Portugal-bloggen

Förmodligen blir detta sista blogginlägget 2017. Jag ska alldeles strax sticka iväg till stallet och rida några hästar innan jag åker till flyget som ska ta mig till Madeira. Det känns lite tråkigt att åka iväg just nu, hästarna går verkligen super! Ofta brukar denna tid på året vara lite trög då jag normalt har svårt med inspirationen. Men jag har bestämt någon typ av övning nästan varje pass som jag har gjort med alla hästarna på olika nivåer. Jag tycker det både blir roligare och mer konkret, speciellt om man sätter ut lite markeringar i form av koner och slänger till några bommar. En av mina favoritövningar just nu är en som går att variera i all oändlighet.

Man håller sig ca 2 meter innanför spåret och rider kortsidorna som en stor halvvolt (16 meter) istället för hörn. Som uppvärmning har jag bara travat runt på det spåret, lättridning med hästen lång och låg. Har hästen spänt till lägger jag en liten volt och vill ha känslan av att hästen följer tyglarna. På halvvolterna har jag lite mer kontakt i innertygeln och på raka spåret har jag hästen på yttertygeln. Bara detta kan vara en utmaning att hålla en jämn kontakt, takt och riktning.

När det känns bra lägger jag in övergångar mellan trav och galopp. Något lättare att fatta galopp i slutet på långsidan, galoppera halvvolt och sedan bryta av när man kommer in på raka spåret igen. Det är alltid lättare på böjt spår. Vill man göra det ännu svårare kan man fatta galopp när man kommer ut från halvvolten och bryta av i slutet av långsidan så att man hela tiden gör det på rakt spår. Fortsätta ha hästen lång och låg och gärna stå i lätt sits i galoppen. Man kan använda sig av överlivet i övergången ner till trav genom att sträcka upp sig så man hjälper hästen med balansen. Försöka göra övergångarna med flöde och hela tiden tänka att man ger med handen. I övergången ner till trav från galopp försöka att använda så lite tygel som möjligt, hjälp gärna till med rösten.

Jag har också haft 3-4 travbommar vid X så att när man byter varv kan man vända rätt över och gå över bommarna. När hästen är uppvärmd kan man fortsätta på detta spår och göra tex öppna på långsidan och sluta på halvvolten. Man kan rida travöppna på långsidan, fatta galopp och galoppera halvvolten, in i öppna på långsidan och bryta av till trav i öppnan. Det går att lägga in fler övergångar eller tempoväxlingar. Men bara att rida en bit innanför spåret gör att man verkligen får träna på att ha hästen mellan skänklarna och jobba med styrningen. För jag upplever att om hästen bjuder på framåt (utan att springa), den är lätt att styra och ryttaren sitter i balans med en mjuk kontakt så kommer hästen att gå på tyglen och jobba korrekt.

Detta får bli min julklapp till er läsare, en vardagsövning som kanske låter enkel men väldigt nyttig :) Vill också tacka er alla som tar er tid att läsa min blogg, ni är helt fantastiska och efter rätt många år som husbloggar tycker jag fortfarande det är väldigt roligt att skriva. Jag blir lika fascinerad varje gång det är något ämne som berör. Helt otroligt att ord kan påverka så mycket. Mitt motto iår har varit att ge exempel på god ridning. Det har blivit rätt hård ton i dressyrvärlden och en hel del personangrepp på ryttare som känner sig utsatta. Istället för att peka ut det som är dåligt har jag försökt skriva och lägga ut bilder på det som faktiskt är bra. Lite som att man inte ska tänka inte, utan tänka jag ska! Hoppas ni har uppskattat det och att jag åtminstone har kunnat inspirera någon till att tänka ett steg längre i sin ridning. 

Jag är så laddad för 2018, jag har så mycket fina hästar i stallet och underbara människor runt omkring mig så jag har en bra känsla för nästa säsong.

God jul och gott nytt år <3

Ni kan följa mig på instagram om ni vill hänga med under min semester: astridhedman

Dakar har kommit fram till sin nya ägare Sara i Sverige. Stort lycka till med denna underbara lilla häst <3

Jag och Horus försöker oss på en julselfie!

Underbar uteritt med guldpojken Invictus i torsdags. Lite svårt att komma i julstämning när det är 18 grader och grönt gräs.


Läst 39854 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har varit en väldigt dålig bloggare sista tiden, men jag har helt enkelt inte riktigt haft inspirationen att skriva. Jag var ordentligt sjuk måndag till onsdag med feber. Min oro var att jag skulle vara sjuk många dagar men i torsdags kunde jag jobba som vanligt igen. Riven ingefära och citron med varmt vatten är en riktig mirakelkur!

Nu är jag fit for fight igen så är laddad för sista veckan innan jag åker bort över jul/nyår. Det blir julfirande i Madeira detta år tillsammans med mamma, Eva och Camilla Holmgren. Mina föräldrar skilde sig tidigare iår så jag antar att man får pröva sig fram för att hitta nya traditioner. Efter Madeira åker jag direkt upp till Piteå några dagar över nyår. Min resa avslutas i dalarna där jag ska hålla lektioner i Insjön för första gången. Jag tror det kan finnas kvar någon plats om någon är sugen på att vara med. Mejla då till astrid_hedman@hotmail.com om ni är intresserade!

