Portugal-bloggen

Söndag var min första riktiga vilodag utan planer sedan jag kom hem från semestern i Sverige! Har varit rätt galet tempo så det var välbehövligt med en dag utan häst eller andra aktiviteter. Måndag var det nämligen dags att åka ut på äventyr igen. Det var jag och Ernst som rullade iväg mot Lissabon och Quinta dos Cedros. 3 dagar hade vi bokat lektioner med Pedro Torres, världens bäst we-ryttare! Jag var ner med Altivo i april och det har hjälpt mig massor. Nu ville jag ha med Enjeitado för att få hjälp med bytena och hur jag ska gå vidare med träningen. Första passet fick jag rida runt medans Pedro observerade oss. Sedan satt han upp och det är väldigt intressant att se hur han "känner in sig" på en ny häst. Han testar lite olika saker, märker ganska snabbt vad som fungerar och inte, hur hästen svarar på hjälperna osv. Pedro tyckte Ernst var väldigt svag i ryggen så det var vad jag behövde fokusera på.

Dag två började Pedro att rida och det syntes att Ernst var rätt trött. Han är en känslig kille och han var rätt spänd med Pedro dagen innan då han bad om nya saker. Men nu var han väldigt avspänd och litade helt på Pedro. Kul att se hur uppmärksam Pedro är på hästarna. Även när det blev lite fel eller missförstånd så stannade han, klappade och sedan om igen. På så sätt fick han Ernst med sig och avspänd. Pedro tyckte om hans attityd och att han alltid försökte och han menade på att med en sådan häst får man aldrig bestraffa. I slutet av passet fick jag sitta upp och försöka hitta känslan han ville att jag skulle ha. För att få honom smidigare och jobba mer med ryggen fick jag rida i lite lägre och längre form. När jag ville samla jobbade vi mycket i böjning så att jag inte skulle behöva ta förhållningar. Pedro vill att hästarna ska gå och balansera upp sig själva. Jag fick rida med lätt lätt kontakt och bara följa honom i rörelserna. Fick rida en bra övning i galopp med skänkelvikning på diagonalen, kortsida i förvänd galopp och sedan skänkelvikning åt andra hållet på diagonalen. Han var noga med att jag inte skulle bromsa upp bogen med yttertygeln, utan öppna upp på den sidan och rida undan bakdelen istället. Målet var att hästen skulle balansera upp sig själv och hålla sig i galopp även fast man inte stöttade upp. Givetvis kommer smidighet och lydighet med på köpet.

Dag 3 kändes Enjeitado väldigt fräsch i kroppen och inte alls trött. Denna dag red jag hela passet och fick jobba rätt mycket i traven med slutor och att rida i lite långsammare tempo. Pedro sa att han föredrog att rida lite långsammare i traven för att hästen ska hitta schwungen och i galoppen mer framåt för att få luftigare språng. I traven fick jag också känna skillnaden på formen och hur hästen kändes i ryggen. Stundvis kunde jag ta upp honom mer i formen och rida på framåt, men variera ofta och även stretcha ut hela halsen nästan med nosen i marken. Det man får tänka på när man ska rida hästen lägre är att den faktiskt också blir lääängre, inte kommer in med näsan.

I galoppen fick jag rida samma övning med skänkelvikning. Denna gång gjorde han det väldigt lätt, dagen innan blev det rätt ofta att han gick över i trav. Hade en riktig wow-känsla i slutet då jag fick rida på volten och variera tempot. När jag red samlat fick jag böja honom lite mer med innertygel och försöka att bara använda sitsen. Därefter fick jag stretcha honom och lite större språng. Sista uppsamlingen sa Pedro åt mig att släppa tyglarna och behålla den samlade galoppen och det fungerade hur bra som helst. Jag tycker det är så coolt när man känner att man bara håller hästen med sätet och den går i riktig samling. Det är bra kommunikation!

Jag var otroligt nöjd med våra 3 dagar och nu har jag fått med mig massor att jobba vidare med hemma. Resan hem gick också bra och nu är jag full med inspiration!

The master in action :)

Det gick ingen nöd på Ernst på Quinta dos Cedros. Han fick massage och kliad på tisdagen. Däremot var han inte så imponerad då vi skulle gå ut och beta. Inte så mycket grönt gräs... :P

Trevlig helg på er!

Kram,

Astrid


Läst 31266 ggr Kommentarer Kommentera

Skåne bjöd på fantastiskt väder hela helgen vi hade träningar i Kapperup. Tur det då vi valde att köra lektionerna på utebana! Fredagkväll anlände jag till Köpenhamn, tog tåget till Helsingborg och sov över hos bästa Carina som ordnar alltihop. Lördag morgon lastade vi hennes häst Loppan och körde till Krapperup för att sparka igång helgens träningar i working equitation. Det var en härlig blandning bland både hästar och ryttare. Det är så roligt att hålla på med en disciplin där alla kan vara med. Under helgen deltog lusitanos, pre, halvblod, nordsvensk, islandshäst, arab, barockpinot, paso fino och quarterhäst.

