Portugal-bloggen
MAJ
30
2014

Go kväll!

Så sjukt kul det är att rida! "Mina" hästar går jättefint allihopa. Hoppas det håller i sig för på söndag har jag dressytävling med Enjeitado och Franja. Kommer rida samma klass som förra gången så får se om jag lyckas förbättra resultaten.

Har inte så mycket nytt att berätta förutom helgens tävling. Eftersom det har regnat en del i veckan har jag fått rida bland vinrankorna igen, men det verkar ju vara ett bra recept på fina hästar :) Idag kom solen fram igen och det verkar som att den håller i nu.

Nästa söndag får jag hämta Emmy Carlsson som kommer vara hos oss en månad denna gång. Ska bli jättekul och perfekt med hjälp i stallet.

Massor med grattis till Piteå RKs grymma elitlag i hästhoppning som vann dagens omgång i Älvkarleby och därmed vann hela serien! Detta innebär att de går vidare till semifinalen som kommer gå i Falsterbo. Lång resa, men norrlänningar är gjorda av hårt virke! Är så roligt att Piteå lyckas prestera så bra, men det är nog ingen slump då ryttarna heter Marie Viklund, Linda Marklund, Wilma Marklund och Hilda Öhman. Stilryttare hela bunten och dessutom sympatiska människor som är utmärkta förebilder. Grattis igen! Om någon vet någon som kan tänka sig att sponsra laget ner till Falsterbo tas tips gärna emot!

Hade ju några bilder på Franja också från feiran Expoegua.

Vi tog oss en tur lördagmorgon. Franja och jag är inte så bra på selfies :P

Natti natt

Astrid


Läst 15335 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
28
2014

Här kommer bilder från working equitation tävlingen. Detta är från speedtestet och prisutdelningen.

Först några bilder på min favorithäst i we. Otroligt härlig attityd och ryttaren Joao Duarte Rafael rider så fint. Detta ekipage ingår i landslaget för Portugal och i denna tävling tog de en andraplats.

En annan av mina favoritryttare är guld EM-medaljören Bruno Pica da Conceicao. Han vann tävlingen och är en riktig stilryttare.

Sedan tog jag några spontana bilder innan prisutelningen. Då kommer alla placerade ryttare in på banan och visar upp sig. Har även filmer från detta som jag ska lägga upp. Kul att se, vet inte om mammas Bobo skulle palla detta kaos med hästar :P

Natti


Astrid


Läst 16474 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
26
2014

Hej J

 

Vilken toppenhelg vi har haft!

Hade en perfekt födelsedag då solen tittade fram och hästarna gick kalas. På kvällen åt vi ute och fredag vid lunchtid drog vi iväg till Golega. Red ingenting på fredagen, allting drog ut så mycket på tiden och Franja fick vila efter resan. Träffade många bekanta ansikten, jag hann se några ekipage från working equitation rida dressyrtestet, god middag och en show med lusitanos fick avsluta kvällen.

 

Under lördagen pågick modell- och gångartstävling i olika klasser. De klasser som fanns var hingstar 1 år, hingstar 2 år, ston 1 år, 2 år, 3 år, ston med föl, sto med 3 deltagande avkommor (1 deltagande) och slutligen min klass som är för ridna ston (4 år >). Alla klasser förutom min visas hästarna vid hand i skritt och trav. Dessa klasser är för renrasiga lusitanos, det anordnades även klasser för korsning/sporthästar, men osäker på vilka klasser som fanns för dem. Eftersom min klass var sist red jag en sväng på förmiddagen. Franja är så otroligt cool, bryr sig inte om andra hästar, vagnar, människor eller hög musik. Många hade svårt att tro mig när jag sa att hästen bara är 4 år.

 

Runt 19 fick jag gå in på banan. Jag presenterade henne á la portugisisk style. Man får välja om man vill ha den engelska utrustningen eller den portugisiska. När man presenterar hästen riden rider man runt en triangel med varje sida ca 15 meter. Man kan ta ut svängarna och rida mer som en fyrkant för att visa så mycket som möjligt av hästens gångarter. Först rider man ett varv i skritt, därefter trav och slutligen ett varv i galopp åt båda hållen. Därefter tar man av sadeln och ställer upp hästarna på rad för att domarna ska kunna se och bedöma hästens exteriör.

