Portugal-bloggen
OKT
31
2013

Det blir ingen tävling i Coimbra i helgen. Manuel ville inte åka med Queeny och då hade de hunnit bestämma att åka till Lissabon och jaga. Skittråkiga!

Prinsessan som går så fint nu dessutom, vi var laddade för att tävla! Får se fram emot finalen första helgen i december istället. Nu ska vi börja med bytena istället. Ska bli spännande att se hur hon tar det.

Hittade på en egen övning idag med bommar. :)

Hade 4 travbommar på ena långsidan (lite innanför spåret) och två bommar på andra långsidan med 21 meter mellan.

Började med nedsittning mot travbommarna i svag öppna. Ett par meter innan bommarna lätta på innertygeln så att hästen rätar ut sig och gå över till lättridning över bommarna. Försöka bibehålla samma rytm så att hästen inte springer iväg när man lättar av. Efter bommarna gå över till nedsittning och svag öppna igen. På kortsidan fatta galopp, rida över första bommen och lägga en volt (storlek på volten beroende på hästens utbildningsnivå). Mellan de två bommarna varierade jag antal galoppsprång, på princess kunde jag rida på 5 och 7, Elmo 6 och 8 :) En till volt över den andra bommen och på kortsidan övergång till trav och sedan in i öppna. Rullade på den övningen några varv och hästarna kändes riktigt fina i slutet. Med Flor red jag bara rakt mot bommarna, alltid lättridning och i galoppen försökte jag bara hålla en jämn rytm i ett fräscht tempo. Hon var superfin!

Falcao tappade en sko när jag longerade så det blev ingen ridning för honom idag. Hovis kommer fredag morgon så får vänta med att rida tills då.

Jag känner mig glad och nöjd med hästarna. Alla jobbar på bra och har en fin attityd. Inget gör mig mer lycklig än ett bra ridpass. :)


Natti!

Astrid


Läst 14006 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
30
2013

Idag har en av mina önskningar slagit in. Vi har fått hinder! Massor med material faktiskt. Manuel verkar ha blivit intresserad av hoppning efter söndagens lektion och mannen som hade lektionen visste någon som sålde hindermaterial till ett bra pris. Idag åkte han iväg med transporten och kom tillbaka fulladdad med bommar och hinderstöd. Han fick till och med en vattenmatta och siffror i paketet. :P Superbra med sockerbitar som kan användas till höga cavaletti. Nu jäklar blir det gymnastik för hästarna! Riktigt skönt med ordentliga grejer i bra plast istället för att använda våra gamla pinnar och tunnor. Nu kan jag även bygga ordentliga serier och lägga ut markbommar istället för att försöka pussla ihop en övning med 4 bommar.

Igår var det longering för mitt reducerade gäng och idag red jag. Har ju 5 stycken som jag rider nu, Guapa som ska börjas lite lätt med, en fölis som ska socialiseras och en sjukling (som inte är så sjuk längre!). Har mesat och väntat några extra dagar, men idag provade jag springa med Ulisses och han travade på så fint att jag har bestämt mig för att sitta upp imorgon. Blir inte mer än 20 minuters skritt, men ändå. Ser sååå mycket fram emot att få rida min prins. De andra djuren sköter sig bra, Flor och Falcao har varit jättefina senaste tiden. Fölisen är cremello och rör sig otroligt bra (har Ulisses som pappa så det är klart :). Däremot är han väldigt skygg så han är inne för att vänja sig. Jag och Carlos hjälps åt. Idag var han jätteduktig, jag borstade, lät honom springa i ridhuset och hade honom i vattenspiltan. Är roligt att vara med från allra första början, samtidigt är det lätt att det blir fel och det kan sitta i för resten av livet. Jag tror att så länge man kan behålla lugnet, men ändå vara bestämd när det behövs blir det ganska bra. :)

Jag håller tummarna att vi åker till Coimbra och tävlar dressyr i helgen. Försöker tagga Manuel men det är inte lätt. Osäker på om vi åker om det bara är jag. Venturoso är fortfarande inte igång efter sin skada som han fick för några veckor sedan. Han blev ju bra, men spookade till när Carolina höll på att sätta igång och blev halt igen. Nu ser benet bättre ut och han är ohalt, men vi väntar med att börja sätta igång tills svullnaden är helt nere. Alltid är det nått med dessa djur!

