Avelsbloggen - Hingsten har fått en hagkompis, verkning av ettåringarna samt fölvak x2
APR
16

Hingsten har fått en hagkompis, verkning av ettåringarna samt fölvak x2

Just nu har vi nattarbete här på Stall MJ, närmare bestämt så står det fölvakning på schemat.
Häst 1 var beräknad till den 10/4 och Häst 2 till den 13/4 (Häst 3 är beräknad till den 29/5 så det är ett tag kvar). Det är hyfsat lugnt än så länge men de har fyllt i juvren som tusan så det borde inte vara jättemånga dagar kvar, om de håller samma linje som tidigare år.
Det är ju rätt praktiskt att vaka på två samtidigt måste jag säga. Jag är så himla nyfiken på hur årets föl ser ut, så snälla tjejer 1 och 2, ni kan väl bara klämma ut dem nu så att Jonas och jag får se era små föl. :-)
  
I veckan som var stod verkning av ettåringarna på schemat. Fyra av fem fick MVG i uppförande. Vårt sto ”Egget” hade tydligen hjärnsläpp just denna dag och visade sig från sin sämsta sida… Och jag som, i ett tidigare inlägg, skröt om att våra hästar allt som oftast står så snällt och lydigt på gången när de verkas. Hahahaha!
  
Efter att hon fått sig en rejäl uppsträckning och ett väldigt tydligt utvecklingssamtal förstod hon hur fel hon hade agerat och lovade att bättra sig till nästa gång.
 

"LillTyrbo" skötte sig utmärkt...


... vilket även "Tiny" gjorde.
   
Jag har länge funderat i banorna att jag skulle vilja ha en hagkompis till vår femårshingst. Han är en väldigt snäll individ som gillar närhet… Som killar oftast gör! ;-)
  
Han har en öppen planlösning i sin box vilket innebär att han inte har något galler till sin boxgranne. Det är en supersnäll valack som gärna ställer upp som klikompis när ”Tyrbo” är på det humöret, men som även tydligt säger ifrån om han blir för burdus.
  
Jag har tyckt att det är så skönt att kunna ha ”Tyrbo” på detta sätt då jag anser att det, även för hingstar, är viktigt med social kontakt. Jag menar bara för att han är hingst är han ju fortfarande en ”vanlig” häst som, liksom andra individer, vill ha närhet och kompisar. Jag har full förståelse att det inte alltid fungerar, men det är mitt ansvar som djurägare att läsa av min häst rätt och efter det bestämma vilket beslut som är det bästa för just den individen. Detta gäller oavsett kön. Läs av din häst rätt och ta ett så bra beslut som bara du kan efter det!
  

Mys med världens bästa femårshingst "Tyrbo". Ja, mycket riktigt så har han skydd och boots runt om. Ville skydda honom när det blev bus med nya unghästar i grannhagen igår. ;-)
  
Igår flyttade vi runt lite i hagarna och släppte in våra två ettårshingstar till en tvååring och just den snälla valacken som skulle agera lekfarbror, som han alltid har gjort. Det blev inte en superlyckad kombo då den snälla valacken förvandlades till en diktator, därför var jag tvungen att ta bort honom från den flocken. Vet faktiskt inte vad som hände riktigt men det fungerade bara inte. Man kan milt uttryckt säga att den snälla valacken inte var så snäll längre…
  
Med det i bagaget kände jag i morse, när min spontana sida tog över, att ”Äh vad tusan, jag släpper ihop honom med ”Tyrbo”. (Jag har under en lång tid läst av dessa två och tog beslutet efter det förstås.)
  
Sagt och gjort släppte jag ut hingsten först och valacken efter det. Det var som att släppa ut två unghingstar på sommarbete. Sprudlande glada drog de några rejäla repor i hagen och efter det började de äta ur samma höhög, kort därefter gick de sida vid sida på upptäckspromenad i hagen. Nu hoppas jag att de fungerar ihop så att de kan få njuta av ett långt och härligt sommarlov i en fin och stor gräshage dygnet runt i sommar. :-)


Ihoppsläppet i morse. :-)
  
By the way… Fick en kommentar till mitt senaste inlägg kring att vi försöker låta hästarna få vara hästar i den mån det går. Kommentaren löd som följer: ”Gud vad underbart att era hästar får vara hästar, förstår inte hästägare som bara låter sina hästar vara ute några timmar i små hagar. De borde inte få ha häst.”
  
Som jag skrev ovan gäller det att kunna LÄSA av sin häst. Vad har den för behov och hur kan jag som hästägare göra det så bra som möjligt för den.
  
