14 augusti 2015, 16:53
Lette om ojämna siffror: ”Inte systemet det är fel på”
Eric Lette kommenterar domarnas bedömningar på EM.
Snackisar efter gårdagens lagklass i EM-dressyren var dels den ojämna bedömningen av flera hästar, dels om Totilas var halt eller inte (hingsten är nu struken, läs mer om det här). Vi frågar domarnestorn Eric Lette varför hästen inte blåstes ut – och vad som måste till för att nå jämnare domarsiffror.
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
Eric Lette har varit internationell domare i dressyr länge och anses vara en av världens främsta experter på ämnet dressyrbedömning. Han har bland annat suttit med i den grupp av domare som under tävlingar har varit "supervisors" till dem som dömer.
Om man tittar på Totilas protokoll skiljer poängen nästan totalt tio procent, medan det i enskilda rörelser har getts en åtta respektive en fyra. Hur kan det komma sig?
– Jag följer så klart ritterna från hemmaplan och såg Totilas på banan. Min bedömning är att han inte var helt ren i travökningarna, vilket helt korrekt uppfattades av flera av domarna. Men det är lätt att bli influerad av att hästen är känd och så vidare. I den senare ökningen gavs dock sämre betyg från samtliga domare.
Men om Totilas nu inte var helt ren, borde han inte ha blåsts ut?
– Jag brukar lära ut att om man tycker synd om hästen ska den blåsas ut direkt, men här var det kanske inte så. Han gjorde mycket i programmet som var riktigt bra och då kan det vara så att en liten ojämnhet i exempelvis ökningar inte betyder att hästen faktiskt har ont. (I fallet Totilas undersöks han veterinärt, den undersökningen får utvisa om det är något fysiskt fel på hästen. Reds anm.)
Hur ska man, rent generellt, komma tillrätta med de ojämna bedömningarna?
– Om man tittar tillbaka i tiden är det rent sportsligt så att vi har fått rätt medaljörer i slutändan, oavsett hur ojämna bedömningarna har varit. Som jag ser det är det inte systemet det är fel på utan det är snarare mer utbildning av domarna som krävs, för att de ska bli ännu bättre.
– Man kan aldrig komma ifrån att dressyr är en bedömningssport och det måste man veta när man ger sig in i det här. Däremot kan den mänskliga faktorn styra resultatet. Se på Valegro till exempel, det är ganska lätt att ge honom överbetyg eftersom alla vet hur bra han går och hur rätt han gör allt. Men sportsligt sett spelar det inte så stor roll, eftersom han är överlägsen ändå.
– Det går att jämföra detta med ett datasystem där siffror knappas in. Om det är fel siffror som kommer in i systemet är det ju inte systemets fel i sig.
Du satt tidigare med i en grupp av "supervisors", berätta.
– Vi var tre personer som stöttade domarna under tävlingar. Under pågående ritt kunde vi gå in och ändra domarnas bedömningar om vi ansåg att de låg för högt eller för lågt, det var dock inte ofta vi gick in och ändrade. Jag vet inte riktigt hur det fungerar i dag eftersom vi avgick efter VM, vi tyckte inte att vi fick gehör för vad vi ansåg behövde ändras. Men då var det så att man även i efterhand skulle gå igenom stora olikheter för att se hur man hade bedömt dem.
– Detta kan exempelvis jämföras med hockey eller fotboll, där man numera har målkameror som gör att man i efterhand kan ändra ett domslut. Du ser inte allt i alla vinklar som domare, då skulle vi supervisors kunna gå in och justera efter att ha tittat på en specifik rörelse från flera vinklar.
– Som det är nu lottas domargrupperna ihop. Jag tycker inte att det är ett bra sätt att bilda ett sammansvetsat team inför stora mästerskap. Det är jätteviktigt att de känner varandra och ligger på samma nivå i sina bedömningar. Det är ju samma sak med domare som med hästar och ryttare – alla är olika säkra i det de gör och har olika sätt att utföra dem på.
Läs Totilas protokoll i sin helhet
Även Tinne Vilhelmson Silfvéns ritt bedömdes ojämnt, se hennes protokoll här.
Matthias Alexander Raths GP på Totilas i Aachen:
ANNONS:
ANNONS: