Drivers resa - Vägen hit
JUN
14
2016

Nu har Driver fått en lite krokigare väg än tänkt till sin fyraårsålder, men jag tänkte berätta lite hur jag tänker kring vägen fram hit, om inga hinder uppstår på vägen. Jag anser att bäst förberedd för livet är en unghäst som vuxit upp i flock, gärna i lösdrift, med mycket hantering redan som föl - lyft hovar (låt även en skicklig och fölvan hovslagare se över fölets hovar för ev korrigering redan som väldigt ung), led, borsta, klappa överallt. Transportera gärna om den har en mor som är van och lugn. Har den en mamma som är vettig att löshoppa kan den få träna lite rutiner kring löshoppning med stoet. Små hinder och kul ska det vara.

Som ettåring bör den ledas, gärna längre promenader, både med kompisar och utan. Lösdrifter med kuperad mark och uppmuntran till rörelse tror jag kan vara en stor fördel för hästens kropp och knopp. Jag uppmuntrar absolut inte till att anstränga hästen för tidigt men tycker att man kan vänja en ettåring vid en gjord, vänja den vid att man är på båda sidor, ”tömköra” med grimma, jobba med sacking out (en träningsform som bl a västerntränare använder, korrigera mig gärna om man inte använder den termen längre) och t ex leda den över bommar. Har du möjlighet att lösgaloppera ettåringen korta pass är det också bra, sålänge den inte blir pressad. Vissa lösgalopperingspass kan man lägga in bommar och små hinder. Ha en tydlig rutin och ta hjälp av någon som verkligen kan träna unghästar i löshoppning första gångerna. Man kan utveckla en häst oerhört mycket i löshopning om man gör det på rätt sätt men man kan väldigt enkelt förstöra den också. Ettåringarna går utmärkt att lösgaloppera i flock.

Som tvååring bygger man vidare på det som påbörjades som ettåring. Löshoppningen ökas. Hästen vänjs vid sadel och träns. Jag brukade ha grimma och träns och fästa tömmarna/tyglarna i både bettet och grimman. Nu använder jag Miklemträns med krokar till bettet. Då förstår hästen lättare samtidigt som bettets inverkan mildras på den unga hästen. Du kan börja hänga på hästen som tvååring och på hösten är det dags att hoppa upp i sadeln. Jag anser att endast lätta ryttare ska upp på ryggen innan hästen musklat sig för den uppgiften och vant sig vid att hitta balansen med ryttare. Rid för att hitta balans och bjudning på raka spår samt arbeta med inlärning av hjälperna i korta pass. Variera att rida inne och ute, ute ska en trygg häst- lr människokompis följa med. Hästen ska utan bekymmer bära ryttaren i alla tre gångarterna innan en rejäl vintervila. 

Under vintervilan ska hästen få kontakt med människor, hanteras och få vara mycket ute. I februari under året den blir tre bör löshoppning och lösgalopp återupptas och sedan smyger man igång ridningen igen för att försiktigt bygga lite kondition och vidareutveckla takt, balans, framåtbjudning och förståelse för hjälperna. Korta pass och mycket variation. Rid mycket ute på raka spår och på olika underlag. Då ska man i god tid vara redo med sin häst för treårstest, och den är i fin form för att göra ett bra intryck. Efter treårs kan din häst behöva en längre vila, men där får man känna av. Vissa behöver bete, andra kanske mår bättre av att gå ute dygnet runt men ridas ut och bara göra lätt arbete.

Jag tycker att man med ett varierande arbete både av och uppsuttet därifrån ska skapa en fyraåring som är trygg i en arbetsform som passar den, med en avspänning i arbete, kunna vänta med framåtbjudning, ha en "exit" när hästen hamnar i stressade situationer, nyfiket kunna uppleva olika miljöer och ändå vara kommunicerbar, kunna jobba med dragspelet öka/minska på ett okomplicerat och glädjefyllt sätt, kunna hoppa en enkel och inbjudande bana på runt metern och vara van vid skog och mark. 

Börja tidigt, ta det lugnt, var lyhörd och lägg in viloperioder när hästen behöver det, inte utifrån schablon. Tänk på att du inte bygger en häst för en unghästvisning eller för att du just i dag vill trimma, för att du just idag har en kompis som tittar, för att du just idag inte har tålamod osv utan lägger bit för bit i pusslet som på sikt ska bli en glad, hållbar häst som är sitt bästa jag - GP-häst om ni har det målet. Har man det långsiktiga målet i bakhuvudet, får man långt mer noggrannhet och tålamod för att göra de där första grundläggande sakerna som vi alltid kommer jobba vidare med - takt, lösgjordhet och kontakt - så bra som det bara går.

