Portugal-bloggen

Det har varit några händelserika dagar så jag känner mig rätt utpumpad. Tisdag till onsdag åkte jag och Altivo till Pedro Torres för att träna working equitation. Träningen gick bra men min gamla lastbil hade det kämpigt. Ett elfel gjorde att den fick åka bärgningsbil hem på onsdagen. Jag hade märkt att något var galet på vägen ner så jag försökte inte köra hem utan vi var kvar på Pedros gård. Nuno och Catarina kom och hämtade oss mitt i natten, vilka hjältar! Klockan 5 på morgonen var vi hemma på gården. Man märker hur fantastiska vänner man har i dessa situationer. Även Hanna Larsson och Kicki Linell var otroligt fina och ställde upp. Det är något att vara tacksam över, fina vänner <3

Torsdag sov jag typ 3 timmar innan jag åkte och jobbade igen. Ville hinna med alla hästar eftersom jag skulle till Sverige på fredagen. Det var kämpigt, men det gick! Hann även rida 3 hästar fredag morgon innan flyget gick. Gissa om jag sov bra på planet! Lördag och söndag var det jag som skulle ge lektioner i working equitation. Så roligt att se de elever som har varit med från början och få följa deras utveckling. Alla har tagit ett steg framåt och är otroligt ambitiösa med sin träning. Det var även några nya ekipage som var duktiga och tog åt sig bra av instruktionerna. Jag var glad att jag inte hade fler lektioner för man var rätt genomfrusen efter att ha stått 8 timmar i ett oisolerat ridhus.

Söndagkväll sov jag hos Maria och Björn. Fick även träffa Ellinor Bjerkliden som jag inte har sett på år och dar. Så kul! Vi åt palt, pratade häst och såg dokumentären Harry and the Snowman på Netflix. Se den om ni är hästnördar, fin historia. Vi började prata om hur konstigt det är att man aldrig hört talas om denna häst som verkligen blev en superstar. Hade ni hört talas om honom innan dokumentären?

Ganska kul att kolla på hur de red på den tiden, fascinerande hur karln satt kvar i sadeln.

Jag hade tur som missade snökaoset med en dags marginal för jag hade en lugn hemresa på måndagen. Jag hade tid att rida några hästar på eftermiddagen. Tisdagmorgon fick jag göra en till resa till flygplatsen och hämta upp min nya praktikant Ulrika som läser till ridlärare. Perfekt att ha extra hjälp nu när jag har så många hästar. Däremot så är det riktigt skitväder och ska fortsätta så de närmaste 10 dagarna. Hoppas vädret vänder så Ulrika får lite värme. Verkar som att vädret i hela Europa har gått bananas. I helgen ska det vara tävling i Trofa men jag har svårt att tro att det blir av med allt detta regn. Tråkigt när vädret ställer till det. Vi har iallafall fått upp en plastduk på ena långsidan och det verkar fungera bra.


Instagram: astridhedman

Härlig aktionbild på Carina som anordnar dessa träningar med mig. Här rider hon sin fina lusitano Heroi.

Troligen inget Trofa för oss iår. Så tråkigt, älskar denna feira men med mycket regn är det svårt.

Kram,

Astrid


Läst 20314 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er,

Hoppas ni alla har en skön söndag. Själv ligger jag och snorar/hostar i soffan och lägger ut mina älsklinspojkar Jupiter och Jasmim på annons. De kommer snart att finnas på Hippsonmarket. Jag delar länkarna så fort de har kommit upp. Det är alltid lite vemodigt att sälja hästar, men det är roligt när de kommer till bra hem (vilket alla våra hästar verkligen har fått).

Jag hoppas att jag blir frisk fort för kommande veckor kommer vara intensiva. Tisdag och onsdag ska jag och Altivo träna för we-mästaren Pedro Torres. Fredag drar jag iväg till Skåne (japp, igen) och ska ha träningar denna gång. Vi kommer hålla till i Skrombergas ridhus ifall någon skulle vilja komma och titta. Måndag är jag tillbaka, tisdag kommer en praktikant (phew!) och sedan är det dags för Trofa där jag och Altivo ska tävla nationellt. 

Vi har fått årets första föl! Det är Franja som har fölat, pappan är Jalisco så det är en halvbror till mina favoriter Ernst och Horus. Han är fux just nu, men kommer bli skimmel. Han är en av de vackraste föl vi någonsin har haft, jag tror han kommer bli en stjärna. Namnen iår ska börja på O, vi är alla rätt överens om att det blir Orion, men kom gärna med förslag. Vi kommer få 2 till iår om allt går vägen så laddar gärna upp med namn på O.

