Portugal-bloggen

Nu var det längesen jag bloggade igen, skärpning! Som tur var har bästa Ellen skrivit ett gästinlägg som ni kan läsa nedan. Otroligt gulligt skrivet och hon var en grymt bra praktikant. Alltid roligt när man får lära känna ambitiösa ungdomar som vill lära sig mer.

För ca 2 veckor sedan var jag i Sverige (igen) på Rotbrunna och deltog i min första svenska lusitanofeira. Det var så roligt att få lära känna andra lusitanoälskare, vissa som man varit vän med på sociala medier en lång tid, men aldrig träffat i verkligheten. Jag presenterade 2 ston med föl som ägs av Ulla von Essen. De avelsvärderades med fina poäng och deltog i utställningen där man visar hästarna vid hand. Bägge stona var väldigt fint förbereda så det var inga problem att presentera dem. Jag fick även delta i paraden med fina Falcao som vi sålde till Sverige för ett par år sedan. Han ägs av Dan Malmgren och tillsammans har de deltagit i beridet bågskytte. Det var så roligt att rida honom igen och han var precis lika fin som jag minns. Som avslutning för dagen hade jag, Johanna Nygren, Åsa Tinnerholm och Ulrika Pernler en uppvisning i working equitation. Då fick jag låna vackra Febo d'Alem som jag också har sålt från Portugal. Han ägs av Marie Pettersson och har debuterat svår klass i we. Det var otroligt roligt att få rida honom och visa upp världens bästa disciplin!

Det var intensiva dagar och jag gav även lektioner torsdag och fredag. Men massor med skoj hann jag ha och massor med tack för superbra arrangerat och för gästvänligheten till Katarina och Claes Eningsjö.

Söndag följde Maja Forsell med mor och syster tillbaka till Portugal. Jag var och tittade på en 4-åring till Maja för ca 1 år sedan som hon bestämde sig för att köpa osedd. Icaro som han heter har stått i träning hos mig tills vidare och då Maja varit mellan jobb har hon inte hunnit komma och se honom förrens nu. Jag kan lova att jag var rätt nervös eftersom jag var den som rekommenderade hästen åt henne. Jag var rätt så säker på att de skulle passa ihop, men det är omöjligt att vara 100 % säker. Som tur var tyckte Maja om Ior som han kallas och de fungerade så fint ihop i ridningen. Jag är en utmärkt match maker om jag får säga det själv ;) Icaro ska få åka till Piteå om ett par veckor, men det blir inte tomt i stallet för det. Just nu har jag 9 stycken som rids så det är fullt upp. När Ior åker kommer det genast en ny klient som är portugis med sin lusitano. Hon vill rida we så det ska bli roligt att följa deras resa.

Nu ska jag sova, imorgon kommer bästa Maria Eriksson och ska drilla mig och hästarna i dagarna 3. Looking forward!

Instagram astridhedman

Ulla med sina fina godkända ston samt deras två avkommor.

Fina Falcao och ägaren Dan.

WE-gänget. Johanna, jag, Ulrika och Åsa.

Marie, Febo och jag.

Visst är Maja och Icaro fina ihop? :)

Syster Malin och mamma Eli är entusiastik publik. Väldigt rolig vecka hade vi.


Läst 56196 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
20
2018
Jag har då fått äran att gästblogga här vilket känns himla kul! Jag heter Ellen Lindberg, är 18 år och kommer ifrån Dalarna. Jag har varit hos Astrid och haft praktik i 4 veckor, och det har varit helt fantastiskt! All den fina ridning jag fått sett och fått tagit del av är helt ovärderlig. Det är riktigt imponerande att se hur pass lugna och stabila alla dessa hästar är i all hantering och ridning. Det är nog också beroende på att stämningen i stallet för övrigt känns väldigt lugn och ordningssam, där finns inte rum för någon stress, utan där är man bara i nuet och arbetar med hästarna i det tempot dem behöver. 

Jag gillade verkligen det tänket som jag upplevde hos Astrid och hennes jobb med hästarna, att ta god tid på sig i utbildningen av varje häst, och lägga ner den tid och energi som det faktiskt krävs för att få hästen att nå den utbildningsnivå man vill nå på ett korrekt sätt. Och att även göra det varierande arbete som hon gör. Det är ju då här som Working Equitation kommer in i bilden, som jag också tränar och tävlar lite hemma i Sverige. Det är verkligen så himla bra för alla typer av hästar i alla utbildningsnivåer för att just få detta varierande arbetet men med dressyren kvar som grund. Det stärker även förtroendet och samspelet mellan häst och ryttare, på ett sätt som de allra flesta ekipage uppskattar väldigt mycket. Det tror iallafall jag kan vara en av många anledningar till den goda ridning jag fått se och ta del av Astrid. Efter att ha sett hur hästarna rids och hanteras här, kan jag se en skillnad mot hur en del andra ofta lägger upp träning och utbildning av hästar. Nämligen att man så snabbt som möjligt vill uppnå fina tävlingsresultat med sin unga häst, vilket då man i praktiken förstår att det inte alls funkar i längden för någon häst alls. Och ändå fortsätter en stor del ryttare med detta! Det kan göra mig så frustrerad och ledsen att tänka på. Tycker man inte det är viktigare att skapa en hållbar häst som utbildas och byggs upp ordentligt och lär sig utföra rörelser korrekt från början, än att förhasta allting i en tidig ålder men att istället några år senare kämpa med eventuella skador hästen mycket lättare kan drabbas av pga detta. Verkligen så himla viktigt att tänka på och jag hoppas att utvecklingen inom detta område kommer att förändras till det bättre. 

Det var även intressant att vara med på en internationell hopptävling och se klasser ifrån 1,10 upp till 1,40. I de något lägre klasserna var skillnaderna på ridningen mellan ryttarna väldigt stor, mycket större än jag upplevt det på hopptävlingar hemma i Sverige. Det var imponerande att se trots allt, men som sagt även ovant att se sådan väldig skillnad mellan ekipagen. I de två högre klasserna var det dock mer jämlika och där kunde man se ganska tydligt mer rutinerade och väl förbereda ekipage, såklart eftersom det var högre klasser också. 

Så sammanfattningsvis har jag haft en riktigt härlig tid och samlat på mig massor med lärdomar och inspiration till min egen ridning och träning hemma. Det har varit så intressant och jag är otroligt glad att jag tog mig chansen att åka till just Astrid!

  

/Ellen


Läst 51811 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.