Avelsbloggen - Hingsten har fått en hagkompis, verkning av ettåringarna samt fölvak x2

Just nu har vi nattarbete här på Stall MJ, närmare bestämt så står det fölvakning på schemat.
Häst 1 var beräknad till den 10/4 och Häst 2 till den 13/4 (Häst 3 är beräknad till den 29/5 så det är ett tag kvar). Det är hyfsat lugnt än så länge men de har fyllt i juvren som tusan så det borde inte vara jättemånga dagar kvar, om de håller samma linje som tidigare år.
Det är ju rätt praktiskt att vaka på två samtidigt måste jag säga. Jag är så himla nyfiken på hur årets föl ser ut, så snälla tjejer 1 och 2, ni kan väl bara klämma ut dem nu så att Jonas och jag får se era små föl. :-)
  
I veckan som var stod verkning av ettåringarna på schemat. Fyra av fem fick MVG i uppförande. Vårt sto ”Egget” hade tydligen hjärnsläpp just denna dag och visade sig från sin sämsta sida… Och jag som, i ett tidigare inlägg, skröt om att våra hästar allt som oftast står så snällt och lydigt på gången när de verkas. Hahahaha!
  
Efter att hon fått sig en rejäl uppsträckning och ett väldigt tydligt utvecklingssamtal förstod hon hur fel hon hade agerat och lovade att bättra sig till nästa gång.
 

"LillTyrbo" skötte sig utmärkt...


... vilket även "Tiny" gjorde.
   
Jag har länge funderat i banorna att jag skulle vilja ha en hagkompis till vår femårshingst. Han är en väldigt snäll individ som gillar närhet… Som killar oftast gör! ;-)
  
Han har en öppen planlösning i sin box vilket innebär att han inte har något galler till sin boxgranne. Det är en supersnäll valack som gärna ställer upp som klikompis när ”Tyrbo” är på det humöret, men som även tydligt säger ifrån om han blir för burdus.
  
Jag har tyckt att det är så skönt att kunna ha ”Tyrbo” på detta sätt då jag anser att det, även för hingstar, är viktigt med social kontakt. Jag menar bara för att han är hingst är han ju fortfarande en ”vanlig” häst som, liksom andra individer, vill ha närhet och kompisar. Jag har full förståelse att det inte alltid fungerar, men det är mitt ansvar som djurägare att läsa av min häst rätt och efter det bestämma vilket beslut som är det bästa för just den individen. Detta gäller oavsett kön. Läs av din häst rätt och ta ett så bra beslut som bara du kan efter det!
  

Mys med världens bästa femårshingst "Tyrbo". Ja, mycket riktigt så har han skydd och boots runt om. Ville skydda honom när det blev bus med nya unghästar i grannhagen igår. ;-)
  
Igår flyttade vi runt lite i hagarna och släppte in våra två ettårshingstar till en tvååring och just den snälla valacken som skulle agera lekfarbror, som han alltid har gjort. Det blev inte en superlyckad kombo då den snälla valacken förvandlades till en diktator, därför var jag tvungen att ta bort honom från den flocken. Vet faktiskt inte vad som hände riktigt men det fungerade bara inte. Man kan milt uttryckt säga att den snälla valacken inte var så snäll längre…
  
Med det i bagaget kände jag i morse, när min spontana sida tog över, att ”Äh vad tusan, jag släpper ihop honom med ”Tyrbo”. (Jag har under en lång tid läst av dessa två och tog beslutet efter det förstås.)
  
Sagt och gjort släppte jag ut hingsten först och valacken efter det. Det var som att släppa ut två unghingstar på sommarbete. Sprudlande glada drog de några rejäla repor i hagen och efter det började de äta ur samma höhög, kort därefter gick de sida vid sida på upptäckspromenad i hagen. Nu hoppas jag att de fungerar ihop så att de kan få njuta av ett långt och härligt sommarlov i en fin och stor gräshage dygnet runt i sommar. :-)


Ihoppsläppet i morse. :-)
  
By the way… Fick en kommentar till mitt senaste inlägg kring att vi försöker låta hästarna få vara hästar i den mån det går. Kommentaren löd som följer: ”Gud vad underbart att era hästar får vara hästar, förstår inte hästägare som bara låter sina hästar vara ute några timmar i små hagar. De borde inte få ha häst.”
  