Jag tänkte att jag i detta inlägg skulle försöka svara på den läsarfråga från Jonna jag fick för någon vecka sedan. "Undrar hur mycket dina 4-åringar "kan"? Och menar du att de blir 4 i år? Vi har också ett sto som blir 4 i maj och inte lätt att veta hur fort man ska gå fram och vad man ska göra. Har tränare till hjälp och läser mycket men skulle som sagt vara kul att höra vad du gör. Tycker du är så bra med dina hästar! ".

Först och främst, tack! Blir alltid lika glad när jag hör att folk tycker jag är bra med mina hästar. Betyder mycket. Med 4 iår menar jag att de fyller 4 år 2018. Vad mina 4-åringar kan är väldigt individuellt från häst till häst. Vissa kanske redan är redo att tävla en lätt klass och andra har jag inte börjat sitta på än. Givetvis beror det också på hur vi har med plats och tid. Just nu har jag 10 hästar vilket är lite för mycket. Vi har ett till 4-årigt sto som ska säljas, men jag har inte tid med en till häst så hon får gå på bete tills vi har sålt någon. Hon var dock inne i somras och är sutten på. Mitt motto med de unga hästarna är att det får ta sin tid. Nu ska man komma ihåg att jag inte har någon press på mig att sälja hästar eller tävla. Min chef låter mig ta fullt ansvar för träningen och om jag tycker en häst behöver mer tid på sig så får den det. Min inkomst är inte beroende av att sälja hästar på löpande band vilket andra ryttare kanske måste och därför går fram fortare. Normalt sett brukar jag rida in hästarna när de är 3,5. Först ska de gå bra på longering i kapson. Lyssna på kommandon och gå med bra kontakt i linan. Sedan får de vänja sig vid sadel, bett och så småningom lösa inspänningstyglar så de får känna kontakt i bettet. När jag börjar sitta på dem tar jag det väldigt lugnt. Händer det något i början med ryttare på ryggen kan det ta månader att återfå deras förtroende. När de fungerar med ryttare på lina börjar jag rida själv och det är denna process som kan ta så olika tid. Men för en 4-åring tycker jag det är fullt tillräckligt att kunna gå efter fyrkantsspåret i skritt, trav (lättridning) och galopp (mestadels i lätt sits). När de är 4,5 kan jag ibland börja med väldigt svag skänkelvikning tex från kvartslinjen ut till spåret. Har de riktigt bra balans kan jag testa byta galopp. Ett enskilt galoppombyte kräver ingen större samling och kan vara bra att de vänjer sig att lägga om vikten så det inte blir en så stor grej senare. Man kan prova byta över bom i lätt sits, det brukar de fatta ganska snabbt. Är det en storgalopperande häst som har lite svårt med balansen och att hålla ihop sig är det bättre att vänta. De hästarna kan lätt bli spända om de känner att de tappar balansen. Hur vet man att de har bra balans? Kan man ge tygeln och hästen behåller samma galopp och inte ramlar in i trav har de rätt bra balans. Som ryttare är det viktigt att ge enkla hjälper och att inte göra för mycket så hästen blir förvirrad. Fokusera på att hålla händerna ihop och stilla, sitta jämnt över hästen och hålla takten brukar räcka långt. När jag gör övergångar är jag noga med att gå fram med handen så hästen har plats att sätta in sina bakben under kroppen. Jag sitter inte tungt på rumpan utan "halvsitter" så den kan använda sin rygg. Nu blev det sådär långt igen, jag får träna på att skriva kortare inlägg, men detta ämne tar aldrig slut. Hoppas att jag kunde besvara din fråga Jonna!

Avslutar detta inlägg med att påminna om att hästar bara är färdigväxta vid 8 års ålder. Inte 6 år som många tror. Det tåls att tänka på.

Ha en fortsatt bra söndag. Kom ihåg att följa mig på Instagram: astridhedman

Kram!

Astrid

Film på Jasmim som är till salu. Mejla vid intresse på astrid_hedman@hotmail.com


Läst 22141 ggr Kommentarer Kommentera

I söndags var jag iväg med Giesta, Fandi och Indio på en regional dressyrtävling i Braga. Det var första gången för Fandi och Indio så det var spännande att se hur de skulle reagera. Tävlingen var inomhus och många hästar är tittiga i det ridhuset. Nuno och Catarina körde upp Giesta och Fandi på lördagkväll så de var redan på plats. Giesta var först ut på morgonen, både hon och Fandi startade i en mediumklass (motsvarar LA, innehåller öppna, förvänd galopp, 10-metervolter och ryggning). Hon kändes koncentrerad på framridningen och jag tror hon tyckte det var kul att komma ut på äventyr igen. Det gick bra inne på banan, hon är fortfarande inte så stark i ökningarna så där får vi bara 6 än så länge. Vi hade bra energi och jag var riktigt nöjd förutom i den första förvända galoppen där jag smackade till så hon trodde vi skulle byta. Mitt fel, men trots det dyra misstaget fick vi 63 % och hamnade i mitten av ca 12 starter.

