Avelsbloggen - Hingsten har fått en hagkompis, verkning av ettåringarna samt fölvak x2

Just nu har vi nattarbete här på Stall MJ, närmare bestämt så står det fölvakning på schemat.
Häst 1 var beräknad till den 10/4 och Häst 2 till den 13/4 (Häst 3 är beräknad till den 29/5 så det är ett tag kvar). Det är hyfsat lugnt än så länge men de har fyllt i juvren som tusan så det borde inte vara jättemånga dagar kvar, om de håller samma linje som tidigare år.
Det är ju rätt praktiskt att vaka på två samtidigt måste jag säga. Jag är så himla nyfiken på hur årets föl ser ut, så snälla tjejer 1 och 2, ni kan väl bara klämma ut dem nu så att Jonas och jag får se era små föl. :-)
  
I veckan som var stod verkning av ettåringarna på schemat. Fyra av fem fick MVG i uppförande. Vårt sto ”Egget” hade tydligen hjärnsläpp just denna dag och visade sig från sin sämsta sida… Och jag som, i ett tidigare inlägg, skröt om att våra hästar allt som oftast står så snällt och lydigt på gången när de verkas. Hahahaha!
  
Efter att hon fått sig en rejäl uppsträckning och ett väldigt tydligt utvecklingssamtal förstod hon hur fel hon hade agerat och lovade att bättra sig till nästa gång.
 

"LillTyrbo" skötte sig utmärkt...


... vilket även "Tiny" gjorde.
   
Jag har länge funderat i banorna att jag skulle vilja ha en hagkompis till vår femårshingst. Han är en väldigt snäll individ som gillar närhet… Som killar oftast gör! ;-)
  
Han har en öppen planlösning i sin box vilket innebär att han inte har något galler till sin boxgranne. Det är en supersnäll valack som gärna ställer upp som klikompis när ”Tyrbo” är på det humöret, men som även tydligt säger ifrån om han blir för burdus.
  
Jag har tyckt att det är så skönt att kunna ha ”Tyrbo” på detta sätt då jag anser att det, även för hingstar, är viktigt med social kontakt. Jag menar bara för att han är hingst är han ju fortfarande en ”vanlig” häst som, liksom andra individer, vill ha närhet och kompisar. Jag har full förståelse att det inte alltid fungerar, men det är mitt ansvar som djurägare att läsa av min häst rätt och efter det bestämma vilket beslut som är det bästa för just den individen. Detta gäller oavsett kön. Läs av din häst rätt och ta ett så bra beslut som bara du kan efter det!
  

Mys med världens bästa femårshingst "Tyrbo". Ja, mycket riktigt så har han skydd och boots runt om. Ville skydda honom när det blev bus med nya unghästar i grannhagen igår. ;-)
  
Igår flyttade vi runt lite i hagarna och släppte in våra två ettårshingstar till en tvååring och just den snälla valacken som skulle agera lekfarbror, som han alltid har gjort. Det blev inte en superlyckad kombo då den snälla valacken förvandlades till en diktator, därför var jag tvungen att ta bort honom från den flocken. Vet faktiskt inte vad som hände riktigt men det fungerade bara inte. Man kan milt uttryckt säga att den snälla valacken inte var så snäll längre…
  
Med det i bagaget kände jag i morse, när min spontana sida tog över, att ”Äh vad tusan, jag släpper ihop honom med ”Tyrbo”. (Jag har under en lång tid läst av dessa två och tog beslutet efter det förstås.)
  
Sagt och gjort släppte jag ut hingsten först och valacken efter det. Det var som att släppa ut två unghingstar på sommarbete. Sprudlande glada drog de några rejäla repor i hagen och efter det började de äta ur samma höhög, kort därefter gick de sida vid sida på upptäckspromenad i hagen. Nu hoppas jag att de fungerar ihop så att de kan få njuta av ett långt och härligt sommarlov i en fin och stor gräshage dygnet runt i sommar. :-)


Ihoppsläppet i morse. :-)
  
By the way… Fick en kommentar till mitt senaste inlägg kring att vi försöker låta hästarna få vara hästar i den mån det går. Kommentaren löd som följer: ”Gud vad underbart att era hästar får vara hästar, förstår inte hästägare som bara låter sina hästar vara ute några timmar i små hagar. De borde inte få ha häst.”
  
Som jag skrev ovan gäller det att kunna LÄSA av sin häst. Vad har den för behov och hur kan jag som hästägare göra det så bra som möjligt för den.
  
Våra hästar, bortsett från unghästarna på lösdrift, går ute efter väderlek. Det innebär att är det en normal dag med ok väder hela dagen går de ut vid ca 05-06 och äter frukosthöet ute. Lunch serveras ute mellan ca 11-12, mellis serveras även den ute mellan ca 16-18. Intag sker ca 21-23, då får de den sista högivan och mineraltillskott. Den högivan är, för varje häst, anpassad så att den har ”fri tillgång” under natten.
  
Skulle det t.ex. regna eller snöa under större delen av en dag går de ut som vanligt på morgonen, men är bara ute några timmar så att jag hinner göra stallet utan att behöva mocka med dem inne. Den korta hagvistelsen kompenseras genom att de får en promenad på eftermiddagen.
  
