Portugal-bloggen

Hej!

Vilken bra helg jag har haft :) Fick en toppenfin födelsedag. Dagen började bra med att Altivo jobbade riktigt avspänt och var lydig. Annars brukar det inte kännas så bra dagen innan tävling, men nu fick vi till det. Innan lunch kom 4 domare från APSL för att bedömma stona. Bohemia var först ut. Domarna tyckte hon var väldigt typisk, starkt byggd och rörde sig trevlig. Hon fick en totalpoäng på 70,5, riktigt bra mao. Sedan var det dags för Foja. Vi var alla lite nervösa då hon inte är så typisk för rasen och dessutom jättestor. Men domarna gillade henne och jämförde henne med GP-stoet Batuta. Jag tror de försöker få in lite mer variation i rasen, mer mot det sportiga hållet, utan att tappa grundegenskaperna hos lusitanon. Foja fick en totalpoäng på 73,5! Vi var alla jätteglada över de fina omdömmena så efter åkte vi och firade med god lunch.

På eftermiddagen gick alla hästarna super och på kvällen mötte jag upp Nuno för sushi. Fick ett jättefint halsband i present av honom :)

Lördag morgon hjälpte Nuno mig att göra stallet och sedan drog vi iväg med Altivo till Ponte de Lima för we-tävling! Jag red vid 16-tiden, han gick bra inne på framridningen och jag var laddad. När jag skulle rida runt banan blev det tvärstopp vid domaren som satt i ett vitt tält som fladdrade lite i vinden. Programmet gick inte alls så bra som jag hade tänkt mig, varje gång jag skulle rida upp mot domaren eller förbi blev Altivo spänd och försökte vända. Det blev pannkaka med andra ord, fick ändå 57 % vilket jag tyckte var snällt. Det var dock inte bara Altivo som tyckte tältet var läskigt, fler hästar hade skyggat så vi hamnade ändå på en 4:e plats utav 8 ekipage.

Var lite besviken efteråt såklart, men hade Nuno med mig som peppade och det är ju såhär med hästar ibland. Altivo har väldigt lite tävlingsrutin så det är bara att träna och tävla mer helt enkelt. Det var skönt att han höll sig så lugn i boxen, han är normalt hingstig då det är nya hästar runt omkring. Han fick sova över på tävlingsplatsen och vi åkte på middag hos min chef. Hans dotter Bia hade gjort så fint och hängt upp skyltar med "Grattis" samt köpt tårta. Mysig kväll, är så glad att jag är omgiven av så fina människor.

Söndag hade jag laddat om för manövertestet. Var en rolig bana och Altivo var mycket mer avspänd på framridningen. Inne på banan spände han till lite och jag lyckades inte riktigt få till den där runda galoppen vi har fått till hemma. Han var jätteduktig på de flesta hinder, jag var mest orolig över bron, men efter en del tvekan gick han över. Jag var rätt nöjd, det som fattas är rutin och en del styrka. Vi fick 61 % och en 3:e plats. Efter lunch var det dags för speeden, ny bana och en hel del sträckor där man kunde gasa på. Tog ut Altivo i god tid för att skrittjobba och känna att han var med mig. Visste att jag behövde rida fort för att bli placerad och när jag kom in på banan kändes det som att Altivo visste vad som gällde. Fick till en superrunda, han travade/galopperade till och med över bron! Duktiga häst, blev många klappar och pussar efter målgången. Vi var snabbast i min klass och det gav oss en andraplats som slutresultat. Jag var så lycklig och Altivo förstod att han gjort något bra, ganska mallig var han på ärevarvet. Hade vi gjort ett bra dressyrprogram hade vi haft chans på förstaplatsen, men det får bli till nästa tävling!

Kram på er!

Mysiga uteritter torsdag

Firande av Renatos systerson Martim dagen innan min födelsedag! Han fyllde 6 år och vilken cool tårta han hade!

Vår fina Foja med 73,5 poäng

Födelsedagspresent från Nuno <3

Altivo redo för start

Dressyren

Gå banan

Prisutdelning


Läst 15897 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
21
2015

Hej på er!