Imorgon står det cavaletti på schemat ;)

Natti

Astrid


Läst 14610 ggr Kommentarer Kommentera

Jättekul att så många har engagerat sig i frågan om färg spelar roll.

Tack för att ni delat med er av era erfarenheter och tankar. Tyckte det var roligt och lite lustigt att läsa att så många av er hamnade med den häst (färg) ni minst ville ha. Var lite samma för mig då jag köpte min ponny. Drömde om en fux valack, köpte faktiskt en sådan, men han kastade av mig så många gånger på en månad att vi bestämde oss för att skicka tillbaka honom. Ville minst av allt ha ett skimmelsto och hon klev rakt in i mitt hjärta efter beslutet att skicka tillbaka drömponnyn.

Det är många av er som har påpekat att skimlar löper risk att få tumörer, antar att det är det som kallas skimmelsjukan? Det kanske har bidragit till att skimlar inte är lika populära och såklart att de är svårare att hålla rena. Har hört och sett att skimlar som har krullig man och svans har högst risk att få tumörer (melanom). Är däremot man/svans av raka hårstrån är det inte lika troligt. Har de lite färginslag, typ flugskimmel, är det också en fördel. Tumörerna som förekommer främst i skap och runt anus behöver inte alltid påverka hästen särskilt mycket. Men vissa får stora problem och måste opereras vilket självklart är en stor risk. Jag vet en häst som dog under operation, han hade dock en massiv tumör mellan ganaschen och strupen.

Måste rätta mig själv gällande en färg som kallas cremello (inte albino som jag skrivit).

Här är en förklaring:

Hästar med albinoteckning existerar inte. De hästar som kan missuppfattas som albino är homozygota för ett annat anlag som verkar kraftigt blekande. Den synbara skillnaden är att hästar har blå-grå ögon medan en albino alltid har röda ögon. Hårremmen hos en så kallad albinofärgad häst är inte helt vit utan ljust sandfärgad/beige. De olika så kallade "albinofärgerna" hos hästar är istället cremello och perlino.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Albinism

Over and out

Astrid


Läst 15460 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
28
2013

Jisses vilka galet duktiga ryttare vi har i min hemmaklubb Piteå Ridklubb. Idag vann nämligen vårt elitlag i hoppning sista omgången i serien och går därmed till kvartsfinalen på Strömsholm. Inte säker på hur många lag som går vidare till den stora finalen i Globen, gissar att det är de fem bästa. Är så himla glad, speciellt då jag både har haft Linda och Marie (som var startfältets enda felfria ryttare) som tränare och tycker de är otroligt bra förebilder. Både som personer och ryttare. Även våra juniorer Wilma (som f.ö. bara är 14 år gammal!!) och Olivia har gjort otroligt bra ifrån sig. Så imponerad och stolt och glad. Grymt!

Hästarna fortsätter att sköta sig, Ulisses har sett bra ut senaste dagarna. Ser lite lite i traven vissa steg så ska vänta någon dag till innan jag börjar skritta honom. Vill ha honom 110 %, ingen stress. Falcao har varit så himla fin senaste dagarna. Kanske var bra att jag trillade av så att jag fick fokus på framåtbjudning. Nu "tuffar" han på så fint och har varit väldigt skötsam. Zarco har också vänt och gått riktigt fint. Han är en sådan fin liten häst med ett hjärta av guld. Elmo jobbar jag lite mer med bytena igen, ska börja träna we-hinder i veckan då det ska vara regnfritt. Princess hoppas jag att vi åker med till Coimbra för att tävla nästa helg. Försöker få Manuel att komma med Queeny, ska återkomma med resultat ;)

