Portugal-bloggen
JAN
28
2014

Som ni redan vet så brukar jag longera på måndagar eftersom hästarna har vilat söndag och brukar ha mer spring i benen. Jag gör oftast arbete vid hand också som jag tänkte berätta lite om. Arbete vid hand är svårt, men roligt när man väl har hittat hästens språk. Att med små kroppsrörelser eller ljud kunna få hästen att göra tex en piaff är en häftig känsla. Jag använder mig normalt av en kapson i detta arbete.

När man ska börja med en yngre häst som inte har så mycket rutin i arbetet är det viktigt att de inte blir stressade eller rädda. Jag brukar börja med att vänja de vid pisken, du ska kunna röra hästen överallt utan att den blir spänd. Då det inte är något problem brukar jag börja med att gå bredvid hästen och träna halt. Om hästen stannar med ett bakben längre bak än det andra petar jag med pisken tills hästen kliver in med bakbenet och står parallellt. När hästen har mer rutin brukar jag försöka få den att kliva in ännu ett steg med bägge bakbenen, då är hästen mer samlad i halten och det är lättare att gå ur halten i tex passage. När hästen vet vad den ska göra brukar jag gå vidare med att rygga ur halten. Jag använder mig för övrigt av kommandot "ptroo" för halt och "back" för rygga. Först nöjer jag mig med ett par steg bakåt för att så småningom kunna göra en hel långsida utan något motstånd från hästen. När jag ber hästen om skritt igen ur ryggningen petar jag gärna lite med spöet på ett bakben för att hästen ska "trampa till" in i skritten och inte stanna upp. Min tanke är nämligen att hästen ska kunna komma till samlad trav direkt ur ryggningen och ännu senare i utbildningen börjar man fråga efter steg i piaff. Därför är det viktigt att hästen går med aktivitet ut ur ryggningen. När hästen vet vad man vill brukar det räcka med kroppspråk och röstkommandon för att den ska gå in i halt, rygga och trava.

En annan övning som portugiserna använder sig mycket av är sidvärtsrörelser vid hand. Att man kan stå mer eller mindre stilla i mitten och föra pisken mot hästens inre bakben för att den ska gå undan. Det är bra gymnastik för hästen att kliva åt sidan med stora steg på en liten volt. Därefter kan man gå ur volten och använda sig av ett rakt spår, fortfarande med pisken mot inre bakbenet, i öppna. Du kan även byta varv och flytta hästen i skänkelvikning mot väggen. Då är föraren på hästens yttersida. Dessa övningar är både bra för att gymnastisera, göra hästen uppmärksam på lätta hjälper och ha respekt för föraren genom att den måste gå undan hela tiden. Som sagt, det är väldigt viktigt att man har tålamod så att man inte får en rädd häst. Lika viktigt är det att man säger ifrån om man har en mer dominant häst som "går över en".

En annan rolig övning som lusitanos ofta vet är spansk skritt. Kan skriva mer om hur jag tränar det en annan gång :)

Ha en underbar tisdag!

Astrid


Läst 19654 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
24
2014

Hej på er!

Under veckan har jag påbörjat uppdrag bantning på Flor och Falcao. Båda två är alldeles för tjocka så nu blir det mycket galopperande. Men de går superfint i ridningen trots tjocka magar. Har mest ridit inne pga vädret, men nu är vädret bättre och då är jag såklart på utebanan.

Även Prinsessan har fått galoppera på idag. Sedan jag kom tillbaka från Sverige har hon haft så himla mycket energi. Idag tänkte jag att hon skulle få springa av sig lite så jag ställde mig i lätt sits och lät henne gå i ett fräscht tempo. Vet inte hur många varv vi gjorde, men till slut taggade hon ner och gick att jobba. Kändes riktigt fin och lösgjord efter :)

Ulisses rider jag nu på halvfart. Hovslagaren har korrigerat skoningen så vi får se om det kan ha varit tryck på sulan som gjorde att han inte var ok nu när jag kom tillbaka efter jul. Han tycker nog om att vara tillbaka i arbete efter så långt uppehåll. Siktar på att ha honom startklar i april då första omgången i det regionala championatet går. Första tävlingen är i Trofa i mars, men då det kommer vara många deltagare har de delat upp nivåerna. Consagrados A som är på enhandsfattning är först i april.

Zarco har vår granne ridit i veckan. Han har en klient som ska prova och vill rida hästen innan. Lite tråkigt för mig då jag "bara" har 4 hästar för tillfället. Jag har 4 föl att jobba med, men tror min ridsituation kommer bli bättre efter Trofa.