I veckan har jag ett rätt fullspäckat schema (för ovanlighetens skull). Imorgon kommer domare från APSL som ska avelsbedömma två ston. Det är vår spanska gäst Bohemia och Renatos Foja som ska bli granskade. Stona och hingstarna måste nämligen vara godkända för att avkommorna ska få registreras som lusitanos. Vi håller tummarna att de tycker om bägge två och att de får bra poäng!

Nu när vi ska ha "finbesök" håller vi på att röja och städa i stallet. Är skönt att ha extrahjälp av Joao som är här på praktik. Man märker dock skillnad på svenska tjejer och portugisiska killar :P Han är inte riktigt lika effektiv som vår andra praktikant Emmy Leander från Strömsholm var. Men han gör så gott han kan och det viktigaste är att de har passionen för hästarna vilket han har.

Min pojkvän är verkligen jätteduktig på att laga mat! Fick supergod middag igår, tortillas med lax och grönsaker, mums! Lite mer avancerat än min risröra (ris, färdigköpt gräddsås med örtsmak, champinjoner) jag bjöd honom på i lördags...

Imorgon är det också min födelsedag, blir 24 år!

Lördag och söndag är det dags för min och Altivos andra we-tävling. Ska bli spännande och jag hoppas han kommer gå över bron utan tvekan. Han känns väldigt fin, har inte ridit så hårt, utan försöker spara på krafterna.

Mycket roligt på g, ska försöka att ta det lite lugnt emellanåt också :)

Kramar
Astrid

Köpte ett par jättesnygga ridbrallor på hopptävlingen i söndags. Märket är ELT och de kostade runt 1000 kr. Har varit lite skeptisk till denna form av helskoning, men de ger bra fäste i sadeln och är väldigt sköna.


Läst 15656 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
18
2015

Halloj!

Så har min sista besökare på ett tag åkt hem. Maria åkte alltså hem onsdag, då kom solen och jag kunde träna på egen hand med alla hästarna. Lördag drog jag och Ernst på dressyrtävling i Marco do Canaveses och gjorde vårt bästa test hitills! Var lite korkad, hade nämligen anmält mig till 2 klasser. När jag kom ut från banan efter första programmet var jag så nöjd. Tänkte dock att jag skulle stryka mig från andra klassen då jag kände han var ganska trött. Flera stycken tyckte jag skulle skritta och rida andra klassen också så jag gjorde det iallafall. Det gick såklart inte så bra, flera missar, men enbart på grund av att hästen var trött. Pressade inte på honom utan försökte mest styra runt. Man ska lyssna på hästen helt enkelt, då har man förhoppningsvis lärt sig det till nästa gång. Vann iallafall första klassen på ca 64 % och i andra klassen var vi bara 2 stycken och jag red ihop 58 %.


Söndag åkte jag och Nuno till Porto för att hämta upp Laura på flygplatsen. För er som inte känner henne kan jag berätta att vi jobbade tillsammans när jag var nere hos Paulo Santos. Vi spenderade all tid tillsammans och vi har fortsatt hålla kontakten sedan jag började jobba på ett annat ställe och Laura åkte tillbaka till England. Nu jobbar hon på kontor igen, men hon är en riktig hästnörd och är sugen på att köpa något eget. Det var strålande solsken på söndagen. Efter god lunch åkte vi till stranden och tog en öl för att sedan bli bjudna på middag av min alldeles egna masterchef Nuno :) Måndag spenderades i stallet, Laura fick lära känna hästarna lite och hovslagaren var där nästan hela dagen. Tisdag åkte vi till Porto för att hämta ut mitt pass på svenska konsulatet och käkade lunch vid floden. Hann även med ridning såklart! Onsdag red vi ut en sväng, grejade i stallet och på kvällen hade vi lovat göra en engelsk middag. Laura var köksmästare och jag assistent. Blev riktigt lyckat, om än lite efter tidsschemat så smakade det bra och alla tog 2 ggr. Torsdag mer ridning och fredag fm hann vi även vara i stallet. Efter lunch var det dags att köra en sista sväng till flygplatsen. Vi hade en riktigt mysig vecka och nu har Laura fått lite hemläxa tills nästa gång.


