Avelsbloggen - Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019
JAN
14

Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 20172 ggr

Fler inlägg

AUG
22

Guld till Werth igen – tre svenskar vidare till küren

Det var 30 ekipage som var med i kampen om de första individuella medaljerna vid dressyrens EM i Rotterdam. Segertippade Isabell Werth och Bella Rose tog guld på hela 86,520 procent. Även silvret gick till Tyskland när Dorothee Schneider och Showtime FRH fick 85,456 procent. Bronset gick till Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy på 81,337 procent.

Tre svenskar i küren på lördag
De 15 bästa ekipagen från dagens klass gick vidare till Grand Prix Kür, som rids under lördagen. Bland dessa dansade tre svenska ekipage vidare. Patrik Kittel och Well Done de la Roche (plats 11, 77,052 procent), Juliette Ramel med Buriel K.H. (plats 12, 76,003 procent) och Therese Nilshagen med Dante Weltino Old (plats 14, 75,365 procent) kommer vi att få se igen i lördagens kür. Antonia Ramel och Brother de Jeu gick inte vidare till küren men kom på plats 19 med 73,435 procent.

ResultatLäs mer detaljer om de svenska ryttarna i tidigare artiklar från dagens klass:
Therese och Juliette vidare till küren
Antonia Ramel: "Visar kanske 75 procent av vad vi kan hemma"
Patrik Kittel: "Piloten måste skärpa sig och rida felfritt"

Från lagtävlingen:
Video: Se svenskarnas bronsritter
Kittel efter bronset: "Känner mig lite omtumlad"
Sverige tar brons efter dramatisk lagtävling på EM
Juliette Ramel om missen: ”Det var surt”
Therese och Dante lyfte Sverige till medaljplats halvvägs genom Grand Prix
EM-debutanten Antonia Ramel: "Väldigt nöjd att han var med mig hela vägen"


Läst 759 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22

Patrik Kittel: "Piloten måste skärpa sig och rida felfritt"

Text: Linnea Lindahl och Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher

Patrik Kittel och Well Done de la Roche var sist ut bland svenskarna i Grand Prix Special. De fick 77,052 procent. Ett betyg som ryttaren inte är nöjd med.
– Först och främst är jag väldigt nöjd med min häst, men det var en mer elektrisk atmosfär där inne än vad jag trodde. Vi tränade inne med strålkastarljuset i går, men då var det ingen på läktaren. De har musiken ganska lågt, så det var ganska rörigt. Jag tyckte ändå att hon skötte sig väl säger han efteråt och fortsätter:
– Men du måste rida felfritt. Det vet jag. Det är pilotgrejer, då får piloten se till att skärpa sig och rida felfritt.

Lyfta fram det bästa
Patrik är inte den enda svenska ryttaren som haft fel i bytena under dagen.
– Jag tror att vi ska passa oss för att säga till varandra att man har gjort fel. Vi har repeterat för varandra "jag gjorde den här missen, och jag gjorde den...". Det är nog bättre att om vi får misstag så lägger vi undan dem, vänder på kakan och lyfter fram det som gick bra i stället. Sedan kan man analysera misstagen när man kommer hem, säger han.
Mest nöjd är han över "Wellys" piaff, passage och piruetter. Nu ser Patrik fram emot att rida küren på lördag, till ny musik.
  
Dyrt med misstag
Bo Jenå sammanfattar dagen och berättar om de svenska insatserna:
– De har riktigt bra hästar och de gör många bra grejer. Men det är dyrt med misstagen. Rider de felfritt så ligger de ju högre i procent. Jag är inte på något vis ledsen, arg eller besviken – "life is life". Gör man ett fel så kostar det, säger han.
Han tror inte att bytesfelen är något som har satt sig på huvudet hos ryttarna.
– Visst, ju mer man tänker på att man inte ska göra något fel... Det vet man ju själv. Men det släpper till på lördag, slår han fast.

