Portugal-bloggen

Alltså Portugal... När det kommer till organisation och framförhållning är ni helt värdelösa! Men det var ju tur att Manuel åkte på ett möte tillsammans med andra uppfödare från norr idag. Där fick han reda på att det hålls en dressyrtävling i närheten på söndag. Carolina hade sett något på facebook, men det finns ingen information om denna tävling på förbundets hemsida eller ens klubbens hemsida. Tacka vet jag tdb och startlistor som är ute torsdag kväll! Jaja, imorgon ska vi ringa och anmäla mig på Princess och Elmo. Kanske kanske vi kan få med Manuel och Queeny, ska jobba på det imorgon.

Kul ska det bli i vilket fall och jag tror det blir en perfekt check för mig och Princess. Vi åker ju ner till Sintra för att rida finalen i championatet 13-15 december. Det är 3 dagars tävling och 5-åringarna går E1, E2 och E3 under dessa dagar. Längtar massor då det är en rätt stor tävling i Portugal. Prinsessan är i fin form och om vi inte har några större missar tror jag vi kan göra bra ifrån oss. Dessutom är hon en häst som bara blir bättre och bättre ju fler dagar man rider, tror att några av de andra hästarna kan tappa lite energi. Men vi får se, det är hästar och allt kan hända. Nu laddar vi för söndag och programridning står på schemat imorgon!

Natti

Astrid


Läst 13606 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
28
2013

Hej på er!

Ja jäklar vad hästarna går bra nu. Det är så otroligt roligt att rida och kul att känna att hästarna utvecklas. Just nu är vi uppe på en topp, ska verkligen försöka njuta så länge vi är där, för som alla ryttare vet så kommer det en dal så småningom.

Zarco blir bara bättre för varje dag, nu går det faktiskt att stundvis glida och bara njuta. I galoppen har han verkligen utvecklats, testade lite byten idag och det gick ganska bra.

Elmo red jag på kandar idag. När jag började kändes han lite matt så jag red inte så länge och imorgon får han gå lös i ridhuset. Är viktigt att lyssna på hästarna, särskilt de yngre. Jag tror det är viktigt att inte pressa på om man känner att de är lite trötta i kroppen. Om man sätter sig i den situationen är det lätt att deras arbetsglädje försvinner. Igår blev det ett ganska tufft pass där han fick samla sig mycket så det är inte konstigt att han känner av det idag. Men han kom igång mer mot slutet då jag gjorde några fina byten. Han gör bytena mycket bättre med kandar då han är mer inramad.

Övningen igår som jag gjorde med de flesta hästarna var på volten. Trav och nedsittning, minska volten med tagen bakdel tills man är på en typ 8-metersvolt. Några varv på liten volt och sedan öka voltens storlek i lätt öppna. När man kommer ut på 20-metersvolten igen rida på lite större steg och sedan övergång till galopp. Galoppera något varv, göra ett par tempoväxlingar och sedan minska volten med tagen bakdel. In på liten volt och avbrott till trav (fortsätta med tagen bakdel). Sedan öka volten i öppna och fattning igen. Bra övning för att få koll på vart man har fram- och bakdel på hästen. Det är en jobbig övning så det är viktigt att lägga in pauser.

Prinsessan blev det mest travarbete med idag. Och som den hästen kan trava, hon har hittat en ny växel där hon är superhäftig. Fick jobba med att styra och komma igenom med halvhalterna på yttertygeln på raka spår. Efter lite diskussion var vi överens och i slutet var hon en miljon!

Falcao fick motionera på egen hand i ridhuset idag då jag tyckte även han kändes lite matt igår. Hoppas han ska vara mer laddad imorgon (lagomt är bäst!).

Flor red jag även idag och hon gick riktigt fint. Börjar hitta några steg i trav där hon kan hålla sig lite mer och inte bli för springig. Ska försöka hitta den några fler steg nästa pass.

