Portugal-bloggen


Läst 15429 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
29
2013

Underbara fantastiska häst <3

Idag när vi åkte mot tävlingsplatsen på morgonen ÖSTE det ned med regn. Det har inte regnat på fem veckor så det kändes lite typiskt att det skulle komma just idag. Men när det var dags att gå banan avtog det. Jag hade gott om tid på mig att titta på de andra för att så småningom ta ut och värma Ulisses. Han kändes super på framridningen och jag valde att spara på hans krafter och skrittade mest efter att ha känt på lite galopp och byten. Tre ryttare innan mig börjar det spöregna och jag tog skydd med hästen under några träd. Tycker otroligt synd om den ryttare som just då var inne på banan! Ulisses ville bara vända rumpan mot regnet och inte alls gå framåt. När ryttaren innan mig går in på banan regnar det forfarande mycket, men börjar avta. Mot slutet av hans ritt har det klarnat upp och när jag rider in och får startsignal kommer till och med lite sol fram. Tur säger jag bara! Hästen var sååå fin i manövern, vi hade inga direkta misstag. Självklart finns det flera saker som kan bli mycket bättre, men i det stora hela kändes det jättebra. Domaren tyckte lika för hon gav oss 68 % och då är hon rätt hård med bedömningen. Med de siffrorna vann vi manövertestet och Abel som vann dressyren kom tvåa. Alltså var det speeden som skulle avgöra.

Till speeden tog jag ut Ulisses 20 minuter innan start, skrittade 10, joggade 3 och sedan några volter i galopp med tempoväxlingar. Såg ryttaren innan mig och memorerade banan en sista gång innan vi gick in och körde järnet :) Speeden är så grymt rolig och Ulisses var på hugget (kanske nog så mycket ibland). Men vi klarade av alla hinder och hade snabbaste tiden i min klass.

Totalt lyckades vi ta hem förstaplatsen vilket kändes härligt. Många har tvivlat på Ulisses, att han är för stor och inte passar för we. Idag fick vi tyst på dem och denna seger betyder mycket för mig. Jag älskar verkligen denna häst, han är otrolig på alla sätt och vis och jag hoppas att få fortsätta med honom länge.

Ska lägga upp bilder imorgon, bjuder på dessa två tills vidare :)

Natti

/En mycket nöjd och glad Astrid


Läst 14834 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
28
2013

Blir ett kort inlägg, men tänkte dela med mig av dagens resultat. Ulisses var superfin på framridningen, alldeles lagom så min veckoplan var helt rätt. Blev rätt så lång framridning då jag missade att juniorernas program tar längre tid. Men det gjorde inte så mycket för hästen, mycket skrittjobb vilket är perfekt för honom. Jag är även nöjd med programmet, mesade för mycket i skritten då jag var orolig att han skulle börja takta. Satte mer energi eftersom, men alla rörelser gick bra. Andra skrittpiruetten något stor, övrigt ok. Travdelen kändes också bra, mellantraven började jag med en liten taktmiss, men sedan ökade han fint. I galoppen hade jag många 7:or och han gjorde en riktigt fin galoppiruett till höger (som dessutom är det svåra hållet!). Tror att jag blev så överraskad att den gick så bra att jag glömde förbereda inför nästa som kommer snabbt. Den var helt ok, men lite för stor. Enda missen som kostade oss förstaplatsen kom i en ökad galopp efter långsidan. Ulisses tyckte det var lattjo lajban att öka och brallade till samt gjorde ett fint byte. Synd bara att det inte skulle vara något byte och att det var koefficient 2 på den övningen (ökad galopp, samlad på kortsidan, ökad på långsidan). Blev 8 poäng istället för kanske 12 eller 14. Totalt red vi ihop 63,66 procent och ettan hade 64,21.

