Portugal-bloggen

Denna video är från söndagens klass. Himla bra att få se video, måste visa mer skillnad i mellangångarterna tex. Ha henne bättre rakriktad på yttertygeln i galopp vänster varv då jag fastnar i innerhanden. Har aldrig haft problem förr med att hon inte står stilla i halterna. Men det behöver vi uppenbarligen träna på. I skritten blev hon väldigt irriterad på myggen/flugorna trots att hon var sprayad precis innan vi gick in på banan. Var helt ok i ökade skritten, men när jag plockade upp tyglarna ville hon bara skaka av myggen och tog något steg i pass innan travövergången. Tycker ändå hon gjorde det bra för hon är grymt känslig och detta ställe var det värsta jag varit med om på myggfronten. I övrigt tycker jag det ser bra ut, jämnt flyt, fina skänkelvikningar och lagomt med tryck. Mycket nöjd :D


Läst 12926 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
30
2013

Hej på er!

Jag har varit sämst på att uppdatera under veckan. Skyller på Laura då jag har prioriterat henne på kvällarna. Men nu är jag ensam igen, skjutsade henne till flygplatsen igår. Det var jätteroligt att ha henne här, tror hon tyckte detsamma. Jag och Ulisses har haft ett bra sammarbete som lärare. Sista dagen fick Laura testa på lite we och Ulisses var en ängel! Han fick sig någon smäll med "pampilhon" (pinnen som man ska ta en ring med), men han stod ut med allt. En riktig professor som Maria kallade honom. Hon fick även några lektioner med Elmo som hon tyckte mycket om. Fast den hon fastnade mest för var nog Flor. Laura som alltid säger att hon inte är någon "sto-person" och inte är så förtjust i skimlar. Men Flor charmade henne totalt och nästa gång hon kommer ska hon få provrida :)

Nu är sommaren definitivt över. Förra helgen hade vi ju över 30 grader, nu har det regnat och stormat konstant i 3 dagar. Hade varit trevligt med en övergång mellan de extrema väderförhållandena. Tror detta skräpiga väder håller i sig ett par dagar till, sedan är det bäst att solen tittar fram då jag och Ulisses har tävling nästa helg!

Vi har tagit massor med bilder under veckan och Laura har filmat mig på de flesta hästarna. Har varit nyttigt att se, tyvärr så glömde vi överföra några filmer till min dator. Ska se om Laura kan ladda upp och skicka. :)

Nu ska jag sova och ladda inför en dag med longering av 8 kusar.

Natti

Astrid

Flor är en riktig skönhet. Väldigt typiskt huvud och nacke för en lusitano.

Är inte så lätt att ta pampilhon då Ulisses är en stor kille.

Här ser det ju riktigt proffsigt ut! Heja Laura!!


Läst 12353 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
24
2013

Hej på er!

Igår kväll kom vi hem efter en rolig tävlingshelg. Fredag kväll anlände vi till tävlingsplatsen ganska sent, men hade tid att rida lite på uppvärmningsbanan. Princess kändes fräsch efter en drygt 3 timmars resa och jag red bara ett lätt pass.

Lördag hade jag starttid 12.15 och den tiden var det runt 30-35 grader varmt. Behöver jag säga att det var svettigt med hjälm och kavaj? Princess märkte inte av värmen utan hade nog så mycket energi. Kändes helt ok på framridningen och mitt mål inne på banan var att inte låta henne springa. Första delen av travprogrammet var ganska spänt då hon ville öka och jag bromsa. Mot slutet av traven började vi komma överens om hastigheten och jag kunde börja lätta av i tyglarna. Skritten var bra förutom att hon blev irriterad på flugorna och sparkade mot magen. Galoppdelen kändes bättre än traven och det var bara en övergång som det blev lite missförstånd i. Summan av lördagens ritt var lite för spänt, en del missar, men vi klarade målet. Totalt red vi ihop 65 % från 3 domare. Det var stor skillnad, en av domarna gav mig 62 och en annan 68. Vi hamnade i nedre hälften av startfältet som bestod av ca 10 ryttare, men det var tight mellan placeringarna. Vinnaren hade 69, 2:an 68, 3:an 67 och sedan var det ett par stycken på 66, sedan jag. Men på dessa tävlingar är det mest proffesionella ryttare som deltar och det är fina hästar. Man har inte råd att göra missar om man vill ha en placering.