Vi har årets första dressyrtävling inplanerad. Det kommer hållas en regional tävling i Braga den 9:e februari. Det blir Prinsessan, Queeny och eventuellt Venturoso och Flor. Vi får se hur de går och om Carolina hellre tränar inför we. Ska bli roligt att komma igång med tävling efter jullov och nu är det en nivå upp för mig och Princess. Tror inte det är några större svårigheter i det test vi ska göra på denna tävling. Med Flor ska jag testa rida programmet och se om det går. Hade varit bra att komma ut på något innan Trofa så man ser hur hon beter sig utanför gården.

Nu ska jag sova. Kan ni förstå att det är fredag imorgon??? igen!!

Natti

Astrid


Läst 18015 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
21
2014

Detta föl är helt klart en av mina favoriter! Invicta är en så himla glad och nyfiken lite häst, dotter till Ulisses. Hon föddes först av alla förra året, så nu bllir hon ett år. Hon ska visas i Trofa och därav bilderna då vi springtränar :P

Även fast ridning är det jag föredrar måste jag medge att det är himla kul att jobba med fölen. De gör snabba framsteg och jag tycker det är häftigt att få varar med från början. Det är ett stort ansvar då det lätt blir fel.

Ursäkta den dåliga uppdateringen, ska skriva mer imorgon. Nu säger mina ögon att det är dags att sova :P

Natti

Astrid


Läst 18862 ggr Kommentarer Kommentera

Jag kanske inte har någon rätt att klaga på vädret, men fy vad less jag är! Jag vet inte hur mycket det har regnat nu i januari, men det är massor. Uppehåll till och från, men så kommer det skurar som håller i olika länge. Ibland bara störtar det ner, ni vet då man tänker "nu kan det omöjligt regna mer" och då vräker det ner lite mer..

Som ni förstår har jag fått hålla mig inomhus med hästarna sedan jag kom tillbaka från Sverige. Någon dag har det gått att rida ute, men det är svårt då det regnar så mycket för underlaget att återhämta sig. Lite svårt att göra det jobb man vill i vårt lilla ridhus, men det är ganska nyttigt då man verkligen får kvitto på styrning och framåtbjudning. Falaco och Flor mådde bara bra av en vila, de har gått toppenkanoners bägge två. Prinsessan är mer normal nu, brunstig och inte riden på nära 3 veckor var ingen bra kombo. Så fort jag la om skänklarna spände hon upp sig och blev helt tråck. Hade några spännande luftsprång också. Nu när hon har fått jobba av sig överskottsenergin och brunsten är över går hon som vanligt. Tackar för det! Zarco var sådär rolig första dagarna efter jag kommit tillbaka. Nu går han riktigt bra igen och igår fick jag lite tips av vår granne. Han har ridit ett par hästar med samma blodlinjer och kände igen våra problem. Idag kändes hästen som smör och vi gjorde ett par fina byten.

Manuel har övertagit Elmo och siktar på att starta we i vår. Kul att han är peppad och vill rida, lite trist för mig att tappa en häst efter ett år av arbete. . That´s life helt enkelt. Men nu när Zarco går så bra har jag haft funderingar på att försöka få honom startklar i we. Fast då blir han väl såld innan första tävlingen :P Vi får se.. Ulisses har blivit skodd lite annorlunda nu och jag tycker han rör sig bättre. Håller tummar och tår att han ska vara i tävlingsform under våren. Som ni förstår har jag ovanligt få hästar att rida för stunden. Jag har haft en extra-häst i Venturoso eftersom Carolina har haft mycket med skolan. Annars håller jag på mycket med fölen som ska visas i Trofa. Jag tycker det är jättekul att jobba med unghästarna, det går fort framåt och de har allihopa en härlig attityd.

Håll tummarna att solen tittar fram snart :)

Kramar

Astrid

Snygga Zarco fick vara fotomodell idag. :)


Läst 17108 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
11
2014

TV

Då har man fått se sig själv på tv för första gången. Portugal har en hästkanal som sänder en gång i veckan och denna veckas avsnitt handlade om dressyrfinalen. Jag var ganska nervös när de intervjuade mig och det märks på mitt hysteriska skratt. . Men lite fränt att få vara med, de flesta inom hästfolket i Portugal kollar. Måste också jobba massor med mitt engelska uttal, inte ok..

