Portugal-bloggen

Imorgon får jag åka och hämta upp bästa Maria Eriksson som ska ha träning med mig och Nuno. Ska bli så spännande att höra vad hon säger om hästarna nu. Hon var här i oktober senast och jag hoppas hon tycker vi har utvecklats. Min enda oro är vädret!!! Ser ut att bli en hel del regn, min chef har gett en spark i baken på byggarna så de spikar för fullt för att ridhuset ska vara ok att rida i. Jag är skeptisk att de kommer hinna, men vi får se. Taket är ju på plats för länge sedan, är väggar och fixa underlaget för det rinner in mycket vatten då det lutar lite. Hur som blir det bra att de äntligen gör klart :) Portugiser har tendenser att påbörja massor med projekt, men aldrig göra klart.

Tog även kort på fölis och nya stoet Bohemia.

Och de söta pojkarna som hade mys <3

Ha en fin dag!
Astrid


Läst 14695 ggr Kommentarer Kommentera

Halloj!

Tänkte ge er en liten uppdatering om vilka hästar som står i stallet för tillfället. Det har hänt litegrann som jag glömt bort att skriva. För cirka 3 v sedan kom ett lusitanosto från Spanien. Renato ska ha hit domare i maj från APSL (motsvarigheten till ASVH) för att bedöma ston för avel. Alltså ett sto måste vara godkänt som avelssto och hingsten likaså för att det ska bli ett lusitanoföl. Om en av föräldrarna inte är godkänd av APSL blir det en korsning och kan inte registreras som renrasig lusitano. En liten avstickare, hur som helst så ska detta sto visas upp för domarna och förhoppningsvis godkännas. Hon är lite ur form och ägaren har lämnat henne till mig för att få henne i form innan bedömningen. Hon heter Bohemia och ser lite ut som en nordsvensk i lusitanisk form. Jättesöt med andra ord, ganska försiktig, men vi börjar lära känna varandra mer. Hon är 9 år och redan inriden så jag har faktiskt ridit henne några gånger redan. Hon står som sagt inte här så länge innan hon åker tillbaka till ägaren. Ägaren är för övrigt väldigt trevligt och har kommit två gånger från Spanien för att hälsa på sin prinsessa. Han har även ringt och frågat hur hon mår, om hon äter bra osv. Tycker det är roligt att en sydeuropeisk man håller sin häst så kär och visar det.

Sedan har vi Estrella inne, hon är ett 6-årigt sto som vi har till avel. Hon har nyss fått sin bäbis (kanske redan har berättat om det), ett litet stoföl som har en hjärtformad stjärn i pannan. Iår ska namnen börja på L så jag har föreslagit Love, Lovely, Lollypop, Lily och Lolita. Har inte rikigt fått igenom mina förslag som jag tycker är jättebra namn! Dessa portugiser har svårt att tänka utanför ramarna, har ni några bra namnförslag?

Jag har också blivit av med min fina Franja. Hon är nere i Santarem för insemination någon vecka bara. Hon ska betäckas med en hingst som heter Jalisco, han är pappa till bla Enjeitado och Galiza. Jag ska fortsätta rida henne till hösten innan hon och Galiza får gå ut, tror de kommer må gott av ett break i träningen och få bli morsor :) Ner till Santarem åkte även ett annat av våra avelsston som heter Duquesa. Även hon ska insemineras med Jalisco.

Så just nu har jag alltså 8 hästar att träna/sköta + Estrella och hennes bäbis att ta hand om och släppa ut. Alteza, Altivo, Hispanico, Galiza, Bohemia, Enjeitado, Dijambo och Falcao. Det är tur att alla hästarna är så otroligt snälla och roliga att jobba med. Hade inte varit kul att ha 8 monsterhästar. Och ja, jag somnar snabbt på kvällarna!

Kram på er <3

Astrid

Min vackra Franja som ska bli mamma!


Läst 14511 ggr Kommentarer Kommentera
APR
25
2015

God kväll!

Alltså om ni inte har läst Jens blogg här på Hippson måste ni göra det, det är så himla bra skrivet, den mannen borde skriva en bok!

I veckan har jag funderat rätt mycket då jag äntligen fått rida lektion, både för Eva och Bruno. Jag rider mest själv så det känns superkul att träna för någon, dessutom kommer Maria nästa fredag så då får jag ännu mer hjälp. Men jag har tänkt på hur jag tycker en bra tränare ska vara. Det är inte alltid så lätt att hitta personer som passar just för dig och din häst. Jag känner mig säker i min ridning och på vilket sätt jag vill träna mina hästar. Därför är jag petig med vem jag rider för. Hoppas ni inte missförstår mig nu och tror att jag tycker att jag är bäst i världen! Det finns så otroligt mycket jag inte vet och så mycket jag har kvar att lära mig. Men jag är säker på vilken väg jag vill gå för att bli en bättre ryttare och vilka metoder jag INtE vill använda mig av.