 

Vi var fem stycken i min klass, Franja skötte sig super och vi fick en andraplats vilket vi var otroligt nöjda med. Jag tycker det var rättvist bedömt, ettan var riktigt fin och kommer från en välmeriterad uppfödare. Vi klådde också en av de största uppfödarna i Portugal J Men det är en otroligt fin häst och det känns kul att få kvitto på att fler tycker lika.

 

Efter vad som kändes som en seger firade vi med middag och sedan såg vi manövertestet i we. Det var en nationell we-tävling som anordnades under feiran med hela det portugisiska landslaget som deltog. Mycket inspirerande att se så mycket bra ridning och fina hästar.

 

Söndag träffade jag en annan svenska som bor och jobbar med hästar här. Det är Ginnie Palm som jag lärt känna under min tid i Portugal. Det var kul att ses och surra häst och lite skvaller. Vi såg speeden i we som gick på fm. Efter lunch var det dags för prisutdelning för de som placerat sig i modell- och gångartstävlingen. Det var bara att göra iordning sig själv och hästen för att visa upp sig en gång till. Efter en lång väntan var det vår tur, många som tittade så det är ett bra tillfälle att visa upp hästen. Till slut fick vi packa ihop oss och åka hem, blev rätt sent innan vi var hemma och jag tror Franja tyckte det var skönt att gå in i sin box.

 

Oj vad långt inlägg det blev. Hoppas ni orkar läsa. Nu ska jag dra tillbaka och jobba de andra kusarna J

 

Kram
Astrid

Har massor med fler bilder som jag ska lägga upp, men här kommer en från prisutdelningen med Renato på sidan av Franja.

Här är en bild från min födelsedag. Kan inte bli mycket bättre :)


Läst 13806 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
22
2014

Ok, nu räcker det med regn.. Har regnat ordentligt nästan hela dagen idag. Hade ett par uppehåll då jag lyckades ta mig ut och rida. Underlaget på banan blir väldigt fort för blött och halkigt. En av hästarna gick omkull idag då jag hade honom lös på fyrkanten, fast med inspänningar för att han inte skulle springa omkring helt okontrollerat. Han har normalt inte så bra ordning på fötterna och med det halkiga underlaget blev det svårt när han drog på i en kurva. Såg rätt obehagligt ut, men han såg ok ut efter och jag kollade honom igen på eftermiddagen. Kanske han känner sig lite stel imorgon, men ingen större skada skedd.

 

På eftermiddagen red jag Altivo och Enjeitado mellan vinrankorna. Man får ha lite fantasi när man inte har ridhus. Var bra med lite sluttande mark där jag jobbade i långsam trav uppför och även galoppfattningar med Altivo. Får nog rida där imorgon också då regnet verkar stanna imorgon också. På fredag hoppas jag att prognoserna har rätt och att solen återvänder. Då drar vi nämligen till Golega där det är en feira som kallas Expoegua. Det är Franja som ska visas i modell- och gångartstävlingen för ridna ston. Ska bli jättekul att åka på äventyr och se hur hon står sig i tuffare konkurrens. Vi är tillbaka lördag eller söndag, beroende på hur det går. Om vi kommer hem redan på lördag åker vi mest troligt till en annan feira på söndagen. Kul med fullspäckat schema J

 

Nu är klockan över midnatt (svensk tid) så numer är jag 23 år gammal. Känns bra. Har redan haft ett födelsedagsfirande ikväll då Renatos systerson blev 4 år. Är riktigt mätt efter alla grymt goda efterätter. Sova.nu

 

Kram

Astrid

Mycket namnam och man ser inte allt.


Läst 13478 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
19
2014

God kväll,

 

Idag har det regnat lite för första gången på länge. Var rätt skönt att inte behöva jobba i stekande hetta och slippa vattna ridbanan :P

 

Idag stod det longering på schemat. Alla kusarna fick sig ett pass med chambon, det är en hjälptygel jag tycker är bra att använda sig av vid longering. Att hästarna kan sträcka framåt-nedåt av sig själva är det optimala, men jag är inte riktigt där ännu. Jag har alltid kapson när jag linar, den gör det lättare att jobba med böjning och att hästarna tar stöd i linan. Kapsonen är även toppen när man jobbar hästarna vid hand. Hemma i Sverige tror jag det vanligaste är att man kopplar longerlinan i bettringen på olika sätt. Det kan bli ganska skarpt för hästen och du har svårare att få igenom böjningen på samma sätt än om du har en kapson som verkar över nosryggen. Det blir med andra ord mer tydligt för hästen när du tar i linan med kapson än om det verkar bettet. När jag inte hade någon kapson då jag var hemma fäste jag linan i inre bettringen och ringen på nosgrimman (remontnosgrimma). Det fungerade bra och det blir inte lika skarpt då det mestadels verkar i nosgrimman.

