Portugal-bloggen - Trofa 2015
MAR
11

Trofa 2015

Nu har jag äntligen tid att skriva om hur det gick i Trofa (uppsatsvarning)!
Fredag åkte vi på fm med Franja och Altivo i transporten. Efter en snabb lunch tog jag ut Altivo och red ett lätt pass i arenan. Han kändes mycket bättre än dagen innan och var inte särskilt tittig. Direkt efter tog jag ut Franja. Hon gick otroligt bra, typ aldrig gått så bra förr. Hade perfekt spänning på henne. Kunde skritta på långa tyglar, men när jag satte igång i trav växte hela hästen framför mig och gav sååå härlig känsla. Är så imponerad av henne. Det var fler hästar där som spookade och for omkring, men hon brydde sig inte om något. Fick beröm av några som tittade på så det var jättekul!


Vid 18 startade jag Altivo i dressyrmomentet i working equitation. Han var ganska spänd, det var mörkt och domaren satt i ett tält. Men jag kunde ändå rida igenom det och han kröp inte ihop som han annars kan göra. Jag var riktigt nöjd efteråt, även om det fanns mycket som kunde varit bättre. Vi fick 64 % av domaren som kapade poäng på den samlade skritten. Jag lät honom skritta på då jag var rädd för taktinslag. Hade jag ridit bättre i de momenten hade vi nog vunnit dressyren. Nu hamnade vi på en andraplats efter Miguel Fonseca (som alltid tävlar massor med hästar i we och har ridit internationella mästerskap, slog honom med hans andra häst!) så det kändes helt ok att komma tvåa efter honom.

Lördag var det dags att presentera hästarna i modell- och gångartstävling. Det är en tävling för renrasiga lusitanos, klasserna är indelade efter ålder och kön. De klasser som finns är 1 år, 2 år, 3 år (ston och hingstar för sig) och sto med föl. I dessa klasser visas hästarna vid hand i skritt och trav. Sedan väljer domarna ut x antal hästar som får stanna och ställa upp på rad för att bli jämförda exteriört. De klasser där hästarna visas ridna i skritt, trav och galopp är hingstar 4 år, hingstar 5 år > och ridna ston (4 >). Efter domarna har sett alla hästar visade väljer de ut de hästar som de tyckte mest om. Övriga får lämna arenan. De hästar som stannar tar man av sadeln och sedan ställer upp som i "handklasserna". Det som är viktigt när man presenterar hästar riden är att man rider hästen i naturliga gångarter. Alltså inte försöker få hästen att trava i "passagetrav" även fast det finns vissa som gör det iallafall.
På fm visade jag Franja riden. Hon var väldigt laddad, men jag kunde ändå visa hyfsad skritt då hon slappnade av. Traven kändes kalas och galoppen likaså. Det var bara 4 ston i hennes klass så vi fick alla plocka av sadlarna och ställa upp. 5 domare gick runt och tittade på alla hästarna, sedan på med sadeln och upp igen. Medans jag satt upp meddelade speakern att Franja fått förstapris! Jag och Renato blev såklart superglada, fast även fast hon kommit sist tycker vi hon är bäst. Men det är alltid roligt att andra håller med oss :D


På eftermiddagen i sista klassen var det Altivos tur. Han var väldigt trött då han stressat mycket i boxen fredagkväll. Det gjorde inte så mycket att han var lite loj, vi var 20 ekipage i klassen så det var smockat med hingstar i arenan! Altivo tog det hela med ro och jag kunde skritta runt på långa tyglar i kaoset vilket inte alls är normalt. När det var vår tur att visa upp oss för domarna kändes det bra, jag försökte visa lite mer register i galoppen då den är bättre än traven. Det och hans fantastiska skritt måste ha imponerat på domarna, för när de ropade upp vilka 5 hästar som kunde ta av sadeln var vi en av dem. Min pojkvän Nuno visade också en 7-årig hingst som blev kvar för round 2. När domarna sett hästarna utan sadel ropade de ut att Altivo fått fjärdepris och Nunos Damasco vann! Vi var otroligt glada hela teamet då 4:a av 20 är ett mycket bra resultat och vi hade inga förväntningar på placering. Ännu roligare blev det då Nuno vann, välförtjänt :)