När Giesta var klar så lastade vi sedan åkte Nuno och Jesus hem med henne och tog med sig Indio. Under tiden red jag Fandi som skötte sig långt över förväntan. Han kan vara rätt tittig så jag visste inte ens om jag skulle få in honom på banan. Han var lite spänd, men gjorde allt jag bad om så jag kunde inte ha begärt mer av honom. Jag måste göra något i högergaloppen för han bytte också i den förvända. Klantigt att göra samma miss två gånger! Han gick på tomgång i traven så jag fick rida på det jag hade, men 59 % på första starten tycker jag är helt ok. Det finns så mycket i den hästen, spännande för framtiden. Han kom på 9:e plats i samma klass som Giesta.

Indio var bråkig att lasta, men de hann precis i tid för att vi skulle hinna fläta och sadla upp honom. Han är ganska hingstig så det var härjiga 10 första minutrarna på framridningen. Men jag bara älskar denna häst, han ger fantastisk känsla och jag känner mig alltid trygg på honom. Annars skulle jag givetvis inte tagit ut honom om han inte kändes säker. Vi värmde alldeles lagom mycket och inne på banan gick han som tåget. Tittade sig omkring och gnäggade ett par gånger men för att vara en 5-årig bäbis som aldrig varit iväg tycker jag det är helt ok. Vi red en prelimklass som motsvarar LC-nivå. Vi fick ihop 67 % och vann av 15 starter! Det var en debut som hette duga. Så glad att Nuno köpte denna häst. Känns som att jag har ridit honom förut, allt bara stämmer. Det berömda "klicket".

En bra första tävling på 2018 blev det. Nu är det lugnt fram tills första helgen i mars då det är tävling med Altivo. Innan dess ska jag ner och träna hos Pedro Torres och till Skåne för att själv ge träningar. I veckan har regnet öst ner så är inte jättekul att rida i. Hästarna vill knappt komma ut. Imorgon ska solen komma fram igen, men jag passar på att åka och hämta mina nya ridstövlar i em medans det fortfarande är skitväder. Materiell lycka!

Nästa inlägg ska jag skriva om hur jag tänker med unghästarnas utbildning. Såg att jag fått en fråga i kommentarerna angående det så gör ett inlägg istället för ett kort svar. Fråga gärna mer om ni har något ni undrar över. Kan vara allt mellan himmel och jord!

Kom ihåg att följa mig på Instagram. Där finns några korta filmer från tävlingen på Giesta och Indio. astridhedman

Fandi

Film på Jupiter som är till salu. Om någon är intresserad vänligen mejla mig på astrid_hedman@hotmail.com.


Läst 19936 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2018

Det har varit kallt och blåsigt hela veckan men idag var det finväder. Jag är imponerad av alla som bor i blåsiga Skåne. Hästarna blir helt prilliga när det blåser hård vind och det går ända in i märgen. Jag har haft en kämpig vecka med spända hästar och jag har inte riktigt varit nöjd med känslan. På söndag ska jag göra första starten 2018 med två hästar som aldrig tävlat förut och en som har lite erfarenhet. Det blir Indio, Fandi och Giesta som ska till Braga och gå en klass i dressyr. Det kan hända att jag fokuserat på delar av programmet som gjort att jag glömt att tänka på min sits eller om det är blåsten. I vilket fall så har jag tyckt de har varit för spända och idag försökte jag fokusera bara på mig. Jag upptäckte att jag har väldigt lite vikt i inner stigbygel i höger varv. Jag har också hållt för mycket i höger tygel och då fått motstånd hos hästarna. Började tänka på att lägga mer vikt i svängarna och sitta mer till höger och vips så kunde jag hålla högertygeln lätt. Jag kan bli frustrerad över hur svårt det ska vara att kontrollera sin kropp. Jag som är vänsterhänt har mycket lättare till vänster, jag kan hästens mun på ett helt annat sätt med min vänsterhand. När jag använder högerhand känns det som en klumpig robothand som rycker till. Något man får jobba med hela tiden, finliret!

Idag filmade jag och Catarina våra fina 4-åringar som ska läggas ut till salu. Jag ska lägga upp länkarna här när jag har klippt ihop allt. Om någon redan nu skulle vara intresserad så tveka inte att höra av er till mig på astrid_hedman@hotmail.com

Jasmim

Jupiter (visst är han otroligt lik Altivo?)

