Portugal-bloggen
SEP
26
2014

Hej!

Idag kom jag på en bra grej för att jag ska lyfta blicken och se vart jag rider. Har en ful ovana att alltid sitta och titta ner på hästen. Väldigt onödigt, hästen är förhoppningsvis kvar under mig och tittar man upp går det så mycket bättre. La ut några bommar lite här och var på ridbanan. En på volten, ett par stycken på långsidan, diagonalen osv. Det fungerade ganska bra eftersom jag måste ha koll på vart bommarna är och försöka komma rätt på dem. Hästarna gick fint och fick också lägga lite extra uppmärksamhet på vart de har hovarna. Tyckte jag var ganska fiffig :)

Saknar ibland att hoppa, här har jag inget hindermaterial, men är man lite påhittig brukar det gå att lösa. Ska försöka börja hoppa en gång i veckan, för att gymnastisera och variera arbetet. Även för mig är det roligt att göra något annat ibland. Det enda som är jobbigt med att hoppa ensam är att sitta av/på om hästen river.

Har börjat med bytena på Enjeitado, tror det kommer bli plättlätt. Testade första gången igår och han bytte korrekt på första försöket. Idag testade jag igen och han bytte bara fram första gången. Andra gången var bra så då blev det klapp och in i stallet. Det känns som att jag äntligen har fått kontakt med ”Ernst”. Det är en skeptisk häst som inte så gärna kommer fram till en i boxen och tycker inte om när man klappar honom. Nu är han mer avspänd med mig och när jag mockar på morgonen kommer han och vill mysa. Tycker också att han ser gladare ut och frustar mer när jag rider. Fina Ernst <3

 

Ska gå och sova, behöver ta in lite sömntimmar!

Natti

Astrid

Våra söta kattungar

Hihi, Galiza är en riktig skatt :)

Mina trogna följeslagare är alltid med. Ser något oengagerade ut dock..


Läst 26724 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
23
2014

Halloj!

 

Här kommer en uppdatering från gårdagens tävling :)

 

Blev en tidig morgon, var i stallet kl 6 för att ge hästarna mat, knoppa Falcao och Franja och lasta grejer. Vi kom oss iväg senare än planerat vilket gjorde att min framridning med Falcao blev alldeles för kort. Det var hans andra start i livet och för en 4-årig hingst är det ganska spännande med ny miljö och främmande hästar. Hade gärna haft mer tid, longera lite innan och rida ordentligt för att ha en avspänd häst. Nu blev det ca 20 minuter och han var inte i närheten av avspänd när det var min tur att rida in på banan. Började inridningen med en liten bock, var bara att le och göra det bästa utav situationen. Hade några moment som var bra där vi belönades med 7:or. Andra mindre bra moment han blev distraherad av andra hästar och då blev poängen lägre. Vi slutade på 59 % och jag var nöjd att jag kunde genomföra programmet. Är skönt att veta att han kan göra sååå mycket bättre och att med tid och erfarenhet kommer det bli toppen. Tog ut honom igen på eftermiddagen och red på framridningen för att han skulle få ett avspänt pass innan hemfärd. Han var lite okoncentrerad i början, men sen så jobbade han som hemma och i slutet kunde jag skritta på långa tyglar.

 

Andra hästen var Franja. Hon är så underbar, hur cool som helst och kändes så fin på framridningen. Hon är ju också bara 4 år, men väldigt mogen för sin ålder. Programmet kändes jättebra, supernöjd att hon var så avspänd och kunde skritta (har en tendens att takta). Hade någon övergång där hon tryckte lite, men jämt och bra känsla. Blev en förstaplats på totalt 65 %.

 

Enjeitado hade sin start efter lunch. Han brukar vara spänd och ”hingstig” på framridingen, men där var han riktigt avslappnad. Det var lite bomb-varning när jag började trava, men snabbt andades han ut och koncentrerade sig på mig. Behövde inte rida fram så mycket när han gick så fint. Normalt brukar jag behöva rida ordentligt innan start, men nu kunde jag ha kvar energi och rida honom inne på banan. Jättefina travlängningar och fick 7:or på skänkelvikningarna. Jag hade missat att galoppfattningarna skulle vara på mitten av kortsidan, istället la jag de efter hörnet vilket såklart drog ner mycket. Men överlag var jag jättenöjd, tror det var vårt bästa program so far! Mina missar drog ju ner, men tycker att vi förtjänade lite mer än 64 %. Var ganska stor skillnad mellan de två domarna, en gav 67 och en 61. Tycker 67 var mer rättvist denna gång. Ibland får man låta bli att titta så mycket på poängen och lite på sin egen känsla. Jättekul att han börjar bli så ridbar och att all energi inte behöver gå åt på framridningen. 1:a plats :)

 

Summa summarum, jättenöjd!

Hoppas att någon tog lite kort, ni får vänta. Har några på Falcao då jag red på eftermiddagen.

Natti


Läst 27307 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
21
2014

God kväll!

Kul att så många gillade mitt förra inlägg. Känns som ett bra tecken :)

 

Jag känner mig laddad inför morgondagens tävling. Hästarna har gått himla bra så jag hoppas det håller i sig till imorgon. Falcao kändes lite mör idag, bakkärran och ryggen var inte riktigt där. Då blir han lätt för låg i fronten, orkar inte hålla upp sig själv och blir ostadig i kontakten. Idag blev det ett lätt pass för att spara på krafterna. Fast å andra sidan tror jag inte det gör så mycket att han är lite trött inför imorgon. Han lär få massor med energi av att åka till ett nytt ställe med nya hästar. Dessa hingstar.. Jag ska starta P1 med Falcao, P2 med Franja och E3 med Enjeitado. Det är lätta program och P1 och E3 har jag ridit förr. Om någon är intresserad av att se de portugisiska dressyrprogrammen kan ni gå in och kolla på www.fep.pt, gå sedan på menyn disciplinas --> ensino e eq. adapta --> reprises/protocoles och där har ni dem.

