Portugal-bloggen
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hej!

Nu sitter jag och Maja på ett café och dricker kaffe efter go lunch. Jag fick dra med mig datorn för att lägga upp en film på vår 3-åring Harmonia som jag red själv för 10:e gången. Får se om någon nappar på denna karamell! Skulle vara kul om hon kom till Sverige.

Maja hade oturen att trilla av sin unghäst dagen innan hon kom och fick axeln ur led. Hon får gå i band för att avlasta och inte göra några rörelser som tex lyfta armen över huvudet. Jag får säga till henne hela tiden att ta det lugnt och känna efter i kroppen så hon inte får ont. Tänk vad mycket lättare det är att säga till någon annan än att själv ta det lugnt ;) Hon har ändå kunnat mocka och hjälpa till. Hon har fått longerat Hispanico och Forja. Min tanke är att vi ska rida dem nu när hon är här och förhoppningsvis kan jag styra runt de i ridhuset innan hon åker.

Igår var min lediga dag så vi tog en rejäl sovmorgon! På eftermiddagen gjorde vi en tur till Guimaraes och betalade in oss för att gå på vandring i slottet. Att jag bott här 1,5 år utan att ha varit in där är lite skandal. Det är hur häftigt som helst och det blev en del kort. Tyvärr fick man inte ta med blixt så det är inte bästa skärpan på korten. På kvällen gick vi med Nuno och käkade francesinha (typisk maträtt från Porto, skräpmat med bröd, ost, kött och pommes. Ägg till mig istället för kött).

Tänkte att Maja ska få skriva ett inlägg då hon varit här lite längre tid och ge hennes version av Portugal.

Kram på er!

Astrid


Läst 14617 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
29
2015

Hej på er!

Sitter och väntar på att åka till flygplatsen där jag ska hämta upp Maja Forsell som ska vara på praktik i 3 veckor. Jag har ju haft kontakt med både praktikanter och ungdomar som vill jobba som working student i Portugal (som jag själv var i början). Började tänka på min resa, 4 år har jag varit i Portugal nu och jisses vad man har utvecklats. Jag tror svenskar är flitiga på att åka ut och se sig om i världen, ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, men alltid lär man sig något. Det man får vara beredd på om man åker iväg och jobbar med hästar (gäller även i Sverige) är som alla har hört: Hårt arbete!

Hästar är och kommer nog inom den närmsta framtiden att vara slitigt. Man ska fodra, mocka, sopa, borsta, rida, putsa och ha en massa ansvar för dessa underbara djur. Så, varför utsätter man sig överhuvudtaget för detta? Vad finns i huvudet på en hästmänniska tänker nog många. För mig kommer det alltid att vara kärleken till hästarna som gör att jag orkar stiga upp tidigt 6 dagar i veckan (7 om det är tävling) och jobba från morgon till kväll. Vissa dagar är tyngre än andra, man har sina ups and downs, men det man får tillbaka är värt varenda minut av hårt jobb. Idag släppte jag en 3-åring i ridhuset och efter att ha brallat runt lite kom hon och stoppade sin mule i min famn för att mysa. Andra grejer kan vara att höra hästarna gnägga när man kommer in i stallet på morgonen (det är för att de saknat mig så mycket, inte alls för att de vet att de ska få mat!). En mysig uteritt eller ett ögonblick på ridbanan när det känns som att man är ett med hästen. Att trava första gången på en unghäst man har ridit in själv. Riktigt bra känsla inne på tävlingsbanan där man känner att hästen är helt med en och hela tiden vill mer.

Alla dessa små ögonblick <3

Så summan utav detta är att man bör ta sig en riktig funderare på om man är beredd att satsa på hästar som yrke. Klart man kan få alla de upplevelserna om man har det som hobby, kanske en egen häst att få den nära kontakten med. Men jobbar man redan med hästar vet jag själv att det är lätt att bli för fokuserad på resultat. Om målet med ens egna ridning blir att vinna OS tror det är lätt att man tappar sig själv. Det kan absolut vara ett mål, men meningen med att utvecklas som ryttare är väl för att kunna utbilda och skola hästar som är glada, hållbara och vackra. Tänker man bara på resultat kan det nog lätt bli att man tar genvägar, pushar lite för mycket och förlorar glädjen med ridningen som man hade från början. Been there, done that. Men som sagt, det är inte så kul att rida hemma varje dag för att vinna tävlingar. Tack och lov har hästarna lärt mig läxan och nu vet jag hur jag vill rida (och hur jag INTE vill rida). Jag älskar fortfarande att tävla och det tror jag mina hästar också gör. Men mitt fokus ligger på att utveckla mig själv samt hålla hästarna glada och motiverade. Vinna OS är ett delmål ;)

Nu blev det ett ganska rörigt inlägg, men jag hoppas ni förstår min tanke :) Njut av era fina hästar och carpe diem och allt det där.

