Avelsbloggen - Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019
JAN
14

Vi lämnar 2018 och blickar fram mot ett spännande 2019

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 21169 ggr

Fler inlägg

SEP
19

Hur du river hindret – utan att få några hinderfel


Läst 3584 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
19

Dags för höstens ATG Riders League-serie

Strömsholm, Flyinge och Borås var tävlingsplatserna som hoppserien ATG Riders League testades på under våren. Tävlingen lockade med höga prispengar till ryttare på 1,40-nivå – och på lördag är det dags för höstens första tävlingsomgång på Sundbyholm.
– ATG Riders League medför att ekipage på den här nivån får chans att utvecklas ytterligare och ger en ökad upplevelse för publiken. Dessutom är det fantastiskt att ryttare på väg upp får chans att utvecklas. Men också att etablerade ryttare kan ta fram nya yngre hästar, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona i ett pressmeddelande.

"Spännande tävlingsform"
Under 2019 bidrar tävlingen med totalt en miljon kronor direkt till ridsporten, både i form av prispengar och arrangörsbidrag. Tävlingskonceptet är framtaget av ATG i samarbete med Svenska ridsportförbundet och likt i våras går det även att spela på tävlingarna hos ATG.
– Vi är extra glada för vidareutvecklingen av vårt 40-åriga samarbete med ridsporten. ATG Riders League stärker vår position som hästnäringens motor och skapar möten med nya kunder, säger Maria Guggenberger, Head of CSR på ATG.
Förutom nypremiären på Sundbyholm rids höstens tävlingar hos Flyinge och Billdal. På fredagen inleds tävlingen med en kvalklass, medan finalen rids lördag med heat och winning round. Till helgen startar bland annat Jörgen Larsson.
– Jag har faktiskt inte varit på Sundbyholm och tävlat tidigare. Men det här med ATG Riders League är så roligt. Det är en kul och spännande tävlingsform, säger han.

Läs mer hos Svenska ridsportförbundet

Tävlingsplatser hösten 2019
20–21 september: Sundbyholm Horse Center ryttarförening
3–4 oktober: Flyinge hästsportklubb
18–19 oktober: Billdals ridklubb

Tidigare på Hippson.se:
Ny hoppserie med ATG-spel lanseras i vår


Läst 210 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
19

De red felfritt i unghäst-VM:s första kval

Torsdagens tävlingar inleddes med femåringarnas första kval över 1,25-hinder. Felfritt blev det för Diabelle EMS med Pontus Westergren, Jabulani med Sofie Svensson, Point Break med Anders Lagergreen samt Ginger Ale med Sara Molvidson. Även Daytona S.E med Linda Eriksson i sadeln var felfri på hinder, men med ett tidsfel.

Ingen felfri sjuåring
Den första kvaldagen fortsatte sedan med en 1,40-klass för sjuåringarna, men där blev det inga svenska nollor. Bäst gick det för Vancover SE med Jennie Juhlin, Trition Hästak med Alexander Zetterman samt Break The Ice med Henrik Tapper som alla hade åtta fel vardera i fas två.
Bland sexåringarna blev det däremot ytterligare två svenska nollrundor i första kvalet över 1,35-hinder. Detta genom Nindiana van den Berg med Jonna Ekberg och La Chic med Victoria Almgren.
I morgon, fredag, fortsätter mästerskapet med det andra kvalet.

Resultat femåringar
Resultat sexåringar
Resultat sjuåringar


Läst 2044 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Marias senaste
Arkiv