Igår hade jag och Nuno en supermysig dag! Sovmorgon, lunch i Ponte de Lima och kollade på internationell hästhoppning hela eftermiddagen. Vi träffade svenska Anna Lindberg som jobbar i ett hoppstall nära mig. Hon red 1.30 och gjorde en supersnygg och felfri runda. Mycket fint ridet, jag tycker hon borde få löneförhöjning efter en sådan stilrunda ;)

Kommande 4 veckor kommer jag ha extrahjälp i stallet. Det är en kille som har varit en del förut och ridit lektion 1 g/v. Nu har han praktik från skolan och ska vara med mig. Blir perfekt att han kan göra allt som jag inte har tid till och om allt går bra hjälpa mig med unghästarna. Han ska få rida lite lektion också, men det bästa är att jag inte kommer behöva mocka på en månad! Ska försöka lägga mer tid till att göra filmer och marknadsföra på facebook och hemsidan. Det tar mycket mer tid än vad man kan tro.

Ska avsluta med att säga grattis till mamma och bobo som gjorde jättefina resultat på dressyrtävlingen på hemmaklubben Piteå RK i helgen. Nu är de färdigkvalade för byten och kandar. Heja er och grattis till alla andra duktiga ekipage <3

Soliga kramar
Astrid

Sangria och lunch i Porto :)

Laura och Enjeitado

Masterchef 1 och Masterchef 2

Middag, stackars Bea hade jobbigt med pappa Renato på en sida och Nuno på den andra.

Jag och min fina vovve

Ridhuset är klart!

Gjorde en film på Falcao, kommer snart upp :)


Läst 14017 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
08
2015

Hej!

Nu har jag äntligen tid att blogga (varning för monsterlångt inlägg) :) Maria har ju varit här fredag-onsdag. Hon har galet otur med vädret, regnar alltid då hon kommer och denna gång var inget undantag. Fredag vid lunch plockade jag upp hene på flygplatsen. Det regnade ordentligt, men efter en god lunch tog vi oss ut med Enjeitado och jag longerade Galiza. Ernst tyckte hon vi skulle börja piaffträna. Eftersom det var så blött på banan blev det perfekt med mycket skrittjobb. Tränade på att "gira volten", hästen ska alltså gå undan för inner sittben samtidigt som man måste hålla koll på ytter bak som inte ska glida ut. Syftet är att hästen ska bli lydig för sittbenen och böja sig i bålen. Med en korrekt böjning kommer samling. Under dagarna utvecklade vi denna övning i att göra övergångar från trav och galopp. Styrketräning med andra ord, men Maria är alltid noga med att berömma hästen och när den gör några steg i korrekt samling får man rida lätt och låta hästen stretcha. Som alltid är hon noga med sitsen och det är aldrig hästen som ska gå mer eller mindre, utan ryttaren som måste sitta rätt för att hästen ska förstå. Jag fick jobba med att länga benen, ner med hälarna utan att trycka fram skänkeln. Är svårt då hästen inte bjuder framåt i de samlande rörelserna, man vill gärna dra upp hälarna och börja driva istället för att sitta kvar och använda rösten eller en lätt touch med spöet. Det blir så stor skillnad då hästen går helt för sitsen, äkta framåtbjudning!

Jag var jätteglad att hon tyckte mina hästar hade utvecklats och blivit bättre i kroppen sedan hon var här i oktober. Då fick jag rida på framåt med alla hästar. Nu har vinterns träning gett resultat och det är dags att samla upp allt jag har ridit på framåt. Hästarna tyckte det var jobbigt, nya muskler som ska användas och krävande att böja på bakbenen. Dessutom fick jag till styrningen bättre så hästarna gick mer rakriktade vilket också blir jobbigare. Någon har gått och snålat på något bakben och vält över en bog. Nästan alla mina är svårare till vänster och svagare höger bak. Jag fick då tänka att hästen skulle "suga upp" vänsterbogen och med ytterskänkel kontrollera höger bak. Att höja innerhanden i vänster varv fungerade bra, man får bara passa så att man inte börjar rida så hela tiden. Det är endast för att korrigera, sedan ska handen tillbaka. I höger varv fick jag istället tänka på att rida hästen lite rakare i halsen för att ha lika vikt på bägge bogarna. Jag har låtit hästarna gå lite förböjda till höger och inte ställt tillräckligt åt vänster. Något som Nuno fick göra mycket och som jag testade idag var att titta ner på vänster skänkel i höger varv. Då fick man ordning på yttersidan och en rak häst :)

Åter igen fick jag tänka på att styra hästen istället för att leda. Ganska långt fram med händerna på halsen och ihop för att komma mer till ridning med skänklar och vikten. Idag kändes det som att jag fått till skänklarna och man får genast kvitto från hästarna som tyckte jag var besvärlig då de måste vara mer i ramen då jag sitter bättre och använder sittbenen mer. När jag säger att använda sittbenen innebär det inte att man ska trycka ner och sitta tungt, men hästen ska böja och gå undan. Maria säger att när hästen "går" och är lydig för sittbenen behöver du inte använda tyglarna. Jag blir alltid lika fascinerad av ridning när man inser hur lite man behöver göra för att få så stor effekt.