Kram
Astrid


Läst 13958 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
26
2015
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Har haft Fullt upp igen under föregående vecka!

Hade ju som jag skrev besök av Maria Lehn sön-mån. Sedan hade jag några dagar innan nästa gäst kom hit. Det var finska Kristina som kom med sin make för att leta häst. Hon red även lektion på Enjeitado och Altivo och fick se alla våra hästar. Hon sa att höjdpunkten var när hon hittade en trav som nästan var passage på Altivo. Han kan verkligen ge folk en riktig wow-känsla! Det tar vi som ett bra betyg och hoppas hon får hem sin drömhäst.

Igår fick jag wow-känsla på Altivo. Har börjat träna mer med att rida på enhandsfattning. Har testat en annan stång på kandaret, så nu har jag ett sprengerbett med korta fasta skänklar istället för de rörliga skänklarna jag hade förut. Han gick så jäkla bra igår och jag har äntligen hittat en tygelfattning där jag inte blir så stum i handen. Kändes hur bra som helst! Nu känns det liiite närmare att kunna vara med och konkurera om en plats i EM-laget nästa år. Ska prata med landslagstränaren om att åka ner i september i samband med tävling och mönstra + rida lektion.

Snart drar tävlingarna igång igen, först blir det en dressyrtävling med Ernst innan jag har we. Ernst går också riktigt riktigt bra nu. Jobbar på med bytena, hoppas de kan var riktigt befästa till nästa säsong. Då blir det medelsvår klass (complementario heter nivån här).

Alteza är såld till Sverige, ägaren ska komma i slutet av oktober och lära känna henne lite innan hon åker. Hon har fått gå på bete litegrann och till veckan kommer hon tillbaka och ska i träning igen. Det är roligt att så många har hört av sig om hästar till salu nu. Kul om man kan hjälpa folk att hitta en fin häst som passar. Även om det inte alltid är så lätt, många saker som ska stämma. Något som portugiserna behöver lära sig är att kunna visa hästar på vanligt tränsbett och att en 4-åring inte behöver piaffera och gå i samling. Det blir oftast inte svenskar särskilt imponerade av, utan tycker det är för tidigt för de rörelserna (tycker jag också!).

På fredag kommer en praktikant hit som ska vara här i tre veckor. Hon heter Maja Forsell och går på grans naturbruksgymnasium. Ska bli roligt och jag hoppas hon kommer trivas. Undrar hur många från Piteå som har varit och hälsat på nu... :)

Har fått resten av bilderna som duktiga Maria tog när hon var här. Enjoy!

Kram
Astrid


Läst 13864 ggr Kommentarer Kommentera

Tycker han är så otroligt söt på denna bild <3

Samtliga bilder tagna av Maria Lehn

Natti

Astrid


Läst 14933 ggr Kommentarer Kommentera

Go kväll!

Kommer knappt ihåg vad jag skrev sist, får verkligen skärpa till mig med bloggandet nu!
Nu har det rört lite på sig i stallet igen. Franja har fått gå på mammaledighet. Hon ser ut att trivas med de två 1-åringarna hon går tillsammans med på bete här på gården. In har Forja kommit, den stora 5-åringen som nu ska ridas in efter att ha haft föl. Harmonia som såldes till en annan uppfödare har kommit tillbaka. De var inte så seriösa som vi trodde och min chef accepterar inte att någon av hans hästar inte blir väl omhändertagna. Så han åkte helt enkelt och hämtade henne. Hon är ok förutom att hon har tappat i vikt, fått mugg på bakbenen och kliat av sig manen. Nu hade vi inte riktigt planerat för att ha henne uppstallad, men jag ska fortsätta jobba med henne och se om vi kan sälja henne till ett bra hem. Någon som söker efter ett 3-årigt sto kan höra av sig :) Bra pris!

Så nu har jag lite mer i stallet igen, 8 stycken för att vara exakt.

Enjeitado har gått otroligt bra senaste dagarna, ska bli kul att start i september. Känns verkligen som att han har klivit upp ett snäpp. Altivo har fått aluminiumskor fram och jag vet inte om det var orsaken, eller kanske 2 veckors sommarlov, men jisses vad han rör sig nu! Fått superhärlig känsla i traven och bytena är enorma. Riktigt roligt med en ny tävlingssäsong för båda hästarna.