Här är länken där man kan se hela avsnittet, jag tror jag är med från 4,5 minut. Om ni har tid får ni gärna kolla :)

http://www.equitacao.com/videos2.php?nvideo=473

Hästarna här hemma går fint. Är väl Prinsessan som inte har varit så rolig, när jag lägger på benen blir hon helt tråck och har varit en del i luften. Hon är dessutom brunstig vilket gör henne värre. Tror det kommer gå över om några dagar, men lite jobbig är hon. Som jag säger i intervjun, stark karaktär.. Falcao får nog veckans guldstjärna, gått riktigt bra och är mycket stabilare i framåtbjudningen. Kul!

Nu sovdags!

Astrid


Läst 16397 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
09
2014

som blev en lavin, typ. Ja jisses vilken respons det blev på mitt förra inlägg. Jag är jätteglad att så många är engagerade och vågar diskutera, både för och emot (och att de flesta håller med mig;). Helt sjukt att nästan 9000 personer har läst på mindre än 2 dagar. 

Jag känner inte att jag behöver "möta upp" så mycket. De som har kommenterat något jag inte håller med om har någon annan klok människa gett svar på. Har min personliga vapendragare Karin Alm som gav ett precist svar i kommentarfältet. <3

Vad som än kommer ur detta hoppas jag att någon fick sig en tankeställare. Många tycker det var modigt att jag tog ställning och skrev det jag gjorde. Men för mig är det en självklarhet att man kan prata och diskutera ämnet. Om det ska bli någon förbättring måste man vara öppen med att prata ridning. Det är klart det är jobbigt att bli kritiserad, men man måste kunna ha självinsikt. Vi ryttare behöver ibland bli ifrågasatta och få frågan varför man gör på ett visst sätt. Att man faktiskt har en tanke bakom sin ridning och inte bara gör för att någon sa så. Det tycker jag för övrigt är ett bra mått på en duktig tränare, att de kan motivera varför.

Hoppas alla har kikat på mina youtube-tips och läst en massa ridböcker. :)

Sov gott!

Astrid

Ett par bilder på fina Imperador das Arcas. Ulisses är pappa.


Läst 18728 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
07
2014

Hej på er!

Efter mitt hembesök i Piteå känner jag att jag måste lufta mina åsikter om den ridning som pågick på hemmaklubben. Innan hade jag hört mammas deprimerade kommentarer om gramantyglar och tråkig attityd över telefon. Jag trodde inte det var så farligt, men flertalet av de ryttare (inte alla!) som jag hann se var inte alls någon trevlig upplevelse. Nästan alla i stallet, särskilt ponnyryttarna, använde sig av gramantyglar och fokus låg mest på att hästen skulle böja på nacken. När jag var hem förra gången som var under påsk såg jag ingenting av detta. Så denna utveckling måste ha kommit rätt nyligt och det är skrämmande att se hur fort denna "trend" spridit sig. När, var och hur blev det såhär?

Jag själv tycker att gramantygel bara ska användas vid vääldigt få tillfällen.

1. Om man har en halvvild häst som man ska rida ut med eller liknande kan det vara en nödvändig säkerhetsåtgärd.

2. Annars bör den ENBART användas av en mycket skicklig ryttare för att korrigera ett problem och det ska vara tillfälligt, inte dagligen. Fast jag tror att när man har blivit en skicklig ryttare behöver man den inte. 

Jag själv har testat sätta graman på EN av alla hästar jag ridit. Det var en häst som hade en hel del problem i kontakten och var ganska svårkontrollerad emellanåt. Jag hade på den några enstaka gånger för att rätta problemet och sedan åkte den in i sadelkammaren igen. Annars har jag aldrig haft något behov av denna hjälptygel. Därför tycker jag det är trist att se barn och ungdomar sitta med graman på deras ponnyer för att "komma igenom" eller vad det nu kan finnas för argument. Fokus hamnar på helt fel saker och du får aldrig något "kvitto" på vad du frågat efter. Det är ju vad som händer där bak som påverkar vart hästen har huvudet (om nu någon hade missat det). När hästen är lösgjord och på tygeln har det alltså att göra med bakbensaktivitet att göra. Sedan måste hästen vara avspänd, använda ryggmusklerna och bålen korrekt och DÅ kommer hästen att gå på tygeln. Använder man graman vet du inte om hästen böjer på nacken för att den jobbar rätt med resten av kroppen eller om det är för att den inte har något val då gramanen tar emot. Du får ingen känsla i ridningen, tar jag för hårt i tyglarna kommer hästen förmodligen att protestera men med graman kan den inte göra det. Om du tvingar hästen kommer det att bildas spänningar (mentalt och/eller fysiskt) och en spänd häst kan inte arbeta korrekt.

