Avelsbloggen - Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019
JAN
14

Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 23723 ggr

Fler inlägg

NOV
20

Så introducerar Patrik Kittel piaff och passage: "Små, små steg så att hästen lär sig att det inte är så farligt"

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 6: Piaff och passage
När Patrik Kittel introducerar piaff och passage föredrar han att göra det längs med lågsidan. Gärna på ett och samma ställe, för att skapa en trygghet och igenkänning.
– Små, små steg så att hästen lär sig att det inte är så farligt. Sedan travar jag lite längs långsidan och känner att allt är okej innan jag sätter tillbaka en aning igen, säger han när han rider Diva (född 2008, e. Richfield – Silvano). 
  
Vägen är inte viktigast
Inlärning av piaff finns det en rad olika tillvägagångssätt för. En del börjar från marken eller tömkör medan andra gör övergångar från skritt, trav eller passage.
– Jag försöker alltid hitta det som är lättast för den individuella hästen, säger Patrik och fortsätter:
– Hur man lär en häst piaff spelar för mig egentligen ingen roll, bara den lär sig bra och enkelt samt gör det duktigt inne på banan. Det finns väldigt många vägar som leder till Rom, det viktiga är att man kommer fram.
  

Om piaff och passage
 
passage rör sig hästen i en mycket samlad, eleverad taktfast trav, med förlängt svävmoment och tydlig kadens. Den karaktäriseras av ett stort engagemang av bakbenen med ökad böjning i bakbenens leder och med elasticitet i rörelsen. Benparen lyfts och återvänder till marken växelvis med jämn rytm. Nacken ska vara högsta punkt och nosen befinna sig nära lodplanet. Viktigt är att hästen under passage utnyttjar den påskjutande kraften så att svävningsmomentet förlängs.

Piaff är en mycket samlad, taktfast och eleverad rörelse med diagonal fotförflyttning som ger intryck av att utföras på stället. Hästen ska vara mjuk och elastisk i ryggen, halsen rest och välvd som en naturlig följd av den undersatta bakdelen. Hästen ska ständigt bjuda framåt och ge intryck av att utföra piaffen på stället, även om en synlig vilja till framåtgående avspeglar sig i att hästen omedelbart när ryttaren så begär, upphör med piaffen och övergår till önskad gångart.
  
Utdrag ur TR II Dressyr, moment 245 och 246. Där återfinns hela beskrivningarna av rörelserna. Tävlingsfoton: Tomas Holcbecher

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 


Läst 5 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
20

Nya rutiner för anmälning och betalning i TDB

Även om Tävlingsdatabasen, TDB, är ett fungerande anmälningssystem har mycket förändrats sedan starten för tio år sedan. Med anledning av Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism har Svenska ridsportförbundet, tillsammans med förbundets bank och Equipe, genomfört en utredning.
Resultatet av utredningen är ett helt nytt och utomstående betalsystem för anmälningar och utbetalningar genom TDB. Något som kommer innebära förändringar för både anmälare och arrangörer.

Så går det till
De nya rutinerna gäller från och med den 1 januari 2020. Om du däremot innan 2019:s slut anmäler till en tävling med sista betalningsdag i januari 2020, är tillvägagångssättet redan aktuellt.
När du ska anmäla till en tävling loggar du precis som tidigare in i TDB och väljer vilken tävling du vill anmäla till. Nytt är dock att anmälaren måste vara en myndig person inloggad med BankID. Det innebär att minderåriga, som i dag anmäler sig själva via TDB, fortsättningsvis måste anmälas av målsman alternativt en annan myndig person.
Betalning sker sedan via tjänsten Swedbank Pay, där du kan välja att betala med endera betalkort eller Swish. Används betalkort reserveras pengarna vid anmälningstillfället och dras sedan från ditt konto enligt betalningsdatum i propositionen. Väljer du i stället Swish-betalning dras pengarna direkt vid anmälan.
 Vid avanmälan tas reservationen bort från kontot alternativt återbetalas pengarna direkt via Swish.

Fotnot: Observera att alla, såväl anmälare som tävlingsarrangörer och distrikt, måste ta ut alla pengar från TDB innan årsskiftet 2019/2020.

Så fungerar nya TDB – för anmälare och arrangörer
Vanliga frågor och svar


Läst 472 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
20

När en råkar ångra sig lite för sent


Läst 2132 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Marias senaste
Arkiv