Portugal-bloggen
JUN
21
2016

Imorgon kväll kommer Maria och mamma att landa i Porto. Can't wait! Ska bli jätteroligt att ha dem här och givetvis kommer vi att åka allihopa till Ponte de Lima. Blir första gången för både mamma och Maria, jag tror de kommer älska denna feira. Ser ut som att vädret blir perfekt, Maria brukar ju alltid ha otur och få en massa regn när hon kommer. Inte denhär gången!

Renato hämtade hem Franja från Santarém igår. Hon och Duquesa har varit där för att semineras med Jalisco. Duquesa är dräktig, Franja ska vi kolla på måndag, håll tummarna! Planen med Franja är att hon ska med till Ponte de Lima och presenteras i klassen ston med föl. Vi kommer alltså ta med Franja, Lua (1-årigt sto som är uppfödd av Rui Lima som ville att jag presenterar henne) och Altivo för working equitation. Ser ut som att Ernst får stanna hemma, longerade honom en sväng idag och han känner fortfarande av överbenet. Hoppas ändå kunna rida lite för Maria även om det inte blir tävling. Vi får piaffträna :)

Tänkte att mamma eller Maria (eller båda två) ska få gästblogga när de kommer. Kan vara roligt att höra om Portugal från nya ögon och deras upplevelse från feiran.

Kram

Astrid

Bilder på bästa Forja från i lördags :)


Läst 47055 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
16
2016

Tusen tack för alla gulliga meddelanden efter förra veckans alla hemska händelser. Nu är jag på benen igen och har idag jobbat full dag för första gången sen jag blev sjuk. Trodde på lördagen att jag skulle vara ok, men söndag kom huvudvärk och illamående. Kräktes lite så måndag blev det besök hos doktorn. Min mage är känslig mot piller så fick i pulverform mot huvudvärken. Har varit väldigt trött och inte haft någon energi, men har kunnat jobba några timmar sedan tisdag. Idag blev det som sagt första heldagen. Känns bra förutom att jag är helt slut. Men har inte tagit någon medicin sedan igår lunch så borde väl vara över nu hoppas jag.

Har nog varit bra att få dessa dagar att bearbeta allt som har hänt och att tillåta sig att vara ledsen. Jag är annars rätt bra på att stänga in och köra på. Skulle egentligen ner på (häst)festivalen i Lissabon imorgon och ha middag med det underbara svenskgänget. Lät förnuftet leda och bestämde mig för att vara hemma och ta det lugnt så jag är 100 % inför Ponte de Lima nästa helg. Om någon av mina läsare ska dit får ni gärna höra av er kanske vi kan ses :)

Det är underbart att vara tillbaka i sadeln, hade en magisk ritt på Altivo idag. 6 byten i varje gör vi nu! Enjeitado känns rostig och känns inte helt 100 från överbenet. Red igår och idag var det lite varmt igen. Skräpigt. Hoppas verkligen att han kan gå för Maria och tävla i PdL. Vi får se, nu känns det som en rätt liten grej efter föregående vecka. Det kanske var det jag skulle lära mig, få perspektiv på saker och ting.

Har mycket att se fram emot i sommar. Nästa helg Ponte de Lima, en vecka senare åker jag ner till Falsterbo. Hem igen och tävla, sedan 10 dagar i Piteå.

Älskar denna bild på Altivo från Trofa iår. Fast jag borde tittat upp! ;)

Kram

Astrid


Läst 17953 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
11
2016

Ja fy fasiken vilken skitvecka det har varit. Hoppas att allt dåligt som skulle hända under året har klämts in på en enda vecka. Det började i onsdags med att Enjeitado fick en ordentlig kolik. Han var inte förstoppad utan hade diarré och blev uttorkad. Veterinären dröjde lite och han var riktigt dålig. Han fick 25 liter dropp och medicin. Vi var i stallet till 1 på natten. Jag och Nuno skulle ha åkt på grillkväll, blev inte riktigt så. Tur man har en pojkvän som förstår sånt och satt med mig i stallet hela kvällen. Enjeitado har varit fortsatt hängig och inte velat äta efter det så jag har varit orolig att han inte ska bli bra. Idag började han äta hö och såg ut som sitt vanliga jag. Skulle nafsas lite och ville att jag skulle klia honom. Phew!

Torsdag eftermiddag var det nästa drama. En av våra två underbara shäfervalpar betedde sig märklig. Typ kramper och hade svårt att andas. Renato var inte hemma så jag bestämde mig snabbt för att åka in till veterinären. De gav henne dropp och sa att det såg ut som förgiftning av något slag. De behöll henne där och sa att de skulle göra allt de kunde. När jag kom tillbaka till hästarna var Renato där och vi såg att den andra valpen började bete sig likadant. Renato åkte in med henne också men båda valparna dog under natten. På torsdag morgon hade de sprutat medel på vinrankorna som innehåller sulfat. Förmodligen har valparna ätit gräs som blivit besprutat och eftersom de är så små behövs inte så stora mängder. Dolly och Luke är ok och detta har aldrig hänt förut. Fruktansvärt var det och jag var ett vrak torsdag kväll. Lite sömn och dålig kost hjälpte inte.

