Avelsbloggen

Måste börja med att tacka alla er läsare för alla de fina kommentarerna på mitt förra blogginlägg kring förlusten av vårt avelssto Lakka och hennes föl. TACK snälla ni!
Jag har fortfarande inte tagit in det faktum att Lakka inte finns och att hon aldrig mer kommer att komma tillbaka. Gården ger mig mycket jobb varje dag vilket gör att det inte finns någon tid att för mig att gå runt att lägga ”sorgfokus” utan vardagen har sin gång och allt snurrar på för fullt.


Lakka och Cristal MJ på sommarbetet 2014

Natten till lördagen premiärade vår 5-årshingst Atom aka Tyrbo och hans nya bästis på dygnetrunt- bete.  Min plan är att de 2 ska gå ihop hela sommaren och njuta av att äta massor med gräs. Atom ska dock tränas samtigit som han går på bete vilket gör att han kommer att få stå inne några timmar innan han ska tränas varje dag. Jag får se hur han fungerar på det och kommer säkerligen att få modifiera upplägget vartefter när jag ser vad som fungerar bäst för honom.
Han har vilat sedan mitten av februari pga av ett långdraget tandproblem. Han tappade otroligt mycket i vikt i början av detta år då han inte kunde äta sitt hösilage ordentligt pga av foderfickor som stört honom enormt.  Vi bestämde att han inte skulle tränas då det inte fanns något hull att ta av för att bygga muskler och för att orka träna på den nivå som han låg på då. Vilan har gjort honom väldigt gott och han ser nästan ut som en tävlingshäst i full kondis om man bortser att han är lite bukig då han inte gått på gym och tränat sin core sedan februari  ;-)
På fredag den 2 juni ska vi på återbesök hos Ove Wattle på SLU igen och då hoppas jag verkligen att det ser bättre ut. Skulle det vara så att det inte blivit ngn förändring är han nog så illa tvungen att dra ut 1 tand för att skapa plats så att det inte fylls på med foder i fickorna som just skapar sådant enormt problem för ”Tyrbo” när han skall tugga sitt foder.


"Tyrbo" (till höger) och hans bästis. De gillar verkligen varandra.

I onsdags var jag på Lövsta Seminstation för att kolla vårt nya avelssto ”Greta” på 17 dygn.
Glädjande nog är hon konstaterad dräktig med hingsten Demand 1344. Så himla himla kul.
Hoppas verkligen att även 30dagars kollen så småningom visar på fortsatt dräktighet.
Detta blir lite av en chansning eller rättare sagt det blir en jättechansning att välja en 3-årshingst till ett sto som aldrig haft föl. Jag har dock en väldigt bra magkänsla och den har gett mig rätt många gånger tidigare. Om allt går som det ska får vi resultatet om ca 11 månader :-)


"Greta" och hennes bästis "Gigi" 1år som hon valt att adoptera. De är så himla söta ihop!

Då Cristal MJ aka Crickan fick så fina poäng samt omdömen på sitt unghästtest i början av Maj har Jonas och jag beslutat oss för att betäcka henne. Hon har redan varit iväg på seminstationen och är seminerad med Springbank II VH. Även där har vi gått långt utanför vår comfort zone och chansat på en 3-årshingst till ett lika ungt sto. Magkänslan ger oss dock även där väldigt goda vibbar så nu väntar vi med spänning till 18-dygns kollen i mitten av juni.  All denna väntan och spänning är inte hälsosam för min del ;-)


Cristal MJ aka Crickan är seminerad med Springbank II VH

Nu väntar vi med spänning på sista fölet som är beräknad till den 29/5 dvs idag. ”Gurkan” är mer än redo så jag hoppas att hon klämmer ut den, helst nu direkt, så att jag kan få tillbaka min vanliga sömncykel. Tror att Jonas skulle uppskatta en ngt piggare sambo ;-)

 


Läst 41723 ggr Kommentarer Kommentera

Ja hörrni, så kan jag sammanfatta den sista tiden hos oss, därav den katastrofalt dåliga uppdateringen på bloggen…
  
Den 29 april klockan 10.50 föddes det första fölet för säsongen. Allt gick utmärkt och det blev ett fint litet stoföl efter Sibelius-Don Schufro. Hon har fått namnet Florencia MJ aka Florpan. Jonas och jag är extremt snabba på att lista ut smeknamn på fölen. Så fort de fått ett riktigt namn har de minst 5 olika smeknamn. Ibland måste vi, på riktigt, tänka efter en stund vad de egentligen heter på riktigt :-)
Hon rör sig väldigt lätt och är ett energiknippe av rang. Ska bli så kul att följa hur hon utvecklas.