Våra hästar, bortsett från unghästarna på lösdrift, går ute efter väderlek. Det innebär att är det en normal dag med ok väder hela dagen går de ut vid ca 05-06 och äter frukosthöet ute. Lunch serveras ute mellan ca 11-12, mellis serveras även den ute mellan ca 16-18. Intag sker ca 21-23, då får de den sista högivan och mineraltillskott. Den högivan är, för varje häst, anpassad så att den har ”fri tillgång” under natten.
  
Skulle det t.ex. regna eller snöa under större delen av en dag går de ut som vanligt på morgonen, men är bara ute några timmar så att jag hinner göra stallet utan att behöva mocka med dem inne. Den korta hagvistelsen kompenseras genom att de får en promenad på eftermiddagen.
  
Jag förstår mig inte riktigt på hästägare som prompt skall släppa ut sin häst/ar i hagen om det råder full storm, snöfall av värsta slaget eller ösregn bara för att den måste vara ute från 06-22 varje dag. De går ändå bara och ställer sig med rumpan mot vinden och rör sig inte från den fläcken. Återigen, men lite sunt förnuft kommer man långt här i livet...
  
Over and out för denna gång.


Läst 58364 ggr

Fler inlägg

JAN
14

Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 26239 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
14

2 av 2 föl som vi visat har kvalat till fölchampionatet!

Vilken sommar vi har haft. Stallet har varit helt fullt med sommargäster från juni till sista augusti. Jag är verkligen så glad att vi år efter år har förtroendet att ta hand om fina tränings- och tävlingshästar under några veckor när deras ryttare åker på semester. Vissa hästar vilar helt och går bara i hage och promeneras, medan jag håller igång andra hästar med tömkörning utöver den dagliga promenaden och lång hagvistelse.
  
Jag tror att en av anledningarna att vi har så många bokningar och återkommande kunder är att vi alltid skräddarsyr varje hästs vistelse hos oss. Den ena vill ha flugtäcke och skydd på sig, några vill ha dem ute dygnet runt men att de ändå får komma in några timmar och äta sina tillskott. Listan kan göras lång och jag försöker så gott det går hitta lösningar på alla önskemål som våra kunder har. Det är även väldigt kul att se de hästar som har varit här flera år på rad hur de känner igen sig när de lastas av och på direkten finner sig i våra rutiner.
  

Detta är en fantastiskt fin hopphäst som vi har haft förmånen att ta hand om.

Vi hade som mål att bara visa ett föl i år = Graciano MJ efter Springbank – Floricello. Vi har hela tiden känt att han skulle kunna få Stall MJ att lyftas upp till skyarna…men han blev aldrig visad hahaha.
  

Graciano MJ aka Grasse.
 
Vi anmälde honom till Mälardalens visning på Stjärnborg den 12/8, då hade han kommit in i en hemsk växtfas och var SÅ ful så att vi inte ens själva ville titta på honom utan att känna en viss gråt i halsen. Ja, jag vet att föl växer men han var extremt ful. Då bestämde vi att ta med ”Gittan” på visningen istället då vi ju redan hade betalt avgiften. <
  
Vi åkte dit och var så besvikna över att vi inte fick visa ”Grasse” och var faktiskt lite nedstämda och bittra. När vi lastar ut Gittan och mamma Greta, som för övrigt hatade att ha bett i munnen och undrade om detta verkligen var nödvändigt, skiner Gittan upp som en sol och verkar trivas med att vara på äventyr. Väl inne på banan visar hon upp fantastiska kvalitéer som vi inte riktigt har sett innan och slår till med 84,0 % och kommer totalt 3:a av 17 visade gångartsföl och är därmed också, med råge, kvalad till fölchampionatet på Strömsholm.
  
Hon är också en av vinnarna i Lövstas tävling, Lövsta Star! Alltså SÅÅÅ himla bra och jag kan lova att vi åkte hem väldigt glada. Vad som även är väldigt kul, om jag har förstått det hela rätt, är att Gittan är Sveriges högst bedömda föl efter Demand… Hur kul lixom!!!
  
 

Nästa gång vi anmälde Grasse var till Mälardalens visning i Märsta den 26/8. Även där fick vi skippa visningen med honom då han fortfarande var alldeles förskräcklig i kroppen för att visas upp utanför sommarbetets staket. Då fick han ersättas av ”Svarten” istället som även hon var inne i en växtfas men vi valde att visa henne ändå men med vetskap om just detta. Även hon slår då till med ett kval till fölchampionatet. Förvisso med en ngt mer blygsam poängrad än Gittan men ändå.
  
 
Lägg namnet Grace MJ på minnet ;-) Hon är efter DeLorean - Rambo.

