Portugal-bloggen
JAN
27
2016

Så himla skönt det är att ha bästa Maja Forsell tillbaka som praktikant! Dessutom är hon ännu mer hjälpsam nu än sist då hon hade dragit axeln ur led ;) Känns som att vi har ett superbra teamwork och nu finns det tid att göra lite extra med hästarna och hålla snyggt i stallet. Maja har fått en projekthäst som hon ska ta hand om och ge extra kärlek, Quick.

Inget speciellt som har hänt i stallet dessa dagar. Hispanico har jag kunnat rida nu när Maja har varit här och hjälpt mig. Han känns fantastiskt fin och verkar lovande för framtiden. Horus har vi börjat sitta på, men han är väldigt bakskygg på höger sida om man tar ut handen eller tygeln åt sidan. Någon som har tips på vad man kan göra med en sådan häst för att träna bort rädslan?

Min chef var iväg på en organiserad uteritt i söndags, tror det var många ryttare med i Trofa där de höll till. Det var Enjeitado, Falcao och Quick som åkte. Jag är jätteglad att min chef rider och har roligt med sina hästar. Tror det är en viktig del och får honom att komma ihåg varför han håller på med uppfödning. Däremot så är det inte så kul när man kommer till stallet på måndagen och alla grejer som de har haft med sig är huller och buller. Det är inte urmockat i lastbilen och Enjeitado har tappat skor och gått sönder en del på båda framhovarna. Men men... Det var inte värre än att man fick städa upp och vår duktiga hovslagare fixade Enjeitado. HUR svårt är det att hänga tillbaka saker där man tog de ifrån och plocka undan det man drar fram? Svaret är nog "portugisisk man" (fler ord är överflödiga). Som tur är har jag en riktigt bra chef bortsett från dessa händelser.

Nu är jag alldeles för trött för att orka skriva mer, nästa inlägg blir det Maja som ska gästblogga :)

Kram o Natti,

Astrid

Jag, Maja och Ernst från Majas sista praktikdag i september.


Läst 17725 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
20
2016

God kväll,

Nu blir det ett kvällsinlägg igen. Dygnets timmar räcker inte riktigt till just nu. Men på torsdag får jag förstärkning av Maja Forsell som kommer på praktik. Maja var ju med mig i augusti, måste ha gjort någonting rätt eftersom hon vill komma tillbaka :) Med 10 hästar i stallet är det perfekt med en praktikant! Hästarna går bra just nu. De har lugnat ner sig lite, de var rätt vilda förra veckan. På torsdag kommer Katarina Eningsjö från Rotbrunna med en klient som söker häst. De ska se Falcao så jag hoppas han går lika bra som han gjorde idag.

Har lagt ut en häst till salu på hästnet idag. Det är Bruno Pintos 6-åriga Faraó som är till salu. Fastnade bland alla hästannonser och börjde kolla på filmer. Jag funderar på hur vissa tänker när de lägger ut 3 och 4-åringar där man sitter tungt på rumpan i alla gångarter. Har folk glömt bort hur man står i lätt sits? Nu pratar vi alltså dressyrinriktade hästar (tycker dock att man ska både hoppa och dressyra med den unga hästen, inte specialisera dem vid 3 års ålder). Portugal är inte mycket bättre på att visa unghästar. Ofta är det kandar på 4-åringarna, skolor och nedsittning som gäller. Om jag ska se en film på en unghäst vill jag se lättridning i traven och lätt sits i galoppen. Kanske någon kortsida eller 20-metersvolt sittandes i galopp, men då ska det vara med ett lätt säte, ingen tungrumpa! Samma sak i lättridningen, det går att sitta ned med lätt säte, inte dunsa ner i ryggen. Skritten tycker jag att man både på film och i träningen hemma bara ska rida på långa tyglar. Ska man korta upp för att göra halt eller sätta igång i trav behöver man inte kräva att hästen ska gå direkt på tygeln. Ofta har den unga hästen inte tillräcklig framåtbjudning i skritten för att kunna skritta på tygeln. Lättare i trav eller galopp då bjudningen kommer mer naturligt. Allt detta gäller såklart i den vardagliga träningen, inte bara på film.

Så tips till alla som ska lägga ut filmer på unghästar till salu, rid lätt och stå upp. Visa att hästen kan skritta på långa tyglar och gärna i trav ha med några sekunder där hästen får sträcka ner och FRAMÅT. Även om man lägger ut en mer skolad häst tycker iallafall jag om att kunna se att hästen söker efter kontakten och håller balansen om man sätter fram händerna. Och en sak till, ingen orkar se 10 minuter långa filmer vare sig det är en GP-häst eller 3-åring. 2-4 minuter max!

Gnälltanten har gnällt färdigt.