Efter två toppendagar var det dags för söndagens stora utmaning, manöver- och speedtest i we. När jag kom på morgonen såg Altivo helt utslagen ut, låg utsträckt i boxen och sov. Red inte fram så mycket innan manövertestet för att spara på honom. Under testet kände jag att det var orken som brast lite, men jag klarade ändå mitt mål att ha en rund och avspänd galopp på de flesta momenten. Han tittade lite på grinden, men gjorde den godkänt. Hade något byte där vi missade lite, men det mesta kände bra. Han tvekade ordentligt på bron som var ganska hög och målad i vitt. Vi har typ inte tränat på bro, bara gått över några träbrädor för att han ska vänja sig vid ljudet. Totalt fick vi 58 % och en sjätteplats (utav 11). Det kände rättvist och jag var nöjd med vår insats. Jag hade inte kunnat kräva mycket mer i Altivos debut. På eftermiddagen var det roligaste momentet, speeden. Samma bana, fast på tid. Jag var superladdad och visste att om vi fick till det hade vi stor chans att komma på 2:a eller 3:e plats totalt sett. Jag satsade allt jag hade och Altivo gick som en klocka, fram tills 3:e sista hindret, bron... Där blev det tvärstopp och jag fick honom inte att gå, utesluten blev resultatet där så klarade inte riktigt alla mina mål. Jag kände mig ändå nöjd, han var helt otrolig i speeden och alla applåderade högt. Jag vet att om vi tränar ordentligt på bron fram tills nästa tävling kommer det gå problemfritt. Altivo har massor med potential för denna gren så det känns toppen att få rida en så bra häst. Renato var som ett barn på julafton och vill nu att alla hästar ska gå we :P

Betyget på helgen blir ett stort MVG! Jag är så glad och stolt, allt arbete har gett resultat och att det finns så många som tycker om våra hästar och min ridning. Dessutom sken solen hela helgen och gav 25 grader varmt. Nice :) Nu ska mina duktiga pållar få lite vila innan vi kör igång med att träna för nästa event.

Kram
Astrid

Ska lägga upp fler bilder, har några :P


Läst 9220 ggr

Fler inlägg

NOV
29

Låt det bli Golega snart igen!

Årets hästfest i Golega tog slut alldeles för snabbt. Det är alltid med mixade känslor jag åker därifrån, skönt att komma hem och sova i sin egen säng, men samtidigt tråkigt att det är över. Jag, Nuno och Catarina åkte ner torsdag den 31a. Jag och Catarina klarade examen för BE-körkort dagen innan så vi var väldigt glada när vi rullade ner till Golega. Jag red Fandi en sväng på kvällen och han var väldigt avspänd och kändes riktigt fin. Jag red även ett pass på fredag morgon för att se till att han inte skulle vara övertaggad.
  
Han travade igenom veterinärbesiktningen utan problem vid lunch och klockan 17 var det vår tur. När vi travade runt banan i väntan på startsignal började det att duggregna och alla 5 domare fällde upp sina gigantiska parasoller. Förra året ballade Altivo ur pga dessa parasoller och jag förväntade mig det värsta från Fandi. Men han brydde sig inte överhuvudtaget och vi kunde rida som planerat.
  
Jag tror jag hade kunnat rida lite mindre dagarna innan för han var något matt. Men han kämpade på fint och vi hade inga missar. Men med lite mer energi tror jag vi hade kunnat komma nära 70 %. Nu fick vi totalt 67 %  och en 5:e plats. Det är alltid roligt att bli bedömd av 5 domare och lite extra kul när en av dem som är internationell dressyrryttare gav oss en delad förstaplats och 70 %.
  
Lördag eftermiddag var det dags för tekniken. Jag red ingenting på morgonen för att se om vi kunde ha lite mer energi. Banan var rätt okomplicerad, men atmosfären i Golega är väldigt speciell och det var fullsmockat med folk. Framridningen är också den mest kaotiska man kan tänka sig. Det är ett spår runt arenan som är ca 7-8 meter brett, det kallas manga och lördag em var det massor med andra ryttare och hästar med vagn. Alla rider i vänster varv och man kan knappt lägga en volt när det är så mycket folk.
  
