Portugal-bloggen
SEP
28
2015

Hej!

Känns som en riktig sommardag idag, 30 grader varmt o blå himmel. Det är en anledning till varför man vill bo i Portugal ;)

I torsdags åkte jag och Ernst ner till Alfeizerao på dressyrtävling. Jag skrev i förra inlägget att de 3 med flest poäng från de regionala tävlingarna kvalificerar sig till denna final. Vi kom fram på eftermiddagen, gjorde vetcheck och så red jag en sväng på tävlingsbanan som var öppen. Anläggningen måste vara en av de större i Portugal. 150 boxar, 2 ridhus o 3 utebanor. I ridhuset där tävlingen hölls var det så bra underlag att man knappt hörde hästarna sätta ner hovarna. Jag blev väldigt hoppsugen av att rida runt därinne :P

Fick bo hos bästa Rebecca Lundell bara 15 minuter från stallet. Vi hade väldigt mysigt, ni kan förresten kolla in Rebeccas sida där hon både säljer hästar och jättesnygga lädergrejer, allt från stövlar till träns. http://www.famalusitanos.com/

Fick testa ett par snygga sporrskydd från Rebecca, finns i alla möjliga färger :)

Fredag fm hängde jag och Ernst med Rebecca o henne vackra Vento på en uteritt. Jag red bara på eftermiddagen så tror det var perfekt uppladdning att skritta ut på morgonen (vi kanske galopperade litegrann också :P).

Vid 17 var det dags för oss att starta. Ernst kändes rätt bra på framridningen, ganska laddad med de andra hästarna o var i luften ett par gånger. Min förra chef Paulo Santos var på plats med en elev så han var så snäll och hjälpte mig på framridningen. Inne på banan hade jag rätt bra känsla, traven kändes mycket bra. I galoppen blev han lite tryckig och jag fick soppatorsk i slutet då det blev ett par avbrott som kostade många poäng! Vi var 5 stycken i min klass, men en strök sig så då var vi bara 4 kvar. Jag kom på sista plats med 63,73 %, men jag var lika glad för det. Hästen skötte sig fint och vi var 1,5 % till första platsen.

Lördag kändes det bättre på framridningen, satte lite mer tryck med Paulos hjälp och hästen kändes mer koncentrerad. Hade mycket bra känsla i galoppen när vi red programmet. I traven hittade jag inte riktigt flytet, men helt ok. Inga missar och vi fick 63,82 % och det blev en andraplats! Trodde dock jag skulle få lite mer betalt, men så är det ibland i bedömningssporter. Hade en trevlig kväll med pizza hos Rebecca :)

Startade vid lunch på söndag och vi låg totalt på en 3:e plats. Jag var såklart taggad på att försöka få till en riktigt bra ritt då det skiljde så lite till de andra. Jag hade fantastisk känsla på framridningen, mycket tack vare Paulos hjälp kunde jag hitta fin fjädring i traven utan att korta eller släppa iväg hästens hals för mycket. Inne på banan var jag kanske för taggad och gjorde några små, men ack så onödiga och dyra missar. Lite sen halt, galopp in i en travövergång, fattade fel galopp och fler småsaker. Det är ju också roligt med att rida på så små hjälper som möjligt, inte sitta och "göra jobbet" åt hästen. Risken är att det lättare blir missförstånd ibland, men när det väl fungerar är det så himla häftig känsla! Fick 61,51 % vilket gav oss 3:e platsen i klassen och totalt. Jag var inte alls besviken, utan bara nöjd och så stolt över min fina fina häst. Detta är hans första stora tävling och 3 dagar är rätt tufft. Men han har varit så glad och positiv, kämpat på när jag bett om mer och blev bättre för varje dag. Det är värt mycket mer än en förstaplats <3 Han är verkligen en på miljonen och jag hoppas vi får fortsätta jobba tillsammans, målet är att bli så samspelta så vi ska kunna kommunicera med osynliga hjälper och göra det felfritt :)

Ha en bra vecka :D

Kram

Astrid


Läst 18678 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Jättekul att så många läste Majas gästinlägg. Nu får ni stå ut med mig igen för Maja åkte hem i fredags :( Vi hade verkligen jätteroligt tillsammans och det lät som hon var ganska nöjd med sin praktiktid. Dagen innan hon åkte hem for vi på uteritt med Enjeitado och Alteza. Det var en 2-timmarsrunda, supermysigt! Enda omysiga var när vi hade ridit ca 100 meter och det började spöregna så vi blev ordentligt blöta. Sedan kom solen och höll sig kvar tills vi var hemma. Maja kom på värsta bästa affärsidéen, får se om vi kan skrida till verket i vår. Prinsesstema kan jag avslöja då Maja kände sig som en sådan på den vita hingsten Enjeitado i galopp i skogen.