Idag har jag och Manuel (mest jag!) sprungit med en av fölisarna Imperador. Han ska visas i Trofa så det är bäst vi sätter igång och tränar både hästarna och oss själva. Glömmer bort hur jäkla svårt det är, för Manuel ser det skitlätt ut! Imperador var duktig för att vara första gången, vi fotade lite men svårt när det är skymningsljus. En bra bild blev det iallafall.

Natti

Astrid


Läst 14384 ggr Kommentarer Kommentera

Har haft en härlig helg. Igår fick dressyrhästarna vara dressyrhästar :P Zarco gick bästa passet någonsin, härligt när hårt jobb lönar sig. Fick riktigt härlig känsla och avslutade med att trampa några steg vilket han gjorde med lätthet. Prinsessan vill nog bli hopphäst på heltid, hon var inställd på "rallymood" och jag fick mest jobba med att få igenom halvhalterna. Mot slutet efter galoppjobbet då hon gick att ta tillbaka var hon såå häftig i traven. Finns så mycket power i detta sto att plocka fram, kuligt. Falcao var också fin, travade från start utan protester igen så förhoppningsvis har vi kommit över den fasen nu. Riktigt fin i galoppen där han börjar få lite mer tryck i sprången. Carolina red Flor för andra gången och de är ett jättefint ekipage. Är roligt att se henne gå så fint med en annan ryttare och Carolina älskar att rida henne. Något rätt har jag gjort :)

På eftermiddagen fick vi besök av 40 ungar och lärare. Jag och hästarna var aningens panikslagna från början, barn överallt! Men de var hyfsat skötsamma och inte alltför högljudda (thank god!). Elmo fick vara offer och bli klappad på. Tror han tyckte det var läskigt i början, men efter ett tror jag han gillade att vara i centrum. Tog ut och red honom en sväng då dem tittade och jisses vilken trav han hade.

Har dock en bad news och det är Ulisses. Har travat honom några minuter denna vecka och igår kändes han inte bra i då jag började trava. Det är inte mycket men det är något. Suck... Min prins. Vi ska se hur han ser ut imorgon och sedan fundera på vad göra.


Idag har jag varit ledig, skönt! Har sett många videos från träningar och tävlingar på ryttare som jag tycker är intressanta. Jag kan vara på Youtube i timmar. Har även läst, sett film och bevakat hur det gått för Piteå-hopplaget på Strömsholm. 11 sekunder eller 4 fel från Globen. Det är irriterande nära, men hela laget gjorde en fantastisk insats och kan åka den långa vägen hem med huvudet högt. 6:a i Sverige är inte dåligt!!

Imorgon är det måndag, jippie!!

Astrid

Söta tjejer <3


Läst 14684 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
23
2013

Idag stod det hoppning på schemat för mig och hästarna. Nu när vi har riktiga hinder måste jag se till att använda dem :) Det blev en liten serie med bom-3 m-upphöjd cavaletti-7 m-räcke-10 m-oxer.

Jag gillar att hoppa serier, man kan verkligen fokusera på sig själv och hinna tänka vad man gör. Man behöver bara se till att komma in hyfsat, därefter får hästen sköta jobbet och jag försöker störa så lite som möjligt. Ibland kan man behöva inverka, tex när Elmo tror att han är en superhäst och kan ta 10 meter på 1 ½ galoppsprång..

Hoppning är verkligen "färskvara", har man varit borta ett tag känner man sig som en nybörjare (jag iallafall). Hemma i Sverige hopptävlade jag en hel del med min ponny upp till 110 cm och även lite på storhäst. Men när jag flyttade till Portugal har det inte blivit särskilt mycket hoppning. När jag jobbade hos Carneiro hoppade jag flera av hästarna, men det var aldrig på samma nivå som när jag tävlade. När jag slutade där såg jag inte ett hinder tills jag kom hit. Ingen av våra hästar kommer att bli någon 1.40 vinnare, men jag tycker det är viktigt att ha variation i träningen och hästarna gillar det. Även för mig är det kul att hitta på något annat med hästarna och man får ett bra kvitto på om dressyrarbetet fungerar eller inte. :P