En bra tränare för mig är någon som först och främst är hästvänlig. Alltså inget sparka/dra/piska eller dålig attityd mot hästen. Däremot kan vi ibland behöva korrigera hästen med en starkare hjälp, men det är något helt annat. Hästen måste vilja göra jobbet och vill den inte måste vi lyssna. Där bör en bra tränare snabbt kuna se om övningen var för svår, för höga krav eller att ryttaren gav fel signaler. Det är otroligt sällan jag har varit med om att en häst protesterar utan anledning (brunstiga ston say no more!).

En annan egenskap jag söker efter hos en bra tränare är att de fokuserar på ryttaren. De ger instruktioner om hur du ska sitta, hur du ska ge hjälperna, teknik och tajming. Att höra att hästen måste vara rundare i formen eller använda sina bakben mer tycker jag är värdelös information. Jag vill veta hur jag ska rida för att hästen ska gå bättre. Till expempel att sitt mjukare för att galoppen ska bli rundare eller mer vikt i ytter stigbygel för att balansera hästen och få vikten på yttersidan. Sådana saker kan jag ta med mig och träna på olika hästar. Ibland är det så lätt att skylla på hästen, men det är inte svårare än att om vi rider bra går hästen bra. Går det inte bra får du skylla dig själv att du inte red bättre.


Alla ryttare är olika och en bra tränare ska kunna läsa av sin elev för att veta vad just den eleven behöver för att göra sitt bästa. Jag är en ganska bekväm ryttare och rider som bäst när jag får flera instruktioner direkt efter varann så jag måste rida mer aktivt. Jag behöver inte så mycket beröm, det kan räcka med att få höra "där" när det blev rätt. Då vet jag att det är den känslan ska jag leta efter, men jag behöver inte få höra varje gång att det är bra. Vissa ryttare kanske blir stressade då det kommer för mycket information och börjar spänna sig. Vissa behöver pushas mer än andra. Några måste få höra att det är bra ofta. Sedan kanske inte alla tränare anpassar sig efter eleven och då får man helt enkelt bita ihop eller rida för någon annan. Ibland kan det vara bra att utmana sig själv och rida för någon man tycker är "läskig".

Att rida för någon yngre tränare tror jag skulle vara svårt för mig. Absolut att jag kan ta hjälp av de i samma ålder eller yngre än mig, men att ha en tränare i ungefär samma ålder skulle jag personligen inte vilja ha. Jag vill ha någon som har mycket erfarenhet och det går tyvärr inte att få annat än med tiden. De får gärna ha tävlingsmeriter, men ännu viktigare är att de har utbildat hästar och ryttare. Alla är inte tävlingsmänniskor utan föredrar att träna och träna andra. Dessa meriter väger högre än tävlingsresultat i min värld. (Nu är jag snart 24, när jag är 54 blir det en annan grej att rida för någon i samma ålder)

En sak jag tycker är viktig om man rider för någon ny är att man försöker göra som de säger. Kanske det inte känns så bra eller du inte helt håller med, men du har ändå betalat för lektionen så du kan lika gärna följa instruktionerna. Vips så kanske det släpper till eller så gör du bara inte så när du rider själv igen. Eva sa en bra sak när hon var här. Att man tar med sig det man vill från varje tränare, man behöver inte göra allt de säger om man inte tycker om det. Men det braiga kan man stoppa ner i sin verktygslåda och plocka fram när man behöver det. Vissa saker fungerar bra på en häst, men inte alls på en annan. Fast om tränaren säger sparka och dra i hästen behöver ni inte följa mitt råd.


En sista tanke.. Om din tränare säger "bra" största delen av passet, träning efter träning bör du fundera på om allt verkligen är bra hela tiden...

Sov gott!!!


Läst 15566 ggr Kommentarer Kommentera
APR
23
2015

Nu ligger jag ordentligt efter med bloggandet!

