Avelsbloggen - Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019
JAN
14

Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 19067 ggr

Fler inlägg

JUL
20

Gepetto blev 37 år gammal: ”Det är väldigt, väldigt tomt”

Text: Ida Röök
Foto: Privat 

När Matilda Winglander började rida på Jönköpings fältrittklubb som liten var Gepetto där och fick henne att känna sig trygg. Senare köpte hon och hennes familj honom, de sålde dock honom vidare under ett par år. Men de senaste tio åren har han varit tillbaka hos Matilda.
– Jag har haft honom som foderhäst, när jag fick hem honom igen var han 27 år, säger Matilda.
De senaste tio åren har Gepetto alltså funnit där som en klippa att luta sig mot i vått och torrt, han var pigg och reds ända in på slutet.

Veterinären kom ut
Men så i söndags blev han akut sjuk i kolik.
– När jag kom till betet stod de konstigt i en klunga runt honom. Han ville inte riktigt komma till mig så jag förstod direkt att något var fel.
Matilda fick in valacken i stallet, där han började flåsa och svettas. Hon ringde ut veterinär som satte in behandling mot kolik.
– Sedan gick vi med honom och lät honom vila mellan varven enligt schema från veterinären. Han blev bättre men jag kände ändå att jag ville köra honom till klinik för att kolla mer noga. Jag åkte hem och vände innan vi skulle köra till kliniken och när jag kom tillbaka en dryg timme senare var han riktigt dålig igen. Då förstod jag att det inte fanns något att göra.
En veterinär kom ut och tog bort Gepetto. Matilda hann säga hej då på ett värdigt sätt.
– Det går inte att beskriva riktigt vad han har betytt för mig. Han var en häst på miljonen. Jag tror aldrig att jag kommer att få en sådan häst igen. Han har funnits med så länge, så det är väldigt, väldigt tomt här nu.


Tidigare på Hippson.se:
37-årige Gepetto fortfarande pigg och fräsch


UTRUSTNINGS-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta (eller sälj) din nästa pryl på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Utrustning | Alla".

Har du en egen pryl att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons i någon av underkategorierna till "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 899 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
20

Henrik von Eckermann avstår Rolex Grand Prix: ”Känns inte rätt”

Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher

Det är SVT Sport som berättar om hur Mary Lou fick kämpa för att hjälpa det svenska laget till seger i nationshoppningen tidigare i veckan. Henrik von Eckermann väljer därför att inte starta med Mary Lou i morgondagens prestigefyllda och penningstinna Rolex Grand Prix.
– Det har varit fram och tillbaka här sedan nationshoppningen om huruvida jag ska rida Grand Prix-klassen eller inte. Hon hoppade fantastiskt men samtidigt så kände jag att hon fick kämpa något otroligt för att ta hem de där nollorna, säger Henrik till Hippson när vi når honom via telefon.

Brukar göra jobbet mer själv
Han hade en bra känsla under de två rundorna i nationshoppningen men samtidigt var det något som inte riktigt stämde.
– Hon brukar ta mig till hindren, suga tag liksom. Nu fick jag verkligen rida för att hon skulle vara nolla. Då känns det inte rätt att ta ut henne i tre tuffa rundor till. Jag måste lita på min magkänsla där, konstaterar Henrik.
Som tävlingsmänniska är det naturligtvis tungt att tacka nej till en klass med mycket prispengar och inte minst prestige.
– Det är klart att det känns skitsurt. Men i slutändan är det jag och min häst. Jag måste lyssna på henne och med allt som hon har gett mig hittills hade det inte varit rätt att kräva mer nu när hon fick anstränga sig till 150 procent i nationsrundorna.
Diskussionen om huruvida han ska starta eller inte har i huvudsak hållits med Mary Lous ägare, Gregor Tovek.
– Han har fullt förtroende för mig och han litar på mig och mitt beslut.

Läs mer hos SVT Sport


UTRUSTNINGS-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta (eller sälj) din nästa pryl på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Utrustning | Alla".

Har du en egen pryl att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons i någon av underkategorierna till "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 1572 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
20

Svenska dressyrlaget fyra i Aachen  – Therese Nilshagen bästa svensk

Nationstävlingen avgjordes med Grand Prix Special och för lagresultatet lades de tre bästa resultaten från Grand Prix och de tre bästa resultaten från Grand Prix Special samman. Efter att Grand Prix-klassen ridits låg Sverige på en fjärdeplats. En placering de behöll alltså.
Tyskland vann klassen, med två ryttare – Isabell Werth och Dorothee Schneider – på podiet individuellt.

Flera nior
Therese Nilshagen på Dante Weltino OLD fick 76,596 procent, med bland annat flera nior på den ökade galoppen och på ryttarens position och sits. De kom på åttonde plats. Rose Mathisen med Zuidenwind 1187 landade på 72,872 procent, medan Michelle Hagman Hassink med Chagall H fick 69,894 procent. Antonia Ramel och Brother de Jeu belönades med 74,702 procent, med bland annat en nia för piruetten till höger.
Nations Cup i Aachen är den näst sista omgången i ligan. Inför Aachen låg Sverige i topp, Nederländerna låg tvåa och Tyskland trea.

Resultat, lag
Resultat, individuellt


UTRUSTNINGS-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta (eller sälj) din nästa pryl på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Utrustning | Alla".

Har du en egen pryl att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons i någon av underkategorierna till "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 544 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Marias senaste
Arkiv