Tävlingsmänniskan i mig kom fram och jag var aningens irriterad över att vara så nära en förstaplats, men nu har det lagt sig och jag känner mig nöjd. Dessutom är ryttaren Abel hur trevlig som helst och har kul tillsammans med sin häst. Jag måste även komma ihåg att denna domare är ganska tuff med poängen, så att rida ihop över 63 procent för henne är ett bra betyg :)

Nu ska jag sova och ladda om batterierna för morgondagens manövertest och speed. Självklart har de lovat regn just imorgon.. Har inte regnat på veckor, men då Astrid ska tävla ute på gräs passar det bra med regn.

Natti!

Astrid


Läst 13799 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
27
2013

Ulisses har verkligen gått super denna vecka! Igår var det skrittjobb som gällde. Jobbade typ 40 min, blev mycket voltarbete, skolor, ryggning och lite stretch emellanåt. Tycker det är en bra övning att rygga på en 8-volt, blev en del frustande där. Dessutom är det viktigt att hästen ryggar villigt och även går att svänga när man ska rida we. Jag har haft svårt med Ulisses, antingen har han varit ovillig eller så har han speedat och då är det svårt att rygga i tex ett L. Vi har tränat massor på detta och nu gör han det för lätta hjälper. Har gjort så att när jag ber honom börja gå bakåt ger jag ett segt motstånd i tyglarna och när han ryggar så lättar jag. Om jag vill att han ska rygga längre sträckor ger jag bara en impuls med tyglarna när han saktar ner och för att svänga använder jag en skänkel i taget. När jag vill att han ska stanna kramar jag med båda skänklarna. Fungerar bra för oss :)

Idag drog jag fram lansen och tjuren, ett hinder, bommar i ett L för att träna sidepass. Placerade dem så att jag kunde rida in i en L-formad "korridor" (övningen med klockan). Ulisses kändes riktigt lösgjord och på hjälperna redan från början och gick som en klocka ;) hela passet. Jag red igenom några av övningarna från dressyrprogrammet varvat med hinder. Han till och med hoppade bra idag!! Blev inte något långt pass då han var så fin, nu hoppas jag att han kommer vara bra för morgondagen och inte överladdad. Blir intressant att se hur han är då jag annars har lagt upp planen inför tävling annorlunda. Hur som helst så ska det bli jättekul att tävla imorgon. Dressyren börjar inte förrens 15.00 och jag har 23 ryttare före mig så lär ju bli runt 18 jag får rida... Söndag är det bangång 8.30, första start 9.00 och sedan speeden på eftermiddagen som börjar 15.00.

Tänkte berätta lite om hur dressyrprogrammet är utformat. Förr har jag ju ridit debutant och då är det typ som ett vanligt dressyrtest med övningar som skänkelvikning, 10-metersvolter, ryggning, byten, vändning i galopp och mellangångarter. Med Ulisses gör jag consagrados B där man har ett dressyrtest och övningarna, men inte vart man ska utföra dem. Man får alltså själv välja vart man vill lägga övningarna, men de ska vara i en viss ordning.

Skulle lägga upp en bild på protokollet, men det kanske inte är så lätt för er att förstå portugisiska :P Skriver kortfattat här. Alla program i we går på 20*40 bana.

Inridning i galopp (minst 15 m), halt hälsning.

Framridning i skritt, 8 volt i skritt (max 8 meter), skrittpiruett åt bägge hållen (ett helt varv).

Mellanskritt, minst 20 meter på rakt spår, halt, rygga (6-10 steg)

Medellinjen, sluta till kvartslinjen, sluta åt andra hållet till kvartslinjen, sluta tillbaka till medellinjen.

Trav, 8-volt (max 10 meter) med tagen bakdel.

Mellantrav

Halt, rygga (6-10 steg), framridning i galopp.

3 volter som alla ska börja och sluta vid samma punkt (ex vis A el C). Den första i ökad galopp 20 m, nästa minst 3 meter mindre i mellangalopp, nästa minska med minst 3 meter i samlad galopp.

Galoppombyte

3 volter igen..