Idag har jag hängt med Manuel och Manuel till ett ridcenter i Matosinhos. Pappa Manuel har en god vän som är hoppryttare (red bla OS i Barcelona) och han hälsade på oss för ett par helger sedan. Då blev det bestämt att Manuel skulle få en hopplektion och han passade då på att dra med sitt sto för att träna rida på bortaplan. Jag fick vara groom, fotograf och banpersonal. Queeny skötte sig fint och det gick jättebra för Manuel att hoppa. Kan tillägga att han aldrig har hoppat förr, förutom några skutt med venturoso inför we-tävling. När det var dags att åka hem på eftermiddagen åkte jag med Celeste som kom senare i egen bil. Vi åkte in till Porto där studenterna från universitet hade parad och Carolina (som går första året) gick med. Var väldigt annorlunda. Det var en hel del pantburkar och mycket oväsen, men såg kul ut. Även om jag missar hela universitetslivet ångrar jag inte mina val för en sekund.

Typ såhär såg det ut i Porto ikväll

Har glömt att ta kort på Guapa, men ni får ett kort på Falcao då han var lördagsfin inför filmning.

Natti

Astrid


Läst 12812 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
26
2013

Go kväll!

Jag har tänkt på en sak som jag skulle vilja dela med mig av och kanske höra någons åsikter om. Det handlar om färg på hästar. Efter att ha jobbat med hästar som är till försäljning (och därmed klienter) blir jag förvånad över hur ofta en speciell färg efterfrågas.

Här i Portugal vill uppfödarna minst av allt ha en skimmel då de är svårare att sälja. Bäst är gulbrun eller albino för dem får man mer betalt för (!). Priset kan alltså bero på hästens färg. Tycker det är tråkigt då en skimmel kanske inte får samma chans som en häst med en annan färg, fastän de har samma kvalité. När vi ibland har besökt en uppfödare är ibland det första han kommenterar färgen. Tycker själv det är sekundärt och att exteriör, mentalitet och gångarter spelar större roll.

Som ni kanske vet så är skimmel den vanligaste färgen på lusitanos, men vem vet hur det kommer vara om några år om alla försöker avla på färg.

Själv är färgen inte alls viktig för mig. Jag tror det beror mer på hästens utstrålning och kroppstyp som gör att jag tycker den är vacker eller inte. Om man ser en häst med en väldigt ovanlig färg är det klart att man tittar till en extra gång. Princess som jag rider och tävlar är ju svart och hon får mycket uppmärksamhet då vi är på tävling. Fast jag tror faktiskt att hon skulle få uppmärksamhet vilken färg hon än var :P

Jag dissar inte personer som vill köpa en häst med en viss färg. Jag antar då att det finns fler egenskaper på önskelistan :) Jag kan förstå till viss del, men jag tycker uttrycket (kan inte komma ihåg vart jag hört det) "En bra häst har ingen färg" passar bättre för mig.

Här hemma har Fürstin och Coimbra fått gå på mammaledighet idag. Det var så härligt att se när vi släppte dem på betet. En liten show blev det innan gräset tog över intresset. Coimbra la sig ner och rullade i typ 10 minuter. Kommer sakna min ponny och tyskan, men tror inte de kommer sakna mig särskilt mycket :P I utbyte fick jag ett nytt projekt som jag sett fram emot att få börja med, Guapa som blir 3 år vid nyår. Måste ta kort på henne imorgon. Hon ser ut som en barbie-häst. Otroligt söt och fint temperament. Hon kom 3:a i Trofa i mars och har intressanta gångarter. Tror hon kan bli riktigt bra, vi får vänta och se vad det kan bli :)

Natti

Astrid

Finaste tjejerna <3


Läst 14064 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
23
2013

Jag vet inte ens vad jag ska skriva för att få er att förstå hur mycket era fina ord betyder. Så himla häftigt att ena dagen få höra så mycket skit och sedan se vändningen efter responsen på mitt andra inlägg. Ni berör mig mycket mer än vad jag skulle vilja! Då ett stort antal hade skrivit tråkiga kommentarer kände jag mig nere och funderade på om det var värt att fortsätta blogga. När alla positiva och peppande kommentarer kom dagen efter gick jag och log hela dagen. Så, TACK till er allihopa. <3

