Dressyrbloggen - Färdigtävlat på Breeders för hästar med utländskt blod!

SwedeHorse har precis gått ut med att unghästar med utländskt blod ej längre är välkomna på Breeders Trophy som hålls i Flyinge varje höst. Breeders är den största tävlingen för unghästar i Sverige från 3 - 7 år och har år efter år fungerat som riktmärke och delmål för många inom Svensk hästnäring med strävan efter att "ta fram" framgångsrika sport- och avelshästar. Importerade hästar är ej längre välkomna på Championaten vilket innebär att en väldigt stor del hästar mister rätten att tävla.

elenore.simberg.feine.dame.breeders.trophy.final

Asvh och SwedeHorse som anordnar tävlingen har senaste åren haft problem med att få ekonomin att räcka till för att kunna anordna ett Championat. Och visst vore det synd om det inte blev något? Därför är det fullt förståligt att startantalet måste "bantas ned" så att bara de bästa får plats att tävla. Med tanke på att Svenskavlade hästar med enbart Svensk stam har haft svårt att mäta sig internationellt (med vissa undantag) har man därför haft två klasser på Championatet så att både svenska och importerade kan tävla. En prisutdelning för helt Svenskstammade hästar och en "öppen klass/prisutdelning" för hästar även med utländskt blod i sig, vilket har varit jättebra då alla de bästa hästarna som har kvalificerat sig får chans att tävla. För vi är väl alla överens om att vi vill förädla hästar som kan stå sig i internationella sammanhang, som till exempel Unghäst VM, utan att behöva ha en holländsk flagga på schabraket...eller?

Så vad gör vi då för att bredda den Svenska tävlingsligan om vi inte har tillräckligt med bra material som enbart är svenskstammade. Vi kanske har 2 eller 3 riktigt bra ekipage att välja på men om vi i ett drömscenario vill ha 15 stycken. Om jag kommer 2a på femmans växel så kanske jag måste lägga i 6an för att vinna...men hur kommer vi dit?

Alternativ lösning; - Jo, in med det bästa blodet i världen till våra små stall runtom i Sverige så att vi inte stannar av i utveckling utan "hänger med" Tyskland och Holland när de har lyckats få fram toppenfina hingstar som förärver sig bra även på tävlingsbanorna. Sätt en kvalgräns på 2o eller 25 hästar i varje åldersgrupp där endast de bästa får plats oavsett om de Svenskafödda, tyskfödda, bruna eller blå. Så länge DE BÄSTA HÄSTARNA i hela vårt avlånga land får sin chans tävla i finalen. Pris till bästa svenskfödda häst och pris till bästa häst i öppen klass där även importerade hästar får ingå. Genom detta driver vi sporten framåt, står inte och trampar på samma ställe och samtidigt öppnar möjligheter för att vi själva kan avla fram föl/hingstar av bästa kvalitét.

För att vara helt ärlig så spelar det mindre roll iallafall för mig som ryttare och unghästutbildare om hästen har "den gamla Svenska" stammen i sig eller ej. En bra häst är en bra häst. 

dressyrbloggen.jeanna.elenore.simberg.springbank
Jeanna Högberg och Springbank e. Skovens Rafael uppfödd hos Västra Hoby stuteri och vinnare på Breeders 2015.

Vi vill ha Tyskland och Bundeschampionatet som förebild kan många tycka. Då skall vi bara komma ihåg att Tyskland har 8 miljoner människor som har anknytning till hästnäringen och det går därför att arrangera en sådan tävling med lyckat resultat och positiv utkom. Inte riktigt lika många i Sverige tyvärr och därför omöjligt för oss att mäta oss med dem i dagsläget.

Om detta beslutet nu står fast, vad kommer att ske?

Breeders kommer enbart att vara uppfödarnas Championat som kan synas gynna dem första året eller två i bästa fall. Kvaliteten kommer att sjunka drastiskt och vi kommer förmodligen totalt att ha 15 starter totalt. Ryttarna och unghästutbildarna kommer att tappa respekten för tävlingen då många av de bästa hästarna ej får starta och publiken kommer att svikta. Sponsorer kommer att dra sig ur och uppfödaren blir förtvivlad när sin fina Breeders-vinnare ej blir såld.

IMG_2124

FÖRÖDANDE NYHETER!