Inspänningar använder jag mig av ibland på de yngre hästarna. Beroende på hästen så longerar jag några minuter med inspänningar innan ridning. Jag tycker denna hjälptygel kan vara bra för en häst som inte är så befäst i kontaken, kanske drar lite i tyglarna och är allmänt ostadig. Då får den känna en "ram" och när det är dags att rida är hästen redan "i tyglarna". Självklart är det viktigt att inte spänna in hästen för kort och när hästen är ovan ännu lösare. Sedan kan det finnas hästar som inte alls fungerar bra med inspänningar (tex hästar som inte vill ta kontakten) och då longerar jag enbart med kapsonen innan ridning eller longerar inte alls. Det gäller att se och känna av vad som är bäst för varje häst.

 

Mitt nästa mission blir att fixa bommar. Vi har en hel del material som jag tror jag kan använda mig av. Är både bra för hästarna och roligare för mig att longera. J

 

Ska se till att komma i säng i tid ikväll, igår var det bio som slutade sent på kvällen. Kan rekommendera filmen Hercules. Kanske inte till mamma…

 

Kram

Astrid

Ett av mina mål i longeringen är att hästen själv ska kunna sträcka framåt-nedåt och hålla balansen samt tempot.


Läst 20026 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
16
2014

Hej!

 

Har inga direkta nyheter förutom att mamman är återlämnad till Sverige. Vi fick en underbar söndag som spenderades i Povoa de Varzim som ligger vid havet. Strosade omkring och hade en god lunch där vi kunde titta ut över havet. Blåste rätt bra, men det fanns några tappra som solade på stranden. Häftiga vågor. På vägen hem åkte vi förbi Ikea. Nu är mitt hem mycket mysigare och praktiskt, mammor är himla bra att ha. Avslutade kvällen på en restaurang inne i Guimaraes. Skjutsade henne till flygplatsen i tisdags och även om jag hatar att säga hejdå gick det ändå rätt ok. Vi ses nog snart igen J

 

Hästarna går riktigt fint nu vilket såklart är jätteroligt. Tävlingen gav mig bra motivation och nu vet jag hur Franja och Enjeitado beter sig ute samt vad vi behöver förbättra.

 

Det börjar bli varmt nu, helt perfekt temperatur enligt mig, runt 27-28 grader. Den stora nackdelen när solen är framme hela dagarna är att utebanan blir megadammig. Måste vattna 2-3 ggr om dagen vilket inte är min favoritsyssla. Men förhoppningsvis blir de snart klara med den stora banan som kommer ha automatisk bevattning.

 

Tog lite kort på Dijambo igår när han sprang lös. Det är den enda i stallet vi har till salu för tillfället. Han är 6 år, hingst. 156 cm i mankhöjd och jättetrevligt temperament. Ganska basic i ridningen, men han gör skolor, förvänd galopp och jag har påbörjat galoppombyten (vilket han verkar ha lätt för). Planen är att han ska gå we om han inte hinner bli såld före. Jag tror han kommer bli toppen för det då han är orädd, bra galopp och perfekt storlek för tighta svängar. Det är en trevlig liten häst som utvecklas varje dag så jag ser fram emot att jobba vidare med honom.

 

Nu ska jag dricka mitt kaffe i solen innan jag åker tillbaka till kusarna J

 

Kram

Astrid


Läst 16582 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
11
2014

God morgon!

Så jäkla fina hästar jag får rida. Igår skötte de sig super, första gången för både Franja och Enjeitado att vara på dressyrtävling. Började med Franja på morgonen som gick lättaste klassen preliminario. Hon är ju bara för cool, 4 år och med så lite träning. Jättefin på framridningen, inne på banan skötte hon sig också, lite rädd för domarbåset och det blev en fattning i fel galopp + ett avbrott. Traven var taktmässig och i skritten något spänd. Landade på 65,9 % och en andraplats vilket jag tycker är helt ok för en debut :)

Enjeitado red jag på eftermiddagen i elementario (typ LB-LA nivå). På framridningen var han helt hysterisk i början och jag tvivlade på att jag skulle kunna genomföra ett program. Han gnäggade åt de andra hästarna och var som en tickande bomb. Jag fick rida allt jag orkade och när det var min tur att gå in på banan kändes han lite mer ridbar. När jag red in på banan och jag inte hade de andra hästarna så nära kunde han slappna av lite och fokusera. Inga missar utom att han var genomgående för spänd, men med tanke på hur han varit på framridningen var jag sjukt nöjd. Stolt över mig själv att ha fixat det. Att vi dessutom fick exakt samma poäng som Franja och vann klassen gjorde min dag.