Det var iallafall Zarco, Elmo och Prinsessan som fick vara hopphästar idag. Zarco var jätteduktig! Han har några fler växlar i galoppen nu och hoppar mer avspänt. Han verkar tycka det är riktigt roligt nu, förr var det någon slags skräckblandad förtjusning. Elmo var på gasen, men han är kvick i fötterna så han fixar det. Jag var dock inte helt nöjd då jag kände att han inte kom igenom i halvhalterna. Till slut fick han en smäll då han försökte kliva av alldeles för tidigt på oxern. Liten pulshöjare, men det var ingen fara då han höll balansen fint. Efter det dämpade han sig och hoppade super, ibland behöver de lära sig den hårda vägen. När jag tog ut Prinsessan och hon såg övningen kändes det som att hon suckade åt mig. Hon har inte riktigt fattat poängen med gymnastikhoppning. Hon vill ha fristående hinder och kunna galoppera på. Hade verkligen behövt banpersonal då bommarna sprutade, är riktigt jobbigt att hoppa av och på. När jag vände upp mot serien ville hon dra på, när jag bromsar spänner hon emot och river bak. Så höll vi på ett tag, fram och tillbaka, upp och ner. Till slut höjde jag räcket och oxern till 90 för att se vad hon skulle göra. Då jäklar vaknade hon och lyfte vackert på fötterna över alla hinder/bommar. Det blev klapp på halsen och skritt på lång tygel. Tycker dock att hon ska kunna hoppa 60-70 utan att göra plockepinn av allt.

Efter lunch la jag ut två hinderstöd och två galoppbommar med bommar som infångare för Falcao. Hade ingen hjälp på backen och jag ides inte hoppa av för att bygga ett hinder, men vi galopperade över bommarna utan problem. Ska se om jag kan få någon att hjälpa mig imorgon så kanske vi försöker oss på ett litet kryss. Falcao är dock ingen talang på att hoppa, men han kanske kan lära sig. Han verkar iallafall tycka det är lattjo lajbans då han drog en liten repa efter bommarna. Kul att han äntligen är lite på! Idag började han faktiskt trava utan protester, 1-0 Astrid-Falcao.

Förlåt för mina monsterlånga inlägg, tänker att jag bara ska skriva ett par rader och slutar med en uppsats. Hoppas ni orkar läsa!

Natti

Astrid


Läst 13973 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
21
2013

Jag förstår bara inte hur fort tiden går. Tänk att det snart är december!! Jag har faktiskt börjat räkna ner i smyg, har hemresa bokad mellan 19:e dec - 3:e jan. Det blir första gången på två år som jag är hemma i Piteå mer än en vecka. Ska bli väldigt skönt och jag tycker att jag förtjänar en lite längre semester :) När det bara är en vecka får man stressa för att hinna med allt man vill göra samt hälsa på släkt o vänner. Ska även bli jättekul att rida elefanthästen som tydligen gör byten nu!

På tal om byten så har jag börjat med Prinsessan. Hon verkar förstå snabbt och andra gången någonsin jag frågade bytte hon rent. Smart tjej <3 Hon går för övrigt jättebra nu och jag längtar till dressyrfinalen som går i mitten av december.

Övriga hästar fortsätter tuffa på fint. Ulisses har jag börjat trava några minuter uppsuttet nu och han känns fräsch än. Falcao har haft ett litet tonårsuppror och inte velat börja trava. Det är bara alldeles i början när jag ska sätta igång i trav, då stannar han och står pall. Försökte först att vara hård och säga åt ordentligt, men då gick vi mer bakåt istället för framåt. Nu har jag bytt till "sto-taktiken". När jag lägger på skänkeln och han stannar lättar jag i tyglarna och så fort han tar ett kliv framåt ger jag massor med beröm. Efter bara ett par gånger går det mycket bättre och jag tror inte det kommer ta länge innan det försvinner. Han är ju som lite rolig den där, men när jag väl fått honom i trav går han riktigt fint nu! Framåtbjudningen är mycket bättre sedan vädret blivit lite kallare. Han är riktigt rolig att rida och får man honom på sin sida kommer han bli en fantastisk dressyrhäst.