Jag har haft besök ett par dagar av Maria Lehn som jag lärde känns i Portugal. Hon jobbade några månader med hästar och efter det har vi hållt lite kontakt. Nu pluggar hon, men skulle åka hit på semester så det blev ett stop hos mig först. Det har varit supermysigt, vi hann med mycket på bara två dagar. Dessutom tar hon så fina kort, blev en photosession igår med Falcao, Altivo o Enjeitado. Oturligt nog kunde vi inte föra över bilderna till min dator, men några på Falcao fick vi över till slut.


Sov gott!

Astrid


Läst 14675 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!!!
Nu var det riktigt längesen. Har hunnit med en till we-tävling med Altivo näst sista helgen i juli och varit till Sverige på 2 veckors semester. Tänkte uppdatera er mer i Sverige, men dagarna bara skenade iväg och helt plötsligt satt jag här igen. Tävlingen som gick i Matosinhos innan jag åkte gick både upp och ner. Dressyren gick inte alls bra, hästen var superspänd (det vita läskiga tältet...) och jag blev bara irriterad. INTE rätt strategi på en spänd häst. Nåja, var bara att ladda om och ta nya tag inför söndagens manövertest. Hade taktiksnack med bästa Maria Eriksson så testade ny taktik. Ge hästen mer frihet istället för att hålla i honom, sänka tyngdpunkten och rida honom mer för sitsen. Det var helt rätt sätt och vi gjorde ett av våra bästa manövertest just över 65 %. Hade några missar, men jag var så himla nöjd att jag kunde rida över spänningarna. Hamnade på 2:a plats och då slappnade jag av för mycket inför speeden. Var inte alls fokuserad och red något mittemellan. Altivo funderade nog vad jag höll på med och det blev flera missförstånd som gjorde att vi kom i mitten. Ryttaren som låg på 4:e plats gjorde en kanonritt och vann speeden så då fick jag vackert stå utanför prisutdelningen med ännu en 4:e plats. Jag fick iallafall massor med bra tips från andra ryttare om hur jag ska jobba med tittigheten. Det är en av grejerna jag älskar med att tävla här, alla är så hjälpsamma och vill gärna ge tips och råd. Ingen är bättre än någon annan och har man gjort en dålig ritt peppar man varandra. Underbart! Nu är min plan att miljöträna, hårdköra på enhandsfattning och styrketräna (hästen alltså ;). Inför finalen som går i september ligger jag i delad ledning så hoppas vi kan överträffa oss själva och iallafall komma topp 3 i championatet.

I Sverige hade jag det väldigt bra. Kul att hinna träffa alla kusiner, kompisar och hästfolk. Fick några lugna dagar, men för det mesta var det rätt späckat schema. Kul det också, man vill ju hinna så mycket som möjligt när man är hemma. Fick rida Bobo ett par gånger, han kändes jättefin! Lite kvar i semesterlunket, men mamma har verkligen gjort ett superjobb med honom. Jättekul att få se kurs för J-O -... som har börjat åka till PRK. Många fina ekipage och jag gillade hans sätt att instruera och många bra övningar. Hästvänligt, konkret och noggrant. Hann även med att kolla en hoppträning på Hällan för Micke Schultz. Blev så grymt impad av att se hur alla har utvecklats så mycket. Såg även Sveriges bästa junior Wilma Marklund göra en riktig stilrunda. Den tjejen kommer gå långt som både har talang och rätt inställning. Man är verkligen en stolt Piteå Ridklubbare :) Måste säga hur roligt det är att komma hem och träffa folk på klubben. Alla är så himla trevliga och glada, bra stämning mao. I helgen ska de ha dressyrtävling så jag önskar alla jättestort lycka till (kanske lite extra till min mamma <3).

Men det var inte bara häst på semestern. Vädret var ju inte det bästa, men några fina dagar då det var bastu, bad, tennis, morgonpromenad, läsa, mysiga middagar, segling, kompishäng och mycket mer. Ska slänga upp lite bilder i nästa inlägg :)

Även fast det var härligt att koppla av och släppa jobbet för 2 veckor känns det bra att vara tillbaka. Har saknat både mina hästar och min fantastiska pojkvän!

Kram på er <3
Astrid

Bohemia åkte hem till Spanien den 18e juli. Så kul det har varit att se hennes utveckling och att ägaren känner sig nöjd med mitt jobb :)


Läst 14390 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.