Jösses vilka föl vi har fått i år, Jonas och jag är så himla glada över detta.

Jag vill passa på att pusha lite för Gittan som är till salu. Den som köper henne får verkligen ett väldigt fint föl för en mkt rimlig peng. Vi var så nöjda med hur Gittan såg ut när hon föddes så nu ligger det ett helsyskon på bakning som förhoppningsvis föds våren 2019.

https://www.hippsonmarket.se/classified/16543/


Läst 21984 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
25

Att det är varmt är väl en underdrift

Att klaga på värmen är ju ingen större ide då vi ändå inte kan påverka det hela, men det är helt klart jäkligt varmt…våra hästar samt alla våra sommargäster som vi har hemma på gården klarar sig förvånansvärt bra i hettan. Ibland är jag faktiskt väldigt glad över att bo så öppet som vi gör då det nästan alltid fläktar oavsett hur varmt det än är. Även håller sig insekter borta vilket också är väldigt skönt för hästarna. Mindre kul är det dock på vintrarna då det driver igen som tusan när det snöar och blåser, den tiden är snart här hahaha


Bilden är tagen i Juli 2012 när vi hade vår första sommar på gården.

I våras var jag så otroligt orolig för vårt stora sommarbete där vi har våra ston med föl och ungston.  Anledningen var då att den var sååå vattenskadad efter hösten/vintern då den ligger väldigt lågt. Jag trodde verkligen aldrig att det skulle växa ngt gräs där då den var dränkt i så mkt vatten långt in på vårkanten. Nu när det varit så otroligt torrt och den totala avsaknaden av regn har just den hagen varit grön och fin. Ja, den är torr även den men verkar på ngt sätt ha reservkrafter kvar i jorden. I all sorg över höga höpriser och stödfodringar av övriga hästar på gården så är jag SÅ glad att just den hagen fortfarande är grön och har bete kvar. Jag håller alla tummar som går att hästarna kan gå där betessäsongen ut utan att vi behöver börja stödfodra dem.

Bilden är tagen den 17/7. Hoppas att den fortsätter att vara såhär grön ett tag till...

På avelsfronten ser det ljust ut just nu, samtliga av våra 4 ston är dräktiga. Det känns så himla kul och spännande. Hingstvalen bjuder dock inte på ngn större variation då vi valde Demand x2 samt Springbank x2 men kombinationerna är vi mer än nyfikna över att se resultat på våren -19. Förhoppningsvis föds det då följande kombinationer:

1. Demand – Bocelli  https://www.blup.se/sv-SE/horses/223118-pearlea-16-swb
2. Demand – Don Primero  https://www.blup.se/sv-SE/horses/222756-gratitude-swb
3. Springbank – Floricello https://www.blup.se/sv-SE/horses/253778-cristal-mj-swb
4. Springbank – Rambo https://www.blup.se/sv-SE/horses/137549-mazurka-46-swb

Vi har anmält 2 av våra föl till fölvisning. Tycker egentligen mest att det är ett kul jippo att åka på och tar inte alls allvarligt på utgången om man tänker på vad de ska prestera i framtiden, men klart att man vill få bra poäng om man är med annars hade man ju lika gärna kunnat vara kvar hemma  ;-)
Hoppas att de är inne i en bra fas så att de kan visa sig från den bästa sidan. Hela fölvisningsgrejen känns mer som ett lotteri där man ska ha en stor skopa med tur med sig. Aja det är kul i vilket fall!

Atom MJ kom 3:a på fölvisningen 2012. 1 ynka poäng från den delade första platsen!

Vi har vår mest intensiva period under Juli. Stallet är fullt med sommargäster vilket gör att våra egna hästar kommer i sista hand. Atom MJ aka Tybbe går förvisso ute dygnet runt och får väldigt bra motion av det men Emelie red honom den 2/7 senaste gången vilket gör att det var 3 veckor sedan sist. Igår var det dags för ett pass och det gick SÅ bra. Inga konstigheter alls faktiskt och Emelie tyckte att han kändes så fin. Älskar vad dessa kortare vilor gör med hästarna/unghästarna. Knoppen och kroppen får vila vilket gör dem så gott på så många sätt….


Tybbe älskar sitt liv som tränings och lösdriftshingst ;-)

Tänkte i mitt nästa inlägg vädra mina tankar kring att ”varamedpåalltsomgårattvaramedpåmedminunghäst” tankar….Hörs snart igen!


Läst 29646 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

I Avelsbloggen kommer Maria Oscarius låta oss se in bakom kulisserna på Stall MJ där vi lär oss hur det går till när man avlar fram framgångsrika gångartshästar.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen


Marias senaste
Arkiv