Portugal-bloggen
APR
30
2016

Herregud vad less jag blir på att det alltid ska vara något med Altivo. När jag kom in i stallet imorse stod hästarna och åt gräs (José som är vår groom klipper gräs och ger hästarna varje morgon). Skulle plocka ut Altivo för att rida och ser att han är helt svullen i ansiktet. 39,3 graders feber på det. Måste ha varit en reaktion på något i gräset eller höet från kvällen innan. Han fick en liknande reaktion för några månader sen då jag trodde det var botulism och att han skulle dö... hypokondriker åt mina hästars vägnar... Jag ringde i panik till Renato, men han vet hur jag är så han sa att vi avvaktar till em för att se om han blir bättre. När jag åkte från stallet ikväll såg han nästan normal ut och tempen hade gått ner. Phew!

Igår hade vi veterinären här för att se Brunos häst Xadrez. Han är behandlad så nu får vi se om han kan vara tillbaka i arbete snart igen. Vi gjorde även en koll på Altivos sena, jag har tyckt att han har varit lite svullen och varm sedan ett par veckor tillbaka och jag ville försäkra mig om att inflammationen inte kommit tillbaka. Veterinären kollade med ultraljud och han har en ärrbildning i senan. Men med korrekt arbete och att man håller koll på det är det ingen fara att fortsätta träna och tävla på samma nivå. Känns bra att vi har kollat det igen, annars går jag runt och oroar mig i onödan. Den sista som veterinären fick titta på var Estrellas 1-åriga stoföl. Jag tror att jag berättade att hon gick konstigt, men vi trodde hon hade fått en infektion och att det var pga det. Vi insåg dock att det var något annat mer allvarligt. Det ser ut som om hon inte riktigt har kontroll över sina bakben och hon har svårt att gå rakt. Vi släppte ut henne igen för att se om det blev bättre och när vi tog hem henne för vetbesöket så såg det lite bättre ut. Vi har dock förstått att det är illa och att vi kanske måste ta bort henne. Veterinären misstänker att hon kan ha brutit en halskota och att det är skadade nerver som gör att hon rör sig som hon gör. Han sa att det finns en chans att hon kan rehabliteras och bli ett avelssto (inte ridas). Men det är bara en hypotes, nästa vecka är han tillbaka med röntgen för att se om det stämmer. Jag hoppas att hon kan bli någorlunda återställd, det är en så fin liten häst. Bara hon kan gå normalt igen vet jag att Renato behåller henne, men vi måste också tänka på vad som är bäst för hästen. Usch så jobbigt! Ska försöka att släppa det tills nästa vecka då vi får veta säkert.

En rolig nyhet som jag helt glömt att skriva om är att årets första föl är fött! Det är Duquesas föl, pappan är Jalisco (samma som Enjeitado, Galiza, Horus och Forja). Det blev en hingst, ser fantastiskt fin ut! Nu är han ca 3 veckor gammal och går ute med sin mamma på betet.

Solen värmer och idag har jag fått bonnabränna (t-shirtbränna). Ätit middag 22.30 två dagar i rad och känner mig helt slut pga värmen. Tur man älskar hästar, annars skulle man aldrig orka hålla på. Imorgon får jag en lugnare dag, ska jobba fm och efter lunch ska jag åka och titta på Nuno som ska tävla dressyr. Nästa helg är det min tur att tävla i working equitation igen :D Det blir Ernst och Altivo som följer med, hoppas jag kan få till fina rundor med båda. Supertaggad att tävla Altivo och se om lektionerna med Pedro hunnit ge resultat.

Hopp i säng!

Skickar en styrkekram till min älskade mamma, hon behöver en <3

Stackars Altivo, såg ut som ett ballonghuvud! Kolla läpparna och hakan, ska ju liksom vara en grop där..

Fölis första timmar. Några namnförslag? Iår ska namnet börja på bokstaven M.

