Avelsbloggen - Bruksprov, hingstval och lite annat smått och gott

Då var det några veckor sedan Bruksprovet avslutades. Måste säga att jag inte är superimponerad över de hingstar som var med. Detta är förstås min helt egna åsikt, men jag tycker verkligen att det var ett mediokert startfält. Jag är helt övertygad om att alla hingstar blir toppenbra sporthästar men avelshingstar? Det får tiden utvisa…
  
Den som jag gillade mest i år var hingsten Demand. Förra året betäckte vi vårt sto Gratitude med honom som i år även blev Bruksprovsvinnare. Vi ansåg att han passade mycket väl till just henne och kände att det var lite av en chansning att välja en treårshingst, men vågade oss på detta ändå. Det var många som rynkade på näsan kring valet av just Demand men vi kände ändå att det var rätt.
  
Det kommer alltid att finnas minst lika många åsikter som det finns människor om inte mer… I det läget är det viktigt att man vågar tro och stå för sina val och inte lyssna på andra eller välja poppishingstar bara för att alla andra tycker att de är fina. Hört i korridoren förra året om en superpoppishingst från Danmark: Vadå biljarderar han? Det kollade jag inte innan jag valde honom. Tycker att han rör sig så magiskt bra och ville bara ha honom till mitt sto….. Say no more!
 
Jonas och jag lägger ned väldigt mycket tid på att läsa så mycket vi kan om hingstarna och deras styrkor, svagheter, exteriör samt stam bakåt. Sedan är det inte säkert att det kommer ut en bra fölunge, men då har vi i varje fall gjort så gott vi kan. Hittills måste jag ändå tycka att samtliga av våra hingstval till våra ston har blivit riktigt bra när vi sett vad som kommit ut.
  
Självklart är Jonas och jag väldigt kritiska ibland när vi tittar på unghästarna och tycker att någon skulle kunna skritta lite bättre eller ha lite bättre framben när den rör sig. Men över lag tycker jag verkligen att våra unghästar på tillväxt ser lovande ut. Men som både ni och vi vet är ju en bra häst inget utan en bra utbildning och en bra ryttare, så mycket hänger på det när den skall börja ridas och utbildas.


Demand 1344, Årets Bruksprovsvinnare. Jag tog bilden på förra årets hingstvisning på Lövsta Stuteri i Stockholm.
  
Vi har bestämt oss för att betäcka vårt sto Pärlan i år. Hon skadade sig i februari -17 och rehaben blev mycket längre än vad vi hade hoppats på. Hon blev helt återställd under hösten -17 men Jonas och jag beslutade oss för att betäcka henne ändå. Inte lätt med alla dessa beslut som ska tas. Gör vi rätt eller fel som ställer henne i avelsboxen eller skulle hon ha fortsatt sin träning och framtida tävling? Även det får ju tiden utvisa! :-)
  
Då hon har ett fint dressyrindex tack vare bra resultat på treårstestet samt de starter hon han göra med sin ryttarinna Filippa kvalar hon in till Lövstas satsning ”Lövsta Star”. Målet med Lövstas satsning är att med fler prestationsston i aveln skapa de bästa förutsättningarna för att få fram morgondagens sporthästar. Jag har i varje fall skickat in en ansökan så får vi se om vi blir antagna.
Hingstvalet till Pärlan är Demand. Sista anmälningsdagen är den 31/3 så efter det någon gång får vi svar om vi är antagna eller inte. SÅ spännande, håll gärna en tumme eller två för att Pärlan blir antagen. Om ni vill läsa mer om hennes stam med mera kan ni göra det här: https://www.blup.se/sv-SE/horses/223118-pearlea-16-swb


Pärlan eller Pearlea som hon egentligen heter med Filippa Norrman.
  
Alltså hingstvalet för årets betäckningar måste vara det svåraste hittills för oss hahaha!
Det finns SÅ många hingstar att välja på men, vad Jonas och jag tycker, faller väldigt många bort pga exteriöra avvikelser och udda rörelsemönster som inte passar in i vår avel.
Men vi har ju några veckor kvar att bestämma oss och se vad som föds i år… Vi kanske gör om någon kombo om det kommer ut någon framtida stjärna. ;-)
  
Måste bara lägga upp ett kort filmklipp på Tybbe och hans ryttarinna Emelie Änges. Första gången han skuttar med ryttare på, hur duktig som helst!!! Man måste ju utnyttja att det står hinder framme när man hyr in sig i ett hoppridhus. ;-)


