Portugal-bloggen - Mina arbetskamrater
JAN
15
2016

Mina arbetskamrater

I förra inlägget utlovade jag en presentation av mina älskade hästar. Just nu har vi 10 stycken i stallet. Förutom dem har vi 3 blivande 2-årshingstar, 2 blivande 2-årsston, två föl födda 2015 och 5 ston för avel som går på bete. Det är en hel del hästar att ta hand om. Igår körde vi Galiza och Franja från gården i Ronfe där de gått på bete bland vinrankorna (Renato köpte en till gård där de gör vin där). Nu är de återförenade med Estrella och Furia samt deras två föl. Kul att se att mina vita flickor redan har magar och ser ut att må toppen. Riktigt spänd på att se Galizas föl som är beräknat i början på mars. Pappa är Altivo!

Så, över till mina hästar som är i träning och som jag är med 6 dagar i veckan.

Först ut är kungen i stallet, Altivo. Han blir 11 år och är godkänd avelshingst. Han är pappa till de flesta avkommorna på gården och förärver sitt utseende och beteende till sina föl. Tillsammans har jag och Altivo tävlat i we 2015 och i oktober vann vi det regionala championatet för debuterande hästar (motsvarande msv nivå i Sverige). Han lyckades fastna i ett hönät med båda frambenen och drog på sig en senskada just efter. Nu skrittar vi och väntar på besked från veterinären som ska komma och ultraljuda nästa vecka. Håller tummar och tår att vi får börja sätta igång och jobba mot vårt mål 2016, EM i working equitation.

Enjeitado blir 7 år och jag har ridit honom i två år. Han är en riktig sagohäst som alltid försöker sitt bästa. Vi har tävlat på msv c nivå i dressyr med flera vinster och placeringar. Målet för 2016 är att starta working equitation tillsammans samt msv b dressyr. Älskar denna häst otroligt mycket!

Horus är en helbror till Enjeitado som blir 4 år. I höstas kom han lös under natten och skulle hoppa in till ett sto, men fastnade vid skapet och blev väldigt svullen och sårig. Lyckligtvis har det läkt ihop fint, men det har tagit lång tid så han ligger lite efter i inridningen. Å andra sidan tror jag inte det gjort så mycket då han är en stor kille (170) och har nog mått bra av att få tiden. Just nu har han gått med sadel och haft ryttare som hängt och klängt. Väldigt lovande med riktigt fina gångarter, blivande dressyrhäst! Måste ta någon bild på honom, denna är från då han var 2 år gammal.

Falcao är en riktigt charmig kille som alla gillar. Jag har ridit in honom då han var 4 år och jag började jobba här. Han är kastrerad sedan ca ett år tillbaka och tillsammans har vi gjort några starter på dressyrbanan. I december -15 vann vi en klass motsvarande msv c. Det är så himla roligt att jobba med unga hästar och se deras utveckling. Falcao tex har tagit lång tid att mogna, men nu är det som att han börjar ta steget mot vuxenlivet. Ska bli så spännande att se hur han kommer vara nu som 6-åring. Fast vi får väl se hur länge jag får ha kvar honom. Falcao är nämligen till salu.

Forja är Renatos stolthet. Hon blir 6 år gammal, men just inriden då hon har haft ett föl. Hon är den största lusitano jag sett med sina 175 cm i mankhöjd. Hon är halvsyster, samma pappa, som Enjeitado och Horus. Hon är ett riktigt sto, om hon inte vill något så är det bara att följa hennes vilja. Hon har varit otroligt lätt att rida in och kämpar på alltid. När jag var i Sverige fick hon gå på bete med de andra flickorna men lyckades dra på sig en hovböld. Vi jobbar på att behandla det, men rengöringen har inte gått så lätt. Hon har som sagt väääldigt stark vilja. Senaste försöket är att ställa ner benet i en hink med varmt vatten och typ jodopax. Hoppas att hon återhämtar sig snart så vi får komma igång och riiiida igen. Bilden är från maj då hon avelsbedömdes, godkänd med 73,5 poäng!

Det var Renatos hästar, nu över till våra klienters hästar.