Söndag startade vi en timme tidigare och det var lite svalare temperatur (typ 25-27). Princess var en dröm på framridingen och jag fick ta emot beröm över denna fina häst. Inne på banan kunde vi inte riktigt behålla samma känlsa, men hon var mycket mycket bättre och avspänd. Fick till ett fint travprogram, hade kunnat satsa lite mer i mellantraven efter att ha sett filmen. Ökade skritten gjorde hon bra, blev en 8:a från en av domarna. Galoppdelen kändes riktigt bra, nu svarar hon upp fint efter mellangaloppen, men även här ser jag i efterhand att jag behöver visa lite mer för att få ett högre betyg. Nu var domarsiffrorna mer jämna än från lördagen, landade på fina 67 % och knep en 3:e plats :D Var inte så långt ifrån ettan som hade 69. Var iallafall härligt att få avsluta helgen med ett ärevarv, även om jag hade varit nöjd med den ritten med eller utan rosett.

Carolina gjorde också bra ifrån sig, det blev 63 % i lördagens klass som kan jämföras med en MSVB. Tufft startfält med riktigt fina hästar och duktiga ryttare, tror hon var precis utanför placering vilket är riktigt bra gjort. Söndag fick hon starttid runt 15 som är den värsta tiden. Var nära 40 grader varmt och det är inte så konstigt att Venturoso var lite loj. Men hon fixade alla moment, en riktigt fin arbetspiruett i galopp och bytena i vart 5:e språng satte hon. Blev dock en felridning och lite oplanerad väg som drog ner betyget. Totalt red hon ihop 62 % vilket hon behövde för att gå till finalen i december.

Vi åkte hem nöjda, trötta och rejält myggbitna. De hade stora risfält runt anläggningen som attraherade mygg. Stackars Princess såg ut som bubbelplast trots massor med spray. Laura såg ännu värre ut, jag klarade mig rätt bra. Jag är norrlänning och van vid mygg ;)

Trevligt sällskap + Fina hästar + Fin tävlingsplats + God mat på mysig restaurang - sjukt varmt - sjukt mycket mygg = Bra helg :D

Natti

Astrid


Läst 14565 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
20
2013

Blir inte mycket bloggande när man har finbesök :) Laura kom från England i tisdags och vi har haft massor med hästsnack att ta igen! Vi har mest hållt på med hästarna (såklart), Laura har fått ett par lektioner på Ulisses och Elmo. Hon är nog avundsjuk på mitt jobb ;)

Imorgon eftermiddag åker vi mot Lissabon. Det är dressyrtävling igen och detta är en deltävling i det portugisiska championatet. Jag rider Prinsessan E2 och E3. Carolina ska starta Venturoso i C2+C3. Ser fram emot en tävlingshelg och jag hoppas vi kan få till fina ritter. Princess har gått super idag och det var nyttigt att Laura filmade så jag fick se hur det såg ut. Inte så tokigt..

Här är några bilder på mig och Coimbra och Flor samt Laura med Elmo.

Natti natti och håll alla tummar ni har i helgen!!!

Astrid


Läst 15375 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
17
2013

Då var det dags att presentera grabbgänget :)

Först ut är min älskling Ulisses. Denna häst är väldigt speciell och betyder otroligt mycket för mig. Tillsammans har vi redan hunnit göra bra resultat i både dressyr och we. Ser verkligen fram emot nästa år då målet är VM i Österrike. Skulle vara häftigt! Men denna häst har redan gett mig massor, han är en riktig läromästare och kan det mesta. Att kunna sitta och rida 2:or, passage och piruetter på en sådan häst ger en underbar känsla. Om man varvar upp motorn finns det hur mycket power som helst. Det gäller bara att hålla det samlat under en :) Ulisses är 12 år efter en Veiga-hingst som heter Mondiego. Det är familjens egna uppfödning och Ulisses är godkänd avelshingst. Hans avkommor ser lovande ut, de äldsta är 3 år så vi får se vad det blir utav dem i framtiden.