Halvvändning (piruett) med så få galoppsprång som möjligt och bibehållen galopp.

Galoppombyte

Halvpiruett igen..

En långsida med ökad galopp, samlad galopp på kortsidan och en långsida med ökad galopp.

4 serpentinbågar med galoppombyten på medellinjen.

Medellinjen och ökad galopp, halt som gärna ska vara typ "slidestop", hälsning.

Så ser programmet ut, det går ju inte att göra så många egna vägar och val då allt måste vara i rätt ordning, men lite kul är det att få göra sitt eget program. Jag är nöjd med hur jag valt att lägga upp mitt test och det passar Ulisses bra. Ska se om Manuel eller Carolina kan filma imorgon så ni också får se hur det går.

Nu ska jag sova och ladda för imorgon, ska jobba lite hästar på förmiddagen och efter lunch åker vi till Freamunde. Ska försöka hinna uppdatera om hur dressyren gick imorgon kväll!

Sov gott

Hoppas att Ulisses också är laddad för morgondagen :D


Läst 13396 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
25
2013

Idag har jag, Ulisses och Carolina varit och tränat hinder hos we-ryttaren Joao Paulo som bor nära. Vi fick skjuts med Mafalda och hennes pappa som också ska tävla i helgen. Tyvärr kan jag inte dra transport här i Portugal med mitt körkort. Utan BE-körkort får du nästan inte dra någonting, kanske en tom trailer.. Trodde det skulle vara samma regler som i Sverige eftersom det är EU-länder, men icket. I Sverige får jag iallafall dra en häst. Har planer på att ta BE-körkort så att jag slipper vara beroende av att ha någon som kör mig när jag behöver iväg med någon av hästarna. Är bra om vi åker iväg på tävling längre bort och jag kan avlösa. Får se när det kommer hända, Manuel har vissa tvivel på min körförmåga efter att jag touchat sidospegeln på hans bil i en soptunna. Inga skador, spegeln lossnade bara från fästet, men jag får höra det varje gång jag lånar bilen.. Jag råkar faktiskt vara en utmärkt bilförare (det var en väldigt smal väg och jag hade möte, hade kunnat hända vem som helst).

Hur som helst, Ulisses gick super idag! Känns väldigt lovande inför helgens we-tävling. Ingenting kändes svårt idag, det är i de små volterna som han får jobba på ordentligt. Det är inte så lätt för honom då han är en stor kille, men han kämpar på bra och idag stannade han mellan hjälperna. Förut har han försökt "trycka upp" mig ur sadeln istället för att sätta sig, men nu är han starkare och orkar samla ihop sig. Allt kan hända på tävling såklart, men det känns bra. Min plan för morgondagen är att endast skrittjobba honom för att spara på honom, särskilt när han har varit så fin de senaste dagarna. Fredag ska jag rida igenom dressyrprogrammet och eventuellt träna ett par gånger på lansen. Försöka göra ett "lagomt" pass inför dressyrtestet på lördagen. Söndag blir det manövertest och speed. Tyvärr är detta sista deltävlingen i det norra championatet. Kommer sakna alla människor, det är så himla härlig stämning och det blir som en stor familj. Ska se till att njuta av helgen och hoppas att hästen håller i formen.

Nästa år får nog Elmo vara med tillsammans med Carolina, idag gjorde vi ett par fina byten!!

Sov gott

Astrid

Jag och Ulisses i ett galoppombyte. Ni får ursäkta min min!!


