Avelsbloggen - Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019
JAN
14

Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 21113 ggr

Fler inlägg

SEP
18

När din stora kärlek är för lång


Läst 1174 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18

Döda hästar inte utsatta för djurplågeri

Det var, som Hippson tidigare rapporterat om, tidigare i september som polisen fick flera samtal om att två hästar låg döda i en hage. Det visade sig att djurägaren sedan tidigare hade djurförbud. Ägaren ska själv ha uppgett att hon skjutit hästarna men då det inte gick att fastställa hur de dött beslutade polisen att de skulle obduceras hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. 

Misstanke om brott mot djurskyddslagen
SVT Nyheter Uppsala skriver att obduktionen visar att hästarna inte utsatts för djurplågeri. Däremot hade de inte avlivats på rätt sätt.
– Man har inte följt regelverket och därför har en ny polisutredning startat. Nu handlar det om misstänkt brott mot djurskyddslagen, säger polisens presstalesperson till SVT.
Vem som är misstänkt vill polisen inte uppge.


Tidigare på Hippson.se:
Hästar döda i hage – misstanke om djurplågeri
Döda hästarna i hagen ska obduceras


Läst 3359 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18

Pedofil misstänks ha hittat offer i populära hästspelet

Mannen greps i början av februari förra året. När polisutredningen nu börjar bli färdig står det klart att mannen kommer att åtalas för övergrepp mot 84 barn i åldrarna 7 till 14 år, skriver Fredrik Sjöshult i en krönika på Expressen.
Mannen ska tidigare ha dömts för sexbrott mot barn i tre olika rättegångar. Brottsmisstankarna i den aktuella utredningen handlar om våldtäkt, våldtäktsförsök, sexuella övergrepp, sexuella ofredanden och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Hade flera konton på Star Stable
I samtliga fall ska mannen ha kommit i kontakt med barnen via onlinespelet Star Stable och spelets chattfunktion. Hästspelet har över en miljon spelare. Den primära målgruppen är flickor mellan 8 och 14 år. Mannen ska inte ha träffat barnen, utan samtliga övergrepp misstänks ha skett via nätet.
– Det är självklart något som är väldigt smärtsamt för våra användare som har utsatts för det här. Vi samarbetar fullt ut med åklagare och polis och enligt deras önskemål lämnar vi inga ytterligare kommentarer innan åtal har väckts, säger bolagets vd Johan Sjöberg till Expressen.

Läs mer hos Expressen.se


Läst 2159 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Marias senaste
Arkiv