Prylbloggen - Stigbygeln som hjälper till med balansen

Prylbloggen

AUG
07
2014

Stigbygeln som hjälper till med balansen

Det ser inte ut att vara så stor skillnad på Jin Stirrups nya Kinko Aluminium mot tidigare modeller. Men fotplattan är riktad så att det ska hjälpa ryttaren till rätt balans. Jag var tvungen att testa för att se om det är någon skillnad. 


I våras kände jag att det smugit sig på lite olater i ridningen. Jag ville förbättra min balans och emellanåt stod jag mer på tå än vad jag sänkte ner hälarna. Så den här nya stigbygeln införskaffades. En bra balans i sadeln är man ju alltid ute efter, olater eller inte, tänkte jag. 

Men första ridpasset slog det mig i stället att jag tappade balansen. De där små millimetrarna som vinklarna är korrigerade på denna modell, som inte ens syns, gjorde alltså så stor skillnad att hela min skänkel fick ställa om sig - varpå jag först tappade balansen. Efter ett par gånger kände jag hur jag började hitta rätt balans.

Nu när jag ridit med dem i ett par månader måste jag faktiskt erkänna att jag har en betydligt bättre skänkel och balans, eftersom stigbygeln hela tiden ser till att foten är i rätt vinkel. Visst har jag varit medveten om det i min ridning, men stigbygeln gör ett bra jobb i att påminna foten och skänkeln att vara korrekt vinklad.


Som tidigare modeller har den ju också en bred och stabil fotplatta och en nätt vikt på 350 gram. Den är dyr, 1790 kr, men jag skulle säga att den är prisvärd när jag väger in bonuseffekten med en bättre balans och skänkel.

Det enda minuset jag har att tillägga är att den ena faktiskt har börjat gnissla. Några sandkorn som kommit in i vid skruven behövde blåsas bort, innan det försvann.

De finns bland annat här.

Är det någon av er läsare som har provat stigbyglar med denna funktion? Vad tyckte ni?Läst 38860 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9580350 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9639248 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9658183 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Prylbloggen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.