Mina besök har bara avlöst varandra. Förra tisdagen lämnade jag av Sanna på flygplatsen. Tråkigt, men vi hade 3 toppenveckor och till sommaren ses vi igen :)

Senare samma dag plockade jag upp mamma och Eva Holmgren. Det var en intensiv vecka med mycket skratt, häst och äventyr. Onsdag körde vi ner med Altivo till Cascais och Bruno da Silva. Bruno är landslagstränare för Sverige i working equitation och han hade redan sett Altivo i Golega. Nu ville jag träna fler dagar och höra hans åsikt om mig och hästen. Första passet var nog jobbigast för mig. Mycket att tänka på, men det kändes stundtals riktigt bra och Bruno är rolig att rida för. Han är otroligt engagerad och sprutar ibland ut instruktioner kombinerat med ett livligt kroppsspråk. Jag gillade att det var fokus på ryttaren, bestämt när det behövs, men så fort hästen gör rätt mjukna och ge. Onsdag kväll hittade vi till vår lägenhet som vi hyrde de dagar vi var där. Mycket fint och gullig kvinna som ägde stället. Vi sa allihopa att det är så mycket mysigare att hyra bostad än att bo på hotell. Kan rekomendera det för er som ska till Portugal! Vi åt middag med härliga Kicki Linell som också är utflyttad svensk. Hon har både lusitanos och ponnyer på ett stort hästcenter, Quinta de Marinha. Hon håller i lite ridsemester så om ni är sugna på något sådant kan ni kolla hennes blogg https://stallbabbel.wordpress.com/ eller henns facebooksida B Equestrian.

Torsdag fm red jag en till lektion för Bruno. Det var stor skillnad på mig och hästen, riktigt fin var han! Fick fortsätta jobba med att få fram mer trav i honom genom att samla upp honom och sedan rida framåt. Jäklar vad han kan trava!!! Många bra övningar i skritt och galopp med sluta i växlande tempo för att få hästen mer elastisk. Fick tänka "halva steg" och sedan rida framåt. Rida mindre än vad jag tror behövs, speciellt i bytena. Rida mitten på hästen istället för bara tänka på halsen. Bruno tyckte Altivo släppte ner magen för mycket, därav börja med samlande arbete för att han ska hålla upp sig bättre. Mot slutet behövde jag inte göra någonting och hästen gick helt av sig självt. Efter lektionen drog vi till Quinta de Marinha och lunchade. Vi mötte upp Kicki och fick en rundvandring på anläggningen. Kicki gav oss också förtroendet att rida ett par av hennes hästar. Jag red en skimmelhingst som heter Viking, jag red faktiskt honom för nästan 2 år sedan då jag mötte Kicki första gången. Eva fick rida en svart kille som heter Alentejo. Vi red i ridhuset och jag bara älskar Viking! Så arbetsvillig och elastisk häst, det känns som att det inte finns något han inte kan göra. Magisk känsla, funderade på att stjäla med honom då vi hade en plats i transporten :P Efter passet kollade vi lite när Goncalo Carvalho red sin GP-häst Batuta (Goncalo red OS i London på lusitanohingsten Rubi). Kicki är granne med honom, gissa vem som råkade gå in i fel stall efter vårt ridpass.... PINSAMT!!!

Fredag var det sista passet för Bruno. Jisses så fin Altivo var! Han hade verkligen kommit på vad vi ville och även jag hade fått till tekniken. I slutet av galoppen kändes det som att jag kunde släppa tyglarna helt, han var så bärig och med mig. Det är så häftigt med ridning när man får dendär känslan. Jag avslutade lektionen med ett stort smile. Nu har vi mycket att träna på till vi tränar för Bruno nästa gång. Om ni har chans att rida för honom så gör det. Det var ca 5 timmars körning, men det gick fort med trevligt sällskap i bilen. Altivo tyckte nog det var rätt skönt att komma hem ändå.

Lördag var det inte så fint väder så vi longerade alla hästarna. Mamma och Eva var världens bästa och gjorde en stor insats i mockningen. Sushi till middag och hästprat såklart. Söndag åkte vi till Marco de Canaveses, mötte upp Nuno och åkte på we-tävling. Fint väder var det också så en riktig toppendag.

Måndag var det trimning av mina hästar. Eva hade lektion med mig då jag red Galiza, Falcao, Ernst och Altivo. Så roligt att rida lektion och Eva gav mig massor med hjälp på alla pållarna. Roligast var det nog med Falcao som verkligen fick till steget och glittrade till. Mamma och Eva red också litegrann på Dijambo och Alteza. Är så glad över att ha så fina och snälla hästar i stallet. De är alla underbara på sitt lilla vis och det känns som att de tycker att det är roligt att vara på jobbet. Tyvärr går en vecka väldigt fort, tisdag skjutsade jag tillbaka mina besökare till flygplatsen. Jag behöver inte vara själv så länge, 1:a maj kommer Maria och kör hårt med mig och Nuno :)

Hoppas ni orkar läsa, har typ 1 miljard bilder och videor jag ska jobba på att lägga ut också.
Natti

Astrid

Altivo hos Bruno

Frukost på takterassen där vi bodde. Superfint!