Hispanico är uppfödd och ägd av Nataniel Silva. Han är hos oss för inridning och eventuell försäljning. Fast ägaren verkar förtjust i hästen, han har fått några bud, men inte sålt. Jag har haft lite problem under inridningen, men det har mest varit att hästen inte varit klar för att bära upp en ryttare. Innan Sverige kunde jag rida ensam i skritt och trav. Nu har han tappat en tand så har inte haft bett på honom sen jag kom tillbaka. En häst som jag tror kan bli riktigt riktigt fin i framtiden. Blir 4 år 2016. Bilden är från Ponte de Lima då jag visade honom vid hand i 3-årsklassen.

Samma ägare och uppfödare är det till stoet Hispania. Hon blir också 4 år och har gått i flock i hela sitt liv. Hon är också en dam med mycket vilja och jag jobbar fortfarande med att hitta ett sätt att få henne att sammarbeta. Det är fortfarande bara longering i kapson för henne, men snart hoppas jag kunna börja med gjord+inspänningar och sadel. Hon ser riktigt lovande ut, något tunn och omusklad just nu, men jag tror hon kan bli en svan. Planen är att hon ska sälja då Nataniel har alldeles för många hästar.

Xadrez är en 13-årig hingst är från vår hovslagare. Han har stallat upp hästen hos oss för träning och för att rida lektioner själv. I gengäld jobbar han hos oss 3 ggr i veckan. Superdeal för mig som har fått en ny utmaning att jobba med och får hjälp med stallarbetet. Här är en bild från då Xadrez och Bruno tävlade i working equitation för 2 år sedan.

Quick är en äldre herre, 18 år gammal. Han är ny i stallet och som jag förstått det har Renato "fått honom" så länge han vill ha honom. Otroligt snäll häst, har en del melanom, men inget som verkar besvära honom. Fräsch för sin ålder och gör piaff, passage, spansk skritt, byten m.m. En perfekt häst om det kommer någon på besök som vill testa göra alla svåra rörelser på en bussig häst. Han är fortfarande lite spänd över allt nytt, men jag tror med jobb och kärlek kan han nog känna sig trygg hos oss. Ska ta en bättre bild!

Sist, men inte minst! Vårt nyaste tillskott i stallet heter Cauteloso och ägs av svenska Mikael. Hästen är 9 år gammal och har varit hos min gamla chef (första jobbet jag hade i Portugal) Pedro Ferreira. Mikaels plan är att ta hästen till Sverige efter sommaren och vill se lite hur han reagerar på miljöombyte. Cauteloso betyder försiktig och det stämmer in väldigt bra på denna gentleman. En kväll skulle jag in i boxen och var lite snabb i rörelserna, då backade han av och tittade på mig med en mycket skeptisk blick. Rolig och trygg häst att jobba vidare med och jag hoppas kunna få både häst och ryttare intresserade av we.

Det var alla 10!

Sov så gott <3

Astrid


Läst 18243 ggr


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

NOV
15
2020

Detta år blev november lite annorlunda än vad det varit de senaste 9 åren. Årets stora hästfest Golega blev, som förväntat, inställt pga corona. Det hade varit så roligt att få tävla där igen och träffa alla underbara hästmänniskor, men det är bara acceptera läget och göra det bästa av situationen. Här i Portugal har vi rätt tuffa restriktioner under två veckor. Vardagar får man inte gå ut efter 23 och helger är det utegångsförbud från kl 13 till 5 på morgonen. Man får i princip bara gå ut efter den tiden för att gå med hundarna. Beroende på vad man har för jobb har man rätt att åka hem/till arbete. För min del märker jag inte av något, det är precis som vanligt med att jobba, åka hem till lägenheten och sova. Vi ska åka på tävling nästa helg i Cascais. Då kommer vi behöva intyg för att åka mellan tävlingsplatsen och boende samt när vi ska köra hem till norr igen. Jag tror att alla längtar efter att saker ska återgå till det normala och jag känner mig lyckligt lottad att inte ha blivit speciellt berörd. Till skillnad från många andra som har det tufft både med hälsa och det ekonomiska.