Falcaõ är son till Ulisses, 3 år gammal och nyligt kastrerad. Denna häst är också mycket speciell för mig, vi har haft våra duster, men nu för tiden är vi överens de flesta dagar i veckan. Jag red in honom under våren och nu rider jag honom i alla gångarter ute. Han gör framsteg i ridningen varje dag och kommer bli en riktigt fin dressyrhäst. Han har 3 bra gångarter och utstrålning. Nu när han är valack kommer han förhoppningsvis bli mer lätthanterad och bättre med andra hästar. Det är en stor kille, redan 168 cm och växer fortfarande. Vi jobbar på förtroendet mellan varandra, förra veckan började han faktiskt gnägga åt mig när jag närmar mig hans box, gulligt! Nästa år blir det troligtvis någon dressyrtävling på den lättaste nivån om allt går enligt plan. Längtar!

Sedan har vi Zarco som är 9 år och godkänd hingst. Pappan heter Jocoso och uppfödaren till Zarco är Ferraz da Costa. Zarco ägs inte av oss, utan ägaren är god vän till familjen och låter oss använda honom för betäckning. Även fast han har betäckt de ston som det var tänkt har han blivit kvar hos oss, han är nämligen till salu och ägaren har inte riktigt tid med honom. För mig gör det ingenting, jag tycker jättemycket om denna häst och det är kul att se hans utveckling. När han kom hade han inte gjort så mycket och var nervös över att komma till ett nytt ställe. Nu är det en helt annan häst och han har blivit riktigt fin att rida. Om han blir kvar längre skulle jag vilja testa starta någon dressyrklass, han rör sig riktigt fint och kan en del rörelser. Jag hoppas att han kommer stanna ett tag till :)

Sist ut är Elmo. Världens gulligaste och roliga lilla häst! 4 år gammal, son till Zarco och familjens uppfödning. Härlig personlighet och med glimten i ögat. Jag blir alltid glad utav att rida och hålla på med Elmo. Vi brukar ta oss några minuter för att mysa lite innan ett ridpass. Han är väldigt ambitiös och har lätt att lära. Han gör redan skolor, förvänd galopp, byten och kan samla sig fint. Hans bästa gångarter är helt klart skritten (superskritt!) och galoppen. Därför tänker vi satsa på att tävla honom i we, om det blir jag eller någon annan får vi se. Han är också till salu så det kan hända att han åker innan tävlingarna drar igång nästa år. Vi kommer träna på under hösten och även om jag vet att vi inte kan behålla alla hästar så hoppas jag att han blir kvar. :)

Sov gott!

Astrid


Läst 18170 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
16
2013

Jag såg på henne redan inne i stallet att hon var på G. När vi kom fram till tävlingsplatsen var det lite bråttom så jag fick snabbt slänga på sadel och kavaj för att börja rida fram. Hon kändes fin på framridningen som var inomhus, men när jag gick ut för att vänta på min tur laddade hon på. Kunde rida runt lite ute, men hon var för spänd och jag tappade fokus. Jag blev för mycket i tyglarna och kunde inte riktigt rida över spänningarna. Väl inne på banan hade vi inga direkta missar förutom att hon inte stod stilla i halterna (halterna är normalt hennes starka sida). Kändes som att vi sprang igenom programet, men skritten och galoppen kändes inte alls så tokigt. Red ihop 69 procent och för första gången i min tävlingskarriär hade bägge domarna exakt samma poäng! Jag var väldigt nöjd med poängen och det finns så mycket mer att hämta hem. Jag blir bara irriterad på mig själv att jag inte red bättre. När man sitter på en sådan fin häst vill man verkligen göra henne rättvisa. Men ingen sa att ridning var lätt och nu hoppas jag verkligen att vi åker till Lissabon nästa helg så att jag kan göra bättre ifrån mig.

Carolina gjorde en superrunda idag, hon blir lätt spänd inne på banan, men idag red hon! Bra och jämnt flyt med energi gav också 69 procent.

Vi firade dagens tävlingsresultat med middag på Donken. :)

Nu ska jag sova och ladda för en ny vecka!