Som jag skrev ovan gäller det att kunna LÄSA av sin häst. Vad har den för behov och hur kan jag som hästägare göra det så bra som möjligt för den.
  
Våra hästar, bortsett från unghästarna på lösdrift, går ute efter väderlek. Det innebär att är det en normal dag med ok väder hela dagen går de ut vid ca 05-06 och äter frukosthöet ute. Lunch serveras ute mellan ca 11-12, mellis serveras även den ute mellan ca 16-18. Intag sker ca 21-23, då får de den sista högivan och mineraltillskott. Den högivan är, för varje häst, anpassad så att den har ”fri tillgång” under natten.
  
Skulle det t.ex. regna eller snöa under större delen av en dag går de ut som vanligt på morgonen, men är bara ute några timmar så att jag hinner göra stallet utan att behöva mocka med dem inne. Den korta hagvistelsen kompenseras genom att de får en promenad på eftermiddagen.
  
Jag förstår mig inte riktigt på hästägare som prompt skall släppa ut sin häst/ar i hagen om det råder full storm, snöfall av värsta slaget eller ösregn bara för att den måste vara ute från 06-22 varje dag. De går ändå bara och ställer sig med rumpan mot vinden och rör sig inte från den fläcken. Återigen, men lite sunt förnuft kommer man långt här i livet...
  
Over and out för denna gång.


Läst 61448 ggrFler inlägg

Efter en vår full av vakning har nu samtliga föl kommit till världen.
Det blev några intensiva dagar då mammorna fölade hyfsat tätt. 
Som vanligt är det lika pirrigt varje år då det kan gå åt skogen snabbt men lika glad blir man när allt går som det ska.

Jag var mest nervös inför Bizzans fölning då hon är lite äldre och aldrig haft föl tidigare. Den oron var helt onödig då hon skötte allt enligt skolboken och även bjöd oss på en fölning utomhus vid 21.15
Det är så häftigt att se ett sto som aldrig haft föl tidigare vara så självklart och cool i sin mammaroll.
Jonas och jag är väldigt nöjda med vad vi hittills har sett av fölen och det skall bli så spännande att se hur de rör sig när de vuxit på sig lite.
Samtliga föl är till salu detta år, så går ni i fölköpartankar hör av er :-)
Nedan följer en liten presentation av samtliga föl.

Kiebitz MJ aka Kibban - Stoföl
Född den 1 maj och är efter Dantes Specter - Comback II - Leandro
Mamma heter Bizet Gersdorf

Kavandi MJ aka Kavvan - Stoföl
Född den 13 maj och är efter Fontaine TN -Johnson - KrackC
Mamma heter Zhumba

Kakuzo MJ aka Kakan - Hingstföl
Födden den 15 maj och är efter Springbank - Ampere - Landlord
Mamma heter Brandy MJ

Knockout MJ aka Knockis - Hingstföl
Född den 17 maj och är efter Iron - Floricello - Landlord
Mamma heter Cristal MJ

Den 22 maj var Jonas och jag i Gnesta för att titta på när vår uppfödning Hpnotiq MJ aka HP (Springbank-Floricello) som visades på unghästtest.
Han är en stor kille som rör sig mycket och han gör sig riktigt bra under ryttare. Vi ser så mycket fram mot att fortsatt få följa hans äventyr och är så glada att hans ägare Linnea uppdaterar oss om planer mm. Nu går han på ett härligt sommarbete och laddar för kommande äventyr som 4-åring.
Han fick Diplom som gångartshäst och klass1 som hopphäst.