Fick upp denna fina hjort i söndags samt målade grått ovanför spisen, var lite svart på det vita från röken.


Läst 13307 ggr Kommentarer Kommentera
APR
25
2016

Jag har funderat rätt mycket på ett ord som portugiserna pratar väldigt mycket om när det handlar om ridning; submissão. Submission på engelska, vilket vi på svenska översätter till underkastelse. Jag vet inte om det är den svenska översättningen som gör att jag kopplar ihop detta ord med något negativt. När jag rider vill jag inte känna mig som den dominanta och att hästen ska vara underkastad mig. Hästar är stora djur och måste givetvis ha respekt, både från marken och uppsuttet. Men det ska vara en tvåvägskommunikation i ridningen, hästen ska ha förtroende för mig och vi gör sakerna tillsammans. Hästen ska utföra de uppgifter jag ber om för att han vill och kan, inte för att han måste eller är tvingad. Om jag får motstånd från hästen är mina första tankar:

1. Jag frågade fel, korrigerar min sits och hjälpgivning.

2. Hästen är inte fysiskt redo för uppgiften, backar bandet och går tillbaka till något lättare. Alternativt frågar om bara något steg för att senare kunna be om mer.

3. Hästen har ont någonstans eller har något psykiskt trauma.

Det är väldigt sällan hästen gör motstånd för att den ska "jävlas" eller är "tjurig". Hästar är inte så smarta att de står i stallet och planerar djävulskap inför ridpasset. Det är rätt ofta jag har hört ryttare säga att hästen är tjurig eller bångstyrig. Det finns många olika individer och vissa hästar har mer karaktär än andra. Men då gäller det för ryttaren att hitta lösningar och ta hästen på ett sätt som hästen förstår och trivs med. Sitt bättre och stör mindre brukar vara ett bättre alternativ än att dra mer i tyglarna och trycka in sporrarna i magen.

I de svenska dressyrprotokollen översätter man submission till eftergift. Mycket bättre ord! I samma bedömningspunkt ingår det även eftergift på tygeln, accepterande av bettet, harmoni, lätthet och mjukhet vid rörelsernas utförande, uppmärksamhet, förtroende och lydnad. Så rider vi korrekt och tränar hästen som sig bör så borde den kunna ha allt dethär genom ritten, givetvis bedömd utifrån vilken nivå man rider på.

I de portugisiska protokollen står det lite kortare, men dock samma. Submissão - uppmärksamhet, förtroende, lätthet och mjukhet i rörelsernas utförande och accepterande av bettet.

Många portugiser har sagt till mig att jag måste ha mina hästar mer submissive. När jag har frågat hur och vad det innebär för dem har jag fått ett ganska intressant svar. Att även om det är på gränsen för vad hästen klarar av ska den ge lite till när man ber om mer. Att man kan träna genom att gå över gränsen för att se om hästen är submissive och kämpar vidare fast den egentligen är trött. Till exempel rida in i en galoppiruett tills man känner att hästen börjar göra motstånd. Då kör man på något varv till tills hästen gör det utan protester och då går man ur det.  Det är ju jättebra att ha en häst som kämpar även fast den inte orkar... Om man typ är i krig! Dagens användning av hästen ser ju lite annorlunda ut. Vi kan träna hästen så att den ska vara redo för de uppgifter vi ger, om vi inte tror att hästen klarar av det ska man nog låta bli att fråga. Portugiserna är ju lite gammeldags och lusitanon fungerar såhär. De har en jäkla arbetsvilja som är svår att hitta hos andra hästar. De är inte lika starka fysiskt som halvblod, men de har hjärta och själ för 100! Det är en av de största karaktärsdragen hos rasen och det många ryttare letar efter hos en bra lusitano. Det tror jag också är en anledning varför lusitanon har blivit så populär i tex Sverige. Även fast man inte är proffesionell ryttare, skumpar omkring och har svårt att hålla händerna stilla så gör det inte så mycket om man sitter på en lusse. Sitter man däremot upp på ett sportigt halvblod blir de spända och stressade om inte ryttaren kan följa med i rörelserna och stör för mycket.