Svår kür väntar
Bo berättar att Juliette Ramel inte har ridit sin kür så många gånger tidigare.
– Det ska bli spännande att se. Hon har en väldigt fin häst med fina kvaliteter, så kan hon framhäva det blir det bra.
Både Therese Nilshagen och Patrik Kittel har hög svårighetsgrad på sina kürer.
– Patrik har ny musik som jag inte har hört. Fungerar allt kan det bli riktigt bra.
Förbundskaptenen avslutar med att de fortfarande siktar på medalj, men att statistik visar att ryttare helst ska ligga bland de fem bästa under den första mästerskapsdagen för att ha en bra chans.

Liveresultat och startlista

Så sänder SVT från GP Special

16.00-18.00 SVT1 
18.00-20.00 SVT2 
20.00-22.30 SVT24
16.00-22.30 SVT Play


Tidigare på Hippson.se:
Therese och Juliette vidare till küren
Antonia Ramel: "Visar kanske 75 procent av vad vi kan hemma"
Video: Se svenskarnas bronsritter
Kittel efter bronset: "Känner mig lite omtumlad"
Sverige tar brons efter dramatisk lagtävling på EM
Juliette Ramel om missen: ”Det var surt”
Therese och Dante lyfte Sverige till medaljplats halvvägs genom Grand Prix
EM-debutanten Antonia Ramel: "Väldigt nöjd att han var med mig hela vägen"


Läst 1058 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22

Juliette Ramel och Therese Nilshagen vidare till küren

Text: Linnea Lindahl och Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher

Juliette Ramel och Buriel K.H fick till en fin ritt på torsdagen, speciellt den senare delen av programmet. Det var harmoniskt, stabilt och tryggt, vilket även uppskattades av domarna som belönade dem med 76,003 procent.
– Det är ganska mörkt vid framridningen i skogen, och ljust inne på arenan, så han blev nästan lite bländad när vi kom in, säger Juliette efteråt.
Efter ritten gick Juliette upp i ledning, före Hans Peter Minderhoud. Ytterligare tolv ryttare är dock kvar i startfältet innan kvällens medaljer ska delas ut.
– Slutorna var mycket bättre i dag, sista medellinjen också och piruetterna var bra, även om vi kom för fort in i dem.

Dante starkare och bättre
Precis innan Juliette startade Therese Nilshagen med Dante Weltino. Det började riktigt bra men några missar drog ner poängen. Bland annat skuttade Dante till ordentligt under en av de sista linjerna.
– Vi började bra men när vi red in på diagonalen verkade han inte trivas, vi hade fel i tvåorna. Jag vet inte varför och jag vill inte skylla på något. Efter det ville jag verkligen inte ha fler fel, så då överarbetade jag lite och var övertydlig med skänkeln. Synd, det kostade mycket och var dumt. Han är verkligen i bra form, synd att vi inte kunde visa det.
Ekipaget fick 75,365 procent.
– Jag är glad att han har blivit starkare och bättre, man kan tydligt se att vi egentligen har en bra formkurva, så det är dumt med sådana fel.
För Therese är OS i Tokyo ett klart mål.
– Men det är en bra bit dit. Det är något jag jättegärna vill uppleva.
Tidigare under kvällen startade Antonia Ramel och Brother de Jeu, som fick 73,435 procent. Läs vad hon sa om ritten direkt efteråt och vad hon tyckte om EM-debutveckan här.

Svenska starttider
18.20 Antonia Ramel/Brother de Jeu
19.10 Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD
19.20 Juliette Ramel/Buriel K.H.
20.40 Patrik Kittel/Well Done de la Roche CMF

Liveresultat och startlista

Så sänder SVT från GP Special

16.00-18.00 SVT1 
18.00-20.00 SVT2 
20.00-22.30 SVT24
16.00-22.30 SVT Play


Tidigare på Hippson.se:
Antonia Ramel: "Visar kanske 75 procent av vad vi kan hemma"
Video: Se svenskarnas bronsritter
Kittel efter bronset: "Känner mig lite omtumlad"
Sverige tar brons efter dramatisk lagtävling på EM
Juliette Ramel om missen: ”Det var surt”
Therese och Dante lyfte Sverige till medaljplats halvvägs genom Grand Prix
EM-debutanten Antonia Ramel: "Väldigt nöjd att han var med mig hela vägen"


Läst 1116 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Marias senaste
Arkiv