Avrundar med en notering - för varje år känns unghästarna mer o mer "trimmade" på tre- och fyraårs. Det visas liksom inte bara upp en grundriden häst som får visa sin grundtalang, utan en hel del som är skapat genom träning. Jag kan känna en viss stress över detta, men har samtidigt en tydlig nog målbild för att skaka av mig den stressen. Ni som har tre eller fyraåring som ni ska visa i år, hur känner ni inför detta?

Var förbi stallet där jag jobbat förut häromdagen och hittade flashbacks i ridhuset - fyraårsfinal på Flyinge med Sir Dior:)

Flyinge med Sir Dior


Läst 20609 ggrFler inlägg

SEP
29
2016

Ja, det är ordet som inte får nämnas.. Eller får, jag vågar inte. Inget jinxande. Men det verkar som att Drivve kanske är ngt som rimmar på fisk. Om det nu är så, så var det en förenad insats av Carina veterinär, Linda ET, min pappa Bengt (veterinär) och så jag själv som fixade var sin bit av lösningen. Jag älskar att kunna saker men jag älskar fasen ännu mer att lära mig. Nu vet jag till exempel lärt mig, tack vare far min, att ibland så släcker inte en hälta orsakad av smärta i hoven även om man lagt en ordinär och den tagit utifrån de test man kan göra.

Så nu sätts Driver igång mer än det skrittarbete som han fått göra hela tiden. Jag galopperade häromdagen. Herre, vilken galopp. Inte på det sätt att vi tog långsidan i två steg, utan mer som att det kommer bli jäkligt lätt att göra byten o piruetter på min svarta springare. Vilken bärighet. Han är ju galopperad förut under ryttare men först gick han med Frida o Nettan som inte väger ngt, sedan när jag kände att han var tillräckligt muskulös över ryggen för att jag själv skulle kunna tänka mig att galoppera på honom, då gick han ju inte helt rent.

Jag säger bara tack, tack, tack att jag inte löser problemen med att bråka med hästarna. Innan Drivve blev oren hade han svårt att fatta vänster galopp. Han spände till, fattade fel och tog sedan ett skutt och bytte rätt. Så jag tog beslutet att inte galoppera honom i det varvet, för det hade ju inte varit problem förut. Nu fattar han utan problem, och inte har jag några spänningar att lösa, för vi undvek helt problemet istället för att göra en grej av det.

Han är fin killen. Jossan o jag har fött upp något riktigt bra. Och ta i trä så kanske jag får möjligheten att förbereda honom för de där tävlingarna söderut nästa år. Men vi tar det i hans takt. 


Läst 18272 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
28
2016

Såg jag någon jag ville ta med hem? Nej, tyvärr. Krocken med Youngsters och det faktum att många väljer att gå direkt på de specialiserade kvalen till championaten märks på kvalitén, i dubbel bemärkelse. Nina Lilja visade en vacker hingst med massor av kvalitet som tyvärr tänkte på annat än framåtbjudning för dagen. Men han satte en superfin löshoppning med höga poäng. En hopphäst vann gångarterna och ovan nämnda dressyrhäst vann hoppningen rent poängmässigt, men alltså inte uppsuttet. Jag hann precis se den hästen som vann uppsuttet. En trevlig individ med bra språng, välutvecklad kropp och fin galopp men inte wow-faktorn, vilket poängen i toppen också speglade. 

Jag tycker hästarna fick en trevlig och rättvis bedömning och bra feedback (visst låter det trevligare än kritik;).

Skulle jag ge en allmän feedback skulle det vara denna.

- Åk ut med din häst i tid och mkt, så den slipper spänning, bristande bjudning och en upplevelse som kanske inte är den bästa.

- Ta in hjälp för hoppningen och visningen vid hand om du inte känner dig helt säker i situationen. Jag såg få som visade korrekt vid hand, och knappt någon som använde visningen vid hand som ännu en del i bedömningen av gångarter. En skicklig och snabb visare med stöd från två håll kan göra underverk. Varje sekund framför domarna är en chans att höja poängen, eller sänka den. Men vill du visa själv, se till att läsa på kring tygelfattningar, träna på momentet så du kan visa en rak häst i bjudning osv.

- Rid tydligare övergångar och visa skillnader. På fyraårs är man stekt om man inte visar tydliga ökningar och tydliga samlingar. 