En annan orsak till varför jag gick och log hela gårdagen beror även på Ulisses. Han har varit haltfri sedan helgen och det är en stor lättnad. Jag har fortfarande inte gjort något med honom annat än ha honom lös i ridhuset några timmar om dagen. Ser han ok ut imorgon också ska jag börja skritta. Kommer ta det väldigt lugnt och försiktigt med honom då vi inte alls har någon stress till någonting.

Övriga hästar sköter sig fint. Har blivit en del jobb i ridhuset då regnet har ÖST ner. Även om det inte regnar konstant så gör skurarna att utebanan är alldeles blöt och slaskig. Den torkar dock fort så om det inte regnar inatt tror jag den kommer vara perfekt imorgon. Less på regnet, vill ha solen tillbaka!

Under kvällen hade vi en lätt kolik. Det var Venturoso som hade ont i magen. Då är det praktiskt att ha kusiner som är veterinärer och bor 5 minuter härifrån. Ze Miguel kom ut direkt för att ge kramplösande och efter en hel del promenerande kom det en bajshög. Tror aldrig man blir så glad över att en häst bajsar som då. Har just varit ut och tittat till honom samt gått lite till. Nu ser han pigg ut och magen lever om. Venturoso som är ett matvrak är väldigt upprörd över att inte ha fått någon kvällsmat. Jag ska kliva upp tidigt för att kolla till honom, men tror inte det är någon fara då det hann inte gå så länge innan jag såg att något var på tok. Det är en fördel med att spendera så mycket tid i stallet. Man lär sig hästarnas ljud och hur de beter sig. Så fort jag hör eller ser någon häst göra något annorlunda kollar jag. Det kan vara en häst som inte normalt skrapar i golvet skrapar, att bädden ser "stökig ut" eller att hästen är orolig i ögonen. Jag kan höra vilken av hästarna som "bonkar" boxdörren eller gnäggar till exempel. Nörd oh yes!

Natti

Astrid

Regnet, det bara öser ner...

Håll alla tummar och tår att min vackra prins ska hålla sig frisk!


Läst 14768 ggr Kommentarer Kommentera

Tyckte det var lite konstigt att efter nästan två års bloggande med massor av bilder på mig utan hjälm så kommer protesterna. Betydligt fler kommentarer på facebook än här på Hippson. Kan det bero på att folk som inte läser min blogg ser ett enstaka inlägg på facebook och reagerar mer än de som redan är inlästa på portugalbloggen?

Hur som helst så vill jag börja med att tacka alla fina som har skrivit snälla och peppande kommentarer. Även om ni inte alls har samma åsikter. Om ni bara visste hur mycket det värmer i mitt hjärta. TACK <3

Sedan har vi de andra.. De personer som skriver tråkiga och elaka kommentarer. När ska ni förstå att det gör ont? Att det faktiskt är skittaskigt att säga att någon är dum i huvudet och inte har något att skydda? Även om man tycker det är korkat att rida utan hjälm kan man diskutera det på en respektfull och vänlig nivå. Ni är vuxna människor och jag tycker inte det ska vara så svårt att vara snälla mot varandra.

Och så lite om ämnet. Ibland rider jag med hjälm, ibland inte. När jag rider unghästarna, rider ut/hoppar, sitter upp på en jag vet är fräsch eller bara känner mig osäker åker hjälmen på. På de hästarna jag känner och har förtroende för rider jag utan. Jag rekomenderar inte någon annan att rida utan hjälm och jag är fullt medveten om att hästar är flyktdjur och att olyckor kan hända. Men det är så jag gör. Punkt.