När vi stod och väntade på vår tur att gå in på banan var jag osäker på hur Fandi skulle reagera på all publik, vissa hästar tenderar att bli blyga och "krypa ihop". Men jag behövde inte vara orolig över Fandi, han travade in självsäkert och verkade gilla att alla tittade på honom. Ritten gick helt klart över förväntan, han var helt cool och tittade inte på något. Det var en del missar men det var mest ryttaren som borde ha guidat bättre, men vi fick 68,5 % och irriterande nära en tredjeplats. Nu hamnade vi på en 5:e plats igen och det fick jag vara nöjd med i det sällskapet (Gilberto som vann VM med två hästar, en EM-guldmedaljör bla).
  
I speeden på söndagen satsade vi på att rida snabbt, men inga onödiga risker. Fandi var på hugget och helt med mig. Det sköna med Fandi är att man kan pusha och rida fort, sedan har han inga problem att stå helt still och vänta på min signal tex vid grinden eller koppen. Det är en viktig egenskap som we-häst. I speeden kom vi på 7:e plats trots att jag tyckte vi red superfort. Men när jag såg på filmerna i efterhand ser jag att det går att rida mycket snävare runt tunnorna tex men jag ville inte riva ner något så jag höll ut volterna onödigt mycket. Men vi slutade på 5:e plats totalt av 11 ekipage vilket jag var otroligt nöjd över.
  
Veckan därpå red jag några av dagarna, spenderade tid på att umgås med vänner och skapa nya kontakter. Det var en grymt rolig feira och alla som gillar hästar borde komma till Golega någon gång. Det är en unik upplevelse som är svår att förklara, man måste se det med egna ögon.
  
Tillbaka här hemma rullar allt på som vanligt, Manequim utvecklas fantastiskt fint och jag har kört på lite mer intensivt och under jul får han ta det lugnt ett par veckor. Vi har redan ridit själva i stora ridhuset med lite draghjälp från Anna på en annan häst. Med Horus och Indio har det varit fullt fokus på galoppombyten. Det börjar släppa för båda två och med Indio förbereder jag för att starta working equitation nästa år. Då är det många byten!
  
Fandi och Falcao fick en lite lugnare period efter Golega men är nu tillbaka i full träning och vi tränar för att komma till nästa nivå 2020. I helgen kommer jag åka till Olofström och ha we-träningar hela helgen. Vill någon komma och titta är ni välkomna. Sedan är det inte länge kvar till julfirande i Piteå med familjen. Längtar!
  
Kram på er!
  
Instagram astridhedman

Fina Fandi

Fint kort från uppvärmningen taget av Carolina Ek

Vackra Catarina och Fandi

Manne utvecklas fint


Läst 4990 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
31

Dags för Golega!

Nu är det nära! Årets största hästevent i Portugal börjar i helgen, ferian i Golega. Detta blir mitt 9:e år som jag är där. Iår kommer jag att delta i det portugisiska mästerskapet med Fandi i working equitation. Jag, Nuno och Catarina åker ner idag med Fandi och ett sto som Nuno ska rida. Det ska bli så otroligt roligt och som ni märker är jag superpeppad. Jag kommer bo i casa 57 som de två senaste åren och sedan jag flyttade in dit har Golega blivit ännu bättre. Vi bor som mest runt 18-20 personer i huset och det är som en stor familj. Den äldsta är runt 70 och den yngsta 12. Det är väldigt härliga människor och jag har verkligen fått komma in i gänget.

Min elev Ana ska också åka ner med sin häst Falcao och tävla dressyr tisdag och onsdag. Blir spännande då hon ska rida en lite svårare klass, motsvarar MSVB5 i Sverige. Deras största utmaning är piruetterna och i denna klass är det en arbetspiruett, vi får se hur de klarar den utmaningen. För den som vill se schemat för årets feira finns det på www.feiradegolega.com

Om någon av er läsare kommer dit så säg gärna hej om ni ser mig. Jag ska försöka ha på mig min fina väst från Hippson så jag är lätt att känna igen. Tycker alltid det är roligt att träffa svenskar och surra lite häst. Är ni där under helgen så behöver jag och Fandi support. Ni kommer inte kunna missa oss bland portugiserna då jag ska tävla i de svenska kläderna. Mycket mer funkionellt och jag tycker de är riktigt snygga.

Jag och Altivo förra året. Som jag saknar denna häst.