 

Nu ska jag se till att få lite sömn. Blir tidigt imorgon då jag rider första klassen och bara har en timme mellan de 2 första starterna. Måste ha hästarna knoppade och redo för lastning 8.15 imorgon. Det glamourösa hästlivet!

 

Håll tummar och hovar imorgon!

 

Natti

Astrid


Läst 25973 ggr Kommentarer Kommentera

Jisses, nu har jag varit sådär superdålig bloggare igen.. Skäms!

 

Har varit mycket på gång. På söndag blir det tävling med 3 hästar, Falcao, Franja och Enjeitado. Känns som att det var längesen jag tävlade så det ser jag fram emot. Vädret är emot mig, har varit mycket märkligt senaste veckorna. En hel del regn och blåst emellan sol och jättevarmt. Knas!

 

Nu äntligen börjar det kännas som att jag vet vad jag håller på med igen. Har jobbat med böjning och lydighet. Hästarna har varit lite konfunderade och jag har inte heller varit säker på att jag är på rätt väg. Men i slutet av förra veckan gav det äntligen resultat! Då kom jag igenom med ställning och böjning, jag kunde göra övergångarna med mjuk kontakt och bjudning. Är skönt när hästarna ger en kvitto på att man gör rätt.


Jag tänkte på det för någon dag sedan. Det finns många personer som har hjälpt mig att utvecklas och inspirerat mig som ryttare. Men de bästa lärarna har varit alla hästar som jag fått chans att rida. Jag har gjort många fel och kommer göra ännu fler fel i framtiden. Men det är hästarna som lär oss när det är fel och när det är rätt. Hur vi ska lösa olika problem med olika hästar och vilka tekniker som fungerar bäst för att lära in nya saker. Med tiden kommer de där misstagen och felen bli färre, lösningarna och den rätta känslan hittar man snabbare. Fast för att hästarna ska kunna lära oss något måste vi lyssna. Det går inte att hålla i och klämma och banka. Man måste känna vad som händer när man ger en hjälp och vad svaret blir. Tex om hästen börjar gapa kanske man ska fundera på om man är för stark i handen istället för att dra åt nosgrimman två hål till.

Visst kan jag hålla med om att det finns hästar som försöker komma undan arbete, men jag försöker ändå alltid tänka att hästarna gör sitt bästa. Att om något blev fel är det jag som måste rida bättre för att hästen ska förstå vad jag vill. Om hästen ”sitter fast” (vilket har blivit ett väldigt vanligt uttryck. Funderar på var det är som hästen sitter fast, i mungipan? Stela mungipor som man ska försöka dra loss… Kan det vara så att det är den sidan som är kortare, mer muskler och har ett starkare bakben som kan skjuta på mer? Alltså den starkare och kortare sidan, bra.) måste jag se till att länga ut den korta sidan och inbjuda till mer kontakt på den svagare sidan. Inte hänga och försöka bända loss med tygeln vilket bara leder till att hästen blir ännu mer oliksidig.

Det jag vill säga är att alla hästens ovanor och svagheter beror på hur vi tränar hästen. Inget annat. Om en superduktig proffsryttare satt upp och red mina hästar skulle de gå mycket bättre än med mig. Även om jag vet att den ryttaren har mycket mer erfarenhet än mig så är det uppenbart att om jag red bättre skulle hästarna gå bättre. Vart jag vill komma är helt enkelt skyll inte på hästen, lyssna och rid bättre.

 

Natti

Astrid

Altivo har mys på sin "slappardag"

Cool måne för någon kväll sedan, tyvärr ser det ju aldrig lika häftigt ut på bild som i verkligheten

Galiza hittade en pinne att knapra på

Trött kille, jobbigt att hålla koll på hästarna hela dagarna

Söt och suddig Falcao redo för arbete!


Läst 24723 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Känns som att det var superlänge sedan jag uppdaterade. Har med spänning följt ryttar-VM. Tyckte det var kul med dressyren, känns som att det börjar gå mot rätt håll. Harmoniska och glada hästar som styrs med mjuk ridning. Men än är det en bit kvar, någon mer än jag som tyckte Parzival var lite för kort i halsen?

 

Jättekul för hopparna! Det kan vara så retligt nära ibland, men har man inte sekunderna på sin sida eller en bom som rullar är man borta. Ska hålla alla tummar jag har för RGB och Zetterman imorgon. Vilken grej med 2 svenskar i finalen!

 

Mina hästar springer på rätt så bra. Känner mig lite tom på motivation just nu, hoppas på att det vänder snart. Tanken var att åka på tävling i helgen, men det strulade med transportdelen och jag och Enjeitado fick stanna hemma. Tråkigt då man har tränat och planerat för något, men det kommer fler tävlingar. Dessa gånger får man försöka tänka framåt och att det kanske var någon mening med det. Nu ska jag fokusera på att rida framåt! Har suttit och ridit alldeles för sakta och nu jobbar han inte genom hela kroppen. Nu blir det fullt ös, stackaren var helt flåsig idag då jag la ner honom i slutet. Får se om det blir en regional tävling nästa lördag. Har svårt att bestämma mig för vilka hästar som skulle få åka isåfall. Är många i form nu, Franja, Falcao, Altivo, Enjeitado och ev Dijambo känns startklar.

 

Något positivt med att inte åka på tävling är att jag får en ledig söndag. Ska slappa hela dagen, är ganska slut i kropp och knopp. Definitivt inte göra något innefattande hästar :P

 

Kram på er!

Astrid

Han är så fin, lille Ernst :)


Läst 23837 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.