Portugal-bloggen
DEC
25
2015

Vi har haft härliga dagar i Piteå sen vi kom fram måndagkväll. Vi har fått ta det väldigt lugnt hitills :) Min mammas häst Bobo har haft besvärligt med foderinpackning mellan tänderna så det har inte blivit någon ridning än. I tisdags fick jag och Nuno vara med då veterinären kom för att rensa. Idag red mamma för första dagen sedan vi kom hit så hoppas hinna rida Bobo nästa vecka. Igår var vi till min mormor och morfar, umgicks med mina kusiner som är uppe från Leksand. Vi spelade enligt tradition landhockey (straffar) och testade fotboll med tennisboll. Mycket lek och bus!

På kvällen var vi hemma hos oss och hade en mysig julmiddag. Helt perfekt förutom att man åt tills man nästan sprack! Nuno har fått testa på skidor för första gången. Vi var ut på en kort tur på längdskidor och även fast han ramlade en del tyckte han det var kul.

Ikväll blir det utgång i Piteå stad. På söndag kör vi we-kurs med ett gäng ryttare så det ska bli superroligt :)

God fortsättning!

Kram

Astrid


Läst 19896 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
16
2015

Såg nu att det blev lite tokigt angående fölet från Altivo. Vet man inte att Nataniel är en uppfödare, inte ett sto, kan det lätt tolkas som att Jasmim föddes i veckan :P Så är dock inte fallet, Jasmim är 1,5 år gammal och har bott hos sin uppfödare. Nu har han kommit till oss (med transport ;) för att gå med våra två 1,5 åringar. Innan har han gått själv och det är självklart inte bra för en bäbis. Han har varit ganska vild, men inte dum utan bara lekfull. Eftersom han inte haft någon kompis att busa av sig med har han tyckt att människor passar bra som leksaker. Det är därför han ska stå på box en vecka så att han blir tam och går att ta på/av en grimma och leda. Han är redan med på noterna och sköter sig väldigt bra. Har bundit upp honom, borstat honom och tagit honom några varv på lina. Ska komma ihåg att ta kort på honom så ni får se hur snygg han är. Nu får ni istället se bilder från förra sommaren då han var fölis!

Kan bara säga att idag är det 20 grader varmt och jag har ridit i t-shirt! 16 december liksom :) Love Portugal <3

5 dagar kvar tills jag är i Piteå...

Kram

Astrid

En riktig rallykille! Detta var alltså från sommaren 2014 då Jasmim och hans mamma Zeola var här. Zeola presenterade jag i Ponte de Lima i klassen ston med föl. De fina korten har Emmy Leander tagit.

Mamman Zeola är till salu om någon är intresserad av ett avelssto med superstam?


Läst 19218 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
15
2015

På måndag bär det av mot Sverige för två veckors julfirande :) Självklart följer min pojkvän med på resan, vi firade faktiskt 2 år tillsammans förra veckan. Tiden flyger! Ska bli så härligt att komma hem, julen är min favorit av alla högtider. På schemat står äta, mysa, träffa släkt och vänner, we-clinic på PRK och skidor. Läääängtar!!!!

Eftersom vi åker om mindre än en vecka har jag haft lite svårt att hitta motivationen i ridningen de senaste dagarna. Att det har varit grått och regningt sedan helgen har inte gjort det lättare. Men hästarna fortsätter att gå bra, så hoppas de håller sig tills jag åker.

Det är såå skönt att ha Bruno som jobbar 3 dagar/vecka. Gör stor skillnad att inte behöva mocka och han fixar allt som jag inte har tid till att göra. Vi har också en massa idéer som vi ska prata med Renato om för att förbättra och snygga till i stallet.

I lördags kom fölet från Nataniel som är son till Altivo. Han står inne nu för att han ska bli van att bli hanterad. När jag åker till Sverige ska han få gå ut med de andra två pojkarna på gården. Han heter Jasmim och han är otroligt vacker, han är nog en av de bästa fölen jag sett från Altivo hitills. Idag tog jag ut honom lite på lina och han skötte sig fint. Känns som att vi har många lovande unghästar för framtiden. Ska bli roligt att se utvecklingen på Hispanico och Horos som är våra två 3-åringar.