Med hästarna går det bra. Fortfarande full rulle och jag kommer lägga ut video på Mandarim som är till salu. Det är så roligt att få så många meddelanden och uppdateringar om hästar som anlänt till sina nya ägare i Sverige. Intresset är galet stort och jag försöker alltid hålla ögonen öppna efter passande hästar. Trots allt jobb hemma har jag och Anna gjort antagningsprov för att bli instruktörer level 1. De kommer göra kursen här i norr och vi ger en hel del lektioner så det känns bra att ha någon form av diplom. Antagningsprovet gick bra och även om teorin på portugisiska är lite utmanande ska det nog gå bra på slutexamen. Roligt att testa sig själv och man kan aldrig ha för mycket utbildning!

Fina fina Icaro ska också ut till salu snart.

Mandarim är väldigt rörlig och supersnäll att rida.

Förra söndagen åkte vi iväg och tränade ett gäng tillsammans här i närheten. Vi satte upp en hel bana med we-hinder och Fandi var rätt exalterad då vi inte har åkt ut så mycket iår. Det var så nyttigt att rida på ett annat ställe då han blir annorlunda än hur han är att rida hemma. Just nu känns det som jag och Fandi är mellan två trappsteg i vår utveckling. Jag vet att han kan, men det blir lätt spänt på bortaplan och då har jag svårt att ta oss ur det. Men det är bara jobba på och försöka att bli bättre.

Härligt gäng i höstiga färger. Taget av Carlos Hernani.

Min egna häst är helt fantastisk! Han är en dröm, så otroligt okomplicerad och snäll. Lugn i ridningen, men när man ber om trav så är han väldigt framåt. Jag antar att det kommer en period när han blir tonåring, men jag ska njuta av att ha en så normal och lättsam häst tills den dagen kommer.

Man kan se att han är en bebis!

Jag och Fandi jobbar vidare på hoppningen för att göra slutexamen i december. Då ska vi hoppa 1 - 1.10 m. Det går lätt för fort (vi båda tycker att det är så jäkla roligt) så vi har tränat på att hitta en rundare galopp och lägga ett extra på linjerna för att han ska hoppa mer genom hela kroppen.

Malva är så himla fin och hon blir kvar ett par veckor till. Tror Åsa Cidh kommer få mycket roligt med denna härliga märr.

Jag ska försöka bli bättre på att ladda upp videos och kanske skriva mer om träning av hästarna.

Ha en fortsatt fin söndagkväll!

/Astrid

Instagram: astridhedman


Läst 11122 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
28
2020

Mycket hinner hända på några veckor! Jag har haft några hästar som har åkt och några nykomlingar har anlänt. Hispania och Lidador åkte till sina nya ägare i Sverige i början av oktober. Det går jättebra för båda två och jag blir så glad över meddelanden jag får från nöjda hästägare.

Emelie och Hispania. Så fina tillsammans!

Lidador mår gott i hagen.

I måndags var det Jocos tur att åka till Sverige. Jag kommer verkligen att sakna mitt lilla popcorn! Han är en väldigt speciell häst och har gjort en otrolig utveckling under de 3 månader han har varit med mig. En stor personlighet i litet format. Men jag är övertygad om att han kommer hamna i rätta händer och det ska bli spännande att följa hans resa i Sverige. Han får sällskap av två andra lusitanos som ska till Sverige. En som jag hjälpte till att sälja åt en ung tjej som tävlat working equitation. Hennes häst Danubio är 12 år och hon kände att det var dags att investera i en ny förmåga. Det är en mycket trevlig häst och jag är säker på att han kommer att göra succé i Sverige. Den tredje hästen är åt min vän Johanna Nygren som jag åkte och provred åt. Den ska gå i hennes ridskoleverksamhet och är en väldigt söt liten häst som jag också tror kommer passa perfekt. Så roligt att intresset för lusitanos i Sverige är så stort.

Joco är i Paris inatt och anländer till Holland imorgon. Början på nästa vecka kommer han vara framme i Uppsala och sin nya ägare Myran Olsson. Normalt tar det runt en vecka för hästarna att resa från Portugal till Sverige. Jag är väldigt nöjd med holländska företaget Marcel Jordan som jag använt mig mycket utav.