Florencia MJ efter Sibelius – Don Schufro.
  
Tidigt på morgonen den 30 april hände det som ingen hästägare vill vara med om…Vårt sto Lakka fölar ett döfött föl samt några minuter efter krystar hon ut flera meter av sin egen tarm. Jag kände direkt att det var kört när jag såg hur det såg ut och kort efter var veterinären på plats som konstaterande det jag hade befarat. Vi fick avliva henne på plats i hennes box. Att se både ett föl och min allra bästa vän som jag haft i 17 år, båda liggandes döda i boxen, den synen var och är bara så fruktansvärd. Det var väl inte såhär vår vänskap skulle sluta?! Bara att skriva dessa rader gör att jag sitter och gråter som ett litet otröstligt barn. Det är så oerhört tungt och jag kan bara inte ta in detta….det går bara inte.
  
Lakka och jag har hängt ihop 17 år, jag köpte henne enbart med hjärtat. Vår vänskap började några dagar innan hon skulle fylla 1år. Hon stod uppbunden i lösdriften och väntade på att få kraftfoder. Jag fick order om att inte klappa henne utan bara gå fram och hälla i kraftfodret i krubban, inget annat. Jag tänkte för mig själv, att det var ju väldigt konstigt att jag inte ens fick klappa henne, så med det tänkt klappade jag henne på halsen innan hon fick mat. Hon sprängde både uppbindningen och grimman och efter den händelsen fick vi inte tag på henne i lösdrifthagen på nästan 3 veckor. Jag var fast – Jag ÄLSKADE henne för den speciella häst hon var <3
  
När jag var yngre stormade det hyfsat mycket i mitt liv av olika anledningar. Lakka och jag har gått igenom så otroligt mycket ihop och jag har alltid hittat ett lugn och en enorm styrka när jag varit i hennes närhet. Nu begravs liksom även dessa minnen i och med att hon inte finns mer vilket jag har svårt att acceptera. Nu tänker ni kanske att detta låter på gränsen till knäppt, det är ju bara en häst, men för mig var hon inte bara en häst utan hon var verkligen min bästa kompis och hon fanns alltid där för mig när jag var ledsen och ensam.
  
Jag försöker minnas alla de härliga stunder vi haft ihop och tackar henne ödmjukast att hon skänkt oss två fantastiska ston i Brandy MJ och Cristal MJ
  

Lakka med hennes föl Brandy MJ efter Ampere – Landlord (2013).
  
Sex dagar senare närmare bestämt den 5/5 anordnade Mälardalens varmblodsklubb unghästtest på Strömsholm. Vi hade anmält vårt 3-årssto Cristal MJ och vi var spända av förväntan. ”Crickan” som hon kallas har stått i träning hos Pernilla Jennesäter inför detta unghästtest och har skött sig mycket bra. Pernilla har gjort ett fantastiskt jobb med henne. Hon är, utan att vara alltför partisk, en fantastisk individ med 3 bra grundgångarter som vi hoppas väldigt mycket på. Hon går och slår till med 49,5 poäng och ett gångartsdiplom och är iom detta även kvalad till Breeders i höst.  WoW säger vi bara – Vilken totalt lycka!


Cristal MJ efter Floricello – Landlord.
  
Livet som uppfödare och hästägare kan, som rubriken lyder, verkligen skifta enormt snabbt. Jonas och jag tar därför varje tillfälle i akt att fira det som firas kan. Det kan vara allt från att sitta med en kaffe i hästhagen och njuta av de fina unghästar våra avelsston producerat till att vi kan öppna en flaska bubbel på tisdag om tillfälle att fira ngt ges. Man vet aldrig när tiden är kommen för gravöl….
  
Snart är det dags för sista stoet att föla och i ärlighetens namn är jag skitnervös inför detta då minnet från Lakka sitter så färskt i minnet…


Läst 61960 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.