Tidig lördagmorgon drog jag, Nuno, Lira och Altivo ner till Beloura för vår 3:e nationella we-tävling. Beloura är ett toppenfint ställe att tävla på. I vårt stall var vi bara 3 hästar, Altivo tyckte han var kungen såklart. På eftermiddagen red vi dressyrtestet. Jag var väldigt nöjd med vår prestation, hade en miss då han bytte i förvända galoppen, annars ganska felfritt. Jag red ihop 63,8 % och hamnade på 5:e plats av 6 ekipage (jag och 6 manliga ryttare, lite skillnad från Sverige:P). Tyckte själv att jag kunde fått lite mer betalt för den ritten, men såhär är det ibland i bedömningssporter. Bara att släppa poäng, placering och vara nöjd med sin och hästens prestation. Vi fick sova över hos Kicki igen. Supermysig kväll, inte ofta man har badat i pool i mitten av september (uppvärmd, men ändå). Mycket hästsnack och kinamat. Kicki är bara bäst helt enkelt, vi hoppas få bjuda tillbaka om hon kommer upp till norr :)

Söndag förmiddag var det dags för manövertest. Altivo kändes kalas på framridingen, men när vi kom in på banan tappade jag den fina känslan och vi båda spände till. Jag tror jag börjar förvänta mig att han ska bli spänd och då blir han såklart det. Hittade inget riktigt bra flyt, några saker gick jättebra, men då jag inte lyckades ha honom med mig blev det en hel del missar. En sak jag var mycket nöjd över var att han gick över bron. Med viss tveksamhet, men han stängde inte av mig, utan lyssnade när jag bad honom gå. Stort steg för oss! Fick ihop 58 % med lite olika poäng från de 3 domarna. Ännu en 5:e plats, men denna gång tyckte jag det var rättvist.

Speedbanan var så rolig! Domarna hade gjort den med många distanser där man kunde rida på för fullt mot nästa hinder. Jag var ordentligt laddad och Altivo var helt med mig denna gång. Ett par gånger var vi kanske för taggade och hade ett par missar, men vi red tillräckligt fort för att vinna speeden! När jag kom ut ville jag bara köra igen, så roligt var det :)

Tack var vår förstaplacering i speeden hämtade vi upp oss till en 4:e plats totalt. Med det i bagaget kunde vi nöjt rulla hemåt.

I helgen blir det dressyr med Enjeitado i Alfeizerao. Det är final för de 3 förstaplacerade i varje region så hoppas det blir många starter. Ska bli roligt att delta i en lite större tävling med Ernst för att se hur vi står oss i tuffare konkurrens.

Natti,

Astrid

I tisdags regnade det galet mycket. Paraplyträning för hästarna!

Vi stannade till för lite oreos på vår uteritt :)

Hundarna funderar på vilket håll vi ska åt

Ernst var skeptisk till oreos

Här har vi varför man rider med nosgrimma ;)

Nöjd Altivo i Beloura <3


Läst 18092 ggr Kommentarer Kommentera

Hej hej igen! Nu kommer ett till gästinlägg på bloggen av mig, hoppas det accepteras! Idag har regnet bara vräkt ner - bokstavligt talat - så ingen av hästarna eller vi själva har varit så taggade på att gå ut, men som Astrid skrev i ett tidigare inlägg så blir det värt det i slutändan även i detta fall.
I alla fall så har det hänt några grejer sen sist. Stona rymde igen, denna gång smet de åt andra hållet och jag agerade sökhund och hittade dem ett majsfält bort där de glatt stod och tuggade gräs, jag har ridit WE på Altivo och vi bjöd Renato och familjen på svenska delikatesser (alltså ugnspannkaka och Tacos) och Astrid har varit på tävling med Ernst och jag har köpt en kapson och ett snyggt portugisiskt träns till Nokia.

