EM15-kollen - ”Bosse” ska vända på alla dressyrstenar inför Rio

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
18

”Bosse” ska vända på alla dressyrstenar inför RioI morgon drar hopp-EM igång i Aachen, men innan vi släpper dressyren helt har vi tagit ett snack med dess förbundskapten Bo Jenå.

 
Text: Anki Yngve
Foto: Tomas Holcbecher
  
Hur sammanfattar du EM i Aachen, för svensk dressyrs räkning?
– Vi är väldigt nöjda med att ha kvalat till Rio. Visst hade vi gärna tagit brons här, men man ska ha lite tur också och inte ha hästar som skakar på huvudet eller får tungan fel. Det var synd om Patrik och Minna, det var inget fel på det de gjorde, utan handlade om ren otur.
  
Nu när du kan vara efterklok, tog du ut rätt lag?
– Ja, det tycker jag. Emilie Nyreröd gjorde en fantastiskt bra runda i lagklassen och red även bra i Specialen, trots att hon fick ett fel där. Men hon har fått mycket beröm av domarna för sin ridning.
– Minna låg högt innan det sprack för henne och det gjorde Patrik också. Och Tinne har ridit riktigt bra i alla tre klasserna, inte minst i küren. Där jag i och för sig hade hoppats att hon skulle få lite bättre betalt, kanske ytterligare två procent.
  
Du som dessutom är internationell domare. Har inte domarsiffrorna varit ganska ojämna?
– Jag tycker nog inte att det har varit mer så än vanligt, förutom i ett par undantagsfall. Man får tänka på att domarna har delat ut 16000 poäng och det har bara gjorts 55 korrigeringar. Så det är egentligen ganska lite.
  
Sylve Söderstrand meddelade i helgen att han slutar som förbundskapten efter Rio, då kontraktet går ut. Hur kommer du att göra?
– Det får jag ta mig en funderare på efter OS, jag tar ett år i taget. Men jag älskar mitt jobb, så det är absolut inte så att jag tänker på att sluta.
  
Vad ska ni som lag jobba på under det här året, för att kunna hamna på pallen i Rio de Janeiro?
– Vi ska bli mer noggranna med detaljerna, jag kommer att lägga in programridning för allihop och så vidare. Sedan handlar det om att vända på alla stenar, hitta minsta lilla grej som någon i teamet kan bli en aning bättre på. Och det gäller inte bara ryttarna – det gäller också mig, tränare, veterinär, hovslagare, allt… Om alla optimerar precis allting kanske vi kan höja oss ytterligare ett litet snäpp.
  
Vad är det de där allra bästa gör som inte ni gör?
– Det har vi förstås inte full insyn i, men jag tycker att vi har ett väl fungerande team. Vi har bland annat fått väldigt bra hjälp av den mentala coachen Kjell Enhager med hur vi ska tänka. Sedan har vi ju inte samma hästmaterial som de allra bästa än, hittar du någon sponsor får du gärna tipsa om oss (skratt). Visst handlar det till del om pengar också.
  
En sista fråga till dig som också är domare. Det har blivit diskussioner om varför Totilas inte blåstes ut när han rörde sig orent i torsdags…
– Det är jättesvårt för mig att svara på varför han inte blåstes ut, jag såg dessutom inte travprogrammet. Men visst, det är inte lätt att ta beslutet att skicka ut en häst på ett mästerskap. Dessutom är de sju domare och bara domare C kan ta det beslutet. Kanske att de andra såg orenheten, men att det inte syntes lika tydligt från C? Det kan jag inte svara på. 
 
Svenska domaren Annette Fransén Iacobaeus berättar här för SVT om bedömningen av exempelvis Totilas, om de korrigeringar av betyg som gjorts och om den så kallade blodsregeln:


Läst 22472 ggr


Fler inlägg

MAR
03

Bildspel: Godbitarna från årets hästfest


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Gothenburg Horse Show är över för den här gången. Och visst känns livet lite tomt och hopplöst så här dagen efter att den stora hästfesten har avslutats? Men lugn i stormen, med hjälp av vårt bildspel kan du uppleva känslan igen – och igen. Oavsett om du var på plats eller inte. 
 
FOTO: Ida Röök, Annelie Lundkvist & Anki Yngve 


Läst 60434 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02

Vann du lotterihästen?


Gothenburg Horse Show 2014

Vinstavhämtning sker på Scandinaviums kontor i Göteborg. Tel 031-368 44 52, senast den 1 juni 2014.
  
1:a pris

Lotterihästen PENNSYLVANIA, sto, född 2008.
Vinstnummer: 24375
   

2:a pris
Hästtrailer, Thule Exellent Grand Prix.
Vinstnummer: 14663
 

3:e – 6:e pris
Presentkort  på Stübbensadel, välj en av nedanstående modeller:
- Genesis CS
- Artus CS
- Edelweiss NT
Vinstnummer: 1627, 5642, 20910, 30760
 
Hela dragninglistan med samtliga 106 vinstnummer 


Läst 69250 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02

SVT Play: Se svenskarnas ritter från världscupen


SVT Play är snabba och har lagt upp klipp på våra tre svenska ryttare från omhoppningen - samt självklart även på vinnaren Nicola Philippaerts:
    

  
SVT fick även en pratstund med Malin Baryard Johnsson:
 


Läst 72682 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Ankis senaste