Jag hade uppe övningen jag fick rida hos Pedro Torres som alla fick börja med. Superbra att träna lydnad hos hästarna och ryttarna har bara tid att tänka på sig själva och låter hästarna sköta sitt :) Andra passet fick de rida en bana, vissa fick köra en omgång speed. Något som var nästan genomgående hos alla (som blir väldigt tydligt när man rider we-hinder) var att få en ärlig framåtbjudning. I de små volterna vill ofta ryttaren hjälpa sin häst då det kan bli lite tungt. Istället stjälper dem genom att dra upp skänklarna, klämma och trycka med sätet. Hästarna kanske går för det, men en del blir "tråck" och går saktare. Vilket gör att ryttaren försöker ännu mer och tappar helt sin position i sadeln. Det är väldigt lätt att hamna i det läget och när man väl försöker slappna av och sitta still så går hästen ner i trav. Det blir en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur. 

Jag försökte få mina elever att följa hästen istället för att trycka på den. Sitta med ett avspänt säte, hänga ner benen i stigbyglarna och mjuk kontakt. Om hästen slutar bjuda försöka vara lite kvick i skänkeln eller använda spöt, men behålla en avspänd sits. De fick också tänka på att balansera upp sitt överliv och inte hamna "framför" hästen. I working equitation är det så mycket vi ska hinna göra så om man dessutom måste sitta och jobba för att få fram hästen är det extra svårt :P Skämt åsido, framåtbjudning är A och O. Men ofta tror jag att hästarna bjuder, det är bara att ryttaren inte litar på att hästen ska gå eller inte känner då den måste korrigeras framåt. Tyckte dock att alla elever fick till det och hoppas att de nu tränar flitigt därhemma.

Carina ska fixa ihop en film med bilder och videosnuttar. Lägger ut den när den är klar.

Har dock en bild som jag gillar där jag står och har eftersnack med My som red sin mammas PRE. Det var första gången hon testade we, men hon har en bra grundsits från dressyren så det gick galant att rida we. Det är ju trots allt dressyr, fast med hinder! För er som är nyfikna och vill veta mer om we så finns det info på svrfs hemsida. Gå till discipliner och sedan working equitation. Där finns en film och skriftligt fakta om vad we är. Kan vara roligt att träna vilken gren man än tävlar i.

Kram

Astrid


Läst 32337 ggr Kommentarer Kommentera


Läst 22287 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
07
2016

Sommaren har inte tänkt lämna Portugal. Idag tror jag det var den varmaste dagen på året. När jag åkte tillbaka till stallet efter lunch visade bilens termometer 45 grader!!! Galet, men man har vant sig så det går rätt bra att jobba trots värmen.

Jesus har åkt hem nu, men det var toppen att ha hjälp med unghästarna som alla skötte sig riktigt bra sista dagarna. Kunde till och med rida Horus utan lina. Giesta får nog guldstjärnan, riden ca 10 gånger och hon gick utan lina i skritt och trav på utebanan. Hon är väldigt snygg så det ska bli roligt att få jobba med henne i minst 1 år till. Bohemia åkte hem med Jesus till Spanien. Nu ska han träna på och försöka rida varje dag. Men det blir inte mindre hästar i stallet, i söndags hämtade Renato hem Furia som jag ska rida in och sedan säljas. Det är ett riktigt fint sto med supergång! Däremot så kan hon se lite crazy ut i ögonen :P

Förra helgen var planen att rida finalen i working equitation. Tydligen så hade domaren dragit på sig ett virus och var sängliggande så tävlingen flyttades till 24-25 september istället. Det var lika bra för mig för då kunde jag åka på en regional dressyrtävling med Cauteloso. Detta var hans andra start och vi red samma klass som sist, M1 (motsvarar ungefär msvc). Denhär gången var han lite mer självsäker och tyckte mest det var roligt. Han var faktiskt ännu finare att rida än vad han är hemma. Nu var han 100 % uppmärksam på mig då det var så många nya saker. Härligt att känna hästens förtroende :) Mikael har tränat honom väl och jag tror att det har en stor del i det hela. Han tyckte det var lite läskigt att springa in genom öppningen i staketet så där blev det missförstånd. Resten av programmet kändes riktigt bra och vi red ihop 65 %! Vi red utom tävlan då vi inte har ordnat med licens då det är så få tävlingar kvar. Men i vår "klass" tävlade också ett halvblod som vi slog med 1 %. Det är inte illa!

Denna helg åker jag till Skåne för att ha we-träning lördag och söndag. Är ni i närheten är ni välkomna att komma och titta. Vi håller till i Höganäs/Krapperup.

Dagens citat:

"Samling ernås således icke genom rörelsernas förkortande på grund av handens inverkan, utan därigenom att bakdelen av de framåtdrivande hjälperna förmås att trampa längre under hästen. Samling kan hava många olika grader och ske från framvikt till mindre eller högre grad av jämvikt. För den skull kan även varje häst samlas, endast graden av samling rättas efter dressyrståndpunkten. Den samling, som begäres av en unghäst, måste vara ytterst ringa och kort varaktighet."

Tänkvärda ord från boken Ridinstruktion 1940 års upplaga.

Chiao

Astrid


Läst 20309 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.