Som jag skrev i mitt tidigare gästinlägg så rider jag själv lite WE hemma på Nokia, vi är ganska gröna på det området eftersom vi började rida i vintras men vi har lärt oss snabbt och jag har börjat att experimentera med att rida på enhandsfattning. Vi har tränat själva och ridit ”Pay and WE” under det senaste halvåret och jag fick hjälp av en som har ridit WE hur jag ska tänka i enhandsfattningen eftersom jag upplever att Nokia bara springer med mig. Det är nu sen några månader tillbaka som vi har hittat varandra (det skall kommas ihåg att ingen av oss har ridit WE och allt vad det innebär förut!) så det skulle vara väldigt kul att få känna hur en ”riktigt” WE häst ska kännas.
Jävlar också! Vi har mycket kvar att lära men nu vet jag hur det verkligen ska kännas, att bara kunna sitta still utan att hästen blir lång och tung i handen så tyglarna glider och bara kunna inverka med sits och axlarnas placering. Som det kanske märks i ena videon så blev det mycket frågeställningar hos ryttaren, men Altivo är en sådan duktig häst att han lydde det jag sa och visade mig exakt vad det var jag hade bett om och gav mig en tankeställare på vad jag gjorde fel och hur jag skulle göra om det för att det skulle bli rätt. Det är så enkla hjälper som behövs, det är helt otroligt! Att rida är magiskt eller hur? Och när man ser kända ryttare rida med hårda händer och igenknäppta nosgrimmor rida kan man tro att det är så det ska se ut, tills man själv får känna så lite som behövs och att rider man rätt behövs inte hårda händer eller nosgrimmor som är spända till det yttersta för att lyckas, bara en bestämd sits och medvetande om var ens axlar och sittben är i jämförelse med hästens bogar och vikt.
Jag far hem på fredag, och jag kan lätt säga att denna praktikperiod har varit den bästa jag har varit på. Så mycket jag har lärt mig och så mycket jag har kvar att lära. Tre veckor hos Astrid har varit för lite, så därför vill jag passa på att säga till er som ska ha praktik att en praktikperiod hos Astrid Hedman i Portugal är självklart val om du får chansen att välja. Inte bara fick jag öva lite WE, jag fick även testa på att göra byten på enhandsfattning. DET om något var coolt för en som knappt kan göra det på två! Det krävdes lite tänk och teknik för min sida men de sista satt riktigt bra och som avslut gjorde vi lite piaff. Häftig häst den där Altivo, han vill såååå gärna bli en svensk häst det har han sagt till mig ;)

Några dagar senare så var det dressyrtävling för Astrid, och det var en jättefin ritt med några småmissar men det var lite orättvisbedömning tyckte jag. En av skillnaderna mellan Sverige och Norra Portugal är ju att Svenska domare använder lite mer nyanser i sin bedömning, alltså inte bara mellan 6 och 7 som här i Portugal. Vi satt sedan strax bakom en domare och såg ett program där det var orenabyten och han fick en 6 när han i Sverige knappt skulle blivit godkänd för bytena. Denna tävling var dock lite mer organiserad än den förra (alltså inte lika många Jack Russels som sprang runt på banorna) och Astrid fick en 2placering.
Något som nog också aldrig skulle hända i Sverige är att snabbinda upp en hingst vid en stolpe för att göra i ordning honom inför start ;) Men det gick jävligt bra ändå! Ernst vill också bli en svenskhäst tror jag, jag ska i alla fall försöka köpa en resväska stor nog för två hingstar :)
Men det var nöjda och glada Maja, Astrid och Renato som återvände hem till stallet på söndagen och igår firade jag och Astrid genom att dricka vitt vin och se ”Torka aldrig tårar utan handskar” på Astrids nya TV. Så otroligt berörande serie, den får en verkligen att tänka till på vad som hände och hur homosexuella blev behandlade under epidemin

 Så då var ännu en dag slut, och jag säger som Patrik Larsson i ”Mammas nya kille”;
Klart å betart!
//Maja Forsell


Läst 17266 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
08
2015

Hej hej!
Nu kommer äntligen det där blogginläget Astrid hade lovat, dagen efter hon skrev det frågade hon mig men jag hade redan hunnit läsa att jag skulle få skriva ett blogginlägg så hon var lite sent ute tyckte jag ;)

I alla fall tänkte jag först berätta lite om mig själv och hur jag egentligen kom hit till Astrid så ni förstår ”bakgrunden” lite bättre. Jag är 18år, hästtjej med en 19år ung läromästare och dressyr/WE häst som heter Nokia och hennes lilla son Aramis på 4 år. Jag är Dressyr och WE intresserad och tävlar och tränar detta med Nokia.
Kvällen före jag skulle hit, red jag Aramis för min tränare när han så snällt tänkte att jag nog ville testa på att göra en volt/kullerbytta från hästryggen mitt i galoppen och jag landade på min axel. Så, där är historien hur jag fick min axel ur led, kvällen före min resa.
Jag går på Grans Naturbruksgymnasium och har just börjat tredje året, (inriktning häst så klart ifall någon undrade ;) ) och där ska vi ha tre veckors perioder i praktik under höst- och vårterminen. Eftersom jag kommer från samma lilla stad som Astrid har vuxit upp i och hon och min syster har tävlat och tränat flitigt med varandra så kom det sig att jag fick komma hit under min praktik denna gång. Jag har under andra året varit i Holland på ett stort stall där så det skulle vara kul att fara utomlands ännu en gång, och här är jag!