Elmo fick gå med kandar idag för första gången. Normalt skulle jag aldrig börja med kandar i denna ålder, men eftersom planen är att han ska gå we till våren tänkte jag testa (tränsbett är inte tillåtet i we). Jag kände inte någon direkt skillnad och Elmo verkade trivas med två bett i munnen. Fina lilla killen. Har även ridit Flor och Zarco idag som båda var lite spända, de är ljudkänsliga bägge två och det var blåsigt idag. Kan bero på det, släppte iallafall i slutet av passen så jag fick avsluta med bra känsla.

Och om någon missat matchen mellan Sverige - Portugal så kan jag meddela att Portugal vann och är kvalade till VM... Har fått höra det x antal gånger idag, men nu har jag bytt så jag heja minsann också på Portugal :) hehe.

Är spännande i helgen då Piteå Ridklubbs elitlag i hoppning är nere på Strömsholm och hoppar semifinal. Lycka till brudar!!!!

Natti
Astrid

Längtar ganska mycket efter de här två nu.


Läst 14850 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Hoppas ni fick en bra helg, min spenderades hos Amelia i Pacos de Ferreira. Hon hade middag igår kväll tillsammans med sitt team från ambulansen (hon är inte färdigutbildad, men jobbpraktiserar??) och de bjöd in mig. Det var jättekul att träffa Amelia igen, för er som inte vet så blev vi kompisar när jag jobbade på Classical Equines. Jag stannade över natten och spenderade hela söndagen där. Var en väldigt skön söndag med filmmys och kaffe-häng.

Som jag skrev tidigare under veckan så har hästarna gått riktigt bra. Det höll i sig hela veckan och jag tycker alla har tagit ett kliv framåt efter Golega. Carolina testade rida Flor för första gången igår och det såg så fint ut. Tycker det är ett bra kvitto att en annan ryttare sitter upp och tycker att hästen är lättriden. Har ridit en bra övning som gjorde hästarna lösgjorda och "lika i tyglarna".

Övningen var iallafall att rida på 20-meters volt och man kan variera lite hur man känner för. Jag red i både trav och sedan i galopp. Börja med att flytta hästen undan för innerskänkeln och höja innerhanden lite för att få böjning, lätt yttertygel för att ge plats. Om hästen blir obalanserad kan man ta någon halvhalt på yttertygeln för att ha ytterbog på plats. Men helst ska man störa så lite så möjligt och rida med samsidiga innerhjälper. Då hästen kliver undan fint i samma rytm (jag red typ 1/3 varv), lätta på innertygeln, låt hästen räta ut sig själv i yttertygel och rid med lite längre steg ungefär 1/3 varv. Sedan kan innerskänkel och innertygel komma igen och ytter mjuknar av. Första gångerna kändes det sådär för mig, men när man fått in flytet och hästarna är med på noterna gick det bra. Jag tycker det är en bra övning att rida på "en tygel i taget" då hästarna får balansera upp sig själva och blir rakriktade.

Har man en yngre häst räcker det med att de bara kliver undan ett par steg och därefter rider man på framåt igen. Man behöver inte göra så stora skillnader på steglängden, kanske sätta sig när det är undan och gå över till lättridning när det är framåt. På en äldre häst kan man fråga efter mer tvärning, böjning och stegförändringar. Man kan göra kortare intervaller mellan framåt och tillbaka. När man gör över till att flytta hästen är det viktigt att inte bromsa med tyglarna utan använda sätet (takten i lättridningen) och den sidförande rörelsen till att hästen samlar upp sig själv. Man behöver inte tänka så mycket på att bromsa, mera att bibehålla flödet. Även om det inte går första gången är det viktigt att ha is i magen. Fortsätta försöka tills hästen lyssnar på små hjälper och förstår övningen.