Här är förresten filmen på Brunos häst, om någon skulle vara intresserad av en lovande we-häst kan ni mejla mig på astrid_hedman@hotmail.com .

Att ha med då man tittar på telefonen när man skrittar på långa tyglar känns dock inte så proffsigt. Behöver inte vara såååå avslappnat. Dessa portugiser! :P

NU har gnälltanten gnällt färdigt!

Sov gott!


Läst 18665 ggr Kommentarer Kommentera

I förra inlägget utlovade jag en presentation av mina älskade hästar. Just nu har vi 10 stycken i stallet. Förutom dem har vi 3 blivande 2-årshingstar, 2 blivande 2-årsston, två föl födda 2015 och 5 ston för avel som går på bete. Det är en hel del hästar att ta hand om. Igår körde vi Galiza och Franja från gården i Ronfe där de gått på bete bland vinrankorna (Renato köpte en till gård där de gör vin där). Nu är de återförenade med Estrella och Furia samt deras två föl. Kul att se att mina vita flickor redan har magar och ser ut att må toppen. Riktigt spänd på att se Galizas föl som är beräknat i början på mars. Pappa är Altivo!

Så, över till mina hästar som är i träning och som jag är med 6 dagar i veckan.

Först ut är kungen i stallet, Altivo. Han blir 11 år och är godkänd avelshingst. Han är pappa till de flesta avkommorna på gården och förärver sitt utseende och beteende till sina föl. Tillsammans har jag och Altivo tävlat i we 2015 och i oktober vann vi det regionala championatet för debuterande hästar (motsvarande msv nivå i Sverige). Han lyckades fastna i ett hönät med båda frambenen och drog på sig en senskada just efter. Nu skrittar vi och väntar på besked från veterinären som ska komma och ultraljuda nästa vecka. Håller tummar och tår att vi får börja sätta igång och jobba mot vårt mål 2016, EM i working equitation.

Enjeitado blir 7 år och jag har ridit honom i två år. Han är en riktig sagohäst som alltid försöker sitt bästa. Vi har tävlat på msv c nivå i dressyr med flera vinster och placeringar. Målet för 2016 är att starta working equitation tillsammans samt msv b dressyr. Älskar denna häst otroligt mycket!

Horus är en helbror till Enjeitado som blir 4 år. I höstas kom han lös under natten och skulle hoppa in till ett sto, men fastnade vid skapet och blev väldigt svullen och sårig. Lyckligtvis har det läkt ihop fint, men det har tagit lång tid så han ligger lite efter i inridningen. Å andra sidan tror jag inte det gjort så mycket då han är en stor kille (170) och har nog mått bra av att få tiden. Just nu har han gått med sadel och haft ryttare som hängt och klängt. Väldigt lovande med riktigt fina gångarter, blivande dressyrhäst! Måste ta någon bild på honom, denna är från då han var 2 år gammal.

Falcao är en riktigt charmig kille som alla gillar. Jag har ridit in honom då han var 4 år och jag började jobba här. Han är kastrerad sedan ca ett år tillbaka och tillsammans har vi gjort några starter på dressyrbanan. I december -15 vann vi en klass motsvarande msv c. Det är så himla roligt att jobba med unga hästar och se deras utveckling. Falcao tex har tagit lång tid att mogna, men nu är det som att han börjar ta steget mot vuxenlivet. Ska bli så spännande att se hur han kommer vara nu som 6-åring. Fast vi får väl se hur länge jag får ha kvar honom. Falcao är nämligen till salu.

Forja är Renatos stolthet. Hon blir 6 år gammal, men just inriden då hon har haft ett föl. Hon är den största lusitano jag sett med sina 175 cm i mankhöjd. Hon är halvsyster, samma pappa, som Enjeitado och Horus. Hon är ett riktigt sto, om hon inte vill något så är det bara att följa hennes vilja. Hon har varit otroligt lätt att rida in och kämpar på alltid. När jag var i Sverige fick hon gå på bete med de andra flickorna men lyckades dra på sig en hovböld. Vi jobbar på att behandla det, men rengöringen har inte gått så lätt. Hon har som sagt väääldigt stark vilja. Senaste försöket är att ställa ner benet i en hink med varmt vatten och typ jodopax. Hoppas att hon återhämtar sig snart så vi får komma igång och riiiida igen. Bilden är från maj då hon avelsbedömdes, godkänd med 73,5 poäng!

Det var Renatos hästar, nu över till våra klienters hästar.

Hispanico är uppfödd och ägd av Nataniel Silva. Han är hos oss för inridning och eventuell försäljning. Fast ägaren verkar förtjust i hästen, han har fått några bud, men inte sålt. Jag har haft lite problem under inridningen, men det har mest varit att hästen inte varit klar för att bära upp en ryttare. Innan Sverige kunde jag rida ensam i skritt och trav. Nu har han tappat en tand så har inte haft bett på honom sen jag kom tillbaka. En häst som jag tror kan bli riktigt riktigt fin i framtiden. Blir 4 år 2016. Bilden är från Ponte de Lima då jag visade honom vid hand i 3-årsklassen.