Nu tycker många att Hippson inte borde publicera bilder på hjälmlösa ryttare. Om så är fallet kommer jag behöva sluta blogga (alt inte lägga upp bilder) och det skulle vara jättetråkigt. Men om det är vad majoriteten vill så kommer jag att göra det. Då har jag bara en fundering hur ni tänker vidare med dressyryttare i hatt, we-ryttare, westernryttare, spanska ridskolan osv. Ska Hippson även sluta publicera dessa bilder? Ser fram emot att höra hur ni resonerar kring detta.

Det fanns de som sa att jag är en dålig förebild. Jag håller inte alls med. Jag tycker jag är en bra förebild. Jag jobbar hårt, älskar mina hästar och knarkar inte.


Kramar på er!

Astrid


Läst 18103 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
18
2013

Annars kan man trilla av när man sitter på en fräsch 3-åring.. :P

Japp, idag gjorde jag min första avfallning sedan jag började här (tycker inte min omkullridning på Formosa räknas eftersom vi båda trillade). Jag red Falcao som jag har ridit inomhus hela veckan pga regn. Inne har han varit jättefin och även om det är nog så litet åt honom har han gått fram fint och vi har tränat mycket på övergångar. Jag longerade inne och satt sedan upp och gick ut. Han var ganska tittig och lite olydig för skänklarna, men kändes helt ok. I traven tittade han till på något efter långsidan och skuttade in mot mitten. Jag var inte alls med på noterna utan hamnade i obalans. Falcao tyckte det var konstigt då jag inte satt mitt i sadeln och började dra åt andra hållet och göra löjliga små bockar. Eftersom jag redan var på sniskan kunde jag bara hänga i ett litet tag innan jag landade i sanden. Jag är glad att ingen såg mig för det måste ha sett väldigt roligt ut. Tror både jag och hästen blev lika förvånade. Jag förväntade mig att han skulle dra en repa, men han bara stannade och tittade på mig som om han undrade hur jag hamnade där. Nåja, upp igen och så gasade vi på ordentligt så jag kände att han var framme för skänklarna. Sedan travade han som aldrig förr och var inte alls spooky. Ingen skada skedd för min del, av erfarenhet vet jag att kroppen kommer vara lite stel imorgon. :P

De andra hästarna har gått bra i veckan. Flor och Coimbra var jätteduktiga idag, men de behövde också få rejsa på utebanan. Prinsessan känns super nu, är så himla kul! Elmo går också jättefint nu. Zarco har jag haft en dipp med, hoppas att det släpper snart. Misstänker att han skulle behöva en vilovecka för att smälta. Det har hänt så mycket under sommaren och han har inte fått någon ordentlig vila. Fürstin gör också framsteg. Hennes mage håller på att bli ganska stor och jag är försiktig med arbetet så att det inte blir för mycket. Men det är en otroligt behaglig häst att hålla på med. Så cool och snäll, skönt!

Har däremot en tråkig nyhet om Ulisses. Efter we-tävlingen som gick så himla bra har han blivit halt. Måndag släppte jag honom i ridhuset och då var han halt i skritt. Förmodligen har han gjort något i speeden, jag håller tummarna för att det ska vara en hovböld eller en sträckning, men vi får se hur det utvecklar sig. Nu får han bara gå ut en sväng i ridhuset 1 timme om dagen och jag pysslar på honom så att han inte ska känna sig bortglömd. Min fina prins. Ni får hoppas och hålla alla tummar att han snart ska vara frisk igen!

Nu har min gamla chef hört av sig då de söker en ny working student. Det är alltså Paulo Santos som söker någon. Ni kan kolla deras hemsida qrpdressagelusitanos.com . Om någon är intresserad kan ni höra av er :) (antingen till en mejladress på deras hemsida eller till mig på astrid_hedman@hotmail.com)

Fina kort på Zarco och Elmo som mamma tog.