För mig som unghästutbildare är detta förödande nyheter om detta beslutet nu står fast. Särskilt när beslutet läggs fram veckor innan 3-årstesten är igång för året. Hos mig står sex stycken 3-åringar som är under utbildning/förberedande inför testet med enskild plan och struktur gällande ridning, löshoppning, foderstat, gå på vattenband, vila, träningar ja till och med skoningar är inplanerade för att stämma. Detta är ett jobb och man går in för det till 110% för att både jag och mina hästägare vill nå resultat och vara så väl förberedda som det bara går. Detta är en plan som sattes redan i höstas och en ny plan kommer att sättas kommande höst igen med förändringar och förbättringar som kan göras från 2016 till 2017. Som det ser ut nu så kommer endast 1 av 6 till start så det inte finns något Championat att kvalificera sig till då endast en är Svenskfödd...kul surprise att få reda på bara veckor innan testet.

Det värsta är att jag själv aldrig haft ett bättre gäng att visa till testen än i år. Hur förklarar jag nu för mina hästägare som köpt in hästar av absoluta toppstammar. Har blivit satta hos mig inför testen att de tyvärr inte får tävla eller visa sig på banan förens om dryga 2,5 år? 11 stycken hästar som stått i utbildning i vårt stall utanför Helsingborg startade på Breeders förra hösten. I år har vi 18 stycken hästar med möjlighet att kvalificera till Championaten från 3 - 7 år, eller hade. Med de nya reglerna har vi nu 3 kvar. Allt detta för att vi satsat på att importera då vi inte kunde hitta samma kvalitet på hästarna i Sverige.

Importerade hästar behöver alltså inte importeras till Sverige förens vid 5 års ålder då det ändå inte finns något att visa dem till.

Jag har försökt att kontakta arrangörerna till Elmia tävlingarna som kommer att hållas till hösten för att se om de eventuellt kommer att ha klasser som ersätter dem som nu försvinner. Jag har inte kunnat nå dem via telefon och det står inget på hemsidan.

Gynnar detta Svensk ridsport?

MÅ BÄSTA HÄST VINNA.


Läst 31218 ggrFler inlägg

Okej, så Broooklyn ”Bambi” hoppade inte utanför staketet under semifinalen i Scandinavian Open i Falsterbo. Hon gick som skjuten ur en kanon, samlade ihop 70,373% och gick direkt in i Finalen på en 8onde plats! OMG denna lilla pärla! Känner mig sjukt stolt och ärad av att hon klarade av allting så bra och var helt med mig därinne på banan <3

Nu är det dags för finalen om några timmar och jag och Bambi ska möta de vassaste ekipagen i Skandinavien. Svårt att ta på att hon är det enda stoet i hela finalen och topp 4a bästa Svenska häst. Unghäst-VM i Ermelo hamnar på tapeten men jag försöker inte att tänka så mycket på det nu. Först ska vi rida och njuta av publiken och den fantastiska tävlingsplats som vi har möjlighet att vara på. Sen får vi se J men visst fasen blir det spännande.

Tack för de fantastiskt fina bilderna Fredrik Berggren @photobyfredrixon

Framridningen i Falsterbo var en lervälling :) nya tränings"kittet" från ES var långt ifrån rent! :D

Jag och Rasmus kollar kläder i montrarna

Åsså lite träning!

Elin och Bambi nöjda efter starten i måndags.

Pojkvännen Rasmus Jakobsson och valpen Wille håller ställningarna utanför banan <3

Mys i omklädningsrummet hos Hilley House-monter på Grand Prix-gatan. ;D

Mette Henriksen, Birgitta Kjellin och Rasmus på AfterRide.
  

I stallet :) 

Hjälp på framridningen av duktiga Patricia Florin kommer vi att få idag!

OS fälttävlansryttaren Niklas Lindbäck svängde förbi med en Macelsadel innan han åker till Aachen.

-Jäklar vad trevlig den där Brooklyn var förresten! Såg när du red i måndags. Hon ska bli fälttävlanshäst!! sa Niklas med ett brett leende på läpparna.

-Nähädu Niklas, det kan du fetglömma att hon ska!

Valpen Wille vill plötsligt inte gå....inte en meter till...

