EM15-kollen - ”Bosse” ska vända på alla dressyrstenar inför Rio

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
18

”Bosse” ska vända på alla dressyrstenar inför RioI morgon drar hopp-EM igång i Aachen, men innan vi släpper dressyren helt har vi tagit ett snack med dess förbundskapten Bo Jenå.

 
Text: Anki Yngve
Foto: Tomas Holcbecher
  
Hur sammanfattar du EM i Aachen, för svensk dressyrs räkning?
– Vi är väldigt nöjda med att ha kvalat till Rio. Visst hade vi gärna tagit brons här, men man ska ha lite tur också och inte ha hästar som skakar på huvudet eller får tungan fel. Det var synd om Patrik och Minna, det var inget fel på det de gjorde, utan handlade om ren otur.
  
Nu när du kan vara efterklok, tog du ut rätt lag?
– Ja, det tycker jag. Emilie Nyreröd gjorde en fantastiskt bra runda i lagklassen och red även bra i Specialen, trots att hon fick ett fel där. Men hon har fått mycket beröm av domarna för sin ridning.
– Minna låg högt innan det sprack för henne och det gjorde Patrik också. Och Tinne har ridit riktigt bra i alla tre klasserna, inte minst i küren. Där jag i och för sig hade hoppats att hon skulle få lite bättre betalt, kanske ytterligare två procent.
  
Du som dessutom är internationell domare. Har inte domarsiffrorna varit ganska ojämna?
– Jag tycker nog inte att det har varit mer så än vanligt, förutom i ett par undantagsfall. Man får tänka på att domarna har delat ut 16000 poäng och det har bara gjorts 55 korrigeringar. Så det är egentligen ganska lite.
  
Sylve Söderstrand meddelade i helgen att han slutar som förbundskapten efter Rio, då kontraktet går ut. Hur kommer du att göra?
– Det får jag ta mig en funderare på efter OS, jag tar ett år i taget. Men jag älskar mitt jobb, så det är absolut inte så att jag tänker på att sluta.
  
Vad ska ni som lag jobba på under det här året, för att kunna hamna på pallen i Rio de Janeiro?
– Vi ska bli mer noggranna med detaljerna, jag kommer att lägga in programridning för allihop och så vidare. Sedan handlar det om att vända på alla stenar, hitta minsta lilla grej som någon i teamet kan bli en aning bättre på. Och det gäller inte bara ryttarna – det gäller också mig, tränare, veterinär, hovslagare, allt… Om alla optimerar precis allting kanske vi kan höja oss ytterligare ett litet snäpp.
  
Vad är det de där allra bästa gör som inte ni gör?
– Det har vi förstås inte full insyn i, men jag tycker att vi har ett väl fungerande team. Vi har bland annat fått väldigt bra hjälp av den mentala coachen Kjell Enhager med hur vi ska tänka. Sedan har vi ju inte samma hästmaterial som de allra bästa än, hittar du någon sponsor får du gärna tipsa om oss (skratt). Visst handlar det till del om pengar också.
  
En sista fråga till dig som också är domare. Det har blivit diskussioner om varför Totilas inte blåstes ut när han rörde sig orent i torsdags…
– Det är jättesvårt för mig att svara på varför han inte blåstes ut, jag såg dessutom inte travprogrammet. Men visst, det är inte lätt att ta beslutet att skicka ut en häst på ett mästerskap. Dessutom är de sju domare och bara domare C kan ta det beslutet. Kanske att de andra såg orenheten, men att det inte syntes lika tydligt från C? Det kan jag inte svara på. 
 
Svenska domaren Annette Fransén Iacobaeus berättar här för SVT om bedömningen av exempelvis Totilas, om de korrigeringar av betyg som gjorts och om den så kallade blodsregeln:


Läst 22562 ggr


Fler inlägg

SEP
18

Rolf-Göran har tagit EM-guld!!!!!!!!Rolf-Göran Bengtsson har tagit det första svenska mästerskapsguldet i modern tid. FOTO: Tomas Holvbecher/Holcbecher.com
 
Söndag 18/9 kl. 18.53: Nu gråter jag och skriver samtidigt, fantastiske Rolf-Göran Bengtsson Ninja La Silla har just tag individuellt guld på EM i hästhoppning. Att han är Europas, och världens, bästa ryttare visste vi redan. Men nu får han medaljen som bevisar det.
Rolf-Göran fick bara ett tidsfel medan Nick Skelton, Carsten-Otto Nagel och Gerco Schröder rev. Gåshud - vilken spänning klassen bjöd på!

/Anki
 
Guld: Rolf-Göran Bengtsson, Sverige
Silver: Carsten-Otto Nagel, Tyskland
Brons: Nick Skelton, Storbritannien
 
Henrik von Eckermann slutade på en fantastiskt fin femteplats.
 
Resultatlista, EM i hoppning


Läst 62891 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18

Rolf-Göran tar medalj


Söndag 18/9 kl. 18.45: Rolf-Göran Bengtsson på Ninja La Silla red ännu en lysande runda och fick bara ett tidsfel. Eftersom Nick Skelton fick en rivning räcker det till medalj - vilken blir det?

Löpande resultat i klassen
Löpande ställning, individuella EM


Läst 59168 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18

Henrik nolla – slog chefen Ludger Beerbaum!


Söndag 18/9 kl. 18.33: Henrik von Eckermann på Coupe de Coeur startade elva av de 20 finalryttarna och gick just nolla igen - vilket ekipage! Henrik har faktiskt slagit sin mentor Ludger Beerbaum, som lånat ut hästen till honom, redan. Det såg extremt mjukt och stadigt ut, vi får se vilken placering det räcker till.

Löpande resultat i klassen
Löpande ställning, individuella EM


Läst 59589 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Ankis senaste