Oj, hade inte tänkt att det skulle gå åt så många ord till att förklara en väldigt enkel övning. :P

Inser att det kanske inte alltid är så lätt för er att förstå mina uttryck. För mig är det självklart, men det är ju hur jag tänker och känner när jag rider. Ni får hojta till om ni tycker något låter helt knasigt.

Sov gott!


Astrid

Kort från Golega 1 på natten taget av Laura :)


Läst 14669 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
14
2013

Go kväll!

Har mixat ihop en liten film på Elmo från det då Sanna var här. Jag är rätt ny på att redigera filmer och mina snygga övergångar kom inte ens med.. Jaja, huvudsaken är ju att ni ser hästen! Men visst har han blivit duktig? Jag la ju upp en video på honom från i somras och jag tycker han har gjort stora framsteg. Framförallt i galoppen där han kan sätta sig riktigt bra nu och även länga fint.

Måste säga att en kort vila för hästarna och inspiration för mig var en utmärkt kombo. De har gått super sedan jag kom tillbaka från Golega. Till och med Falcao som inte brukar gå så bra efter uppehåll gick riktigt fint idag. Prinsessan har varit laddad, men fin. Försöker få lite bättre ordning på vänster galoppen. Fokus ligger på att styra istället för att leda och tycker det fungerar bra. Känns som att jag stör henne mindre, lättare med balansen och hon måste gå mer exakt och in i tyglarna. Man får ett tydligare kvitto på när det är bra helt enkelt. Flor var riktigt fin idag, hon kommer bli en rolig häst. Kvick och känslig utan att bli hysterisk. En typisk lusitano! :D

Ulisses fortsätter se riktigt fräsch ut, håll era tummar att det fortsätter så! Ska börja liiiite mer, några minuters trav och lite längre skritt. Längtar efter att träna med min prins. . .

Idag red jag förresten i T-shirt. 1-0 Portugal - Sverige

Sov gott!


Astrid


Läst 15429 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
13
2013

Kom hem sent söndagkväll med tåget från Golega. Vilken vecka det var! Underbara människor, vackra hästar och massor med galenskaper. Jag skulle jättegärna vilja berätta exakt om hur det är, alla intryck och händelser. Men det är något man måste uppleva på plats för att förstå. 

Jag kan delge att vi sov trångt på morgonen, kollade på hästar, tävlingar, shoppade hästgrejer på dagarna och dansade på nätterna. Vi hade fantastiskt roligt hela tiden och även fast det var mitt tredje år gick jag omkring med gapande mun och stirriga ögon. 

Det har gjorts ett videoklipp från årets feira som jag tycker sammanfattar det ganska bra. Hästar, hästar och mer hästar! Om ni gillar hästar tycker jag definitivt ni ska göra ett besök nästa år. Då kanske jag kan få en svensk hejarklack när jag tävlar ;)

Ska skriva om mina kusar imorgon. Nu ska jag ta igen lite sömn !

Natti

Astrid


Läst 15369 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
06
2013

Jag, Sanna och Karin har haft supermysiga dagar. Ikväll åkte vi in till Porto och käkade middag. De har även varit flitiga med att filma och ta kort när jag rider vilket är toppen :)

Imorgon efter lunch åker vi ner till Golega och på kvällen kommer även Moa och Elina. Ser så mycket fram emot det!

Tyärr kommer jag inte ha möjlighet att blogga, ska ge rapport på måndag.

See you!

Astrid

Elmo tränas inför att gå we nästa år. Inga problem so far!

