoppera ett helt varv och sedan ned till trav, då har man lite mer tid på sig.

 

Lördag besökte jag som sagt Hippikos och Karin :) Självklart lyckades jag glömma kameran så det blev inga kort alls. Fick iallafall se några hästar och även när Karin red. Kul att få lite miljöombyte och se andra ryttare. Lördagkväll åkte vi ett tjejgäng till Porto och hade middag. Jag och Karin stannade kvar och hade en rolig natt/morgon på olika discon. Söndag eftermiddag åkte jag hem och jobbade ett par av hästarna. Red bland annat Queeny då Manuel var i Tyskland. Nu är de hemma och är ägare till ett fuxfärgat hingstföl. Skype heter han och kommer till Portugal i augusti. Kommer förmodligen bli en stjärna :)

 

 

Har inte så många nyheter att rapportera om. Jobbet hos uppfödaren som jag skrev lite om är fortfarande ledigt även om ett par stycken har hört av sig. Hippikos är också i behov av folk om man vill jobba mer som groom/working student.

 

Ha en trevlig kväll!

 

Astrid

 

 

Lite bilder på mig o Urtigão. Jättesynd att vi inte kan göra nästa we-tävling då jag kommer befinna mig i Wien. Fast det blir nog också trevligt :)

 

 

 

Haha, var tvungen att lägga upp denna. Som ni ser så behöver jag jobba med att SITTA STILL i bytena :)

 


Läst 18358 ggr Kommentarer Kommentera
APR
13
2013

Borde väl sova nu, men finns så mycket att göra när man väl har slagit på datorn. Idag har varit en sån där dag som man skulle vilja ha varje dag. Har ridit Zarco, Elmo, Ulisses, Princess, Flor, Formosa (vet inte om de två sista får kallas rida, trava runt och svänga på volt/4-kant 15 min). Jag kan med glädje meddela att en vecka hemma i Piteå gjorde susen för min dipp. Ni kanske kommer ihåg att det inte gick så bra att rida för några veckor sedan. Nu känns det som att jag faktiskt har lite koll på vad det är jag håller på med. Det är bra att få kvitto från hästarna som känns fina allihopa. Då måste jag ju göra någonting rätt om ALLA går bra. :)

 

Tror faktiskt att Bobo hjälpte till. Känner mig mycket stadigare i sitsen efter att ha skumpat runt på honom en vecka. Nu ska jag banne mig suga på karamellen och känna mig duktig. Man lär sig snabbt att dessa stunder inte varar för alltid!

 

Imorgon blev det bestämt att jag ska åka och hälsa på Karin. Hon jobbar som working student på Hippikos, det kan nog också vara ett intressant ställe om någon är sugen på jobb. Blir roligt att se hur det ser ut. Från bilder och rykten har jag hört att det ska vara väldigt vackert. Ska ta med kameran och fota lite så får ni se själva :) Är häftigt att ha en så nära kompis en timme bort fastän vi befinner oss i ett annat land.

 

Hade faktiskt glömt bort att jag hade flera filmer på Bobo. Tackar för tipset jag fick om movie maker. Har inte skaffat det ännu, men såg på youtube att man numer kan lägga till musik och fixa till där. Himla bra då mamma pratar en HEL del i ALLA filmerna. Eftersom jag inte är så avancerad i mina datorkunskaper blev det en annan låt än planerat. Inga snygga övergångar eller så och jag ville inte börja ändra när jag väl fått bort mammas prat. Visst är han ganska fin?

 

 

 

 

 

 

Trevlig helg på er!

Astrid


Läst 18302 ggr Kommentarer Kommentera
APR
11
2013

En uppfödare här i Portugal söker en ryttare. Någon som kan vara intresserad? Jag har inte särskilt mycket info ännu, men jag ska ta reda på det snarast möjligt. Nuvarande ryttare måste flytta till sitt hemland pga personliga skäl. Jobbet består av att jobba hästar i alla åldrar. Du måste kunna jobba självständigt och ha erfarenhet av unghästar. Det är en välkänd uppfödare som brukar ta hem många pris på olika tävlingar, så kvalitéen på hästarna är hög. Människorna är trevliga och vettiga. Jag tror det är ett roligt och bra jobb för någon som känner att den vill utvecklas vidare i sin ridning. Troligtvis är det mycket ridning på egen hand, därför gäller det att man har en bra grund samt kunskap om hästar och ridning. Givetvis är det bättre om man kan tänka sig att stanna under en längre period, både för en själv, arbetsgivaren och hästarna.

 

Om någon tycker detta låter intressant kan ni mejla mig på:

 

astrid_hedman@hotmail.com

 

 

Det fortsätter att regna, några av hästarna fick därför löshoppa idag. Kul med lite omväxling :)

 

Ullisses har fått flytta in i stallet. Han och sonen Falcão kom sådär bra överens som grannar. Gånger som dessa inser man hur skönt det är med valacker. Håller tummarna att båda är hela imorgon och går att rida på.

 

I helgen har vi killfritt i huset. Karlarna åker till Tyskland på Hannover-auktion. Om jag gissar rätt kommer det komma en ny häst till stallet :)

 

 

Här kommer en film på mig och Urtigão i manövertestet. Hästen fick som sagt sina raketryck, han tyckte vi skulle köra speed på en gång, men vissa saker kunde vi göra bra.

 

 

 

 

Sov gott på er!

 

Astrid


Läst 18031 ggr Kommentarer Kommentera
APR
09
2013

Laddad för start :)

Uppridning i dressyren

 

Speed i regn

Hade Karin som medhjälpare och hejarklack :)

 

Får pris av chefen :D

 

Manuel och Venturoso


Läst 16731 ggr Kommentarer Kommentera

Helt fantastisk häst! Jag var ju tveksam om jag ens skulle starta i helgens we-tävling då det bara blev två dagars förberedelser. Det var en himla tur att jag gjorde det för det har gått superbra :)

 

Lördag eftermiddag var det dressyrtest, Urtigão kändes bra på värmningen och jag hade gott om tid denna gång. Inne på banan hade vi härligt flyt genom programmet och när jag hörde procenten var jag i chock. 70,75 % och med det hamnade vi på första plats i dressyren.

 

Idag var det manövertest på förmiddagen och där var Urtigão nog så spänd. Han kändes fin innan, men när vi kom ner bland hindrena kände jag att han taggade till. Han kanske kom ihåg speeden i Trofa :P Han försökte dra iväg ett par gånger, men ju längre banan gick, desto mer kunde han slappna av. Vi hade en salig blandning från betygsskalan, men överlag ok. Fick ändå ihop 63,54 % och kom på en tredjeplats (0,5 % från 2:a plats).

 

I speeden fick vi till en bra runda utan några större missar och jämnt flyt. Var nära att ha snabbaste tiden i min klass, men fick se mig slagen med 2 sekunder.

 

Totalt slutade vi på en andraplats, jag är hur nöjd som helst och lite chockad. Urtigão har kämpat på och ställt upp, om än lite övertagg i manövertestet. Kan skriva mer ingående om tävlingen senare. Nu är det sovdags med bästaste Karin Alm som är på besök :)

 

Manuel och Venturoso vann deras klass (consagrados) som väntat. Jag tror Manuel tyckte det var kul och förhoppningsvis blir det fler tävlingar för dem.

 

Sov gott!

 

 

 

 


Läst 15104 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.