Jag är rätt övertygad om att man kommer återfinna dessa tydliga skillnader hos många hästar i Mantorp nästa helg, på kvalet till championatet. Men jag måste säga att det är väldigt tråkigt hur kvaliteten devalverats. Dels är det en utmärkt tillfälle att få en avelsbedömning. Men det är också ett unghästtest som sker under trevliga former, där unghästarnas exteriör tas i beaktning och man måste visa både hoppning och dressyr. Många hästar specialiseras nu från tidig ålder, och det är synd. En allsidig träning av hästen är en av huvudfaktorerna för att den ska hålla. Jag tycker alla unghästar ska få hoppas in och den banan som visas uppsuttet på kvalitén kan alla hästar genomföra. Kred till de proffsstall i dressyr där hästarna regelbundet hoppas uppsuttet! Jag har en stilla undran kring vad SWB har för planer för att få tillbaka deltagarna till kvalitetstävlan?

Hur gick det för Drivves stallkompis Asta (La Colline e. Guido-Fellini) med ryttare Maria då? Jo, superfint! De visade sig prydligt på båda de uppsuttna stationerna och Asta såg ut att trivas som fisken i vattnet med att visa upp sig för domarna. I "hennes gren" hoppningen visade hon vilken liten pärla hon är i psyket - nyfiken, avspänd, uppmärksam både på ryttaren och hindren och väldigt positiv. Spetsade öron emot varje hinder måste varit en lisa för domare Magnus Dyrendahl efter några mer spända hästar. Han gav bra feedback på teknik och förmåga och var sedan var lyrisk över hästens inställning. Jag trodde ett tag att en nia skulle komma med de slutade på 7-8,5 som gav en tredjeplats i uppsuttna hoppningen. Bra jobbat!

Gångartsprov framför domarna Wiveca Schenholm och Jan-Ove Olsson

Av med sadeln, strax visning för hand

Dags för feedback och poäng

Ingen Ferdinand här inte, Asta vill in på hoppningen:)

Fint språng in på sista linjen


Läst 25721 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
24
2016

Lite tyst här, eller hur? Ibland blir saker inte som man tänkt. I mitt huvud går frågan, jinxade jag hela grejen när jag bestämde mig för att blogga om Drivers väg till kvaliteten? Man är ju lite vidskeplig... På lördag går kvalitén här i Östergötland, och jag kommer finnas där, men som åskådare. För varje häst som blir bedömd kommer jag undra vilken poäng vi skulle fått i jämförelse, och om det räckt till Flyinge. Men jag måste släppa den tanken och se framåt med målen tydliga. 1/Han ska bli helt frisk 2/Vi ska sikta på kval till FHS och vi ska kvala till Flyinge och/eller Elmia 3/I skuggan av slutmålet som är högkvalitativa resultat i GP med en frisk och lycklig häst så är fyraårs ingenting. Men klart det hade varit roligt om han aldrig fick den där sparken och var med på lördag och på kvalet i Mantorp helgen efter...

Ska vi köra vidare på bloggen "Drivers väg till att bli helt fräsch"?;) Just nu innebär den ultraljud av bogen nästa torsdag. Muskler och bursan kommer vara i fokus och vad man gör är att ha den rena sidan som referens och letar efter skillnader på de olika sidorna. Orenheten släcker inte i lederna, och han är så lite oren, han är bara kortare i steget på vänster fram, liksom tar bogen bara uppåt-neråt istället för i en fin ellips uppåt-framåt-nedåt. Lurigt. Vissa kanske tycker man skulle kört på, men jag jobbar inte så. Klart jag kan dölja det med lite tuff drivning och stötta upp honom fram, men dels skulle han inte fått visa sitt bästa jag, dels vill jag som jag skrivit förut kunna se min häst i ögonen utan att skämmas och dels gör ju det mål jag har, att jag vill att varje upplevelse i samband med träning och tävling ska bli något positivt för honom. Happy athlete. Det är mer än ord för mig och kräver att man låter sitt ego och sina kortsiktiga önskningar stå tillbaka för att möjliggöra det långsiktiga målet.

Denna blogg är ju ett kortsiktigt projekt om just resan till kvaliteten, men jag håller er underrättade om Drivves framsteg så länge den ligger uppe, och senast söndag kommer ni få ett grundligt inlägg om kvaliteten på Vreta, även om jag inte startar. En av Drivves haggrannar ska vara med i alla fall!


Läst 26948 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Drivers resa »Här hittar du alla våra husbloggare

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.