Samma ägare och uppfödare är det till stoet Hispania. Hon blir också 4 år och har gått i flock i hela sitt liv. Hon är också en dam med mycket vilja och jag jobbar fortfarande med att hitta ett sätt att få henne att sammarbeta. Det är fortfarande bara longering i kapson för henne, men snart hoppas jag kunna börja med gjord+inspänningar och sadel. Hon ser riktigt lovande ut, något tunn och omusklad just nu, men jag tror hon kan bli en svan. Planen är att hon ska sälja då Nataniel har alldeles för många hästar.

Xadrez är en 13-årig hingst är från vår hovslagare. Han har stallat upp hästen hos oss för träning och för att rida lektioner själv. I gengäld jobbar han hos oss 3 ggr i veckan. Superdeal för mig som har fått en ny utmaning att jobba med och får hjälp med stallarbetet. Här är en bild från då Xadrez och Bruno tävlade i working equitation för 2 år sedan.

Quick är en äldre herre, 18 år gammal. Han är ny i stallet och som jag förstått det har Renato "fått honom" så länge han vill ha honom. Otroligt snäll häst, har en del melanom, men inget som verkar besvära honom. Fräsch för sin ålder och gör piaff, passage, spansk skritt, byten m.m. En perfekt häst om det kommer någon på besök som vill testa göra alla svåra rörelser på en bussig häst. Han är fortfarande lite spänd över allt nytt, men jag tror med jobb och kärlek kan han nog känna sig trygg hos oss. Ska ta en bättre bild!

Sist, men inte minst! Vårt nyaste tillskott i stallet heter Cauteloso och ägs av svenska Mikael. Hästen är 9 år gammal och har varit hos min gamla chef (första jobbet jag hade i Portugal) Pedro Ferreira. Mikaels plan är att ta hästen till Sverige efter sommaren och vill se lite hur han reagerar på miljöombyte. Cauteloso betyder försiktig och det stämmer in väldigt bra på denna gentleman. En kväll skulle jag in i boxen och var lite snabb i rörelserna, då backade han av och tittade på mig med en mycket skeptisk blick. Rolig och trygg häst att jobba vidare med och jag hoppas kunna få både häst och ryttare intresserade av we.

Det var alla 10!

Sov så gott <3

Astrid


Läst 21246 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
09
2016

Jag lämnade ett soligt och varmt Portugal, kom tillbaka till regn! Vet inte vad som är bättre -30 grader, som det blev i Piteå just efter vi åkt, eller ett evigt regnande. Pest eller kolera? När det vräker ner med regn funderar jag ibland på varför man jobbar med hästar. Tänk så skönt att sitta inne på ett kontor när vädret är såhär. Men så får man en mysig mule i famnen och då kommer man ihåg varför man valde detta liv :)

Piteå var iallafall supermysigt som alltid. Hann både med släkt och vänner samt relaxa och återhämta sig. Tror inte jag kände mig hungrig en enda gång under de 2 veckorna. En av höjdpunkterna var 3-dagarskursen i working equitation som jag och Nuno höll i. Jätteduktiga och ambitiösa elever som alla gjorde framsteg. Vi hade lektioner två dagar och avslutade med en träningstävling i teknik och speed. Riktigt roligt och eleverna skötte sig strålande och försökte göra som vi instruerat under lektionerna. Hoppas att vi inspirerade någon fler att träna och tävla i working equitation :)

Nyårsafton spenderades hos mina fina kusiner. Badtunna och massor med god mat för att fira in det nya året som jag tror blir ett toppenår på alla sätt och vis :) Tror jag behåller mina önskningar om ett dramafritt och skadefritt år.

Hemma i stallet står nu 10 pållar. Det är rätt tufft, men det går bra nu när några inte är fullt igång. Fast jag hoppas att alla hästarna snart kan vara i toppform och gå för fulla muggar. Ska skriva en kort presentation av alla hästar i nästa inlägg.

Håll tummarna att regnet ger sig snart, fast det är rätt mysigt när man får vara inne och sitta och mysa vid brasan också :)

Natti

Astrid

Träningstävling på PRK

Myyyysigt!

Här sa jag hejdå till Altivo i t-shirt

Detta var vad jag kom tillbaka till. Det har blåst och regnat in i ridhuset. Inte ok!!

Vår vackra lilla Harmonia är nu i Frankrike på sin väg mot Sverige, Boden. Vi önskar nya ägaren Emilia stort lycka till :)


Läst 20307 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.