På måndag bär det av! Dock så lämnar vi hästarna hemma och tar flyget ;)

Idag är det 2 år sedan jag och detta fantastiska sto Sunset Beauty (e. Sandro Hit) vann den portugisiska cupen för 5-åriga hästar och jag blev bästa kvinnliga ryttare under hela meetinget. Fantastisk helg och jag är väldigt glad över att ha haft möjligheten att rida och tävla denna häst. Hon har inte tävlat sedan jag slutade rida henne, men hoppas hon kommer ut på banorna 2016 med sin nya ryttare :)

Natti,

Astrid


Läst 16533 ggr Kommentarer Kommentera

Portugal skiljer sig en hel del från Sverige när det kommer till hästhantering. Jag tänkte skriva några rader om mina tankar och grunder när det gäller det ämnet.
  
När man hanterar många olika hästar i vardagen blir man väldigt medveten om hur viktigt det är att hästarna fungerar i hanteringen. Här i Portugal är de flesta hästar hingstar och det är lite speciellt att hålla på med dem jämfört med valacker. Regel nummer 1 för mig är att hästen respekterar mig. Den får absolut inte "gå över mig" och ska bete sig när man hanterar den. När jag skriver gå över mig menar jag inte bara bokstavligen, utan att den ska vara uppmärksam på mig. Blir den rädd vill jag inte att hästen hoppar mot mig, den ska ha mer respekt för mig än vad den har för det som skrämde den. Det behöver dock inte betyda att den är rädd för mig. Med rädsla bygger man inget förtroende som är regel nummer 2.
  
Alla hästar är olika och vissa behöver man jobba mer med respekt, medan andra hästar behöver få förtroende. Jag kan jämföra Altivo och Enjeitado i vårt stall. Altivo är en hingst som betäcker ston och han har en stark karaktär. Han är kungen i stallet och han vet om det. Han kan vara stökig att hantera och testar alltid om det kommer en ny person. Om han alltid fick göra som han ville skulle han nog kunna bli farlig att handskas med. Altivo får jag påminna ganska ofta vem det är som bestämmer.
Jag måste vara hård och bestämd med honom, vissa dagar mer än andra. Jag håller alltid koll på honom även om han aldrig någonsin gjort mig illa. Blir han hingstig och dominant smackar jag till honom ordentligt och han skärper sig direkt. Kanske vissa personer tycker att det är hårt, men det är ett sätt som fungerar för mig och om man tänker på hur hästar är mot varandra i en hage för att visa vem som är ledare är jag väldigt snäll.
Sedan har vi Enjeitado, om jag behandlade honom som Altivo skulle han bli förskräckt. Han är en väldigt känslig och tillbakadragen hingst. Med en ny person på marken eller i sadeln är han väldigt skeptisk i början. Jag har aldrig behövt tillrättavisa honom, det räcker med att höja ett finger. Det har tagit över ett år innan han faktiskt började lite på mig och det förtroendet måste jag vara rädd om.
  
Jag har även Hispanico, 3-årig hingst med massor av hormoner som sprudlar i kroppen. Han skulle jag beskriva som en bänglig häst (finns det ordet på svenska?). Dessutom växer hans tänder nu så han vill ha allting i munnen, tyglar, borstar, täcket, mössor, longerpisk m.m. Med honom ser jag självklart till att han inte får gå över gränsen och tugga på mig eller hitta på annat otyg. Men jag väljer mina strider med honom. Om jag tillrättavisade Hispanico för allt han gjorde skulle livet inte vara kul för honom. Jag försöker istället undvika att hamna i situationer där jag vet att han kommer ta något i munnen eller busa. Han är hanterbar och han vet när han gör fel, han kan bara inte låta bli!
  
Min kloka tränare Maria Eriksson sa att "du behöver inte alltid vinna, se bara till att aldrig förlora". Så med vissa hästar (speciellt ston) tror jag man kan undvika många bråk genom att inte sätta sig i den situationen. Franja, som nu är dräktig ute på bete, kunde vara en riktig surmärr när hon var brunstig. Men jag visste om det och pushade henne aldrig de dagar hon var i brunst. Strök henne medhårs och gjorde roliga/enkla saker.
På så sätt behövde vi inte hamna i jobbiga situationer där jag visste att jag inte kunde vinna över henne. Till exempel började hon stoppa och backa och jag fick inte henne att gå framåt. Det hade inte så mycket att göra med respekt och förtroende, bara omständigheter som gör att det inte fungerar vid det tillfället. För var hon inte i brunst gick hon hur fint som helst.
  