När jag vaknade på fredag kände jag direkt att jag inte mådde bra. Har haft på känn hela veckan att jag varit på väg att bli sjuk, men trodde jag skulle klara mig. Hög feber, huvudvärk och illamående. Fick stanna i sängen hela dagen, försökte ta mig upp för att åka till stallet och kolla att Ernst var ok, men orkade knappt ta mig till toan. På hela dagen fick jag i mig två bananer och försökte dricka. Lunchtid ringde Renato och sa att 1-åriga stoet från Estrela som har varit så konstig hade dött i hagen. Vi har ju provat behandla henne, men inte ens veterinären har kunnat ge svar på vad som var fel. Det var nog en tidsfråga men så många döda djur på ett dygn är lite mer än vad jag klarar av. På kvällen var det bara att ringa till tävlingsarrangörerna och avanmäla we med Altivo idag och söndagens dressyrtävling med Cauteloso.

Idag mår jag lite bättre. Tror febern är borta och ingen huvudvärk. Jag är fortfarande trött och har ingen aptit, men orkade åka en sväng till stallet. Blev på bättre humör när jag såg att Ernst mådde bättre. Har fått i mig lite ordentlig mat så ska vila tills på måndag och hoppas att jag orkar jobba då. Börjar dock känna av mer och mer i halsen så hoppas det inte blir 2 veckor med hosta bara. Stackars mamma har nog oroat ihjäl sig då hon inte kunnat vara här och ta hand om mig <3 Hon och Bobo debuterade förresten idag på bortaplan. Hon var jättenöjd och de tog sig igenom en msvb4 och slutade i mitten med tufft startfält. Duktiga!

Bryt ihop och kom igen...

Astrid

Enjeitado ser bättre ut, tack och lov!

RIP Letica, BusFia och Pequenina


Läst 16978 ggr Kommentarer Kommentera

Fredag em drog jag och Altivo ner till Santarém för tävling. Resan tog ca 4 timmar. Inte så farligt, vi är rätt resvana nu :) Jag installerade Altivo i boxen och pratade lite med övriga ryttare innan jag åkte till bästa Rebecca som lät mig sova över hos henne. Kolla in hennes sida http://www.famalusitanos.com/product-category/for-the-rider/boots/ där hon bla säljer supercoola stövlar till riktigt bra pris.

På lördagen var det dags för dressyren. Altivo var fin på framridningen och kändes alldeles lagom i energi. Jag försökte ha honom ett snäpp mer aktiv än i Golega där han nästan var för avspänd.  Det gick enligt plan och inne på banan hade jag superkänsla. Inga misstag och denna gång fick vi till piruetterna. En domare gav oss 68 % och en andraplats. De andra två gav oss 62 och 63 % så det blev 64 totalt och en 4:e plats. Jag tycker själv att vi borde ha fått lite högre slutpoäng, men det är bara att rida bättre nästa gång helt enkelt. Många som kom efteråt och tyckte det var en fin ritt som förtjänade högre poäng. Det blir lättare då andra kommer fram och säger det, annars hade jag nog varit lite besviken. Det är ju så att när man är i ett annat land, ung och tjej så är det inte lika lätt än om man redan har varit med länge och har gjort sig ett namn. Om en annan mer välkänd ryttare gjorde samma ritt hade de nog fått mer betalt av domarna. Men det enda man kan göra är att bli bättre, till slut kommer det löna sig :)

Vi red även tekniken på lördag kväll. Jag frågade en kille om han kunde fläta Altivos svans vilket han tog på sig. Jag vet inte om det var flugorna eller om han flätade upp den för hårt (fläta och linda upp den). Altivo var inte alls sitt vanliga jag efteråt. Jag borde givetvis ha tagit ut det, men jag tänkte inte riktigt på vad orsaken var förrens efteråt. Han var spänd och inte så villig att göra det jag bad om. Inne på banan kändes det inte alls bra även om vi klarade att göra vissa grejer bra. Han var inte alls med mig, men om han var irriterad på flätan var det inte så konstigt. Vi fick iallafall ihop 60 % och en till 4:e plats. Efteråt fick jag tips från EM-vinnaren Eduardo som sett mig rida. Bara det gör det värt att åka på tävling! När vi var klara åkte jag till Rebecca och vi hade middag tillsammans med en annan svenska, Malin Bowallius som är jätteduktig och tävlar i dressyr och förhoppningsvis snart we :D 