Hos Kicki på Quinta de Marinha

Middag på italiensk restaurang, mysigt att kunna käka ute. Fast jackorna var på!

Fina Altivo + Eva och mamma med Brunos hund. Vi försökte ta med den hem, men han ville behålla den...

Sushi och GT

Pacos fick också följa på we-tävling. Han ser sådär intresserad ut <3


Läst 16090 ggr Kommentarer Kommentera
APR
07
2015

Hej på er!

Nu har det gått länge mellan inläggen igen, ursäkta!

Vädret här är heeeelt fantastiskt! Perfekt temperatur, ca 25-26 grader och sol hela dagarna. Idag hade de lovat regn, men himlen är blå och solen skiner så känns långt bort med regn.

Hästarna har sprungit fint, Sanna har hjälpt mig att rida och det är himla nyttigt att ha någon annan som sitter upp ibland. Man blir lätt inne i samma tänk med hästarna då man rider mycket själv. Hon tycker vi har väldigt fina hästar och det ser riktigt bra ut när hon sitter i sadeln. Nu börjar hon få bättre ork, det fattas lite ridmuskler efter ca 4 års riduppehåll. Dessutom så går det dubbelt så fort i stallet nu. Vi kan oftast rida ett par hästar tillsammans eller att en gör iordning medans den andra är ute och jobbar en häst. Därför kan vi sitta länge på lunchen och filosofera i solen och ändå bli klara i bra tid på kvällen. Awesome :)

I lördags var vi på tävling med Franja och Enjeitado i Ponte de Lima. Franja har inte tävlat på ett tag och det var första starten på en lite högre nivå än förra året (ca LB-LA). Hon var lugn och fin på framridningen så jag red inte fram så länge. Hon har en tendens att bli mer taggad ju längre man rider. Inne på banan kändes hon riktigt bra, ville bli lite låg i traven, men hon hade jobbat rätt hårt den veckan så hon var nog lite trött. Hon kunde skritta utan taktinslag! Även om skritten inte var så avspänd som den skulle kunna vara var jag ändå nöjd. Galoppen kändes kalas, bärig och fin samt att hon svarade mycket bra i upptagningarna. Jag var riktigt nöjd med henne efteråt och vi fick 64,2 %, just utanför placering med 0,2 % ifrån.

Med Ernst gjorde jag ett experiment och anmälde till två klasser. På framridningen körde jag på honom ordentligt framåt när han började spänna upp sig. Han kan bli rätt hingstig då han är med nya hästar och studsig. Fräste på ordentligt i galoppen och försökte rida ur de där spänningarna istället för att vara försiktig som jag tidigare varit. Inne på banan kändes han laddad, men under kontroll. Riktigt fin och härlig känsla, ett byte i den förvända galoppen, men jag kunde snabbt bryta av och fatta ny. Andra klassen var han ännu mer taggad, vilket inte riktigt hörde till min plan, men han höll sig ridbar och vi fick till det inne på banan. Procenten i första klassen blev 61 och 2:a plats, i andra klassen 63 och en till 2:a plats.

Supernöjd var jag med hästarna och min hästskötare Sanna :) Däremot tyckte jag domarna hade kunnat använda skalan mer. När jag läste protokollen höll de sig mellan 5,5 och 7. Det finns ju några fler siffror och jag föredrar att de drar ner ordentligt om något inte är bra och vågar ge högre när det är bra. Jaja, huvudsaken är att man är nöjd med sig själv och hästen.

Påsksöndagen spenderades hos Renatos familj där vi åt tills vi höll på att kräkas. Sedan vin och surr hemma hos mig med Sanna och Nuno. Mys!

Snart dags att åka tillbaka till stallet, kram på er!
Astrid

Lite blandade bilder på mina två vita och längst ner Nuno med Damasco


Läst 17266 ggr Kommentarer Kommentera
APR
02
2015

Min mamma är världens bästa, hon har alltid stöttat mig i alla beslut och gett mig råd då det har behövts. Hon har uppfostrat mig, gett mig kunskap och låtit mig ta ansvar. Hon har gett mig hästarna som intresse, hon har lärt mig att kärlek står över allt och att ha ett öppet sinne för alla är olika. Min mamma är en talangfull ryttare, en klok chef och en pedagogisk lärare.

Du är fantastisk och jag älskar dig villkorslöst <3

Grattis på födelsedagen, snart får du en grattiskram :D


Läst 16951 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.