Några nykomlingar har anlänt och jag har nu 9 (!) hästar i stallet. Tur att jag har en praktikant ett par månader, annars är det tufft att hinna med allt. Jag har fått en stor och elegant skimmelvalack som är till försäljning. Han behöver en del arbete så jag tänkte vänta med att lägga ut honom på annons lite till. Han rör sig fantastiskt fint, men behöver en rutinerad ryttare då han är en känslig kille. Jag tycker hemskt mycket om honom och ska försöka se till att han hamnar rätt. Skulle bli en fin dressyrhäst. Han är 8 år och rätt sen i sin utbildning, men det finns massor med potential och kvalité. Icaro är också ny. En brun hingst som är 7 år gammal. Den ska också ut till försäljning så småningom. Dottern i familjen har tävlat dressyr och tränat massor, men tyvärr har hon tappat intresset och hästen var rätt ur form när han kom. En 4-årig hingst har också kommit in på försäljning. Det är en fin häst men när den kom var den väldigt tunn så han ska få en chans att runda på sig innan jag kan lägga ut honom. Supertrevlig att rida och vi ska nog kastrera honom nästa vecka. Även om han är snäll är det alltid lättare att sälja hästarna som valacker. Sista nykomlingen är det vackra stoet Malva AR. Hon köptes in på Alter Reals årliga auktion av Åsa Cidh. Hon är 4 år och lite riden, men jag ska rida henne lite mer innan hon åker till Sverige om ca en månad. Hon är så fin och har en läcker personlighet. Hon har ett lugn i sig samtidigt som hon är väldigt vaken och alert. Jag kommer nog alltid ha en liten crush på alter-hästarna.

Mandarim är ny i stallet. 4-årig hingst som har superfin galopp.

Malva AR som ägs av Åsa Cidh. 4-årigt sto som ska vara i träning hos mig en månad. Härlig tjej med snygg frisyr. Vi väntar med spänning på att manen ska växa mer så att den lägger sig.

Och äntligen har min alldeles egna häst kommit fram (söndag)! Ni har fått se en del bilder av Renoir TH de senaste 3 åren. När jag köpte honom 2017 var han bara några månader gammal och jag tänkte att det skulle ta såååå lång tid innan det var dags att börja rida honom. Nu är han här och jag känner mig som världens lyckligaste tjej. Det är en märklig känsla att ha sin egna häst och jag tror verkligen att han kommer bli något extra. Han är otroligt cool och mysig att ha och göra med. Vi har tagit det lugnt några dagar och i slutet av veckan ska jag prova rida. Är så tacksam för denna chans jag fått av uppfödare Ulrika Hübinette och Christian Hansson.

Min alldeles egna Black Beauty! Idag fick han en hagkompis och de blev genast vänner.

För någon vecka sedan var jag iväg med Fandi för sista nationella we-tävlingen i Lissabon. Jag hade höga mål och ville försöka få bättre resultat än i Golega. I dressyren var han väldigt spänd och det var svårt att få till en bra känsla på en hand. Vi red ändå ihop 65 % så det känns bra att vår lägstanivå är hög. Det skulle bara vara roligt att få till högstanivån någon gång och se hur mycket man kan få betalt. I uppvärmningen till tekniken hade jag inte alls bra känsla så jag trodde vi skulle få en del problem inne på banan. Men där överraskade han mig och vi fick till en jämn runda. 68 % och det fanns mycket jag hade kunnat göra bättre, så vi kan nog komma upp på den magiska 70-gränsen. I speeden försökte jag satsa och rida på ordentligt från början. Jag var kanske lite för entusiastisk och vi hade en "urballning" så jag får nog ta det lite lugnare första delen av banan och prova rida fortare succesivt. Men vi provar oss fram och lär oss massor varje gång. Det var en rolig tävling och vi var några stycken som åkte från norr. Det är en härlig blandning av folk i vårt lilla gäng och alla är så bra på att peppa varann och stötta. Gör att tävlingarna blir ännu roligare att åka på. De har lagt ut att det blir en till tävling 20-22 november så den satsar vi att åka ner på.

Tävlingen i Lissabon gick inne i ett mörkt ridhus så det får bli lite fina bilder från Golega tagna av Catarina Pedro.

Ha en fortsatt bra vecka!