Både jag och min chef var nöjda och glada över hästarna. Fick mycket beröm av andra som var imponerade av hästarna. Ser fram emot att se deras utveckling och vad vi kan åstadkomma i framtiden.

Har bara bilder på Franja som duktiga Telma Oliveira har tagit. Har på Enjeitado som jag får lägga upp senare.

Ha en fin söndag, jag o mamma ska åka till havet o njuta.

Kram

Astrid


Läst 16776 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
10
2014

Imorgon är det dags för årets första tävling. Hoppas att hästarna sköter sig och att jag lyckas presentera dem på bästa sätt. Kändes super idag, men hästar är hästar och allt kan hända.

Ikväll har jag och mamma gjort en svensk 3-rättersmiddag. Blev löjromstoast med creme fraiche och rödlök samt gott hårdbröd med västerbottensost och hjortronsylt till förrätt. Varmrätt var souvas (stekt renkött), lax till mig, pitabröd och en massa olika tillbehör. Fetaost, sallad, vattenmelon, tomat, gurka, aioli bland annat. Efterrätt blev blåbärspaj med mandelmassa och vaniljglass. Supergott, supermätt och supertrött. Vi fick godkänt och full pott på efterrätten. :)

Nu hopp i säng och rida igenom programmen i huvudet innan jag somnar.

Önska oss lycka till imorgon, lovar ge rapport.

Natti

Astrid

Franja debuterar i dressyr imorgon.


Läst 17311 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
08
2014

Hej på er!

I tisdags hämtade jag mamma på flygplatsen i Porto. Vi har spenderat mesta tiden i stallet, pratat om livet, nyheter och såklart en massa hästsnack. Igår såg hon mig rida och idag har hon fått rida ett pass på hingsten Altivo. Efter en underbar lunch här hemma ute i solen filmade mamma när jag red igenom programmen på Franja och Enjeitado. Bra att ha ett par ögon på marken och få se sig själv rida. De känns fina inför lördagens dressyrtävling och jag är superladdad. Dessutom hade mamma med sig en ny hjälm och vita ridbyxor, med bling!

Nu gör vi oss iordning för att åka och käka på en vegetarisk restaurang i Guimaraes. Imorgon ska vi bjuda på svensk 3-rätters. Lovar att informera vad de tyckte om souvas och blåbärspaj ;)

Kram

Astrid

Mamma och Altivo

Dechambo

Enjeitado

Franja


Läst 14104 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
05
2014

Måste göra en snabb uppdatering nu under lunchen. Vi har äntligen fått ett föl! Det är ett Fojas första föl, pappan är Altivo. Det blev ett litet stoföl (som förresten inte är så liten). Otroligt vacker med en rolig bläs. Ser frisk och stark ut för att bara vara en dag gammal. Redan social och nyfiken att hälsa när man går in i boxen. De ska få bo kvar på gården några dagar innan de får gå ut med stoflocken.

I lördags åkte Alteza och hennes nästan 1-åriga föl tillbaka till flocken. 1-åringen ska skiljas från sin mamma och gå med de andra 2 2-åringarna. De 2 fick komma in på box för en liten check, de åker till en annan hage idag igen där det är bättre bete. Var något spännande i lördags för när det var dag för kvällsmat fick ena 2-åringen foderstrupsförstoppning. Som tur var gick det över rätt snabbt så vi behövde aldrig ringa veterinären. Nu mår han bra, förmodligen var det lite stress och han kastade i sig maten.

Ska strax åka tillbaka till hästarna och fortsätta jobba. Kan meddela att vädret fortsätter vara fint, över 25 grader och strålande sol. Love my life!

Stolt mamma och trött fölis

Våra 2-åringar. Ser väldigt oskyldiga ut på denna bild. Sötnosar :)

Här är de nybyggda boxarna. Blev himla snyggt med de nya dörrarna på plats.

Måndagmorgon..

Bygget med ridbanan fortskrider. Nu börjar det närma sig!


Läst 15339 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.