Portugal-bloggen

Måndag igen, jisses vad tiden går fort! Nu börjar jag komma iordning i lägenheten, var till ikea igår med pojkvännen och blev mycket mer än vad jag hade tänkt mig. Men fint blir det och Nuno är världens bästa pojkvän som har hjälpt mig så mycket. Utan honom skulle jag nog fortfarande ha allting kvar i kartonger, duschat i kallvatten och ätit på golvet :P

I helgen var det ännu en tävling med Altivo i working equitation. Denna gång var det nationell tävling och vi var 8 stycken i min klass, jag var den enda tjejen och jag tävlade emot VM-tvåan från förra året. Det var ganska tuff konkurens med andra ord, men det var superbra pepp att läsa Jens Fredrikssons inlägg här på Hippson. Om att inte komma till en tävling och säga förlåt för att jag är här. Jag bestämde mig för att åka ner till Cascais med inställningen att "nu kör vi!". Det är ca 5 timmar att köra ner med häst, men man är ju från norrbotten och van att åka långt till tävlingar :) Kan flika in lite hur stolt och glad man blir över bästa hopplaget från Piteå RK som lyckades ta en 5:e plats i laghoppning i Falsterbo. Helt galet bra jobbat!!! Jag ska inte klaga över 5 timmars åktur...

Dressyrtestet var på fredag kväll och jag startade först i klassen. Altivo kändes fin inne på framridningen och jag hade en känsla att det skulle gå bra. Det gjorde det också, nytt personbästa på 65 % och en 3:e plats!

Vi fick sova över hos Kicki Linell igen som jag är så glad att ha lärt känna. Hon är en så fantastisk människa som peppar och ställer upp. Dessutom har hon så grymt mycket erfarenheter från allt som har med hästar att göra. Är väldigt intressant att lyssna på alla hennes berättelser. Om ni ska åka på ridsemester borde ni ta en titt på hennes facebook sida B equestrian.

På lördagmorgon var det dags för manövertestet, de körde hela tävlingen inomhus och banan var TIGHT. Varje hinder kom direkt efter varann och det krävdes mycket styrka av hästarna att orka samla sig. Självklart stod bron precis vid ingången mot läktaren... När jag kom in på banan fick Altivo en chock och ville inte alls gå nära bron där även startlinjen gick. Jag hade inte världens bästa taktik heller som försökte trycka dit honom. Borde ha gått uppåt och fått honom med mig innan jag gick ner för start. Nåja, lätt att vara efterklok. Han gjorde många saker riktigt bra, men man känner att han behöver bli starkare för en så krävande bana. Han försöker tappert, men blir lätt spänd då det blir jobbigt. Bron som var sista hindret gick han över med stor tveksamhet. Vi fick iallafall 59 %, men i det sällskapet räckte det inte långt. En tung sista plats, men jag var ändå nöjd att hästen kämpade och att det vi gjorde bra fick vi betalt för.

Var bara att ladda om inför speeden som gick på eftermiddagen. På framridningen bestämde jag mig för att om hästen tittade på bron igen skulle säga till ordentligt. Min "klapp-på-halsen" taktik har int fungerat så bra hitills. "Pistolen-mot-pannan" taktiken fungerade betydligt bättre och denna gång sprang Altivo lydigt över bron både 1 och 2 gånger då bron var första och sista hinder. Fick till ett bra speed-test och det kändes snabbt. Var klantig och rev ned den upphöjda bommen i sidepassen. Kom på 6:e plats i speeden då den fällda bommen gav 10 sekunders extra. Något man inte har råd med mot dessa galet snabba ryttare. Lite mixat i toppen gjorde att jag slutade på en 4:e plats totalt :) Denna tävling var en väldigt bra erfarenhet på alla sätt och vis och jag är superstolt över att ha kommit 4:a. Mitt mål är topp 3 nästa nationella! Nu är det tävling i Matosinhos till helgen, sedan semester för både mig och Altivo :)

Kram
Astrid

Rejält med grejor från Ikea :D

Fina utemöbler som ska flytta till balkongen när den inte längre verkar som soptipp.