Nu kör vi!! Lova att heja :D


Läst 120862 ggr Kommentarer Kommentera

Jaha, då var vi här igen vid årets hästfest på Falsterbo Horse Show. Jag sitter i sängen i vår lilla stuga i Skanör som mamma Britta hyr varje år. Hon sover redan. Bambi är inkvarterad i sin nya box i stall 23 bredvid Malin Nilsson (som vann förra årets 5-årsfinal) och hennes två hästar. Grannen på andra sidan är min bästa vän Sofie Lexner och hennes Valerian. Det är spänning och förväntningar i luften här.
 

Mycket strikta bestämmelser är det här gällande stängda stall, band och parkeringsregler till höger och vänster. Men bra tycker jag. Det ska det väl nästan vara när det är Scandinavian Open dags? Bambi har känts fin om än tror jag att hon håller på att gå in i brunst då hon är väldigt känslig i skinnet.😉 Jag har fått starttid kl 14.32 imorgon och jag hoppas att hon inte blir för “tittig” inne på stora dressyrarenan. Det här hänt mycket här sedan förra året ser det ut som. Nya läktare och tillbyggnader. Allt känns mer permanent nu är förut och har blivit superfint.

Klassen börjar klockan 09 och jag ska hjälpa min stallkamrat, dansken Jacob, på sin häst Amplemento vid 9.16. Börjar bli nervös nu…uhh. 10 djupa andetag. Tänkte att jag skulle ut och jogga Bambi tidigt imorgon så att hon får känna på fötterna en gång innan starten. 

Nu vill jag bara ha kul, njuta av stunden och ber till gud att Bambi känner samma sak. Så börjar jag ju lite tänka…om hon hoppar utanför banan…vad gör jag då...? Eller tänk om hon inte ens vill gå in...OMG vilket spektakel! Nä, usch bortbort med dåliga tankar och se positivt på det här nu. Vi är ju trots allt här!
Jag har ett superteam med hit ... groomen Elin, mamma Britta, pojkvännen Rasmus, valpen Wille, pappa Bengt, Jacob, Sofie, Equestrian Stockholm-gänget och co. KOM IGEN NU!! JA, DEN KÄNSLAN! Luft i seglet!

Det kommer ju hända en massa spännande saker att se fram emot denna vecka: Start i 5-årsklassen imorgon, se alla fina 6-åringar på tisdag, på onsdag skall vi käka skaldjur på Rökeriet, Gina Tricot’s Chill’n Grill-fest på fredag plus att vi tävlar ut min Falsterbo-outfit för Equestrian Stockholm fram tills på söndag (mer info finns på Instagram under namnet dressyrbloggen).Wohoo plattan i botten!
  

Nu kör vi!


Läst 121926 ggr Kommentarer Kommentera


Supermodellen Mona Johannesson har vid sidan av catwalken byggt upp en egen hästgård utanför Växjö. Vem är då Mona?
  
Jo, hon har jobbat för Chanel, Dolce&Gabbana, Tommy Hilfinger, H&M andonitgoes… Hon har blivit vald till världens top-5 främsta modeller och har blivit kallad ”the new Kate Moss”. Hon har ridit hela sitt liv och hennes häst Capella står för utbildning och coachning för 4-årschampionatet hos oss. Se intervjun här nedan!

Jag träffar henne utanför Equestrian Stockholms monter under Göteborg Horse Show för att höra hur hon lyckas få ihop sitt vardagsliv från stallgång till catwalk, från den ena dagen till den andra.
  


Jag och Mona med scouten från MIKA’s
  
Mona berättar att det faktiskt var på GHS som hon blev upptäckt (scoutad) av modellagenturen MIKA’s när hon var 14 år.
– Plötsligt blev jag stannad av en person som undrade om jag var intresserad av att börja jobba som modell, berättar hon.
Så till er hästtjejer som drömmer om modellyrket är GHS tydligen ”the place to be”. MIKA’s-gänget åker nämligen dit varje år för att hitta nya fotomodeller till sitt team.
  

Mona spexar med mig och Quartz.
  
Hon är liten, en ”mini-människa” typ, har alltid ett leende på läpparna och har jäklar i det huvudet på skaft.
  

monahm

Provade att spela in en film på engelska. Vet inte hur intressant det kan vara men här är den i alla fall.
  
English version of the interview below: 

Hoppas ni gillar eller Hope you like!

/ Elenore


Läst 127292 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Dressyrbloggen »Här hittar du alla våra husbloggare

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.