Läst 13438 ggr Kommentarer Kommentera

Vilken helg! Torsdag, fredag och lördag har kvällarna spenderats i Gaia på festivalen Mares Vivas. Jag och Carolina har hängt ihop och fått se artister som Smashing Pumpkins, James Morrison, La Roux, David Guetta, 30 Seconds To Mars och fler mindre band. Vi har haft superkul och jag har träningsvärk efter allt dansande. Vi har haft långa nätter, lördag morgon kom vi hem halv 8 på morgonen. Självklart har hästarna fått jobba även om det har varit rätt tungt att rida och "festivala". Som tur är har Carolina hjälpt mig att rida, det har varit bra för mig att se hur hästarna fungerar med en annan ryttare. Carolina är duktig och fixade att rida Prinsessan riktigt trevligt, även om hon tyckte det var skumpigt :)

Ulisses går som en klocka nu och jag är superladdad inför we-tävling nästa helg. Detta är sista tävlingen i det regionala championatet så vi får se när nästa tävling blir. Kanske kanske i Golega. :)

Våra svenska we-ryttare i Italien har gjort jättefina prestationer, Johanna Nygren slutade på en 10:e plats och Brian Madsen 17. Portugal tog hem de 3 första platserna med Bruno Pica, Miguel Fonseca och Nuno Avelar. De vann även med laget vilket kanske inte var helt oväntat. Grattis till alla fina prestationer, nästa EM får ni se upp för mig och Ulisses ;)

Ha en skön söndagkväll

Kram

Astrid


Läst 12283 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
18
2013

Jag försöker släppa det, men jag kan inte låta bli att banna mig själv för att jag inte försökte. I veckan är det EM i Italien i working equitation. För att kvalificera som svensk ryttare behöver du rida på 62 % i dressyren och manövertestet samt inte bli utesluten i speeden på enhandsfattning. Brian (en av de två svenska ryttarna som kommer delta i Italien) peppade mig redan i maj att försöka kvala. Jag tänkte att jag inte var bra nog, det är ju ett EM! Ulisses hade aldrig tävlat we och jag tänkte att han inte var i form för att klara av det. Jag hade många bra ursäkter att komma med, men nu ångrar jag mig som tusan. Jag hade iallafall kunnat försöka kvala, om jag tränat mycket på en hand kanske det hade gått. Ulisses är superfin nu och på tävlingen som vi gjorde i maj brydde han sig inte om ett enda hinder. Nu är det iallafall försent och det är bara att släppa alla tankar "om jag bara hade försökt". Nästa gång en chans om att rida mästerskap kommer upp ska jag inte tveka en sekund. Nästa EM tror jag går om 3 år, då ska jag vara med! Förhoppningsvis är jag kvar och jobbar här, Ulisses kommer vara 15 så det är ok. Eller så kanske jag kan vara med på Flor.. Vi får se, men jag ska vara med!

Nu håller jag tummarna för våra svenska ryttare, Brian Madsen och Johanna Nygren (håller även en tumme för det portugisiska laget :).

I söndags var det bröllop. Det var intressant. Ibland kändes det som att man var med i en film, det var mycket av allt. Särskilt mycket mat, vem kommer på tanken att servera 4 olika varmrätter?? Gott var det iallafall, nu behöver jag inte äta något mer under denna vecka. Om jag någonsin gifter mig (tveksamt!) kommer jag nog ha ett mindre bröllop, mindre mat, mindre fyrverkerier och spotlights. Jag och Carolina hade iallafall roligt på dansgolvet emellan allt ätande. Nu kan jag iallafall säga att jag har gjort mitt första portugisiska bröllop (även om jag hellre hade tävlat we..).

I veckan har jag börjat förbereda Ulisses inför nästa we-tävling som är sista helgen i juli. Han går super nu, faktiskt går alla hästarna bra just nu. Har haft en liten dipp med Zarco, men jag tror att jag har satt lite högre krav på honom och då är det normalt med en dipp innan det blir bättre.

I helgen kommer jag och Carolina gå på musikfestival. Blir tufft att festivala på kvällen/natten och jobba på dagen. Hon har lovat att hjälpa mig med hästarna så det ska nog gå. Jag är rätt van vid att ligga back på antal sömntimmar och jobba.

Ska ta igen några nu!

Natti

Astrid

Här kommer ett par ohästiga bilder. Det är från bröllopet. Första är jag tillsammans med brudparet Joana och Fransisco. Den andra är på mig och Carolina.