Jag tycker det är fascinerande och fantastiskt hur mycket hästarna lär mig och hur olika de är. Har din häst respekt och förtroende för dig?
  


Har fått jobba mycket med Enjeitados förtroende.


Hovslagarens häst Xadrez som är ny i stallet. Behöver få mycket förtroende och bryta dåliga vanor!


En unghäst behöver få tillit till ryttaren. Här är Forja som nu fungerar utmärkt med någon i sadeln.

Viktigt för både hästar och ryttare är att inte sitta och harva på en ridbana varje dag. Ut och ha roligt i naturen! Om du har problem med att rida ut din häst kanske det brister i respekt eller förtroende. Vissa hästar måste man träna att rida ut, se bara till att inte förlora.
  
Trevlig helg!
Astrid


Läst 19728 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
08
2015

Såååå nöjd över mina två superkillar i lördags. Jag körde dit själv med lastbilen och den rullar på så fint. Nu fattas bara en liten makeover så blir det hur bra som helst.

Falcao var först ut, tack och lov kom Nuno och hjälpte mig fläta hans bångstyriga man. Den är otroligt tjock, men liite för kort för att man ska lyckas få till en snygg manfläta. Nåja, den satt hyfsat tills vi var klara :) Vi red fram i ett litet ridhus tillsammans med 2-4 andra hästar. Jag var väldigt imponerad över hur väl han betedde sig, det var inte lätt att rida därinne och man fick möte hela tiden. Falcao har inte haft problem med andra hästar eller varit skygg, men han har knappt gått med andra hästar annat än på uteritter. Jag hade planerat 40 minuters framridning då jag trodde han skulle vara spänd och behöva gå ordentligt innan start. Men det blev mycket skritt för han var superfin :) Inne på banan hade jag också förväntat mig att han skulle titta på allt, men han bara tuffade på utan problem. Traven kändes bra, fina öppnor, men i ökningarna hade jag kunnat satsa lite mer men jag ville inte ha taktfel. Han var väldigt avspänd i skritten, men hade kunnat bjuda lite bättre fram till handen. Nu blev det lite "ormigt" på diagonalen. Galoppen kändes bäst av allt, fin rytm och vi fick till den förvända galoppen riktigt bra. Jag var supernöjd!

Snabbt byte till Enjeitado som skulle debutera medelsvår. Jag vet om att bytena inte sitter 100 %, men ville ändå testa att rida en nivå högre. Hade superkänsla på framridningen och han var väldigt fokuserad på mig. Travdelen kändes toppen, han var verkligen med och det är många övergångar i detta program. I skritten kändes han väldigt energisk så i bakdelsvändningarna var jag alldeles för passiv och han skruvade med bakbenen. Det kostar poäng! I galoppen hade jag härligt sug och högerbytet gjorde han på hjälpen, men ett halvt språng sen bak. I detta program är det 3 serpentiner med enkla byten, de övergångarna kändes att vi har tränat på. Vänsterbytet var.... inte alls :P Fick lov att ta ett par travsteg för att komma i rätt galopp. Nåja, nu har någon månad på oss att sätta bytena innan nästa säsong drar igång.

Jag gick faktiskt och vann med Falcao, jätteroligt och jag är så stolt över hur han skötte sig hela dagen. Det var bara jag och en junior med i complementario och det var uppdelat i senior/junior. Vi fick rosett helt enkelt ;)

Nuno och jag firade med tacos på kvällen och en riktig slapparsöndag. Mysigt! Idag regnade det, men fick alla hästarna longerade. Imorgon börjar Bruno, ska bli såååå skönt att få hjälp i stallet.


Lite bilder på Falcis, hoppas få ett par kort på Ernst också.

Natti,

Astrid


Läst 16501 ggr Kommentarer Kommentera

Ok, så att ha gått från 5-6 hästar till 9 (!) är ganska stor omställning. Speciellt när jag inte bara arbetar hästarna utan även gör allt stalljobb. Mocka till 9 hästar, ge mat, hålla snyggt i stallet och allt annat extra tar tid. Men jag klagar inte, har fortfarande världens roligaste jobb :) Jag tror jag skrev att vi hämtade hem Forja förra helgen. Idag red jag henne för första gången efter uppehållet och hon var lite "trutig" i början, men mot slutet kändes hon klockren. Hon var mycket mer framåt så tror någon vecka på betet gjorde gott.