Läst 27937 ggr



Fler inlägg

De senaste månaderna har det hänt så otroligt mycket och jag känner att jag behöver dela upp allt i olika inlägg annars blir det föör långt att skriva och ingen kommer att orka läsa det. Men i korta drag så har vi varit på Breeders med 2 uppfödningar, sålt en 1-års hingst samt nu i helgen vann vår uppfödning Hpnotiq MJ, äg Linnéa Sellström, Kraffts 4-års championat under Jönköping Horse Show. Han slog till med både en seger i kvalet och finalen tillsammans med Lina Dolk i sadeln. Så stort för oss uppfödare och otroligt kul att HP sätter Stall MJ i rampljuset. Men som sagt mer om varje sak kommer i kommande inlägg.


Hpnotiq MJ aka HP med Lina Dolk i sadel samt ägare Linnéa Sellström.
Bilden är tagen av Elin Dolk.

Jag har under den senaste tiden reflekterat mycket kring våra hästars temperament. När vi har skickat iväg hästarna för t.ex. inridning eller träning och även de hästar vi har sålt, har vi hittills alltid fått positiv feedback på att de är så himla schyssta och trygga individer. Detta sett till att alla har olika mammor och pappor. Jag är nu, efter många år, övertygad om att det är vår fantastiska stoflock som först fostrar dem när de är föl. Alla mammor hjälps åt att fostra varandras barn och alla vet rangordningen dvs en otroligt sund flock. Jag har sedan många år slutat att ta in ston med föl som bara vill komma till oss under sommaren, det blir alldeles för stökigt och skaderisken är då för stor. Även om vi har jättestora sommarhagar, så rent markmässigt skulle vi kunna ha fler hästar, har vi kommit fram till att det inte är värt att förstöra den fina flocken. Vidare är jag även övertygad om att Jonas och min hantering från att de är föl till att det växer upp på lösdrift gör dem trygga vid människor. Sedan finns det förstås vissa föl/unghästar som behöver hanteras mer än andra då de är känsligare eller mer envisa men grundtryggheten har de fått från första dagen hos oss.

HP som föl med husse Jonas 
      
Ett gäng tjejer på bete i somras

Jag och Buzz som var lite känslig i början, så honom fick vi ge lite mer tid och mys.

                    

Jonas, som inte kunde något om hästar när vi träffades, har fått mig att analysera hästarna mer. Han är den lugnaste, tryggaste och mest analytiska människa jag träffat. Obs Jonas jag vill inte ha ngt iom dessa vänliga ord, det är bara ren fakta ;-) Han har verkligen fått mig att vilja se det bästa hos varje häst samt även se vad varje häst behöver. Jag har alltid älskat hästar med särskilda behov, har ngn sagt att det inte går har jag haft som mission att visa att det visst går. Tidigare, när jag var väldigt mkt yngre och jobbade med hästar såg jag nog inte hästen för vad den var utan mer ”Jaha, nu vill den inte det, jäkla häst varför är du så stökig” tex Ju äldre jag blir desto mer allergisk blir jag mot snacket att den hästen är helt dum i huvudet eller den hingsten ger galna avkommor som är helt störda osv osv.
Jag tror överlag att många som har häst idag är för dåliga på att analysera vad deras hästar behöver och vad de har för personligheter. Ta tex vårat sto Greta, hon vill inte stå i en box där hon inte har koll, varför det? Jo hon är vårat ledarsto. Hon vill vidare inte att man drar i henne vid tex lastning, gör man det eller börjar hetsa så kan man lika gärna ställa in henne i boxen och göra ngt annat den dagen. Jag har så många gånger fått höra att sätt på henne en kedja så kan du lättare hålla emot, jo jag tackar för det tipset men det är inget som kommer att hjälpa. Låter man henne dock kolla in läget och lägger en lina bakom rumpan så går hon på direkt. Detta nedärver hon till sina barn vilket vi nu med 5 avkommor lärt oss att alla blir likadana. Alla hennes avkommor tar även längre tid att rida in då de är extremt beröringskänsliga samt likt mamma häst har stor integritet. ”Vem är du som ska hålla på med mig nu, dig känner inte jag” Ger man dem denna extra tid så går det bra men hade man hetsat på dem eller gjort dem osäkra vid inridningen hade de lätt kunnat bli problemhästar. När de sedan väl är inridna så är de hur coola som helst. Ta vår uppfödning Indy MJ som ett exempel. Det tog drygt 2 månader att rida in honom, likt syskonen otroligt känslig och det tog ett bra tag att komma upp på ryggen på honom. När han sedan var inriden och efter lite semester åkte till Unghästverkstaden för att förberedas inför unghästtest fick han absolut högsta betyg i allt och då var och är han fortfarande hingst.