Jag förstår mig inte riktigt på hästägare som prompt skall släppa ut sin häst/ar i hagen om det råder full storm, snöfall av värsta slaget eller ösregn bara för att den måste vara ute från 06-22 varje dag. De går ändå bara och ställer sig med rumpan mot vinden och rör sig inte från den fläcken. Återigen, men lite sunt förnuft kommer man långt här i livet...
  
Over and out för denna gång.


Läst 62218 ggrFler inlägg

Jag är som en människa som avger ett nyårslöfte om att börja träna, jag lovar att börja blogga och hålla i det haha. Som jag tidigare har skrivit älskar jag verkligen att blogga men behöver skärpa mig att planera in det i min kalender, det som inte står där existerar inte i min värld ;-)

Vi har tagit en rad beslut den senaste tiden och en sak är att vi ska sälja vår uppfödning/avelssto Brandy MJ. Hon har fått 3 fantastiska föl och hon är en perfekt mamma som sköter alla fölningar perfekt. Detta gör beslutet extra svårt men då vi sparat ett sto efter henne, Juwel MJ f.21 efter Sibelius-Ampere, samt att vi ska dra ned på stoantalet föll lotten på ”Brickan”. Hon är en frisk och sund individ och sattes i avelsboxen då vi inte ville sälja henne just då. Vi är på jakt efter någon som antingen vill avla vidare på henne eller någon som vill sätta igång henne och ha som ridhäst. Vi har några intressenter men vi får se hur det blir.


Brandy MJ aka Brickan efter Ampere-Landlord-Nebraska-Utrillo

Något som är extra kul är att vår uppfödning Hpnotiq MJ efter Springbank-Floricello (Brickan som jag nämnde ovan är moster till ”HP”) gick rådgivande bedömning i höstas och blev rekommenderad vidare till årets Bruksprov. Han kastrerades dock då fokus på sporten alltid har varit prio 1 men det är ändå himla kul att nämnden såg talangen i honom och ville ha honom vidare. Han lovordades för sitt fina temperament vilket också är himla roligt. Hans gångarter är stora och han är stor så han har fått tid att växa i sin kropp men en bra avvägd träning.  Är så tacksam att Linnéa köpte honom och som även ger honom en fantastisk utbildningsstart i livet med Lina Dolk i sadeln. I kväll åker han med Lina till Danmark där hon under en tid ska vara hos Daniel Bachmann Andersen och träna – huuuur spännande är inte det? Längtar redan på att få höra vad Daniel tycker/säger om HP och se filmer.

 
HP med Linnéa och Lina vid unghästtestet där han fick Diplom.

Förra årets absoluta höjdpunkt var helt klart att Bizzan aka Bizet Gersdorf på sista försöket blev dräktig. Hon tog sig på första försöket under hela säsongen med hade resorberat på 17 dygn p.g.a. att det låg några cystor i vägen för att blåsan skulle kunna växa sig större. Vi körde hela säsongen ut då vi kände att det var värt det p.g.a. hennes ålder och att hon kanske inte har ett till föl i sig. Jag trodde aldrig att det skulle gå vägen så när vår veterinär Eva-Mari var ute för att dräktighetskolla stona i början av september och hon säger att Bizzan var dräktig stod jag men öppen mun och fick inte ur mig ett ord haha. Helt fantastiskt och föds nu detta föl levande och är frisk detta är det fasen ett jäkla mirakel!!

 
Bizzan, från tävlingshäst till att vara världens bästa mamma. Älskar henne så orimligt mycket och är glad att vi får leasa henne från hennes ägare Helene.

Nu ska jag ut ock mocka lösdriften, ta in lite hästar och göra dem redo inför natten.
Vi hörs snart igen och jag hoppas att ni orkar hänga med mig i denna nystart, igen ;-)


Läst 12276 ggr Kommentarer Kommentera

Efter en vår full av vakning har nu samtliga föl kommit till världen.
Det blev några intensiva dagar då mammorna fölade hyfsat tätt. 
Som vanligt är det lika pirrigt varje år då det kan gå åt skogen snabbt men lika glad blir man när allt går som det ska.

Jag var mest nervös inför Bizzans fölning då hon är lite äldre och aldrig haft föl tidigare. Den oron var helt onödig då hon skötte allt enligt skolboken och även bjöd oss på en fölning utomhus vid 21.15
Det är så häftigt att se ett sto som aldrig haft föl tidigare vara så självklart och cool i sin mammaroll.
Jonas och jag är väldigt nöjda med vad vi hittills har sett av fölen och det skall bli så spännande att se hur de rör sig när de vuxit på sig lite.
Samtliga föl är till salu detta år, så går ni i fölköpartankar hör av er :-)
Nedan följer en liten presentation av samtliga föl.