Natti

Astrid

Tycker vi båda ser lite skeptiska ut på denna bild :P

Snygg är hon då iallafall :D


Läst 15388 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
15
2013

Om cirka en timme åker jag och Carolina med Princess och Venturoso till Freamunde. Det är tävling på schemat :) Jag ska rida en klass som motsvarar typ LA:3. Princess har känts fin i veckan så jag hoppas vi kan göra en bra ritt.

Håll tummarna, ger rapport ikväll :)

Här är en bild från samma ställe där vi tävlade i maj.


Läst 14133 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
13
2013

Hej på er!

Vilket härligt engagemang angående Ulisses man! Efter alla kommentarer är det vinnande alternativet manfläta. Skulle aldrig våga klippa av honom manen nu :P

Såg att någon hade en fundering angående de portugisiska kläderna. Jag köpte mina på horsefire som är en hästaffär här i Porto. Jag prövade aldrig kläderna, utan den anställde såg och gissade (gissade riktigt bra, även om västen är lite för stor). Mina är alltså inte måttbeställda och har inte samma fina kvalité som de dyrare. Tror hela kitet gick på ca 250 euro, ni kan kolla deras hemsida på horsefire.pt. Vet inte om de har engelska på sin sida. Sedan kan man ju måttbeställa hos olika skräddare. Jag har tänkt beställa en till dress hos en kvinna som heter Odina Crespo. Henne hittar ni på facebook och till henne kan man skicka sina mått som man tar själv och efter ca en månad är kläderna klara. Jag ska måtta så snart jag har tid, jag vill ha mina nya kläder till Golega. Hos henne är det är bättre kvalité och måttat. Tror det går på ca 450 euro. 

Idag blev det hoppning med Zarco och Elmo. De är så himla duktiga och det är så roligt att hoppa, även om vi inte hoppar så högt. Fast med Elmo blev det nog typ 90-95 cm idag. :)

Unghästarna fick ta det lite lugnt idag. Flor jobbade jag vid hand, Coimbra och Falcao fick gå ute i ridhuset ett par timmar och den nya tyskan longerade jag ute över bommar. Ska prova rida henne igen imorgon. Prinsessan har jag förberett för tävling på söndag. Ulisses har gått kalas och jag har testat lite på en hand. Det blir en träningstävling i we första helgen i oktober och då tänkte jag försöka rida på enhandsfattning. Men först har vi alltså dressyrtävling på söndag hos Carneiro, det är bara jag och Carolina som åker. Nästa helg blir det eventuellt dressyr i Lissabon vilket jag hoppas på. Mycket kul som händer nu :)

Ha en trevlig fredagkväll!

Astrid

Zarcos öron och mina fina hinder...


Läst 15129 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
12
2013

Har inte kommit ihåg att ta kort på Ulisses, så ni får vänta med en presentation av "männen i mitt liv".

Tänkte svara på Annas fråga om varför man klipper mannen och vid svansroten på en del av hästarna. Det är på stona och fölen (0-2 år) som man gör detta. Eftersom dessa grupper går ute på bete, förutom de ston som rids såklart, rakar man manen och svansroten för att minska risk för parasiter. Ni kan tänka er själva om man lämnar en lång man några månader, det blir typ dreads som inte är så hygieniska.

Min gissning är att denna tradition med rakade manar på stona har fått hänga kvar till tävlingarna. Inte nu dressyrtävlingar, utan modell- och gångartstävlingarna där stona oftast visas med stubb (lite snyggare klippt än de ston som går ute). I början hade jag svårt för det, men nu har jag vant mig och man kan faktiskt få halsen snyggare om man klipper bra. Fast jag håller med att lång man är finast, knopplängd eller flätlängd beror lite på hästen. Men jag gillar de långa manarna. :)

Nu när Flor ska visas riden nästa år kommer jag låta hennes man växa ut, jag hoppas den kommer vara tillräckligt lång för att knoppas i mars. :) Som riden tycker jag det är finare om de har knoppar eller manfläta.

Hoppas det gav svar på frågan. Nu har jag en fråga till er angående längd på man. Ska jag klippa Ulisses man så han kan ha knoppar eller ska jag låta den vara lång och göra manfläta som tidigare? Har svårt att bestämma mig, vad tycker ni?

Knoppar eller fläta?