Med detta sagt, bara för att de har en viss stam så behöver det inte betyda att de blir knäppa. Det är hur vi hanterar deras personligheter som är avgörande. Går du in med inställningen, som tyvärr väldigt många ryttare gör, att den är dum i huvudet för den är efter den hingsten så är det självklart att hästen blir därefter. Lägger du dessutom inte tid på att vara med unghästarna som går på tex lösdrift så kommer de känsligaste hästarna bli otrygga med människor och i en förlängning kommer det att skapa stora problem. Ger du dem tid och funderar ut hur du kan ge hästarna de bästa förutsättningar kommer du har större chans att lyckas riktigt bra.

Nu måste jag ut och börja med kvällspasset. Ta in hästar, kvällsfodra samt kvällsmocka lösdriften.

Följ oss gärna på Instagram @mariaoscarius


Läst 4831 ggr Kommentarer Kommentera

Inte längesedan jag skrev men nu kommer det ytterligare ett inlägg.

Förra helgen visade vi 2 av våra föl. De skötte sig utmärkt och de kom på första och andra plats. Helt otroligt kul!!
Lynx MJ som är född väldigt sent, 5 juli, var vi lite tveksamma till om vi skulle visa då han just är sent född. Det visade sig vara ett bra drag att visa honom då han vann med fina 83,3%.
Mamma Bizzan (Bizet Gersdorf) som varit en framgångsrik tävlingshäst men som nu bara varit mamma och inte gjort ngt sedan hon kom till oss i Maj 2020 var på hugget minst sagt. Träns och knoppar gjorde henne taggad då hon nog trodde att hon skulle tävla själv. Lite förvirrad var hon när hon bara skulle springa runt en snitslad bana med ungen vid sidan :-) Lynx MJ är efter Feliciano-ComebackII och är till salu. Obs att vi inte blivit galna, som många tror, och använt ngn gammal sperma på hopphingsten Feliciano utan det är en tysk unghingst efter Floricello-Boston. Tycker ändå att det är fascinerande att det är så många som på riktigt frågat oss om vi använt den gamla hopphingsten hahaha.

  

Lightyear MJ efter SoPerfect-Glock´s Johnson-Krack C jagade kompisen Lynx i hälarna och landade på en 2:a plats på fina 82,2% "Buzz" som han kallas var på tårna och det slog tyvärr en del på skritt och galoppen. Intressant när domaren säger att galoppen var lite spänd för dagen och ändå fick 8,5, vad skulle den fått en dag utan spänning...

  

Båda grabbarna har iaf ett fantastiskt temperament, är lite känsliga på ett bra sätt och rör sig väldigt bra. Vågar påstå att dessa två grabbar är ngt för högsta toppsporten om de hamnar i rätt händer. Buzz kommer att bli en större häst 170+ och Lynx blir nog max 170. Båda är som sagt till salu så letar någon av er som läser detta väldigt lovande och finstammade föl där båda mammorna har presterat i sporten, är ni välkomna att höra av er till oss så berättar vi gärna mer.

  
Båda grabbarna kvalde till Riksföl på Strömsholm senare i september. Tyvärr kan vi inte åka då det krockar med annat men ändå såå kul att båda kvalde dit.

En sak som jag glömde skriva i mitt förra inlägg var ju att vår uppfödning HP aka Hpnotiq MJ efter Springbank-Floricello 4år sprang samma kval som vår 4-åring Hirlan.
Det känns smått overkligt att båda står hos Lina i träning  samt är lika gamla och har lekt och busat ihop som föl tills de var 1år.
HP visade sig alldeles fantastiskt bra och sprang ihop så fina poäng som räckte till ett breeders kval. Han är en väldigt stor häst så med ännu mer styrka kommer denna häst kunna gå hur långt som helst...
Stort Grattis till ägare Linnea som köpte HP av oss under sommaren som 2-åring.