Fölisen Imperador. Använder min fina Hippson-väst flitigt ;)

Guapa, söt som socker <3

Imperador

Fina Prinsessan <3

Vackra Zarco är nyfiken

Falcao skötte sig fint idag

Vår kväll i Porto


Läst 16300 ggr Kommentarer Kommentera

Kommande vecka har blivit en av årets höjdpunkter för mig. Det är nämligen dags för Feira Nacional do Cavalo i Golega. Detta blir mitt tredje år där och jag längtar så jag håller på att sprängas!

För er som inte vet vad en feira är så kan man översätta det till festival/marknad. Det kan vara med olika teman, ibland är det jordbruk, mat eller häst. Trofa och Ponte de Lima är också feiror. Feiran i Golega är den största i Portugal under året, jag har inga siffror på hur många människor eller hästar som befinner sig där under veckan, men det är många!

Feiran pågår mellan 1:a till 11:e november, men det är helt klart de sista dagarna som det är mest folk. Under veckan hålls tävlingar i hoppning, dressyr, working equitation, körning, horseball, portugisisk dressyr (dressyttest från we med portugisisk utrustning). Det arrangeras även tävlingar i modell- och gångarter från 1 år upp till 5 > äldre. Sedan händer det en massa andra saker inne på arenan, uppvisningar och annat kul. Dessutom tar folk dit sina hästar för att bara rida runt och ha roligt. Så klockan 3 på natten kan arenan och spåret runtom (plus överallt annars) vara fullt med hästar. Alla portugiser som håller på med hästar åker dit, det kan vara för att delta i tävlingar, göra reklam för sitt stuteri eller sälja hästar. Det är även bra shopping då det finns stånd överallt där du kan köpa utrustning, portugisiska kläder, portvin m.m.

Golega är normalt en lugn liten stad, men under denna vecka är det alltså fullt med folk och hästar. Allt förvandlas till stånd eller restauranger. Folk hyr ut sina hus till feira-besökare. Det är verkligen en upplevelse att vara där och jag rekommenderar alla hästälskare att någon gång i livet besöka Golega första veckan i november. Tyvärr så är inte allt toppen, man får vara beredd på att se berusade ryttare på hästar som har varit ute i flera timmar, vagnshästar som får dra tungt, någon som är halt och så vidare. Man skulle vilja rädda alla dessa hästar, men jag tror att arrangörerna har blivit lite tuffare mot dålig horsemanship då det är så många turister som reagerar. Antar att portugiserna själva är så vana vid att se det så de knappt reagerar.

Iår tar vi tyvärr inte med några hästar. Planen var ju att åka och tävla med Ulisses, men pga skada så blir jag hästlös. Men det blir nog bra iallafall och vi kommer bli ett stort gäng. Imorgon åker jag och hämtar mina underbara vänner Karin och Sanna på flygplatsen i Porto. De ska vara här med mig ett par dagar, på onsdag åker vi 3 plus Carolina ner till Golega med tåg. Vi ska bo med några kompisar från we-gänget och på kvällen kommer två underbara vänner till, Moa och Elina. Vi 5 brukade alltid vara med varandra och hade hästar på ridklubben hemma i Piteå. Ska bli så kuuul att återförenas! Dessutom kommer Laura från England på onsdagen samt Ginnie, som är från Sverige och jobbar för en annan uppfödare här i Portugal. Torsdag kväll kommer Maria, Ellinor, Ewa och Björn. Det kommer bli magiskt!

Första året då jag jobbade hos Carneiro. Övre bilden är med Pedro och hans gäng som jag träffade där. Andra bilden är på mig, Trish, Zorro och Amelia. Det var roliga dagar, men då vare jag rätt ny i landet och kände inte så många. Jag gick nog mest runt i chocktillstånd 5 dagar.

Förra året var jag lite mer hemma i stan. Jobbade hos Paulo och Georgia så det var nära hem. Det var mycket jobb för mig, Rosanna och Laura. Men förutom att jobba och ränna mellan azinhaga och golega hann jag med att tävla Sado i dressyr och umgås med mina fina vänner som var där. Iår blir vi alltså en till i gänget :)

Natti

Astrid


Läst 21057 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.