Natti!
Astrid


Läst 17606 ggr Kommentarer Kommentera

Vilken toppenvecka vi har haft, vår lilla familj. Däremot var inte roligt idag då de bilade ner till Lissabon för att imorgon ta flyget tillbaka till Sverige. När de rullat iväg gick jag och satte mig hos Princess i en halvtimme för att grina. Fy för att säga hej då!!!!

Tisdag kväll åkte jag tåg ner till Lissabon för att möta upp mamma och pappa. Vi hade mysig middag och bodde på hotell. Onsdag åkte vi ut till Queluz som är känt för sitt palats med en imponerande trädgård och portugisiska ridskolan. Vi hade tur som fick se en uppvisning som endast hålls onsdagar och lördagar. Var kul att se och den vackra miljön höjde stämmningen ett snäpp. Vi tog lunch vid havet i Estoril och på kvällen vandrade vi runt i Lissabons "downtown". Torsdag började vi bila upp mot Porto, vi hann dock med ett par stopp på vägen. Först stannade vi i Belém där vi såg Mosteiro dos Jeronimos. Det är ett gigantiskt kloster, väldigt gammalt och med en vacker kyrka där vi kunde gå in och titta. Därefter åkte vi vidare till Obidos som är en bergsby och ligger mycket vackert. Där blev det lunch och sista stoppet innan Porto blev Nazaré. Det är en stad vid havet och vi tog oss faktiskt ett dopp i Atlanten! Det var första gången för mig i Atlanten. Till slut anlände vi till slutmålet som var "hem".

Fredag red jag lite och på kvällen lagade vi svensk middag som vi bjöd min andra familj på :) Det blev löjromstoast och gravad laxmacka till förrätt, renskav och hemmagjort potatismos av mandelpotatis till varmrätt (palt till mig!) och efterrätten bestod av varma hjortron med vaniljglass. Riktigt gott och jag har saknat palt.

Lördag var det dags för att skörda vindruvorna. Mamma och pappa fick vara med och jobba. Var ganska roligt att plocka vindruvorna. Vi var rätt många så det tog bara en förmiddag. Får se om det blir något gott vin utav det :) På kvällen åkte vi allihopa in till Porto för middag och sightseeing i bilen. Jag somnade dock, men jag har ju varit en hel del i Porto.

Söndag morgon blev det tennis. Jag var lite ringrostig, men det är himla roligt, även om jag inte har en chans emot pappa :P Senare på förmiddagen åkte jag, mamma och pappa tåg in till Porto city för att kika på lite gamla byggnader/kyrkor, äta lunch vid floden och avslutade med lite shopping. Mycket mysigt! På kvällen tog vi det lugnt, hade mysig plockmiddag och sov tidigt.

Imorse blev det tennis igen, denna gång hängde Manuel med. Hoppas på att vi kan hålla igång och spela lite då och då. Pappa lämnade mitt raket så nu ska jag försöka träna och överraska när jag åker hem över jul. Efter lunch blev jag alltså lämnad och jag har longerat alla hästarna idag. Bra att ha något som håller tankarna sysselsatta.

Nu ska jag sova!

Portugisiska ridskolan har uppvisning

Mosteiro dos Jeronimos

Vinplockning

Vår dag i Porto

Tennis


Läst 17801 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
08
2013

Hittade fler bilder från framridning och prisutdelning :)

Här är det bangång med domaren som går igenom varje hinder. Vad man ska tänka på och hur han tänker om bedömningen. Alla måste ha sina kläder på sig vid bangång. Jag brukar fuska och ta på mig en vanlig jacka, byxorna och hatt bara. Om jag har på mig en vit skjorta mer än två timmar innan min ritt är jag garanterat skitig!

Skrittar fram

Önskar min konkurrent lycka till.

Jag och Angela snackar lite i väntan på prisutdelningen.

De 3 pristagarna, Joaquim Texeira, jag och Joana Pinheiro.

Ulisses är väldigt stor i jämförelse med de flesta andra hästarna.

Sedan ska man försöka backa tillbaka till sin plats.. Gäller att ha tungan rätt i mun!

Tror nästan alla kom med på bild här :)


Läst 20087 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.