Sedan vet jag inte om gramanen är grundproblemet, det är ett stort problem, men varför rider man egentligen med graman? Jag tror att det kommer mycket från vilken attityd man har till hästen eller att man inte har kunskap. Många säger att de älskar sin häst, men sedan sitter de och sliter i tyglarna och sparkar i sidorna. Hur kärleksfullt är det? Nu säger jag inte att man måste rida utan sporrar och bett för att vara snäll mot hästen, men man kanske ska ta sig en tankeställare ibland hur man vill rida. Ibland måste man använda starkare hjälper, men det ska vara genomtänkt och att du kan göra det korrekt för att sedan rida med de allra lättaste hjälperna. Annars kanske det är fokus på sits och att rida vägarna korrekt (styrning mao) som behövs. Hästen kanske inte böjer på nacken, men man måste lära sig och se det långsiktiga med sin ridning.

Mitt tips till alla gramanryttare därhemma är att börja med att plocka bort gramanen. Läs, se och lär. Själv har jag aldrig läst en ridbok som säger att graman är lösningen på alla problem. Kolla på bra filmer på youtube, Ingrid Klimke är en exemplarisk förebild och serien Basic Training med Peter Amris är topp. Ta hjälp av en vettig tränare som har erfarenhet, Eva Holmgren och Maria Eriksson kommer regelbundet och är sjukt duktiga. Rid med på en ridlektion eller rådfråga en instruktör om bra övningar. Var snäll med din häst, det innefattar inte dra eller sparka. Var ödmjuk, lyssna och känn vad du får för svar.

Hoppas på en vändning till det bättre inom en snar framtid.

Tack o hej

Astrid
Läst 26894 ggr Kommentarer Kommentera

Då har jag gjort min första arbetsdag efter min 2-veckors semester. Det blev en toppenvistelse som vanligt hemma i Piteå. Jag träffade släkt och vänner, spelade tennis, red jättehästen, tryckte i mig godsaker och hade faktiskt lite tid till att vila. :)

Resan hem igår var lååång. Det som är jobbigt att bo uppe i Porto är att det går inga direktflyg från Arlanda vilket gör att jag måste åka med 3 plan för att komma hem. Kallax-Arlanda gick bekymmersfritt och jag sov hela vägen. Stolt över att jag och mamma inte bölade något vid avskedet som annars brukar bli jobbigt. På Arlanda hade jag 4 timmars väntan innan planet till Lissabon gick. Det blev 5 timmar pga försenat plan och flygtiden som normalt brukar ligga på just under 4 timmar blev närmare 5 och gjorde att jag missade planet till Porto. Som tur var gick det ett till klockan 22, detta blev också försenat med 40 minuter. Till slut fick jag kliva av i Porto då klockan var 23.30. Har inga problem att flyga (sover mest ändå), det är att sitta och vänta på flygplatsen som jag hatar. 1,5 utlästa böcker gjorde att tiden gick, men det är märkligt hur slut man blir av att bara sitta och vänta.

Var stel i hela kroppen idag och eftersom hästarna inte har gjort så många knop blev det longering av hela gänget. Det var nog lika bra då det var mycket krut i kusarna!

Fick ett varmt välkomnande av min portugisiska familj, dock inte av vädret. Inatt var det riktigt obehagligt med åska, regn och hård vind. Det har regnat massor sedan jag åkte till Sverige, massor av land och vägar är översvämmade. Hoppas att det ska bättra på sig så att man kan rida ute. Nu behöver vi ligga i hårdträning inför feiran i Trofa (första helgen i mars).

Ikväll blev det middag på restaurang med familjen och kusiner. Har dessutom packat upp (!!!!!) min väska under kvällen och nu är jag helt slut. Ser fram emot att rida lite imorgon, blir nog inga tuffa pass utan mer fokus på lösgörande arbete. Har dessutom fått inspiration från Maria och Björn som vi hälsade på ons-tor. Där fick jag rida lektion på Ville, Vandolf och Errac. Fick godkänt av min tränare, kändes bra. :)

Tusen tack till alla där hemma, ni är underbara <3

Sov gott

Astrid

Fick en fin julhälsning av Prinsessan och Ulisses :)

Inte så lätt att få med en mamma, dotter och jättehäst på samma bild.

Bobon <3

Jag och pappan på Krokodil, vi såg Euskefeurat som var superbra!

Härligt kusingäng på stugan. Vi hade mys med landhockey och korvgrillning.

Jag och Ville på Holmen

Fick en jättemysig julklapp av min portugisiska familj. Har ni sett någon mysigare morgonrock??


Läst 24674 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.