Sov gott

Astrid


Läst 16244 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
10
2013

Har tagit lite bilder på hästarna i veckan. Jag gillar att ta kort så man kan jämföra och se om det har hänt något. :) Här är bilder på tjejerna, nu har jag faktiskt hälften ston, hälften hingstar (en valack). Får lägga upp bilder på grabbgänget en annan dag. Här kommer en kort presentation av stona:

Flor är 3 år gammal, dotter till Ulisses och familjens egna uppfödning. Hon är en känslig dam, vill alltid vara till lags och har ett härligt "go" i sig. Jag red in henne under våren och nu går hon trevligt i alla gångarter utomhus. Kommer bli en rolig häst att rida då hon är väldigt lättlärd och uppmärksam. Planen är att visa henne riden nästa år i modell- och gångartstävlingar i Trofa, Ponte de Lima och kanske Lissabon. Sedan får vi se om hon ska tävlas (kanske i working equitation) eller betäckas. Galoppen är hennes bästa gångart, men jag tror att hon med mer styrka och träning kommer kunna trava riktigt bra också. Hon har höga knän men för tillfället vilar hon inte så mycket på steget. Hon är dock bara 3 år och vi jobbar mest på att hålla en jämn takt. Som sagt, vi får se i framtiden vad det blir av denna skönhet :)

Coimbra är 6 år gammal, helsyster till Carolinas Venturoso och samma pappa som till Ulisses. Det var en häst som hette Mondiego och var avelshingst här, Veiga-blod, vilket man märker av. Hon är en charmig dam som älskar uppmärksamhet, om hon inte har det ser hon till att få det. Rör sig riktigt bra, tyvärr är hon väldigt liten, max 150 cm så för dressyr är hon inte optimal. Däremot tror vi hon kommer vara perfekt för we då hon är kvick med en bra galopp. Kom in från betet i början på juli, hade endast visats vid hand som unghäst, aldrig haft sadel eller träns. Nu, två månader senare rider jag henne ute i alla gångarter. Utan tvivel den lättaste hästen jag ridit in! Inte rädd för något och hon har stort förtroende för människor. Har en bra energi och bjudning som gör att hon känns väldigt stadig. Hon är betäckt iår med Zarco så i vinter får hon gå ut igen tills fölet är fött. Det är tråkigt att behöva göra ett avbrott i hennes träning, men hon kommer inte betäckas nästa år, utan gå tillbaka träning. Mycket potential i denna lilla häst, spännande att se hur hon kommer att utvecklas. 

Nyaste tillskottet i stallet. Fürstin är alltså 7 år gammal, efter Fürst Heinrich och hon är betäckt med San Amour iår. Nu har hon snart bott här i en vecka och det är omöjligt att inte tycka om henne. Hon har en trevlig attityd, väldigt lugn och social. Hon är väldigt omusklad, men det ska nog bli bra med arbete. Vi tar det lugnt nu i början med longering och senare börja med lättare ridning. Jag har ju testat att rida henne och det gick bra, så vi vet att hon är ok. Rör sig riktigt bra, längtar efter att se henne då hon är i kondition! Men visst är hon superlik Prinsessan som är på nedre bilden??? Speciellt när de har likadana grimmor :) De har ingenting gemensamt i blodlinjer, men jag tycker de ser ut som systrar.

Vackra Prinsessan tycker jag har kroppat på sig en hel del senaste tiden. Kanske inte syns särskilt mycket på denna bild, men när jag rider ser jag skillnad. Sunset Beauty som är hennes riktiga namn är alltså 5 år gammal efter Sandro Hit. Mycket energi, ibland blir man trött på henne, men när all den energin arbetar tillsammans med mig är det en fantastisk känsla. När den springer iväg är det en mindre härlig känsla :P Jag älskar detta sto, hon älskar sig själv och älskar när alla tittar på henne. Jag antar att det är det som gör henne till en så bra tävlingshäst. Hon skärper alltid till sig när vi rider in på banan och ger sitt allra bästa. Detta år har vi gjort några tävlingar, 5 av 6 gånger på 70 procent eller mer. Jag är otroligt tacksam över att ha chansen att få rida denna häst, jag hoppas att vi får fortsätta tillsammans i framtiden också.

Pojkarna får ni träffa en annan dag :)

Natti

Astrid


Läst 18203 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.