Tisdag åkte jag och Renato på eftermiddagen till Nataniel Silva som också är uppfödare. Han är ägare och uppfödare till Hispanico som jag har på inridning och födde också upp Gentil som jag red förra året (såld till Frankrike). Han har sina ston och avelsverksamhet i en stad som heter Baiao som är nära min pojkvän. Det är ett väldigt bergigt område så hästarna blir väldigt starka och stadiga på foten. Där hämtade vi ett 3,5 årigt sto som jag ska rida in. Hon är dotter till ett sto som jag visade i Ponte de Lima 2014 som heter Zeola. Hennes pappa är samma som till Gentil, han har tävlat GP och heter Zuelo. Stoet som står i stallet just nu är väldigt söt, men inte alls hanterad och lite stressad såklart över att ha bytt miljö. Hon heter Hispania och det ska bli spännande att jobba med henne. Hon kommer att läggas ut för försäljning inom snart.

Den 9:e hästen som flyttat in i stallet heter Xadrez och kommer från Nunos chefs stuteri. Hästen ägs numer av en kille som heter Bruno som även är vår hovslagare. Så dealen är att han kommer ha hästen hos oss utan att betala. I gengäld ska han jobba 3 förmiddagar/vecka. Mocka, sladda banor, hjälpa mig med unghästarna och allt annat som ska göras i ett stall. Det ska bli väldigt skönt att få hjälp med stallarbetet och även att ha någon som kan hjälpa mig sitta in unghästarna. Bra deal, nu ska vi se vad vi kan göra med "spännproppen" Xadrez!

Nu har vi iallafall fått belysning i ridhuset så jag kan jobba efter mörkret fallit!

Tävling på lördag i dressyr. Tar med mig Ernst och Falcao. Ska bli spännande att se hur Falcao går och hur debuten går för Ernst i MSVB :)

Tog ett par roliga bilder på våra söta katter <3

Gäsp!

Natti,

Astrid


Läst 17230 ggr Kommentarer Kommentera

Det känns som att allt flyter på så bra nu att jag nästan går och väntar på att något jobbigt ska hända. Låter knäppt, ska verkligen jobba på att vara i nuet för jag är verkligen lyckligt lottad att leva som jag gör :)


I torsdags hade jag Ines här, superhärlig tjej som hjälper mig med unghästarna. Jag var så otroligt stolt över vår Hispanico som nu går att rida ensam i skritt och trav. Han har gått in i en ny fas, mer harmonisk och nu accepterar han att bli riden. Förut har man bara fått sitta på honom, men har man inverkat har han blivit stressad. Nu är han stencool och jag tror det kommer bli en riktigt fin häst.

Hispanico i Ponte de Lima.

Falcao har också jobbat på fint dessa veckor efter Marias hjälp. Vi tog en paus från ridbanan och hade en mysig uteritt med Luke som sällskap.

I lördags hämtade vi hem Forja så nu är det 7 hästar i stallet. Enjeitado gick fint, vi red bland vinrankorna och jobbade med kondis. Han var ganska busig, kul att byta miljö från ridbanan :) Altivo är mycket bättre, men vi fortsätter skritta tills benet är helt utan någon svullnad. Efter jul tror jag vi kan köra på som vanligt. Jag känner mig lite stressad då de har lagt EM i working equitation i början av maj. Vi kommer få jobba hårt för att komma i form och hinna ut och göra de resultat som krävs för att kvalificera sig. Men med en bra plan och rätt attityd tror jag att vi fixar det! Min dröm om att rida ett internationellt mästerskap kommer jag inte att ge upp i första taget.

Igår bestämde jag och Nuno oss för att komma i julstämning. Det blev inköp av pynt och en liten plastgran. Snöspray och julmusik gjorde susen så nu är jag redo för julen 2015! Vi avslutade dagen med middag, champagne och kaka :)

Idag longerade jag alla hästarna förutom Altivo som fick en promenad. Forja ser super ut, hon är så blank och fin i pälsen trots att hon gått ute 3 veckor. Ska bli roligt att rida henne igen, tror en paus med de andra stona har varit perfekt. Blev klar i stallet ganska tidigt så tog ett impulsivt beslut att fara ut och springa. Var lite korkad och sprang ganska långt och pressade på hårt. Men med tanke på att jag inte kommer ihåg sist jag sprang kändes det rätt bra med flåset. Benen kändes av i slutet dock så vi får se om jag kan gå imorgon...

Time to sleep!

Astrid


Läst 17165 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.