Avelsbloggen

Då var det några veckor sedan Bruksprovet avslutades. Måste säga att jag inte är superimponerad över de hingstar som var med. Detta är förstås min helt egna åsikt, men jag tycker verkligen att det var ett mediokert startfält. Jag är helt övertygad om att alla hingstar blir toppenbra sporthästar men avelshingstar? Det får tiden utvisa…
  
Den som jag gillade mest i år var hingsten Demand. Förra året betäckte vi vårt sto Gratitude med honom som i år även blev Bruksprovsvinnare. Vi ansåg att han passade mycket väl till just henne och kände att det var lite av en chansning att välja en treårshingst, men vågade oss på detta ändå. Det var många som rynkade på näsan kring valet av just Demand men vi kände ändå att det var rätt.
  
Det kommer alltid att finnas minst lika många åsikter som det finns människor om inte mer… I det läget är det viktigt att man vågar tro och stå för sina val och inte lyssna på andra eller välja poppishingstar bara för att alla andra tycker att de är fina. Hört i korridoren förra året om en superpoppishingst från Danmark: Vadå biljarderar han? Det kollade jag inte innan jag valde honom. Tycker att han rör sig så magiskt bra och ville bara ha honom till mitt sto….. Say no more!
 
Jonas och jag lägger ned väldigt mycket tid på att läsa så mycket vi kan om hingstarna och deras styrkor, svagheter, exteriör samt stam bakåt. Sedan är det inte säkert att det kommer ut en bra fölunge, men då har vi i varje fall gjort så gott vi kan. Hittills måste jag ändå tycka att samtliga av våra hingstval till våra ston har blivit riktigt bra när vi sett vad som kommit ut.
  
Självklart är Jonas och jag väldigt kritiska ibland när vi tittar på unghästarna och tycker att någon skulle kunna skritta lite bättre eller ha lite bättre framben när den rör sig. Men över lag tycker jag verkligen att våra unghästar på tillväxt ser lovande ut. Men som både ni och vi vet är ju en bra häst inget utan en bra utbildning och en bra ryttare, så mycket hänger på det när den skall börja ridas och utbildas.


Demand 1344, Årets Bruksprovsvinnare. Jag tog bilden på förra årets hingstvisning på Lövsta Stuteri i Stockholm.
  
Vi har bestämt oss för att betäcka vårt sto Pärlan i år. Hon skadade sig i februari -17 och rehaben blev mycket längre än vad vi hade hoppats på. Hon blev helt återställd under hösten -17 men Jonas och jag beslutade oss för att betäcka henne ändå. Inte lätt med alla dessa beslut som ska tas. Gör vi rätt eller fel som ställer henne i avelsboxen eller skulle hon ha fortsatt sin träning och framtida tävling? Även det får ju tiden utvisa! :-)
  
Då hon har ett fint dressyrindex tack vare bra resultat på treårstestet samt de starter hon han göra med sin ryttarinna Filippa kvalar hon in till Lövstas satsning ”Lövsta Star”. Målet med Lövstas satsning är att med fler prestationsston i aveln skapa de bästa förutsättningarna för att få fram morgondagens sporthästar. Jag har i varje fall skickat in en ansökan så får vi se om vi blir antagna.
Hingstvalet till Pärlan är Demand. Sista anmälningsdagen är den 31/3 så efter det någon gång får vi svar om vi är antagna eller inte. SÅ spännande, håll gärna en tumme eller två för att Pärlan blir antagen. Om ni vill läsa mer om hennes stam med mera kan ni göra det här: https://www.blup.se/sv-SE/horses/223118-pearlea-16-swb


Pärlan eller Pearlea som hon egentligen heter med Filippa Norrman.
  
Alltså hingstvalet för årets betäckningar måste vara det svåraste hittills för oss hahaha!
Det finns SÅ många hingstar att välja på men, vad Jonas och jag tycker, faller väldigt många bort pga exteriöra avvikelser och udda rörelsemönster som inte passar in i vår avel.
Men vi har ju några veckor kvar att bestämma oss och se vad som föds i år… Vi kanske gör om någon kombo om det kommer ut någon framtida stjärna. ;-)
  
Måste bara lägga upp ett kort filmklipp på Tybbe och hans ryttarinna Emelie Änges. Första gången han skuttar med ryttare på, hur duktig som helst!!! Man måste ju utnyttja att det står hinder framme när man hyr in sig i ett hoppridhus. ;-)


Läst 28253 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.