Avelsbloggen - Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019
JAN
14

Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 17879 ggr

Fler inlägg

JUN
17

Hästskötaren Malin Henlöv om helgen på Stadion: ”Nästan för bra för att vara sant”

Text: Linnea Lindahl
Foto: Frida Bank

Hej Malin, hur har helgen på Stockholms stadion varit för dig?
– Jättebra. Det har varit en fantastisk tävling. Det är alltid väldigt kul att vara hemma på tävling också. Här finns en så härlig publik, det är ganska unikt.

Vad var era förväntningar inför helgen?
– Självklart vill man alltid vinna på hemmaplan, men jag har inte ens vågat tänka tanken på att vi faktiskt skulle göra det. Man hoppas ju bara på att det ska gå så bra som möjligt. Jag visste att hästarna var i bra form, men allt ska ju klaffa också.

Hur kändes det när ni vann på lördagen?
– När Malin (Baryard Johnsson, reds anm) red sin runda i omhoppningen i lördags, stod jag med Peder och ”Allan” vid framhoppningen och tittade på hennes runda därifrån. Hon var så snabb, och jag tänkte att det där inte går att slå – det var perfekt. När jag sedan såg Peder rida, så visste vi att han skulle behöva gasa. Det var helt fantastiskt, verkligen roligt.

Sedan vann ni igen på söndagen också, hur kändes det?
– När han var felfri igen även dagen efter, tänkte jag att vi nog inte skulle vinna igen. Christian har inte varit naturligt snabb på samma sätt som ”Allan”, men han har blivit snabbare. Det var nästan för bra för att vara sant.

Du känner ju hästarna All In och Christian K väldigt bra. Vill du berätta mer om dem?
– De är väldigt olika, nästan som varandras motsatser. Christian är väldigt social. En riktig ”poser” som älskar uppmärksamhet och tycker om att stå i centrum. Han är väldigt snäll och okomplicerad att ha att göra med. ”Allan” är lite mer introvert, och tycker inte om att stå i centrum på samma sätt. Han är väldigt känslig, och inte alls lika social. När man känner honom väl är det annorlunda, men han är ingen pajas, som Christian kan vara.

Hur ser planen med hästarna ut framöver?
– Nu är vi på väg hem, och de ska få ta det lugnt i några dagar och bara gå i hage och ridas ut. Sedan är planen att ”Allan” ska hoppa i Falsterbo och Christian i Paris. Men detta är förstås planer som kan komma att ändras.


Tidigare på Hippson.se:
Peder och "Allan" helt enkelt oslagbara
En helt magisk kväll på Stockholms stadion


Läst 923 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
17

NY BOKSERIE för ryttare: Toppa ditt tävlande

Serien ”Toppa ditt tävlande” består av tre fullspäckade böcker – där några av Sveriges främsta proffs delar med sig av tips och kloka tankar kring tävlingsridning. I varje häfte finns dessutom texter om mental träning, samt konkreta övningar anpassade efter respektive tema.
Böckerna innehåller artiklar som tidigare har publicerats i kunskapsmagasinet Hippson eller på Hippson.se, men som nu har samlats till en inspirerande helhet.

Del 1: Planera för att prestera. Första delen av serien handlar om den avgörande planeringen inför tävlingssäsongen. Samt om hur du sätter mål och förbereder dig och hästen på bästa sätt.

Del 2: Vassast på tävlingsplatsen. I andra delen befinner vi oss på tävlingsplatsen. Hur rider man fram optimalt och vad finns det för tekniker för att hantera de ”hjärnspöken” som dyker upp?

Del 3: Analysera och ta nästa steg. Den tredje och sista delen handlar om den ack så viktiga utvärderingen. Uppnådde jag årets mål, vilka lärdomar tar jag med mig och hur kommer jag vidare?

Erbjudande: Toppa ditt tävlande + två tidningsnummer – spara 240 kronor

Just nu kan du köpa hela serien Toppa ditt tävlande och samtidigt få det helt nya numret av Hippson OCH nästa nummer i augusti. Du sparar hela 240 kronor jämfört med ordinarie pris.

Sommarläsning: Två tidningar (inkl. nummer 3) + bokserie. Spara 240 kronor!
Redan prenumerant? Köp serien med 100 kronors rabatt här!


Läst 40 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
17

Beställde snabbmat till häst – blev bjudna på morötter


Läst 1198 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Marias senaste
Arkiv