Mitt vardagsrum.... Näe, Ikeas vardagsrum. Vill ha zebra tavlan!!!

Fina Altivo fick låna pyjamas från Kicki. Snyggaste färgerna :)

Nunos jack rusell Lira är väldigt lik Kickis Akleja. Båda gillar mat! :P


Läst 16150 ggr Kommentarer Kommentera

Pust och stånk vilken värme vi har! När det är varmt i Portugal är det verkligen vaaaarmt. Nu har jag äntligen en bra anledning att äta glass typ hela tiden :) Skönt att min nya lägenhet verkar hålla bra temperatur trots många plusgrader utomhus. Jag kan säga att det har varit (och är fortfarande) mycket jobb att göra här. När jag flyttade in förra måndagen och vi slog på vattnet droppade det typ överallt. De hade målat innan och slipat så allt var täckt av vitt damm. Jag har rengjort kakelväggar tills armarna värker. Som tur är har jag världens bästa pojkvän som har hjälpt mig att flytta, sätta i lampor, fixat varmvatten, skruva upp grejer och hjälpt mig att städa. Vissa kvällar har vi varit uppe till 2 på natten. Han ligger väääldigt mycket på plus just nu ;)

Imorgon åker vi ner till Cascais igen, denna gång med häst! Det är we-tävling igen för Altivo i det nationella championatet. Ska bli så roligt att träffa Kicki igen, som är så gullig och låter oss sova över i hennes hus. Nuno hänger också med så det ska bli mysigt att få en helg tillsammans :) Jag vet att det blir tufft för Altivo, han kommer göra 4 tävlingar på rad, men jag tror det blir perfekt för honom att få "nöta" att tävla. Tar det väldigt lugnt på veckorna, bara longerar, ett lätt pass på banan med lösgörande jobb och skritturer i skogen. Jag kände stor skillnad på honom förra helgen då han hade gått helgen innan i Ponte de Lima. Mycket mer avspänd och med mer självförtroende. I Cascais på Quinta de Marinha är det mycket mer att titta på och kommer vara svårare banor samt tufft motstånd. Men vi gör det för att få erfarenhet, både jag och hästen. Så ska vi ha så roligt vi kan på vägen! Ni får hålla tummarna, jag startar imorgon kl 21.30 i dressyren. Manövertest och speed är på lördagen.

Kram på er!
Astrid

Fina foton från Ponte de Lima, tagna av Andrea Kjellberg

Hot!!

Manöverbanan i P d L.

Nuno med vackra Estribo, som numer kan kalla sig godkänd hingst :)

Lite GP-dressyr med duktiga ekipage i P d L

Möte med bästa Kyra! Japp, jag blundade...


Läst 16321 ggr Kommentarer Kommentera

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev något! När det är full rulle med hästarna är det svårt att få tid till skrivandet. Har försökt ett par kvällar, men somnat innan datorn startat upp.

