Avelsbloggen

Att klaga på värmen är ju ingen större ide då vi ändå inte kan påverka det hela, men det är helt klart jäkligt varmt…våra hästar samt alla våra sommargäster som vi har hemma på gården klarar sig förvånansvärt bra i hettan. Ibland är jag faktiskt väldigt glad över att bo så öppet som vi gör då det nästan alltid fläktar oavsett hur varmt det än är. Även håller sig insekter borta vilket också är väldigt skönt för hästarna. Mindre kul är det dock på vintrarna då det driver igen som tusan när det snöar och blåser, den tiden är snart här hahaha


Bilden är tagen i Juli 2012 när vi hade vår första sommar på gården.

I våras var jag så otroligt orolig för vårt stora sommarbete där vi har våra ston med föl och ungston.  Anledningen var då att den var sååå vattenskadad efter hösten/vintern då den ligger väldigt lågt. Jag trodde verkligen aldrig att det skulle växa ngt gräs där då den var dränkt i så mkt vatten långt in på vårkanten. Nu när det varit så otroligt torrt och den totala avsaknaden av regn har just den hagen varit grön och fin. Ja, den är torr även den men verkar på ngt sätt ha reservkrafter kvar i jorden. I all sorg över höga höpriser och stödfodringar av övriga hästar på gården så är jag SÅ glad att just den hagen fortfarande är grön och har bete kvar. Jag håller alla tummar som går att hästarna kan gå där betessäsongen ut utan att vi behöver börja stödfodra dem.

Bilden är tagen den 17/7. Hoppas att den fortsätter att vara såhär grön ett tag till...

På avelsfronten ser det ljust ut just nu, samtliga av våra 4 ston är dräktiga. Det känns så himla kul och spännande. Hingstvalen bjuder dock inte på ngn större variation då vi valde Demand x2 samt Springbank x2 men kombinationerna är vi mer än nyfikna över att se resultat på våren -19. Förhoppningsvis föds det då följande kombinationer:

1. Demand – Bocelli  https://www.blup.se/sv-SE/horses/223118-pearlea-16-swb
2. Demand – Don Primero  https://www.blup.se/sv-SE/horses/222756-gratitude-swb
3. Springbank – Floricello https://www.blup.se/sv-SE/horses/253778-cristal-mj-swb
4. Springbank – Rambo https://www.blup.se/sv-SE/horses/137549-mazurka-46-swb

Vi har anmält 2 av våra föl till fölvisning. Tycker egentligen mest att det är ett kul jippo att åka på och tar inte alls allvarligt på utgången om man tänker på vad de ska prestera i framtiden, men klart att man vill få bra poäng om man är med annars hade man ju lika gärna kunnat vara kvar hemma  ;-)
Hoppas att de är inne i en bra fas så att de kan visa sig från den bästa sidan. Hela fölvisningsgrejen känns mer som ett lotteri där man ska ha en stor skopa med tur med sig. Aja det är kul i vilket fall!

Atom MJ kom 3:a på fölvisningen 2012. 1 ynka poäng från den delade första platsen!

Vi har vår mest intensiva period under Juli. Stallet är fullt med sommargäster vilket gör att våra egna hästar kommer i sista hand. Atom MJ aka Tybbe går förvisso ute dygnet runt och får väldigt bra motion av det men Emelie red honom den 2/7 senaste gången vilket gör att det var 3 veckor sedan sist. Igår var det dags för ett pass och det gick SÅ bra. Inga konstigheter alls faktiskt och Emelie tyckte att han kändes så fin. Älskar vad dessa kortare vilor gör med hästarna/unghästarna. Knoppen och kroppen får vila vilket gör dem så gott på så många sätt….


Tybbe älskar sitt liv som tränings och lösdriftshingst ;-)

Tänkte i mitt nästa inlägg vädra mina tankar kring att ”varamedpåalltsomgårattvaramedpåmedminunghäst” tankar….Hörs snart igen!


Läst 44542 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.