Jag har lagt mycket tid på mina "bäbisar" dessa veckor. Alla unghästarna har gjort stora steg i utvecklingen så det blir nog perfekt med en vintervila. Horus, Indio, Icaro och Invictus är alla 4 väldigt trevliga individer som jag hoppas mycket på för framtiden. Jag har även småpojkarna Jupiter och Jasmim som blir 4 nästa år. Alla avkommor från Altivo har varit otroligt enkla att rida in och dessa killar är inga undantag. Ska se om jag hinner få till en film innan jag åker iväg för att lägga ut på annons. Om någon skulle vilja ha en söt mini-Altivo :)

Det har inte hänt så mycket annat än vanligt jobb med hästarna. Jag och Renato håller på och planera vilka ston vi ska betäcka nästa år och med vilka hingstar. Vi kommer förhoppningsvis få 3 föl under våren och eventuellt betäcker vi 5 ston. Exciting! Idag bestämde vi att årets föl ska heta Newton och Noah. En hingst och ett sto. Ni kan börja fundera på namn som börjar på O. En annan grej som hänt är att söta Dakar är på väg till Sverige. Han åkte i torsdags så han kommer nog fram tisdag eller onsdag till sin nya ägare i Sverige. Han kommer vara saknad men han kommer få det toppen hos Sara!

Ska försöka ta lite kort i veckan och någon filmsnutt som jag kan visa. Har varit dåligt med bilder på senaste tiden när det inte varit några tävlingar.

Ha en bra vecka allihopa!

Följ mig på Instagram: astridhedman

Maja Forsells fina Icaro från förra veckan :)


Läst 39190 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
06
2017

Det tog ett tag för mig att skriva, men nu ska ni få höra om mitt äventyr i Paris.
  
Altivo kom fram till Paris på fredagen vid lunchtid. Jag och mamma hade åkt så vi var framme redan på torsdagkväll och mötte upp med min härliga kusin Carro. Vi bodde på ett hotell 5 minuters promenad från arenan. Fredagkväll fick vi rida på banan 30 minuter. Altivo var absolut inte trött efter resan utan var väldigt laddad. Arenan var cirka 50*30 m så det var en ganska liten bana. Runt om var det staket med reklam och publiken satt precis vid staketet. På ena långsidan var det en restaurang! Fick ändå hyfsad känsla, men denna typ av arenor är inte Altivos favorit så jag visste att det skulle bli en utmaning att få honom avspänd.
  
Lördag började dressyren. I working equitation rider man en slags kür med egen musik. Rörelserna måste ske i ordningen som det står skrivet i protokollet men man får utföra de på valfritt ställe. Jag var nöjd med min musik och program så jag hoppades att vi skulle kunna göra en felfri ritt. Altivo tyckte att det var alldeles för spännande för att kunna hålla sig i skritt så det blev ett par gånger som han taktade. Han försökte även fatta galopp efter en skrittpiruett. Suck! Traven och galoppen gick bättre, men han var för taggad och vi hade strul i en galoppiruett som också drog ner rejält. Jag var inte nöjd när jag kom ut, men vi red ändå ihop 60 % trots alla missar. Jag är inte långsint så det var bara att ladda om till eftermiddagen då vi skulle rida teknik. Vi hade fått banskissen några dagar innan så jag hade hunnit träna en dag hemma. Vi skulle bla rida med lans och rygga i en 8:a runt tunnor och slalom med byten.
   
Jag hoppades att hästen skulle vara lite lugnare då han gått på morgonen. Han kändes superfin på framridningen, men han spände till igen inne på banan och de ställen där vi nästan behövde "rida in i publiken" hade jag en del problem. Jag var ändå lite nöjdare efter den rundan. Altivo blir supersvår när han spänner sig för han blir väldigt bred bak och sänker ryggen. Man tappar helt galoppen och i vissa lägen kan han tvärvända om man ger honom för mycket plats i tyglarna. Jag hade velat rida på ett annat sätt och ha en annan känsla. Men nu gjorde jag verkligen det jag kunde i det läget vi var i. 60 % igen och det är så frustrerande att inte få visa vad man kan för vi är ju såååå mycket bättre än detta. Men kändes fortfarande ganska bra att få 60 % med en så spänd häst, tänk vad vi skulle kunna få för procent en bra dag... Publiken var helt fantastisk. Det var fullsatta läktare och de applåderade nästan efter varje hinder under rittens gång. Häftig känsla även om jag inte tänkte på det just när jag red. Altivo har inga problem med applåder så det var nog bara positivt.
   
Söndag förmiddag var det äntligen dags för speeden! Banan var svår, många hinder riktade mot staketet och publiken. Men jag hade gett mig tusan på att rida fort och den planen höll jag. Altivo kändes mycket bättre inne på banan och var väldigt fin på nästan alla hinder. Det var på ett par ställen vi hade lite strul och tappade tid just vid de hindrena nära staketet. Vi kom 10:a i speeden och 11:a totalt av 14 ryttare. Inte alls vad jag hade tänkt mig, men samtidigt får jag komma ihåg att det är några av Europas bästa ryttare på plats att det var vår första internationella start.
  
Det var ett häftigt och välorganiserat event. Jag träffade massor med underbara människor som jag hoppas fortsätta ha kontakt med. Otroligt glad över alla fina människor som jag har runt om mig och hejar på <3
  
Merci, Bonjour, Voila!
   
Ni kan se lite fler bilder på min instagram: astridhedman


Läst 29426 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.