Så fredag till söndag var vi hos mig. Lördag var vädret bättre så vi red alla hästarna. Som sagt så var det mycket fokus på samling som kom från böjningen i bålen. Altivo tyckte hon såg lite trött ut i bakbenen så vi tog det ganska nätt med honom. Inte så konstigt då jag varit och tränat hos Bruno där det var lite nya grejer och han har betäckt ett sto senaste veckan. Viktigt att lyssna på hästen och inte bara köra på. Men han gick bra, tror han tycker det är lite frustrerande då han ska vara mer på plats. Han kan bli lite slingrig och är svår att få en jämn bjudning på. Dijambo tyckte hon hade blivit jättefin, så roligt att höra! Han fick också sitta ganska mycket, fick riktiga härliga steg i traven. Galoppen var det lite svårare, men mot slutet kändes det super! Fick även piaffera lite vilket han gör enkelt nu. Ernst fick jobba mycket övergångar och sedan korta skrittsteg samt några steg tramp. Han blir lätt spänd när man introducerar något nytt. Men han ska nog lära sig det med lite tid. Fick till något steg här och där, tror att så fort han kommer över spänningarna är det lätt för honom. Galiza fick jag rida på mer framåt, hon ska inte gå och smyga, utan gå på in i tyglarn så man rider fram henne till ett stö. Idag red jag på så att hon tappade en sko, tror det var tillräckligt fort :P Men Maria tyckte att hon kunde gå ut snart med de andra stona, hon är så stor och går bra riden nu. Ingen idé att sitta och nöta, får ta upp träningen efter hon har haft sin bäbis. Falcao tog vi ett pass med på söndagen i regnet. Maria sa att han såg ut som en riktig häst med 4 ben nu. Han har tagit mycket tid att växa i kroppen och sist hon var hade han 14 ben. Nu har han hittat balansen och takten och gick riktigt bra. Nu kan jag börja lite mer övningar och utveckla gångarterna. Maria provade rida Alteza och hon tyckte det var en riktigt fin häst. Jag har suttit och ridit henne som en unghäst, men Maria sa att jag kunde börja med lite piaff och kanske snart galoppombyten! Hon såg skithäftig ut när Maria red henne och då förstår man vilken kvalité det är i henne. Nu vill Renato vänta med att sälja henne, han som höll på att släppa iväg henne för jättelite pengar.

Måndag morgon åkte vi till Nuno och stannade till tisdag em. Han red 6 hästar och det var superkul att se vilken skillnad det blev på allihopa. Han var väldigt glad över att få hjälp av Maria, hon är bäst helt enkelt. Det var roligt och inspirerande att sitta och titta, fast det var lite synd vi inte kunde rida lika mycket hos mig som om det varit sol istället för regn.

Tisdag kväll fick hon sol iallafall. Vi hade chips, vin och prat om framtiden på min bro. Onsdag morgon skjutsade jag henne till flygplatsen, men då strejkade TAP så hon blev ombokad och fick en jättelång dag på olika flygplatser. Jag hoppas verkligen hon vill komma tillbaka efter allt regn och osmidiga flygresor. Är så otroligt tacksam över att ha fått träna med Maria i dessa år, jag har fortfarande inte hittat någon som är lika duktig som henne. Hon har allt, kunskap, duktig på att rida själv, tänker alltid på hästens bästa och fokuserar på ryttaren. Hon är inte rädd för att ta i om det behövs korrigeras något, men slutmålet är att rida med lätta hjälper. Hon är bäst helt enkelt, är så glad över att fått ha chansen att rida för henne dessa år. Tack <3

Natti

Astrid

Hon fick lite sol iallafall :)


Läst 14452 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.