      

Ps - Hans halvbror Knockout MJ efter Iron-Floricello som du ser nedan samt HP´s kusin Kakuzo MJ är till salu ;-)
   

Vill du se mer av vår vardag och ta del av alla årets föl och alla andra våra hästar, följ oss då på instagram, sök då på @mariaoscarius


Läst 9482 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
27
2022

...försöker jag se hyfsat positivt på livet men just nu känner jag bara för att SKRIKA en massa hemska och extremt fula ord rakt ut, vilket jag också gör när ingen hör. Denna isgata på gården med omnejd gör att jag just nu är på ett vansinnigt dåligt humör. Regerar helt fel på allt Jonas säger till mig och här om dagen ringde jag honom men gråten i halsen (Läs jag grät) och behövde hans hjälp att ens komma till hagen med hästen på ett säkert sätt. Vissa dagar har de som står på box stått inne så har jag åkt till ridhuset för att longera dem i grimma så att de får rasta av sig. Lösdriftshästarna tränar helt klart på balansen och jag hoppas varje gång jag tittar på dem att alla står på benen. Är livrädd att hitta ngn av hästarna skadade.......samtidigt så är det ju inget i jämförelse vad det Ukrainska folket genomlider just i detta nu. När Jonas och jag tittar på nyheterna har vi båda gråten i halsen, hur är det ens möjligt att detta sker 2022, är nog inte ensam att fundera över just det. Livet rullar på för fullt här på gården och då känns kriget som utspelar sig just nu såå himla overkligt, jag har helt ärligt lite svårt att ta in allt.

Ngt som är väldigt glatt i dessa tider är att Tybbe fått klartecken, av hans veterinär Emma på Stockholms Hästklinik, att börja jobba igen. Han lyckades på ngt sätt slå på sig själv och det blev vila i hela 8 veckor. Han var inte nöjd, jag var inte nöjd och hans ryttarinna Pernilla var heller inte nöjd över detta avbrott hahaha. Nu är vi alla glada och nu ser vi fram mot en rolig träningsvår.


Premiär efter 8 veckor uppehåll. Alla var himla glada utom Jonas som inte kunde vara med.

Idag när solen var framme så tog jag några minuter att stanna upp för reflektion. Detta som Jonas och jag håller på med dvs uppfödning är inte en helt riskfri bransch om man tänker rent ekonomiskt eller har det väl förspänt. Är det värt allt slit? Just idag kände jag att det är det men de dagar när varje krona skall vändas på och vi resonerar kring om vi verkligen ska ta bilen en extra vända då den drar så mycket soppa så är det högst tveksamt. Jag anser att vi på den korta tid vi hållit på med vår uppfödning lyckats himla bra. Vi har varit stenhårda och haft vår röda tråd och aldrig gett vika för det vi tycker är viktigt. Helt klart har vissa avkommor inte nått våra förväntningar medans andra helt klart överträffat alla förväntningar vi hade.
En sak är säker, vi står verkligen för de uppfödningar som vi anser är bra och då kostar de även därefter.  Vi har självklart "reat" ut hästar som haft ngn anmärkning på röntgen eller som varit lite meckiga och som behöver extra tid men vissa hästar har bara en hög prislapp, så är det. Här om dagen hade jag en konversation med en spekulant kring en av våra hästar som vi har till salu, denne tyckte att hon helt klart var överprisad med tanke på att hon inte var visad som 3-åring vilket också gjorde att vi därmed förlorade en försäljning, korkat tycker kanske vissa men Jonas och jag är fast beslutna över att denna häst är riktigt bra så dyker rätt köpare upp och lägger det vi vill ha säljs hon. Inte lätt att vara uppfödare alla gånger men helt klart värt det och jag hoppas att våra fina uppfödningar får ägare som uppskattar dem lika mycket som vi gör oavsett om de blir fantastiska allroundhästar eller sporthästar.


En av alla roliga försäljningar 2021 är Hpnotiq MJ som gör oss så glada och även hans köpare och alla i hans team. Han är lika cool nu som han har varit från dag 1.


Läst 18960 ggr Kommentarer Kommentera

Nytt år innebär självklart otroligt mycket på alla plan men hos oss står två saker högst på listan. Att välja ut nya hingstar till våra ston samt att gå in i fölningsmode. Det sistnämnda innebär alltid någon slags hatkärlek för Jonas och min del. Det är såå spännande att få se alla nya föl och om våra hingstval fallit väl ut men samtidigt är jag på helspänn då jag vill att allt går bra. Det är inte mycket vi kan påverka om det vill sig illa men att vara på plats vid varje fölning och övervaka samt att kunna ingripa blixtsnabbt vid ett eventuellt felläge är helt klart livsavgörande. Vi går in på vårat 11 år som uppfödare och jag kan nog helt ärligt säga att det är lika pirrigt och nervöst varje gång. Den dagen jag inte har det där pirret i magen är det dags att sluta som uppfödare....