Igår hade jag och Catarina uppkörning för BE körkort. Det är något vi har pratat om sååå länge och Nuno tappade olyckligt sitt körkort för att inte ha använt blinkers vid en omkörning på motorvägen. På ett sätt var det bra för då hade vi tidspress att ta körkortet innan Golega så någon av oss kunde köra ner hästarna lagligt. Vi klarade båda uppkörningen och ingen teori var nödvändig så det ska vi fira ikväll. Känns så bra att ha detta gjort :)

Längtar efter att träffa detta underbara gäng!

Nu ska jag slänga mig iväg till stallet och rida en häst innan vi sticker till Golega. Hoppas vi ses där! Ska försöka vara flitig med instagram under dagarna så om ni vill se hur det är under feiran kan ni följa mig på astridhedman

Kram på er,

Astrid


Läst 14096 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
13

Träningar dubbelt upp

För ett par veckor sedan hade jag min tränare Maria Eriksson på besök. Vi trimmade hästarna i tre dagar och hon hade även med sig sin man Björn som också är grymt duktig så det var svettigt att ha fyra ögon riktade på sig.
Hästarna jobbade på väldigt fint och jag fick beröm att sitsen var bättre. Fick till och med ett "riktigt bra händer" från Björn sista dagen, det lever man på länge (han är inte så frikostig med beröm)!
  
Maria red Indio en del och hästen är helt fantastisk, insåg att jag har ca 25 år att bli lika bra som Maria på att rida. Det ser ut som att hon bara "sitter där" och hästarna bara älskar att ha henne på ryggen. Sen får man sitta upp och då känns det som att man kan rida. Men något jag har tänkt på mycket är hur snälla dessa underbara djur är. Tänk vad många fel vi ryttare gör under ett ridpass. Det är otroligt att hästarna försöker och inte bara kastar av oss när vi sitter snett, drar omedvetet i tyglarna eller är för stela och inte följer med i hästarnas rörelser. Jag känner att det var något som klickade denna gång hon var här, jag har kommit ner mer i sadeln och kan rida mer från sätet. Försöker hålla händerna stilla med jämn kontakt och hålla i tyglarna mellan tummen och pekfingret.
  
Hästarna känns som sagt riktigt fina nu och jag har en spännande nyhet. Jag kommer att satsa med Fandi på att ta en plats i EM-laget 2020 i working equitation. Nuno och Catarina är med på tåget och datumet kom ut i veckan. Det kommer att gå i Frankrike 7-9 augusti så vi har tio månader på oss att bli så bra som möjligt. Nu ska vi göra en plan och kolla tävlingar under våren så vi kan kvala och visa förbundet att vi förtjänar att åka.
Det kommer vara hårt om platserna nästa år, working equitation växer så det knakar och det börjar komma många duktiga ekipage upp i klasserna vilket är så roligt och utvecklande för sporten. I helgen vad Ida-Maria Johansson i Paris på internationell tävling och gjorde fantastiskt fina resultat samt tog ett kval för EM.
   
Förra helgen var jag till Örebro och hade träningar i tre dagar. Jättekul att se fin utveckling på de ekipage jag känner sen tidigare och många nya duktiga ryttare som har upptäckt denna roliga gren. Sedan åkte jag och Linnea Lycke ner till Ölmstad för en träff med förbundet och WE-ryttare på msv eller svår nivå. Det var en informativ träff där vi pratade om doping och media bland annat. Roligast av allt var nästan att träffa alla och umgås och snacka häst.
  
Samma vecka som Maria var här kom mamma och hälsade på. Hon fick äntligen träffa sin nya häst som gör framsteg varje gång man sitter upp. På tisdag ska han kastreras så håll tummarna att det går väl. Vi semestrade även lite, åkte till ett fantastiskt hotell som låg längs med Dourofloden. Vi spenderade även en natt i Porto vilket var supermysigt.
 

Fantastisk bild av Fandi som tyska Elena tog när hon var här. Vi hade rätt roligt när vi kastade färg på hästarna, Fandi tog det dock med ro.

Fina Fandi för Maria.

Mamma fick äntligen träffa sin drömkille Manne <3.

Roliga dagar i Örebro, även om det var lite kallt.

Denna häst!
  
Ha en fortsatt bra söndag,
Astrid

Instagram: astridhedman


Läst 25561 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Portugal-bloggen »Portugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen


Astrids senaste
Arkiv