Nu blev det många sidospår! Men ni kan nog förstå att jag är lite splittrad till detta ord. Men jag fortsätter på min linje och filosofi, försöker hela tiden lära mig nya saker och vara öppen för andras idéer :)

Sov gott!
Astrid


Läst 20635 ggr Kommentarer Kommentera
APR
23
2016

Det är så roligt att jobba när jag fått ny inspiration! Jag känner att lektionerna med Pedro definitivt gjorde något med min sits. Jobba med att hitta balansen över hästen, på små lusitanos gör det stor skillnad vart man har sitt överliv. Efter att ha sett Pedro rida försöker jag jobba med mina händer, hålla de stilla och kanske lyfta innerhanden istället för att leda. Lita på att hästen kommer ta mig framåt, blir det avbrott gör det ingenting. Viktigaste är att jag inte börjar trycka på med sätet utan bara sitta rakt upp och ner. Använda min vikt när det behövs, om hästen tex tränger inåt kan jag luta lite lätt utåt för att hjälpa till att korrigera.

På lördagen utvecklade vi den övning jag gjort dagarna innan. Supersvårt men väldigt roligt! Det var två stolpar, ca 15 meter mellan. Bommar på diagonalen att rida mellan och på "långsidan" ett hinder och på andra sidan en bom på marken att rida sidepass över. Sjukt tight att hinna med allt, men Altivo var fantastiskt fin och så med mig. Jag hoppas att jag kan behålla denna känsla till nästa tävling. Ska se om jag får ut någon kort film, lite lättare att se det än då jag förklarar.

Nu är våren på g hörni! 20 grader varmt och uteritter gjorde min dag. Lovely!

Vackra Altivo <3 Bilder från Trofa, fotograf Rui Pedro Godinho


Läst 16548 ggr Kommentarer Kommentera

Sitter på hotellrummet med mamsen utanför Sintra. Vi ska snart gå ner till gymmet och sedan SPA!!!

Har ridit två pass för Pedro Torres på den fantastiska anläggningen Quinta dos Cedros. Vi kände oss lite malplacerade när vi rullade in med vår gröna och gamla lastbil. Men ridmässigt känns det inte som att jag har skämt ut mig. Igår red jag ett pass på eftermiddagen och fick rida en övning med två stolpar (ca 15 meters mellanrum efter medellinjen). Vi började i skritt och jag fick rida runt ena stolpen (halvvolt) för innerskänkel och innertygel. Yttertygeln skulle vara lätt för att inte förhindra böjningen. Efter volten rida rakt framåt och ge tyglarna. Börja styra med innertygel och sladda ut bakdelen för innerskänkel i nästa halvvolt. Detta gjorde vi i alla 3 gångarter och mot slutet red jag diagonaler efter volterna med galoppombyten. Bra övning där jag fick jobba med att hitta ett lugnare takt/tempo, min position och böjning. Jag har en tendens att gå fram med överlivet då Altivo får jobbigt i galoppen. Istället för att hjälpa honom så stjälper jag. Nu har Pedro varit på mig med att hålla bak överlivet och vänta på hästen, lita på att han tar mig framåt. Vi avslutade med att Pedro satt upp och kände på Altivo en sväng. Snacka om att den karln kan rida!!! Vilket säte och vilka händer och balans. Såååå bra, blev inte besviken. Pushade inte heller hästen för hårt utan avslutade i helt rätt moment.