Jag var grymt taggad för söndagens speedtest. Jag hade chans att komma 3:a om jag red tillräckligt fort och hade lite tur med de andras resultat. Banan var perfekt för Altivo och han kändes kalas på framridningen. Gick banan med Miguel Fonseca som gav mig råd, wow liksom (för er som inte känner till Fonseca så är han speedmästare)! Han sa åt mig att hålla lite mer på bromsen på tjuren, i Golega blev det ju en del strul där då det gick för fort :P När det var vår tur kände jag att Altivo var med mig. Vi gav järnet och fixade lansen och tjuren perfekt i ett lite lugnare tempo. När jag skulle sätta ner lansen i tunnan tog jag i nog så hårt och den studsade ur. Jag kastade mig av hästen, satte i lansen i tunnan, hoppade upp och gasade vidare. Hästen var helt fantastisk hela banan, men när jag red i mål kom jag på.. Man måste sätta i lansen uppsutten till häst. Mycket riktigt blev jag utesluten på grund av mitt misstag. Den ryttare som låg tvåa åkte också ut då hans häst hade blod efter ritten. Det betydde att jag skulle kommit trea om jag inte klantat till det. Jag var riktigt besviken och fick gå iväg lite innan jag kunde prata med någon. När jag hade bytt om och gick tillbaka till boxen ropade Fonseca: La garoccha! Mycket bättre nu på tjuren, du får bara vara lite mer varsam när du sätter i den i tunnan igen. Jag sa att jag var besviken på mig själv, andra gången jag blir utesluten någonsin. Han tyckte det var på tiden, alla blir uteslutna då och då.

Gick till speakern för att betala boxen. Där satt även några av domarna. Jag beklagade mig för mitt misstag, men en av domarna sa: Om du satt hemma och red skulle du aldrig bli utesluten, men du skulle heller aldrig vinna.

Underbara människor, värdefulla tips från toppryttare/domare och min älskade Altivo som alltid ställer upp. Det blev en toppenhelg till slut :D Nu laddar vi om för lördagens tävling i Amarante som jag hoppas även Ernst kan följa med på. Där blir det inte misstag ;)

Natti,


Läst 15952 ggr Kommentarer Kommentera

Nu känns det som att jag har bra flyt i ridningen. Hästarna känns glada och harmoniska. Ernst är fortfarande inte helt ok, får se om vi kan göra nästa helgs tävling. Någon som har tips på vad man kan göra mot överben?

Mikael gör stora framsteg med Cauteloso varje dag. Idag red de en liten we-bana. Såg ut som att både häst och ryttare hade riktigt roligt :D Jag har funderat lite på vad det är som gör det så kul att träna andra. Har kommit fram till att höjdpunkten är att se på både häst och ryttare när de får ett "wow-moment" och veta att man har hjälpt dem att komma dit. Jag försöker fokusera mest på sits och ryttarens hjälpgivning när jag håller lektion. Jag går efter mottot "Gör ryttaren rätt kommer hästen att göra rätt". Jag tycker att allt för många tränare tittar för mycket på hästen och försöker korrigera den. Men kan ryttaren sitta korrekt och använda sina hjälper som sig bör kommer hästen att göra det ryttaren ber om. Då gäller det såklart att man har den inställningen, inte tänker att "min häst är tjurig". Jag tror att det finns lättare och svårare hästar att träna, men inga tjuriga eller dumma hästar. Fokus på Mikael dessa dagar har främst legat på att han ska hitta sin balans i sitsen. Vi har såklart jobbat med en massa andra saker, men balansen spelar en stor roll för allting vi gör. Om vi sitter och håller balansen i tyglarna eller kniper med knäna kommer det bli svårt för hästen att hitta sin balans och bärighet. Balansen har vi egentligen på våra två sittben och blygdbenet, den så kallade triangeln. Finns beskriven i många böcker. Vi ska också ha balans i vårt överliv och kunna vara följsamma i rörelse. Det är inte lätt att rida, men det är häftigt när man kan fatta galopp med ytter sittben, samla upp traven genom att vinkla sitt bäcken framåt och göra halt på en utandning.

I helgen ska jag och Altivo åka till Santarem och tävla we. Det är nationellt igen och denna tävling kommer det vara stenhård konkurens. Vi är 10 stycken i klassen och bara duktiga ryttare. Bland annat kommer jag tävla mot Eduardo Almeida som vann EM 2016 (ej med samma häst). Altivo känns så otroligt lugn och fin, hoppas att dagens tandvård gör honom ett snäpp bättre! Vi kan inte göra mer än vårt bästa :)

Natti,

Astrid

Vi hoppas på rosett i helgen :D


Läst 16534 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.