Portugal-bloggen
JAN
30
2015

Tuff dag!

Först och främst så spöregnar det och blåser. Inte så inbjudande att åka ut til hästarna med andra ord. Jag bestämde mig för att släppa Franja lös i riduset efter de vanliga morgonsysslorna. Hundarna var med och Luke kan ibland dra efter om hästarna börjar springa, men Pacos ser jag till att han är vid mig hela tiden. Franja var lugn, men så fick hon ett ryck, Luke drog efter och Pacos hakade på. Däremot så har inte Pacos samma vana som Luke och gick väldigt nära.

Då blev Franja irriterad och sparkade rakt ut med ett bakben som träffade Pacos huvud. Han föll ihop i ridhuset och jag tänkte att han hade knäckt nacken.  Han låg med utsträckta ben och huvudet ner i sanden. När jag kom fram till honom märkte jag att han kunde röra nacken och andades. Hoven hade träffat precis vid ögat och han blödde mycket. Jag lyfte upp honom försiktigt och tog hästen med mig in i stallet, in i bilen och mot veterinären. Även fast det inte var nacken som var bruten var jag orolig att hjärnan hade skadats.

Hos veterinären kollade de igenom honom och kunde konstatera att det är en hund med tur! Ett sår just framför ögat som behöver sys, men alla reflexer fungerar så hjärnan är inte påverkad av smällen och ögat klarar sig också. Ingen större skada sked tack och lov! Min lilla plupp har blivit min ögonsten och det skulle vara fruktansvärt att vara utan honom. Eftersom han var i kondition bestämde vi också att kastrera honom när han ändå skulle vara sövd för att sys. Jag fick lämna honom i goda händer och ska hämta honom ikväll.

När jag satt i bilen på väg tillbaka till stallet ringde jag mamma och bröt ihop. Jag är rätt bra på att behålla lugnet och hålla ihop då det behövs. Men då jag hörde mammas röst brast det. Vid dessa tillfällen är det riktigt jobbigt att vara så långt bort ifrån sin familj. Som tur är har jag en fantastisk pojkvän som jag alltid kan prata med. Självklart börjar man också klandra sig själv. Man skulle ha haft mer koll eller stängt in hundarna i en box. Men shit happens, bara att acceptera och vara tacksam att det inte var värre.

Jag som ville ha ett lugnt 2015!!! 4 veckor höll det, hoppas detta var den enda dramatik under året. Nu hoppas jag att min bäbis mår bra, längtar tills jag får hämta honom ikväll..
Ska hålla er uppdaterade om fortsättning.


Kram
Astrid

Min älskade plupp <3


Läst 17115 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
28
2015

Hej!
Nu har jag sånt härligt flyt igen i ridningen och känner mig inspirerad. Att det är sol, blå himmel och 16 grader varmt gör inte saken sämre. Galiza har varit jätteduktig både igår och idag då jag ridit henne. Nu kan vi galoppera hela varvet runt fyrkanten! Hon har tyckt ena kortsidan varit läskig och knappt gått förbi där. Hon ger otroligt härlig känsla, som att rida runt på moln :)


Altivo gjorde några galoppombyten i vartannat igår. Superkul! Speciellt då vi började med byten i maj förra året, en smart och ridbar kille. Ernst har också börjat komma på dethär med byten, igår gjorde han ett luftigt och fint, på hjälpen och efteråt höll han samma rytm i galoppen (tidigare har det varit järnet efteråt). Ernst har förresten gått från Farbror Ernst till RallyErnst. På ett positivt sätt. Han är riktigt taggad i början av passet, då har jag låtit honom galoppera på i lätt sits och sedan har han gått hur bra som helst.


Imorse tog jag Franja på en skrittur i byn, tror hon tyckte det var lika mysigt som jag och vi hade sällskap av Luke och Pacos. Jag tror faktiskt jag har världens bästa jobb :)

Här kommer en liten film på Galiza från december. Tror detta var 3:e eller 4:e gången jag red henne själv.


Kram på er!
Astrid


Läst 16872 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

I lördasgs åkte jag, Renato, Manuel och Joao till Barcelos på feria. Det var en vädigt liten feira med kanske 20-30 hästar, men det var ett trevligt event. Bra att komma ut och bryta vardagen lite. I transporten hade vi med oss 1-åringen Jardim do Bacelos och Altivo. Jardim visade jag vid hand, tycker det är skitsvårt och jag hade inte haft så mycket tid att träna med honom. Men han skötte sig fint. Skritten gick jättebra, i traven gick det bra då vi skulle springa mot de andra åringarna som stod och väntade på sin tur. Då vi skulle trava bort från dem var han inte så sugen på att visa upp någon fin trav. Men han kom på andra plats av 6 föl så det var vi jättenöjda med. Dessutom vann en avkomma till Altivo så det gjorde inte så mycket :)