Kiebitz MJ aka Kibban - Stoföl
Född den 1 maj och är efter Dantes Specter - Comback II - Leandro
Mamma heter Bizet Gersdorf

Kavandi MJ aka Kavvan - Stoföl
Född den 13 maj och är efter Fontaine TN -Johnson - KrackC
Mamma heter Zhumba

Kakuzo MJ aka Kakan - Hingstföl
Födden den 15 maj och är efter Springbank - Ampere - Landlord
Mamma heter Brandy MJ

Knockout MJ aka Knockis - Hingstföl
Född den 17 maj och är efter Iron - Floricello - Landlord
Mamma heter Cristal MJ

Den 22 maj var Jonas och jag i Gnesta för att titta på när vår uppfödning Hpnotiq MJ aka HP (Springbank-Floricello) som visades på unghästtest.
Han är en stor kille som rör sig mycket och han gör sig riktigt bra under ryttare. Vi ser så mycket fram mot att fortsatt få följa hans äventyr och är så glada att hans ägare Linnea uppdaterar oss om planer mm. Nu går han på ett härligt sommarbete och laddar för kommande äventyr som 4-åring.
Han fick Diplom som gångartshäst och klass1 som hopphäst.

      

Ps - Hans halvbror Knockout MJ efter Iron-Floricello som du ser nedan samt HP´s kusin Kakuzo MJ är till salu ;-)
   

Vill du se mer av vår vardag och ta del av alla årets föl och alla andra våra hästar, följ oss då på instagram, sök då på @mariaoscarius


Läst 32628 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
27
2022

...försöker jag se hyfsat positivt på livet men just nu känner jag bara för att SKRIKA en massa hemska och extremt fula ord rakt ut, vilket jag också gör när ingen hör. Denna isgata på gården med omnejd gör att jag just nu är på ett vansinnigt dåligt humör. Regerar helt fel på allt Jonas säger till mig och här om dagen ringde jag honom men gråten i halsen (Läs jag grät) och behövde hans hjälp att ens komma till hagen med hästen på ett säkert sätt. Vissa dagar har de som står på box stått inne så har jag åkt till ridhuset för att longera dem i grimma så att de får rasta av sig. Lösdriftshästarna tränar helt klart på balansen och jag hoppas varje gång jag tittar på dem att alla står på benen. Är livrädd att hitta ngn av hästarna skadade.......samtidigt så är det ju inget i jämförelse vad det Ukrainska folket genomlider just i detta nu. När Jonas och jag tittar på nyheterna har vi båda gråten i halsen, hur är det ens möjligt att detta sker 2022, är nog inte ensam att fundera över just det. Livet rullar på för fullt här på gården och då känns kriget som utspelar sig just nu såå himla overkligt, jag har helt ärligt lite svårt att ta in allt.

Ngt som är väldigt glatt i dessa tider är att Tybbe fått klartecken, av hans veterinär Emma på Stockholms Hästklinik, att börja jobba igen. Han lyckades på ngt sätt slå på sig själv och det blev vila i hela 8 veckor. Han var inte nöjd, jag var inte nöjd och hans ryttarinna Pernilla var heller inte nöjd över detta avbrott hahaha. Nu är vi alla glada och nu ser vi fram mot en rolig träningsvår.


Premiär efter 8 veckor uppehåll. Alla var himla glada utom Jonas som inte kunde vara med.

Idag när solen var framme så tog jag några minuter att stanna upp för reflektion. Detta som Jonas och jag håller på med dvs uppfödning är inte en helt riskfri bransch om man tänker rent ekonomiskt eller har det väl förspänt. Är det värt allt slit? Just idag kände jag att det är det men de dagar när varje krona skall vändas på och vi resonerar kring om vi verkligen ska ta bilen en extra vända då den drar så mycket soppa så är det högst tveksamt. Jag anser att vi på den korta tid vi hållit på med vår uppfödning lyckats himla bra. Vi har varit stenhårda och haft vår röda tråd och aldrig gett vika för det vi tycker är viktigt. Helt klart har vissa avkommor inte nått våra förväntningar medans andra helt klart överträffat alla förväntningar vi hade.
En sak är säker, vi står verkligen för de uppfödningar som vi anser är bra och då kostar de även därefter.  Vi har självklart "reat" ut hästar som haft ngn anmärkning på röntgen eller som varit lite meckiga och som behöver extra tid men vissa hästar har bara en hög prislapp, så är det. Här om dagen hade jag en konversation med en spekulant kring en av våra hästar som vi har till salu, denne tyckte att hon helt klart var överprisad med tanke på att hon inte var visad som 3-åring vilket också gjorde att vi därmed förlorade en försäljning, korkat tycker kanske vissa men Jonas och jag är fast beslutna över att denna häst är riktigt bra så dyker rätt köpare upp och lägger det vi vill ha säljs hon. Inte lätt att vara uppfödare alla gånger men helt klart värt det och jag hoppas att våra fina uppfödningar får ägare som uppskattar dem lika mycket som vi gör oavsett om de blir fantastiska allroundhästar eller sporthästar.


En av alla roliga försäljningar 2021 är Hpnotiq MJ som gör oss så glada och även hans köpare och alla i hans team. Han är lika cool nu som han har varit från dag 1.


Läst 41640 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Här hittar du alla våra husbloggare

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.