I år väntar vi följande kombinationer om allt går som det ska:

Cristal MJ efter Floricello-Landlord är dräktig med Iron
Brandy MJ efter Ampere-Landlord är dräktig med Springbank
Zhumba efter Johnson-KrackC är dräktig med Fontaine TN
Bizet Gersdorf efter Come Back II-Leandro är dräktig med Dantes Specter
Gratitude efter Don Primero-Rohdiamant blev ej dräktig

Ser såå mycket fram mot att förhoppningsvis se 4 levande och friska föl i vår.


Brandy MJ

Något som som både Jonas och jag ser väldigt mycket fram mot är våra "H-uppfödningar" som blir 3 senare i vår. Hpnotiq MJ efter Springbank-Floricello, är som jag i mitt tidigare inlägg skrev är såld, Huracán MJ efter Demand-Don Primero samt Hirli MJ LVST (16) efter Demand-Bocelli. Dessa 3 har vi skyhöga förväntningar på då Jonas och jag tror att detta är vår bästa årgång hittills. Alla 3 har utstrålat något speciellt sedan de var små...

Huracán MJ aka Hurris har varit sin mamma upp i dagen sedan han var föl - "Ursäkta, du har inte ansökt om att få vara med i min klubb" Han är sååå känslig men rör sig lika bra som han är känslig. Man måste förstå honom och verkligen sitta och studera honom, då har man chans att lyckas. Han älskar Jonas och mig men andra måste skicka in sitt CV för granskning...ska villigt erkänna att år 1 var det väldigt meckigt att komma i närheten av honom ännu värre att få på en tappad grimma. Tänk så olika de kan vara när vi gör precis likadant med alla föl. Vissa vill sitta i knät från start medans i detta fall med Hurris vill han nu snart 3år senare nästan sitta i knät. Gillar båda typerna men helt klar lite mer meck med en "Hurris typ"

Hurris 2år

Hirli MJ LVST aka Hirlan går knappt att beskriva som häst. Jag älskar henne så orimligt mycket och Jonas brukar säga att "det är bara för att hon är så lik dig som du gillar henne så mycket"...hmm frågan är om det är bra att bli jämförd med den mest envisa häst vi fött upp Hahaha.. att Jonas kallar henne för Ufo och jag för Hirlan säger väl allt. Hon har så mycket jag älskar i en häst..hon är envis, cool, rör sig super när hon själv vill det samt att hon liksom inte bara köper allt. När hon var på inridning hos @stalljehastutbildning i höstas brydde hon sig inte nämnvärt om sadel eller ryttare på ryggen, men när Jossan krävde att hon faktiskt skulle lyssna på hjälpgivning av innerskänkeln så vände hon sig om och bet Jossan i foten.."ursäkta men jag tar faktiskt inte detta" 1 varv senare hade Jossan strukit henne lite medhårs och då var Hirlan supernöjd och accepterade innerskänkeln utan problem och ville bara jobba mer... Det kommer att krävas en hel del att förstå henne samt att göra rätt men det ser jag sååå mycket fram mot.

Hirlan 2,5år

Sist men inte minst Hpnotiq MJ aka HP som vi 2021 sålde till Linnéa Sellström. Jag tror att jag vågar sticka ut hakan och säga att han för Jonas och mig är en komplett häst. Han har liksom allt man vill ha...Utstrålning, fantastisk gång samt lika fantastiskt temperament. Som jag skrev sist så är vi så glada att Linnéa har så högt ställda mål och planer med honom som vi haft med honom sedan han var föl.


HP som 2åring, bild tagen av Linnéa.

Nu ska ägna några minuter till att kolla på lite hingstar samt dricka ett glas bubbel, sedan väntar Pizzabak med Jonas och hundarna.

Ha en fin helg och följ oss gärna på Instagram sök då på @mariaoscarius


Läst 23621 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Här hittar du alla våra husbloggare

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.