Efter lunch var det dags för Altivo, det var 8 hästar med i klassen för ridna hingstar. Min svarta springare kändes fin. Lite spänd såklart, men det är skönt att han ändå är ridbar fastän han blir taggad. Riden visas de i skritt, trav och galopp. När alla hade visat upp sig och domaren bestämt sig fick Altivo första pris :D

Bra dag med andra ord och så fick jag ju inviga min nya pikeur-kavaj som jag fick i julklapp. Nu laddar vi om för dressyrtävlingarna som drar igång i februari, ferian i Trofa och working equitation :)

Om ni vill kan ni ta en titt på kurirens ryttarblogg där de har skrivit en intervju med mig :)

http://www.kuriren.nu/bloggar/ryttarbloggen/astrid-om-att-jobba-med-hastar-utomlands/?blog=7101212&entry=8093457

Trevlig måndag!

Astrid


Läst 16612 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
23
2015

Hej på er!
Har varit mycket senaste tiden, men nu har jag tid att skriva :)


Hästarna har varit så himla fina i veckan. Ernst har äntligen kommit på hur han ska flytta om alla 4 benen i bytena utan att spänna sig och dra iväg efteråt. Har fått rida i en mer "stampig" galopp och kommit igenom bättre i vänsterböjningen. Då har bitarna fallit på plats. När han är mer befäst i bytena ska jag försöka hitta tillbaka till den där runda och luftiga galoppen som vi jobbade med när Maria var här.
Altivo har varit super, tror Moa fixade till lite ;) Har lättare att sitta på vänstersidan nu och han känns bra i bjudningen. Red ett lite we-inspirerat pass igår och han var så duktig. Det jag kommer få träna mycket är att han bjuder på framåt hela tiden. Då det är mindre volter med byten blir han lite tom. Ska träna att vända-byta-framåt!
Dijambo är så rolig att rida nu. Har tränat med både honom och Altivo att rida lite innanför spåret och göra skritt-galopp övergångar. Spikrak häst och på hjälperna. Inte så lätt som det låter, men nu när jag kan börja med lite seriebyten vill jag känna att jag kan rida hästen spikrak i övergångarna först. Det brukar inte kännas så bra när man börjar med denna övning, men när hästen vet vad det handlar om brukar det gå bättre och sen blir det jättefina seriebyten. Fick även till några fina piaffsteg igår.
Mina bäbisar har också varit duktiga. Håller på att läsa Arthur Kottas bok, dressage solutions. Bra med inspiration och det fanns många bra övningar som jag har testat. Bra att byta lite fokus ibland.


Nu är ridhuset typ klart. De ska fixa lite till på taket och dränera runtom. Nu kommer det forfarande in vatten från sidorna när det rinner ner från taket. Underlaget är därför lite blött på några ställen, men det går att jobba där om det regnar. På lördag åker vi med Altivo och Infante (2-åring som är föl till Alteza) till en liten feira. Infante är för att se om någon är intresserad av att köpa honom och Altivo visa upp om någon vill betäcka sitt sto med honom. Blir bra att testa rida honom på en feira inför den stora feiran i Trofa som är första helgen i mars. Idag fick nästan alla hästarna gå ut lösa i ridhuset. Det är så mysigt att se dem, alla gör lite olika. Någon traskar runt och luktar på allt, vissa drar järnet några varv innan de kommer fram och tycker de är klara.
Nu ligger jag och Pacos i sängen. Han har fått ett bad som var välbehövligt! Nu ligger han och fiser och snarkar. Jättemysigt...


Natti!
Astrid

Söta bilder på våra katter, fast Luke tycker det är lite jobbigt att dela säng. Söthund! Har ni förresten sett en katt med mustach förut?

Bild på Horos, nybliven 3-åring. Brorsa till Ernst och Galiza. Ganska ful just nu, får se om han förvandlas till en vacker svan till sommaren...


Läst 16280 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
18
2015

Hej på er!

I torsdags plockade jag upp Moa på flygplatsen i Porto och idag åkte hon hem igen. Vi har haft det så himla mysigt! Mycket prat om allt möjligt, ridning, bio och middagar. Däremot så hade hon ingen vidare tur med vädret. Torsdag morgon då jag hämtade upp henne regnade det ordentligt så vi gjorde bara stallet på förmiddagen, sen så drog vi till Braga för lite shopping och bio. När vi kom hem på kvällen var vi så mätta på popcorn så det blev vin, ost, kex o en massa surr.