Kram,

Astrid


Instagram: astridhedman


Läst 26020 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
04
2020

Så nu har jag och Fandi debuterat hoppning! Sist jag hopptävlade var mitt första år i Portugal 9 år sedan med en 4-årig lusitano. Vi red 50 cm på en lokal tävling i Porto och jag tror att det gick rätt bra. Nu var det en lite annan nivå på tävlingen, nationellt och internationellt med Portugals toppryttare på plats. Jag och Fandi hoppade 1 meter och jag tror att alla var lite förvånade över att se en rund lusitano inne på framhoppningen. Men det var så himla roligt och jag tror att både jag och hästen hade lika kul. Första dagen hade vi lite dåligt med galopp första halvan av banan, men sen kom vi igång och det kändes super. Andra dagen bestämde jag att inte mesa med galoppen från början så jag satte kanske lite väl mycket fart. Men det var bättre flyt och även om någon bom föll båda dagarna så var jag så glad när jag kom ut från banan. Väldigt tacksam över hjälpen jag fick från min vän Anna Lindberg som peppade oss att göra detta och var med på framhoppningen.

Foton tagna av Carlos Hernani

Fokuserade innan vi går in på banan.

Sen har jag sålt två hästar till, båda till Sverige. Det är Joco som jag ridit ett par månader nu och han är en otroligt fin häst så det känns jättebra att han får sin egna människa. Jag ska ha kvar honom i träning några veckor till innan han åker till Uppsala. Den andra hästen har jag redan historia med. Det är ett 8-årigt sto som jag faktiskt red in och hade i cirka ett år. Hon heter Hispania och var 4 när jag började jobba med henne, när hon var 5 åkte hon till sin nya ägare Ines Ribeiro. Hon har ridit henne och senaste året har hon varit i träning med en kille som också står uppstallad i Esposende på samma ställe som mig. Ines har haft henne till salu eftersom hon har svårt att hinna med både häst och jobb. Nu har hon fått en ny ägare och jag har haft nöjet att rida henne de senaste veckorna. Hon kommer att åka till Sverige imorgon tillsammans med Lidador.

Fina Joco. En sån fin häst med härlig energi!

Hispania som 4-åring.

Hispania 8 år med ägaren Ines och tränare Miguel Santos.

Förra helgen var jag och Fandi och tävlade i Golega. Denna gång var det dags för working equitation. Tycker det är rätt häftigt att han kan gå St George dressyr, 1 m hoppning och svår klass we på en månad. Han var otroligt duktig och vi fick tävla mot de bästa av de bästa ryttarna i Portugal. Alla var där och Portugals EM-lag kommer defentivt att tas ut av de 5 ryttarna jag red mot. På fredagen i dressyren var han rätt spänd och programmet börjar med skritt. Jag fick passa att han inte började takta och hade svårt att få honom avspänd. I traven och galoppen började det att släppa och han var mer fokuserad. Vi red ihop 65 % vilket jag tyckte var väldigt rättvist. Känns skönt att veta att vår lägstanivå har höjts avsevärt sedan bara ett halvår tillbaka. I lördagens teknik började det rätt spänt på de 4 första hindrena, därefter började han att slappna av och jag var så nöjd med vår ritt. Finns fortfarande massor som kan bli bättre och jag måste rida ännu mer tekniskt för högre poäng. Men 68 % kändes som en bra poäng på nationell tävling och detta var bara vår 4:e tävling i svår klass (enhandsfattning). I speeden på söndagen var det första gången jag kände att han var redo att gå snabbt. Vi har haft svårt att kommunicera på en hand och jag har ridit mer på säkerhet. Lite vingligt i första delen, men sen kom han igång och jag tror att vi kan bli riktigt snabba med mer erfarenhet. Totalt kom vi sist, men i detta sällskap mot de bästa ryttarna i världen känns det helt ok. Tror faktiskt aldrig att jag har varit så glad över en sistaplats. Med mer erfarenhet tror jag vi kan komma upp på 70 % och vara med och slåss. Vinnaren hade 75 % i dressyren och 78 % i tekniken så ni förstår vilken nivå det är på konkurrensen. Nu är jag superladdad på att tävla mer och bli bättre. Fandi har fått en vecka med skritt så han får tid att återhämta sig. Nästa helg är det nationell we i Lissabon och sedan ska han nog få en period med lättare arbete.

Fantastiska foton av Carlos Hernani

Ser fram emot en härlig vecka med mina fina hästar.

Kram på er!

/Astrid

Instagram astridhedman


Läst 48358 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Portugal-bloggen »Portugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen


Astrids senaste
Arkiv