Dagens pass var en riktig utmaning där jag fick koncentrera mig. Samma övning som igår började vi med, men idag hade han ställt upp två bommar på varje diagonal som jag skullle rida mellan. Väldigt tight avstånd så man fick lov att rida rakt! Började med skritt och trav. Växlade mellan att göra halvvolter och rida rakt fram och att rida på diagonalen mellan bommarna. Vi gjorde MÅNGA övergångar, halter och ryggningar. Han kändes bättre i sidorna idag och väntade på mig. Efterhand gick vi över till galopp, fortsatte med halter och skrittövergångar. Hästen kändes toppen i galoppen och det hände saker hela tiden så han väntade fint på mina signaler. Sedan tog vi galoppombyten och då gällde det verkligen att hålla tungan rätt i mun :) Vi gjorde halvvolt, vända på diagonalen, räkna till 3 och byte, vända mellan nästa bompar och räkna till 4 och byte, halvvolt. Pust! Missade ibland att räkna och föll fram med axlarna, men när jag gjorde rätt var Altivo fantastisk. Han är en riktig stjärna <3 Vi fick några "super" i slutet så tror Pedro var rätt nöjd med oss.

Ser fram emot att se vad vi ska göra imorgon :)

Kram

Astrid


Läst 19399 ggr Kommentarer Kommentera
APR
12
2016

Nu blir det ett snabbt blogginlägg. Ska alldeles snart brumma iväg med Bochelli (min bil) och hämta mamma på flygplatsen :) Jippi!!!

Helgens tävling gick iallafall över förväntan med Enjeitado. Det var ju hans debut på we-banan! I dressyren gick det rätt bra, domarens tält var lite obehagligt, tror Altivo hade skvallrat, men trots några missar fick vi ihop 63,75 % och en andraplats. I manövertestet gick det bättre än vad jag trodde. Bytena satt inte alltid där de skulle, men han var inte tittig och även om han spände till ibland var han ridbar. 60 % vilket jag tycker är bra för första gången. Inte säker, men tror vi kom på 4:e eller 5:e plats. I speeden var han mycket mer framåt och avspänd. Hade superkänsla och red lite fortare än planerat och kom på 3:e plats. Vi hamnade totalt på 3:e plats och fick rosett med oss hem :)

Altivo på vägen till tävlingen sparkade ordentligt i väggen ett par gånger. Han tyckte kanske min bilkörning inte var så bra i någon kurva, svårt att säga. När jag red fram inför dressyren tyckte jag han kändes lite konstig, hade min hovslagare Bruno med mig som bekräftade att han inte såg allt ut, men lite obekväm höger bak. Red dressyren utan att pusha så mycket och det kändes bra. 65 % och vinst. I Altivos klass är vi bara 3 stycken, men det är rätt jämnt mellan oss. Eftersom de hade lovat ösregn på söndag så kom alla överens om att rida manövertestet direkt efter dressyren på lördagen. Var lite osäker på hur jag skulle göra med Altivo, men tog beslutet att rida manövertestet och se om han blev bättre eller sämre. Förmodligen fick han en smäll på hasen när han slog i transporten och kände av det. Ångrar att jag red manövertestet, han var inte bättre, inte heller sämre. Men han stod emot rätt mycket när han behövde samla upp galoppen i volterna. Vi fick ändå 64 % och tvåa, men jag hade ingen bra känsla. Söndag morgon tog vi ut honom på lina och då såg han bra ut men jag strök mig från speeden iallafall. Underlaget var tungt och ville inte belasta mer även om det inte var något allvarligt. Eftersom vi bara var 3 stycken fick vi ändå rosett för vår tredjeplats. Igår tog jag ut honom på lina här hemma och då såg han klockren ut. Red en sväng idag och då kändes han också bra så det blir Altivo som följer med till Pedro Torres på torsdag :)

Mina blåa byxor sprack i grenen efter dressyren. Tur jag hade med mig min gråa dräkt också! :P