Fredag var vädret lite bättre och vi fick ut unghästara på morgonen. På eftermiddagen blev det ridning då Moa fick pröva Enst och Altivo. Då hon inte hade ridit på ett tag var det lite att korrigera, men såg väldigt fint ut när hon hittade knapparna. På kvällen blev vi bjudna på middag då min chef fyllde år, grattis Renato! Lördag filmade vi Alteza på morgonen och sedan fick Moa rida Dijambo. Det var som handen i handsken och jag tror Moa hade velat ta med honom i resväskan ;) På eftermiddagen började vi med Ernst och Altivo, just då vi gick ut började det att regna. Himla tur att de hade gjort färdigt ridhuset på fm så vi kunde gå in och rida där. Premiärritten! Då kom min chef på att han ville rida och att jag skulle ge lektion. Så Moa och Renato red samtidigt, Altivo såg superfin ut och Moa satte några snygga byten. Renato fick jobba lite med sitsen, men efter en stund ville han rida ut med Manuel och Falcao istället. Skolridning är inte riktigt hans favorit! Jag och Moa fick ha barnridning med Bea och hennes kompisar. Hon hade sin födelsedagsfest, hon fyllde nämligen 14 i måndags.

Efter att ha ställt in Alteza i stallet andra gången för dagen bar det av till Celeris där Moa måttade och beställde stövlar. Vi drog vidare till Nuno och åt middag med honom, mysigt :) Så det var väldigt intensiva dagar, men vi har hunnit med mycket och jag är verkligen lyckligt lottad som har en så fin vän <3

Idag har jag och Pacos mys här hemma. Jag har passat på att svara på lite mejl och fixa med filmer på hästarna. Ska snart dra iväg till min fina pojkvän :)

Hoppas ni också får en mysig söndag!

Kramen

Astrid

Moa o Dijambo

Jag o Alteza


Läst 13896 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Tänkte att jag ska göra som så många andra (kanske lite sent..) och göra en återblick på förra årets händelser. Det har varit roligt att kolla igenom bilder och komma ihåg alla härliga minnen. Nu kan jag också se vilken jätteutveckling jag och hästarna har gjort tillsammans. De har alla presterat så mycket mer än jag någonsin kunde tro i början av 2014. Dessutom har jag fått flera nya vänner, både två- och fyrbenta :) 2014 har varit ett ganska dramatiskt år, både i mitt arbete och i mitt privatliv. Trots det har det varit ett år fyllt med bra händelser och många skratt. Men jag önskar att 2015 blir ett lugnt och skönt år :)

Här får ni se mitt 2014 i bilder:

I mars tackade jag ja till ett nytt jobb. Tungt att säga hejdå till min vackra Prinsessa, men jag ångrar inte mitt beslut.

Det nya jobbet var på gården hos familjen Piairo som föder upp lusitanos. Det var mycket jobb att få stallet iordning.

Våren gick åt till att lära känna mina nya arbetskamrater (hästarna), någon kom och någon åkte. Familjen Piairo har varit otrolig, så varma och gästvänliga människor. Många skratt. Dessutom kom bästa Emmy Carlsson på praktik och hjälpte mig att få saker och ting på plats.

Till slut kom den efterlängtade sommaren med tävlingar, Expoegua, Lissabons hästfestival, Ponte de Lima och soool!

Sedan kom hösten.. Fokus låg på att få hästarna starkare och lydigare. Bokade in en vecka med bästa tränaren Maria Eriksson. Mina föräldrar kom på besök. Golega med Altivo.

Året avslutades med att jag fick en ny polare

Sen så har jag hängt rätt mycket med denhär killen hela året (obs, INTE hästen ;)) <3

Nu får vi se vad 2015 har att komma med!

Kram på er,

Astrid


Läst 16513 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
07
2015

Hej och god fortsättning!

Jag och Nuno är tillbaka i Portugal sedan fredag. Kändes både tråkigt och roligt på samma gång att lämna Piteå och familjen. Tråkigt såklart för att man saknar alla därhemma, men roligt att sätta igång och jobba igen med mina fina hästar. Bobo fick för övrigt mycket beröm och det blir ett MVG till mamman :)

Ska skriva lite mer om Sverige, mina hästar och även en sammanfattning av 2014. Lite för trött för det just nu!

Kram
Astrid

Jag tillsammans med mina två favoritkillar <3


Läst 15127 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
07
2015

Hej och god fortsättning!

Jag och Nuno är tillbaka i Portugal sedan fredag. Kändes både tråkigt och roligt på samma gång att lämna Piteå och familjen. Tråkigt såklart för att man saknar alla därhemma, men roligt att sätta igång och jobba igen med mina fina hästar. Bobo fick för övrigt mycket beröm och det blir ett MVG till mamman :)

Ska skriva lite mer om Sverige, mina hästar och även en sammanfattning av 2014. Lite för trött för det just nu!

Kram
Astrid

Jag tillsammans med mina två favoritkillar <3


Läst 12462 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.