   
                                                                                                         Hirlan aka Hirli MJ LVST och HP aka Hpnotiq MJ

Denna helg var det återigen dags att sätta sig i bilen och styra mot Vretaskolan och unghästtest. Denna gång var det dags för vår 3-årshingst Indy efter Imposantos-DonPrimero-Rohdiamant att ta examen.
Han har stått hos Unghästverkstaden inför detta och de har gjort ett superbra jobb med honom. Han var så väl förberedd, fin i kroppen och var på visningsdagen i så fint skick.
Han slog till med fina 49,5p och fick diplom samt är även kavlad till breeders. Så kul, Jonas och jag är så glada över detta. Att få höra att han ligger i topp 3 av snällaste 3-åring någonsin hos dem säger inte lite....Han har verkligen ett helt fantastiskt temperament!
Tack hela teamet på Unghästverkstaden, vi kommer garanterat tillbaka med våra unghästar som ska visas!

      

Det var allt för denna gång ska nu bege mig ut till alla mygg som är fruktansvärda för både oss men ffa djuren. Har köpt Beckolja som jag fick tips om, hoppas att det kan hjälpa hästarna.

Följ oss gärna på instagram @mariaoscarius


Läst 12703 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Mycket har hänt sedan jag skrev sist och jag kommer inte att försöka minnas allt utan skriver vad som hänt i närtid. 

I maj beslutade vi oss för att skicka vårat 4-årssto Hirlan, Hirli MJ LVST (16) efter Demand-Bocelli-Rambo, till Lina Dolk för lite utbildning. Hirlan reds in av vår granne, hoppryttare Jossan, under hösten när hon var 2,5. Då hon vuxit ojämnt och varit väldigt gänglig i kroppen beslutade vi oss för att inte visa henne som 3-åring utan hon fick helt enkelt bara gå på lösdrift och sedan på ett sommarbete med kompisarna.

Under hösten när hon var 3,5 tänkte vi att det kanske var dags att börja lite smått med henne och bad Jossan om hjälp. Men efter 3 longeringspass och sedan 3 pass med ryttare på för att se om hon kom ihåg allt, vilket hon gjorde, kände vi att det inte alls var läge att göra något med henne då kroppen inte kändes redo så hon fick fortsätta att gå på lösdrift med kompisarna. 7 månader senare, i april detta år, började jag försiktigt sätta igång henne lite med jobb från marken. Hon tog det hela himla bra och kändes mycket starkare i kroppen så att låta henne bara gå och skrota under så lång tid var helt klart rätt beslut.

Vi hade sedan tidigare en box bokad hos Lina till en annan häst men då han inte var i fas för att åka bestämde vi att Hirlan fick ta den platsen istället. Med tanke på att hon, som sagt inte gjort mycket alls, hade Jonas och jag inte jättehöga förväntningar även om vi vet att det är en väldigt fin häst. Hirlan har verkligen blommat ut till en superhäst och Jonas och jag kunde nog inte tänka oss detta på så kort tid och med tanke på utgångsläget.

Är så imponerad över Linas sätt att utbilda hästarna och helt anpassa sig efter hästen. Hästarna rids ut, går på galoppbanan, rids lagom för ålder och utbildningsnivå samt får gå i stora hagar om dagarna. Detta är så viktigt för Jonas och mig att våra hästar får en varierad träning och att hästarna också får vara hästar vilket de verkligen får hos Lina. Så STORT TACK Lina för detta. Vi hade aldrig en tanke på att försöka kvala till Breeders med Hirlan detta år i och med den korta tid hon varit i träning, men då hon utvecklats så fint tänkte vi att det kunde vara en bra erfarenhet att testa på en tävling. Så den 27/8 gick Hirlan ett 4-årskval, det blev inga höjdarpoäng men hon skötte sig såå bra och hamnade ända på en delad 13:e plats av 30 startande. En otroligt bra bedrift med tanke på att hon bara är riden sedan i maj. Tanken var att hon skulle gå kvalet i Enköping också bara för att samla rutin och få en bra runda helt utan press, men efter att Jonas och jag diskuterat detta fram och tillbaka och sedan bollat det även med Lina så bestämde vi oss för att skippa det. Hon åker med Lina till Enköping så hämtar vi upp henne där och tar med oss henne hem. Hon har verkligen gjort sig förtjänt av ett långt höstlov. Sedan väntar en spännande 5-årssäsong … Fortsättning följer! 

 

Vill ni följa vår vardag kan ni göra det på instgram sök då på @mariaoscarius 

Trevlig helg 


Läst 13234 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »



Här hittar du alla våra husbloggare

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.