Chiao

Astrid


Läst 18244 ggr Kommentarer Kommentera

Igår hade jag en kass start på dagen. Skulle backa ut från parkeringsrutan, backar långsamt och kollade bak som jag alltid gör. Helt plötsligt kör en bil förbi i hög fart nära min och jag ser att föraren stannar efteråt. Då har min bil tagit i hans och gjort en löjligt liten repa i lacken. Visste man inte om den skulle man inte se den! Han är dock Portugals suraste gubbe och vill att vi ska rapportera och att jag ska betala för det måste lackas om. Suck! Säger att det var mitt fel men att det faktiskt är 30 efter den vägen (skola mittemot) och han körde DEFINITIVT inte 30. Min bil har klarat sig oskadd och jag försöker ringa min chef för att fråga hur man gör med försäkring och allt. Renato var i ett möte och svarade inte, men gubben gick an, men efter ca 20 minuter gav han sig. Väldigt otrevligt sa han att jag kunde gå tillbaka till mitt liv och inte oroa mig för hans mer. Skitgubbe! Blev en liten ramsa på svenska och sedan körde jag iväg. Portugiser är normalt sett väldigt trevliga, han var ett stort undantag!

I övrigt går det bra med hästarna, solen skiner och unghästarna gör stora framsteg. I helgen är det we-tävling i Marco de Canaveses. Jag ska ta med Enjeitado (som gör debut i we!) och Altivo. Ser dock ut som att det blir en hel del regn i helgen, håller tummarna att det hinner ändras. Allt är utomhus...

Nästa vecka kommer min älskade mamma på besök! Det ska bli så mysigt, ser dock ut som att det blir fortsatt dåligt väder. Men vi kommer sticka söderut några dagar med Altivo. Jag ska nämligen träna 3 dagar för Pedro Torres!!! Ska bli sååå spännande och roligt. Innan jag åkte till Portugal kollade jag på Pedro och Oxidado på tuben och han blev min idol. Nu ska jag få rida för honom på riktigt :D Ni som inte är insatta i working equitation eller vet vem Pedro är så kan man jämföra med dressyrens Carl Hester ;)

Igårkväll var det tjejmiddag med bästa Anna, Ginnie och Andrea. Mycket skratt och trams, blir favorit i repris ikväll :)

Back to work!

Kram,

Astrid


Läst 16830 ggr Kommentarer Kommentera

Stort grattis till min underbara mamma som fyller år idag <3 Snart kommer hon och hälsar på, längtar massor! Detta är den största nackdelen med att bo utomlands och så långt ifrån nära och kära. Jag har inte så mycket hemlängtan, skulle snarare kalla det familjelängtan. Vid speciella tillfällen kan familjelängtan bara skölja över en. Man missar väldigt mycket, se sina kusinbarn växa upp, spela tennis med pappa, spendera tid med mor- och farföräldrar, fira födelsedagar och vara tillsammans på högtider. Det kan vara skitjobbigt, men jag skulle inte byta mitt liv mot någon annans. Jag älskar mitt jobb, mina hästar och Portugal. Vi vet aldrig vad som händer i framtiden, men jag vet att min familj alltid finns där ifall jag behöver dem.

Så deppigt det blev då jag skulle gratta min fina mamma! Det var inte meningen, jag har roliga saker att berätta också. Igår filmade vi Hispanico, hans uppfödare har en intresserad i Spanien, även om han helst vill behålla hästen :) När filmen är klar ska jag lägga ut den här så får ni se vad fin han har blivit. Fortfarande fattas det lite påskjut, men jag tror om ett år kommer det vara en superhäst!

En av de saker jag gillar mest med mitt jobb är att det är så varierat. Efter att ha haft ett superpass och just suttit av Hispanico med vita benskydd, flätad och uppiffad så gör jag iordning Cauteloso och rider ut på berget. Otroligt vackert ljus, fin utsikt och jag känner mig som en cowboy. På hemvägen pallade vi citroner från grannen till mitt morgonte ;) Det är livskvalité!

Ha en fin helg alla!

Astrid

Ganska snygg kille! :D

Underbar uteritt!


Läst 14432 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.