Jag ska börja att berätta hur det gick i Ponte de Lima. Som jag skrev innan vi åkte dit så blev jag sjuk. Riktigt sjuk.. Käkade piller dubbel dos för att orka med allt, inte bästa sättet, men vissa saker kan man inte missa. Nuno mådde inte alls  bra heller så vi två gick runt och hostade/snorade hela helgen. Alla trodde säkert vi var bakis för vi såg inte så fräscha ut :P Det var en kamp att genomföra helgen, men det gick väldigt bra iallafall. På torsdagen red jag och Nuno hästarna på banorna för att de skulle få se området. När jag kommer ut med Altivo ser vi att Kyra Kyrklund står och tittar på hennes man som tränar Miguel Ralao (välkänd portugisisk dressyrryttare). Jag vet att Kyra också kommer ut en del till Portugal och tränar bla Daniel Pinto som har ridit OS. Nu var hon alltså på plats med Richard för att stötta sina elever i Ponte de Lima. Altivo var helt galen i början av passet, såg nog ut som en rodeoshow, men tror iallafall att vi fick Kyras ögon på oss ibland. Kanske inte för att det såg så bra ut... :P Men efter en stund började han slappna av och koncentrera sig på arbetet. På fredagen passerade jag och Nuno framridningen på morgonen. Där stod Kyra och tittade så vi passade på att prata lite med henne och ta ett kort. Jag kände mig fånig i början, men hon var lätt att prata med. Väldigt rak på sak och frågade oss vad vi hade för hästar osv. Typiskt att jag blundade på det enda kort jag någonsin kommer att vara tillsammans med Kyra på.. Fredag eftermiddag var Altivo först ut i we-dressyren. Han var lugnare denna dag och inne på banan kändes det mesta bra. Någon liten miss, men jag var nöjd. Fick 60 % och en 4:e plats. På de nationella tävlingarna är domarna riktigt tuffa med betygen och har man missar kommer man inte långt. Efter den starten var det snabbt ut med Hispanico för modell- och gångartstävling. Hispanico travade som en dröm då vi väntade på att domarna skulle börja. När det var vår tur att visa gångarterna runt triangeln blev det mycket galopp istället för trav. Så himla svårt att presentera vid hand! Något rätt måste jag ha gjort iallafall, Hispanico fick nämligen en 4:e plats och pris. Så roligt! Efter Hispanicos ärevarv kollade jag på Nunos fina dressyrtest med Damasco. Sedan ut med Altivo igen för modell/gångarts. Det var ca 12 hingstar med och de flesta riktigt fina. Trots att presentationen gick bra åkte vi ut och fick inget pris.

På lördagen red jag manövertestet med Altivo på morgonen. Han var så fin på framridningen och jag tänkte att vi skulle få till en bra ritt. Banan var väldigt teknisk, mycket svårare än på regional nivå. Bra träning, men då vi kom in på banan kändes det som att hästen försvann. Spänd och då är det svårt att galoppera och ännu svårare att göra bra byten. Mot slutet av banan började han slappna av och göra sakerna bra. Men hårda domare, en från Italien, en från Frankrike och en portugisisk. Fick ihop 53 % och en till 4:e plats. Jag var inte så nöjd såklart, men det var bara att ladda om. På eftermiddagen red jag Franja i modell/gångarts och hon var het, men höll sig i skinnet. Vi vann klassen ridna ston! En mycket glad Renato och extra roligt då vi tävlade mot ett sto som vann allt förra året. Fina Franja <3

Söndagmorgon var det dags för speeden och jag var helt slut. Red inte så bra, men nu var hästen mycket bättre. Fick en bra tid, men rev ner en höbal i fållan så blev många extrasekunder. En till 4:e plats så det blev även slutresultatet, just utanför placering. Var lite besviken då jag hoppats kunna göra bättre ifrån mig, men måste komma ihåg att detta var hästens tredje start i we och att det var hög klass på de andra ekipagen. En rolig helg, men tufft att vara sjuk då det dessutom var väldigt varmt. Kul att det gick bra för Nuno också, 2-åriga hingsten kom på 3:e plats i modell/gångarts och hingsten som skulle avelsbedömmas blev godkänd. Han fick till fina ritter på Damasco i dressyren med bra poäng. :D

På måndagen flyttade jag till min nya lägenhet som Renato har ordnat. Är mycket jobb med att fixa iordning allt, men det kommer bli toppen när allt är på plats. Torsdag kom det ner några spekulanter från Sverige. Jättehärliga människor och tror vi hittade rätta hästen. Kul att lära känna nytt folk och kunna hjälpa till att leta den "rätta" hästen. Denna helg var det regional we-tävling i Lousada. Kom 2:a i dressyren med Altivo på lördagen. Bra känsla, men någon miss som drog ner onödigt mycket, men fick 63 %. Söndagen gjorde vi vårt bästa speedtest hitills och vann det momentet på 65 %! I speeden på eftermiddagen var det jag och en till som gjorde upp. Trots ryttarmiss från mig så lyckades vi rida snabbast och vann totalt. Superhelg och kändes skönt att hästen kändes avspänd inne på banan.

Nu sova :)
Bilder kommer!

Natti,
Astrid


Läst 15311 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.