I alla fall, nu har jag varit här i 11 dagar och har cirka 10 dagar kvar och jag har varit med om mycket! Allting från ston som rymde andra dagen vi jobbade i stallet till en dressyrtävling där Astrid blev placerad!
Jag hade egentligen inga större förväntningar eller tankar om Portugal innan jag kom hit, det var ett land som jag knappt hade hört talas om och jag visste bara att det skulle vara mellan 30-40 grader i Juni-augusti och hoppades att det skulle vara varmt när jag kom hit också.

Oboy vad jag blev förvånad över landet! Det är otroligt vackert med höga berg, riklig växtlighet och underbara Lusitanos! Det har inte riktigt samma säkerhetstänk som i Sverige, det fick jag en tvär uppvaktning från när vi skulle köra ut ett sto till hagen och hämta tillbaka ett sto med föl. Hela vägen tillbaka satt jag som i chock, Astrid skrattade gott åt min minn hela vägen tillbaka till stallet igen. Jag är också grymt imponerad över Lusitanos hästarna, hur de känns att rida och hur fina Astrids hästar är! Astrid har lovat mig att jag ska få testa att rida WE på Altivo så jag kan väll blogga lite senare hur det kändes att rida WE på en ”riktigt” WE häst!

I båda Holland och Portugal är hästhållningen annorlunda än den man är vad med i Sverige. I skolan till exempel lägger de vikten på säkerheten och avskräcker kanske då hästägare/hästhållare ibland att tänja gränserna för att miljöträna sina hästar. Här i Portugal fanns det små Jack Russelterriers som sprang runt på dressyrbanan och framridningen, traktorer brummade förbi med slängande släp och kacklande höns. Hemma skulle alla halvblod skita på sig över miljön och den skulle vara så långt ifrån regelboken som möjligt, men här i Portugal fortsatte hästarna utan att röra en fena. Visst finns det undantag bland alla olika stall och så, jag vet att i Travvärlden är hästhållningen nästan lite som i Portugal, att jag upplever att allting tas som en klackspark och att det säkert löser sig. Båda sidor har ju bra och dåliga sidor, men man får hålla med om att hästarna här är väldigt vana vid konstigheter och reagerar inte för mycket.
I alla fall är Portugal – även om det brister lite i säkerheten, det skulle ju inte skada att öppna en ”Hästhållning i Praktiken” bok lite här och var då och då – ett mycket vackert land, och som jag skrev tidigare kan jag faktiskt tänka mig att flytta hit, Astrid får nog en inneboende snart ;)

Vi hörs! Tillsvidare!
//Maja Forsell


Läst 17471 ggr Kommentarer Kommentera


Som ni ser var det glada miner igår på tävlingen :) Red två klasser med Enjeitado M1 och M2. Fick perfekt tid till framridningen så det kändes riktigt bra innan jag gick in på banan även om han var något laddad med de andra hästarna. Men när jag red upp på medellinjen kände jag att han var så med mig. Jag klantade mig och gjorde en felridning, var så glad att han kändes så fin så tappade fokus på vart jag skulle. Men resten gick utan misstag och han jobbade hela tiden för mig. Det blev 63,5 % och en förstaplats! Lite extra roligt att vinna över ett halvblod, lusitanos kan minsann också :D

I andra klassen var det återigen ryttarfel. Satt på fel sida och hade inte hästen på yttertygeln i ett par galoppfattningar så det blev fel galopp. Allt annat kändes bra och även om han var lite trött så kämpade han på. Underbar känsla då man frågar om mer och känner att hästen anstränger sig för att vara till lags. Det förtroendet har jag aldrig känt på tävling förut så jag var jätteglad när jag kom ut. Vi kom tvåa på 62,9 %. Jag vet att vi kan få mycket högre poäng om vi får till alla bitar, Enjeitado har kanske inte de största gångarterna, men kan jag sätta alla rörelser korrekt tror jag det kan bli riktigt bra i de högre klasserna.

Så en riktigt bra dag med andra ord. Avslutade den med Maja och Nuno på sushi restaurang :)

Imorgon tänkte jag att Maja ska få gästblogga om vad hon har varit med om hitills och vad hon tycker om Portugal. Gissar att det blir rätt långt så kan hända det blir fler än ett inlägg!

Kram

Astrid


Läst 15153 ggr Kommentarer Kommentera

Imorgon är det regional dressyrtävling med Enjeitado. Ser verkligen fram emot att starta honom igen då det känns riktigt bra just nu. Har med mig hejarklack och groom Maja så det kommer bli en kul dag. Nu sängen för att gå igenom programmen i huvudet och sova.

Kram

Astrid


Läst 15112 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
01
2015

Här är en video på fina Harmonia. 10:e gången hon rids utan lina. Visst är hon söt? Dotter till Altivo, till salu! Om ni är intresserade skicka ett mejl till astrid_hedman@hotmail.com om ni vill veta mer.

Kram

Astrid


Läst 14120 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.