Läst 14033 ggr Kommentarer Kommentera

Är förmodligen övertrött eftersom jag känner mig ganska speedad nu (kom ihåg att i Portugal är klockan en timme efter Sverige).

Igår var det middag med Amelia och hennes kollegor från röda korset. Efteråt hamnade vi på en "stadsfest" som pågick under hela helgen. Det var massor med folk och runt 2-slaget var det en parad med trummor. Annorlunda upplevelse och nya möten med trevligt folk. Var hemma hos Amelia runt 4.30 på morgonen. 11.00 började jag göra iordning Ulisses här hemma och under dagen har jag ridit 7 hästar och longerat 2...

Falcaos dipp varade bara ett pass. Igår och idag gick han SUPER på utebanan. Framåt och jättelätt att styra. Övriga fyrbenta skötte sig bra. Red ganska korta pass då jag hade många att rida. Princess gick sådär, har lite problem med vänster galoppen där hon gärna drar på och inte vill böja sig. Får jobba vidare med det nästa vecka.

Avslutade dagen på Venturoso och mina nya stövlar. Det finns en välkänd stövelmakare (celeris) här i norra Portugal så när min mamma var på besök åkte vi dit för att beställa. Jag ville ha nya svarta stövlar för tävling då mina cavallo är lite låga i skaftet. Min mamma beställde också, bruna i samma modell. De är sååå snygga i färgen och om jag inte ville ha mina till tävling skulle jag också ha valt ett par bruna. Att rida i dem idag gick hyfsat. Eftersom de är nya och ganska hårda i skaftet är det lite smärtsamt nu i början. När de gått ner sig lite kommer de bli perfekta. :)

Nu måste jag se till att få lite sömn så jag inte ser ut som en zombie imorgon på bröllopet!

Sov gott

Här får ni lite bilder från dagens pass med fina Falcao :)


Läst 15441 ggr Kommentarer Kommentera

Idag kom det ett bakslag i ridningen med Falcao. Han har ju gått som en klocka ute och haft bra framåtbjudning. I veckan har jag bara ridit ute i måndags, sedan longerat o ridit ett pass inomhus. Idag hade jag Manuel som hjälp och gick ut för att rida ett pass (först longering inomhus). Hästen gick inte alls fram och då blir det så himla svårt att styra. Fick vara på honom rätt mycket och mot slutet började han bjuda av sig själv. Då är han verkligen hur fin som helst, men idag var det mycket jobb för att komma dit. Imorgon är det en ny dag och jag hoppas att han är bättre då. Red även Flor som sköter sig bra, hon är helt annorlunda att rida än halvbrodern. Hon är superlätt i kontakten och blir lite springig ibland. Det gäller att hitta en lugn takt och hålla den, låter enkelt men det är det inte. Framåtbjudning är iallafall INTE hennes problem :) Det är bra att ha hästar som är olika varandra då man får lära sig att lösa olika problem.

De andra pållarna sköter sig bra. Idag hoppade jag faktiskt med Elmo, Zarco och Venturoso. Himla roligt, även om det bara är 60 cm hemsnickrade hinder! Hade stolar och två plasttunnor som hinderstöd idag, men det går det med. Elmo är en hejare på att hoppa. Vickade upp tunnorna och tog ett par språng på den höjden som nog var nära 1 meter. Med tanke på att han hoppar så sällan så gjorde han det väldig bra. Rev första försöket, men inför andra tog han i allt vad han hade och gjorde ett riktigt fint språng högt över bommen.

Nä, nu måste jag sova! Ligger lite back på antal sovtimmar då jag är van vid att kliva upp runt 8 och brukar vara vaken länge. Nu stiger jag upp 6-7 på morgonen, men går fortfarande och lägger mig samma tid. Imorgon lär det inte bli bättre för på kvällen ska jag på födelsedagsmiddag. Det är min underbara vän Amelia (från tiden då jag jobbade hos Carneiro) som har fyllt 20. Det ska vi fira, men eftersom vi har bröllop på söndagen kan jag inte byta min lediga dag. Får kämpa mot tröttheten på lördag, men det är Amelia värd :)

Manuel var snäll och tog några fina bilder på mina bäbisar. Får tänka mer på att dra tillbaka axlarna och titta upp...