Det gick bra att göra filmerna så det var skönt att ha det gjort. Ibland önskar jag att vi kunde behålla alla hästarna. Dessa två killar är riktiga sköningar som är så roliga att ha att göra med. De kommer göra någon väldigt lycklig. Resten av hästarna gick också fint idag och jag fick samtal från gynkliniken dit jag var förra veckan att cellprovet var ok. Även om det inte är världens roligaste grej att gå och kolla sig så är det viktigt att gå på sina cellprovskontroller (jag hade inte kollat sedan jag var 20. En av nackdelarna med att bo utomlands är att man lätt slarvar med denna typ av saker). Avslutade dagen med pizza, cola och film. Riktigt fredagsmys, men nu är det dags att gå och sova så jag inte somnar i soffan.


Kram och ha en bra helg!

Kom ihåg att följa mig på instagram: astridhedman


Läst 20825 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
02
2018

Som ni kanske redan har sett här på Hippson så har svenska ridsportförbundet beslutat att skicka ett lag till München på VM i working equitation. Detta är fantastiska nyheter då Sverige tidigare inte fått delta som lag. Detta pga att vi inte får göra kotestet. För er som inte är insatta i we så ska jag förklara lite bättre vad man gör i kotestet. Man jobbar i lag så det kan vara 3 eller 4 ryttare inne samtidigt. Det är en grupp med kor innanför en linje på ena sidan av inhägnaden. Korna är markerade (vanligtvis med färg) och var ryttare blir tilldelad "sin ko". Alla ryttare gör en gång var och då det är ens tur får denne ryttare rida innanför linjen med kor och försöka få sin ko att gå över linjen. Målet är att få kossan att springa över till andra sidan och allt är på tid. För varje ko som inte ska över på andra sidan kliver över linjen så är det strafftid. Osäker om det är 5 eller 10 sekunder. Det finns en maxtid och överskrider man den så är man utesluten. Så fort kossan är över linjen får de andra i laget hjälpa till att fösa/hålla övriga kossor på rätt sida om linjen. Jag har själv aldrig gjort det men det ser väldigt roligt ut. Jag har aldrig hört om någon olycka för varken hästar eller kor. Men hur som haver så får Sverige inte delta i denna gren pga svenska regler. Man hoppas också att disciplinen ska komma in under FEI och då kommer detta delmoment att försvinna.

Nu får vi alltså delta som lag och räkna 0 på korna. Om man ser på tidigare resultat från mästerskap så finns det ändå en chans på topp 6 placering trots nollan. Det är otroligt vanligt att bli utesluten i kotestet då ofta kor som inte ska över linjen springer över och då går det fort att nå maxtiden och bli utesluten. Därför brukar nästan hälften av ryttarna få 0 och ger Sverige bra chanser om vi gör bra ifrån oss i de andra momenten som är dressyr, teknik och speed.

Jag tror detta kommer vara ett lyft för grenen i Sverige och ge sporre till fler att vilja satsa och utvecklas. Om sporten växer kommer det bli lättare att få sponsorer och på så sätt ha möjlighet att åka ut på större tävlingar. Bredden behöver ryttare att se upp till och mål att sikta mot. För att kvala till VM måste man uppfylla WAWEs (world association working equitation) krav på deltagande. Det är 58 % på en nationell tävling med minst 1 internationell domare och resultatet får inte vara äldre än juli (osäker på datum). Man måste även uppfylla förbundets krav som är 62 % på nationell tävling 2 gånger under en 24-månadersperiod. Man ska även ha erfarenhet från internationella tävlingar. Jag och Altivo har uppfyllt dessa krav, men man vet aldrig vad som händer med hästar så jag tar inte ut något i förskott. Det finns 3 andra duktiga ryttare som är kvalade så förhoppningsvis blir det ett stabilt lag som åker till Tyskland.

Jag tror we kommer bli stort om några år och då kommer man inte behöva förklara vad det är för något. Har många som frågat om det är typ som ghymkana. NEJ! Dressyr med/utan hinder och touch av adrenalin ;)

Jag ska också tipsa om min vän Nadja Marias fina ridstället om någon är sugen att åka till Portugal och rida. Ni kanske har sett filmen med en blond tjej som gör byten i varje på en vit lusitanohingst... med ett vinglas i handen! Det är Nadja. Ni kan gå in på hennes sida http://www.owec.pt/ och kolla vidare.

Ha en bra helg allihopa!

Instagram: astridhedman

Foto av Rui Pedro Godinho


Läst 21360 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.