Avelsbloggen - Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019
JAN
14

Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 23818 ggr

Fler inlägg

NOV
21

Carina Bergh är årets ridlärare: "Så hedrande att få det här priset"

Priset ”Årets ridlärare” delas ut av Svenska ridsportförbundets ridskole- och utbildningssektion i samarbete med Granngården. Syftet är att lyfta fram det goda ledarskapet.
– Det har varit fantastiskt att få leva den här drömmen. Jag började rida när jag var sju och sedan jag var sjutton år har jag jobbat på ridskola, säger Carina i ett pressmeddelande från Svenska ridsportförbundet.
– Det är så hedrande att få det här priset som så många av mina förebilder fått tidigare. Jag är så stolt, säger hon.

Verksamheten har vuxit
Carina förklarar att hon drivs av att ge tillbaka och att hon vill få eleverna att känna sig sedda. Hon kom till Järna ridklubb för 14 år sedan, när klubben var liten med tuff ekonomi. Från att vara en liten klubb med 16 hästar och 160 ridande elever per vecka, har ridskolan i dag 32 hästar och 350 ridande elever i veckan.
– Det har varit tufft men också jätteroligt att få se hur en verksamhet kan växa, bara man har en tro och ett driv och eleverna med sig, säger Carina i pressmeddelandet.
Den 27 november kommer Carina att ta emot sitt pris på Ryttargalan i Stockholm. Motiveringen lyder:
”Hennes genuina kunskap, smittande energi och djupa respekt för hästar och människor gör henne till en ridlärare i världsklass. Och tack vare Carinas driv och målmedvetenhet, har Järna Ridklubb en helt ny anläggning med en verksamhet i toppklass.”

Läs mer hos Svenska ridsportförbundet

TRANSPORT-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa hästtransport på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
(Läs mer om vad temaveckan innebär här)


Läst 690 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
21

Patrik Kittel söker hästskötare

Utanför Münster i Tyskland finns den stora anläggningen där Patrik Kittel med familj bor och driver sin verksamhet. I teamet arbetar flera personer och just nu finns det en ledig tjänst. Malin Wahlkamp Nilsson jobbar som beridare hos Patrik Kittel och vet vad de letar efter.

Hästarna i fokus
– Just nu söker vi en ”hemma-groom” som vill jobba här hemma på gården och ta hand om hästarna före och efter ridning, gå promenader, ta hand om in- och utsläpp och använda de olika spa-maskinerna. Det är helt enkelt vården av hästarna som står i fokus, säger Malin.
I arbetsuppgifterna ingår varken mockning eller ridning, men det går bra att ta med sig en egen häst.
– För oss är det viktigt att personen är ansvarstagande, kan organisera upp och se vad som behöver göras. Gärna någon som har arbetat i stall tidigare, så att man vet vad det innebär, säger Malin. 

Läs mer och ansök via annonsen nedan hos Hippson Market

TRANSPORT-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa hästtransport på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
(Läs mer om vad temaveckan innebär här)


Läst 2245 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
21

Maria Gretzer positiv till hjälmkravet i dressyren: ”Ser proffsigare ut”

Ridsportprofilen Maria Gretzer är engagerad ”politiskt” i internationell hästsport på toppnivå och hon var alltså på plats i Moskva för att delta i det internationella ridsportförbundets generalförsamling och årsmöte tidigare i veckan.

Är konservativ
Ett av de största besluten som klubbades handlade om att det i samtliga discipliner från och med 2021 är krav på att bära hjälm på internationella tävlingar. För dressyren inte minst blir det en stor förändring. I en intervju med Radiosporten kommenterar Maria hur diskussionerna om detta har gått genom åren, och hon ger också sin egen syn på kravet att bära hjälm.
– Dressyren är väldigt konservativ och har svårt för förändringar. Jag tycker det ser proffsigare ut när de rider med hjälm, säger hon bland annat.

Läs mer hos Radiosporten

Lyssna på inslaget nedan:


Tidigare på Hippson.se:
Hjälmkrav för dressyren 2021


TRANSPORT-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa hästtransport på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
(Läs mer om vad temaveckan innebär här)


Läst 600 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Marias senaste
Arkiv