Natti

Astrid

Flor var less på att bli fotad mot slutet och räcker ut tungan :P


Läst 14302 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
11
2013

Hej på er!

Tänkte presentera Coimbra lite bättre. Hon är alltså ett 6-årigt sto som är helsyster till Venturoso och samma pappa som Ulisses. Hon är inte så stor, runt 155 cm i mankhöjd, men kommer nog bli riktigt snygg när hon har musklat på sig lite (och tappat lite mage!). Jag tycker jättemycket om hennes temperament. Hon är vaken utan att bli "stirrig" och fokuserar bra på arbetet. Dessutom är hon orädd och vill alltid gå. En annan bra sak med henne som jag lagt märke till är att hon alltid "ställer in" bakbenen när hon gör halt. Många hästar stannar där de är och kanske står lite öppet eller lämnar ett bakben. Detta går givetvis att träna, jag har jobbat mycket vid hand med Princess för att hon ska kliva in med bakbenen i halterna. Men Coimbra har det naturligt, det gillar jag.

En annan vana som inte är lika bra, men som ändå gör hennes personlighet är när hon står uppbunden. Då man håller på med henne står hon stilla, så fort du går ifrån henne börjar hon skrapa.. Hon gillar alltså uppmärksamhet vilket jag tycker är positivt, även om det kan vara tålamodskrävande ibland! Princess är precis likadan, det är svårt att beskriva och ni tycker förmodligen det låter som att våra hästar är dåligt uppfostrade, men med dessa två ston känns det som att det tyder på att de har något extra. De är alltid på G helt enkelt :P Faktiskt ser jag ganska många likheter mellan Princess och Coimbra, förutom att en är en liten vit lusitano och den andra stor svart hannoveranare :)

Igår och idag har jag "hängt" på Coimbra. Hon brydde sig inte ett dugg och jag tror hennes inridning kommer gå problemfritt (peppar, peppar!). Nu är hon mycket bättre att longera och även om inte orken riktigt finns ännu så har hon härlig framåtbjudning. Hon betäcktes i våras med Zarco så planen är att rida in och utbilda henne under hösten. I december får hon gå tillbaka till fältet och i mars är fölet beräknat att komma. De får gå med flocken ca 2-3 månader och sedan kan vi plocka in dem för att Coimbra kan börja tränas igen. Vi får se hur allt går med träning, föl osv, men vi tror att hon kommer bli perfekt för working equitation. Hon kommer inte betäckas nästa år, så nästa höst eller året därpå hoppas jag att hon kommer vara redo för att tävla. Det är målet iallafall, sedan får vi se vad som händer på vägen. Första delmålet blir att rida in henne under sommaren. :)

Övriga hästar har skött sig finfint i veckan. Det är bara Ulisses som är lite okoncentrerad då vi har en märr här som han betäcker i veckan. Förhoppningsvis är hon dräktig och kan åka tillbaka till ägaren i slutet av veckan. Jag är alltid orolig när Ulisses betäcker, men speciellt med detta sto eftersom hon sparkar mycket. Även fast hon är oskodd och har linor för att minimera hennes förmåga att kicka kan det gå illa för Ulisses om hon får in en fullträff. Än så länge har allt gått bra, men jag tycker det är nog så livat vid naturlig betäckning.

Kan även meddela att temperaturen har sjunkit och nu är det perfekta 28 grader under dagen! Yey :D

Sov gott

Astrid

Fina Coimbra

Efter lunch har vi siesta. Då kan man relaxa och dricka kaffe under hallonträdet. På bilden ser ni världens bästa Celeste, mamman i familjen.


Läst 13638 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.